Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v

Onko normaalia, jos kuukautiset eivät ole vielä alkaneet vaikka on kohta 16-vuotias?

Täytän pian 16 vuotta eikä kuukautiseni ole vieläkään alkaneet. Minulla on tullut kuitenkin valkovuotoa 11 vuotiaasta lähtien. Tarkoittaako tämä, että kuukautiseni ovat vielä kuitenkin tulossa vai voiko minulla silti olla joku sairaus tai rakenteellinen ero joka estää niiden alkamisen.

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että sinulla on alkanut valkovuoto 11-vuotiaana, mutta kuukautisia ei ole vielä kuulunut. Voikin olla hämmentävää, kun ei ole tietoa onko omassa kehossa kaikki ok ja mietityttää, että alkavatko kuukautiset lainkaan. Hyvä siis että laitoit meille kysymyksen! 🙂

Tavallisesti kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä, eli kuukautisesi voivat hyvin olla vielä tulossa, ei hätää. Koska olet kuitenkin kohta 16 vuotta, voisi asiasta olla hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. He pystyvät arvioimaan murrosiän kehitystäsi ja teettämään tarpeellisia tutkimuksia tilanteesi mukaisesti. Välttämättä kyse ei ole mistään sairaudestakaan, koska kuukautisten alkamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten esimerkiksi perintötekijät tai liikunnan tai stressin määrä.

Älä siis ole asiasta vielä huolissasi, mutta käy silti rohkeasti kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puheilla.  Jos jokin asia kuukautisten alkamiseen liittyen vielä mietityttää, voit jutella aiheesta lisää myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?