Hei ”??”
Kysyt tampoonin käytöstä ja kerroit että olet käyttänyt uidessa tamponia ja kokenut huonoa oloa, kun poistat tamponin. Uimisen jälkeen on tosiaan hyvä hetimmiten vaihtaa tamponi, jotta uimavedestä tamponiin tarttuneet epäpuhtaudet tai kloori eivät jää muhimaan tamponiin ja sitä kautta emättimeen.
Jos olet poistanut tamponin heti uimisen jälkeen, en osaa kuvitella tuon epämiellyttävän tuntemuksen olevan mitään vaarallista. Ehkä tamponi on imenyt itseensä niin paljon nestettä, että sen poistaminen vain tuntuu epämiellyttävämmältä kuin muulloin. Voisikohan se olla mahdollista?
Minusta sinun ei tarvitse olla huolissasi, kunhan tosiaan muistat vaihtaa tamponin uinnin jälkeen. 😊 Jos asia sinua kovasti mietityttää, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte jutella myös muista kuukautissuojavaihtoehdoista, jos haluat niitä kokeilla.
Hyvää syksyn alkua!
Moikka!
Viestistäsi ei käy ihan selkeästi ilmi, mitä haluaisit kysyä. Pohditkohan ehkä, oliko tuo ruskea vuoto kuukautisvuotoa?
Jos kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet, voi olla hyvin mahdollista että tuo huomaamasi ruskea vuoto oli ensimmäinen kuukautisvuotosi. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Oletkohan huomannut aiemmin tällaista vuotoa? Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa tulee kuvaamaasi ruskeaa vuotoa tai vuodon seassa voi olla myös pinkkiä/punaista väriä.
Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja vuotoa ei välttämättä tule joka kuukausi. Ei siis kannata huolestua, jos vuotoja ei hetkeen tule. Vuotoihin kannattaa kuitenkin varautua pitämällä laukussa mukana kuukautissuojia. Kuukautissuojista voit lukea lisää täältä.
Lisätietoa kuukautisista löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.
Tsemppiä kevääseen!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tamponi on todennäköisesti asetettu oikein, mikäli sen käyttö ei tunnu juuri miltään. Näin ollen myöskään tamponissa kiinni olevan narun ei pitäisi tuntua pahalta. Voit tarkistaa oikeaoppisen tamponin asettamisen kuvituskuvien avulla täältä.
Tamponin naru on usein niin pitkä, että osa siitä jää näkyviin senkin jälkeen, kun tamponi on asetettu paikoilleen. Näkyviin jäävän narunpätkän voi taitella ns. piiloon lähelle emätintä, jolloin sen ei pitäisi häiritä. Narun ajatuksena on helpottaa tamponin pois ottamista.
Mikäli tamponi ei tunnu hyvältä, on kuukautissuojia onneksi monia erilaisia. Tärkeintä on löytää itselle toimiva ja hyvältä tuntuva ratkaisu.
Mukavaa pian alkavaa joulukuuta!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on jo ilmeisesti alkanut valkovuoto. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Tarkkaa ajankohtaa kuukautisten alkamiselle on mahdotonta sanoa, mutta kyllä ne sieltä tulevat aikanaan 😊
Kerroit viestissäsi, että sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen äidille. Ymmärrän hyvin, että tällainen asia voi jännittää, mutta kuukautisten alkamista tai mitään niihin liittyvää asiaa ei tarvitse mitenkään hävetä. Äitisi on myös käynyt itse saman asian läpi nuoruudessaan ja häneltä voit saada tukea ja tietoa asiaan liittyen. Jos sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen, voisittekohan jo etukäteen jutella äitisi kanssa asiasta ja ehkäpä käydä yhdessä ostamassa kuukautissuojia, jotta sinulla olisi niitä valmiina, kun kuukautiset jossain vaiheessa alkavat.
Mikäli haluat jutella asiasta vielä nimettömästi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton neuvontachattiin.
Tsemppiä syksyyn!
Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!
Kertakäyttöinen kuukautisside asetetaan pikkuhousujen sisäpinnalle siten, että siteen liimapinta tulee pikkareita vasten ja imukykyinen pinta ihoa vasten. Kertakäyttöiset siteet tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein. Samalla kannattaa tehdä alapesu käsisuihkulla, jos se on vain mahdollista.
Jos side tuntuu kostealta ihoa vasten tai haiskahtaa, ei kannata odottaa, vaan vaihtaa se. Jos kuukautiset ovat todella runsaat, tulee sidettä vaihtaa useammin. Jos vuoto on puolestaan hyvin niukkaa, voi joskus riittää kevyempi pikkuhousunsuoja, jota kuitenkin tulee vaihtaa myös riittävän usein. Käytetyt siteet kietaistaan vessapaperiin ja heitetään roskiin. Siteitä ei tule heittää pönttöön, koska ne voivat helposti tukkia viemärin.
Käytä siteitä vain kuukautisvuodon ajan. Esimerkiksi valkovuodon takia ei kannata käyttää suojia, sillä muovia sisältävä side hengittää huonosti, ja jatkuvalla käytöllä iho saattaa alkaa hautua ja hankautua, jolloin myös esimerkiksi hiivatulehduksen riski kasvaa.
Itselle parhaat kuukautissuojat löytyvät kokeilemalla ja vaihtoehtoja riittää! Erilaisten siteiden lisäksi kuukautissuojia on muitakin, kuten esimerkiksi tamponeja ja kuukuppeja, jotka mahdollistavat esimerkiksi uimisen kuukautisten aikana. 😊
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kesää!