Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :D
Ikä: 13-15v
Kuuluuko tamponin narun tuntua? Kuuluuko tamponin naru tuntua? Kun veikkaisin, että tamponi on ihan hyvin mutta naru ärsyttää.
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tamponi on todennäköisesti asetettu oikein, mikäli sen käyttö ei tunnu juuri miltään. Näin ollen myöskään tamponissa kiinni olevan narun ei pitäisi tuntua pahalta. Voit tarkistaa oikeaoppisen tamponin asettamisen kuvituskuvien avulla täältä.

Tamponin naru on usein niin pitkä, että osa siitä jää näkyviin senkin jälkeen, kun tamponi on asetettu paikoilleen. Näkyviin jäävän narunpätkän voi taitella ns. piiloon lähelle emätintä, jolloin sen ei pitäisi häiritä. Narun ajatuksena on helpottaa tamponin pois ottamista.

Mikäli tamponi ei tunnu hyvältä, on kuukautissuojia onneksi monia erilaisia. Tärkeintä on löytää itselle toimiva ja hyvältä tuntuva ratkaisu.

Mukavaa pian alkavaa joulukuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tarviin apuuu
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos ei uskalla kertoa äidille kun kuukautiset alkavat? Hei oon 12 vuotias tyttö ja mun äiti aina vaa sanoo et sano sit kun alkaa mut ku en uskalla ei oo tosin viel...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on jo ilmeisesti alkanut valkovuoto. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Tarkkaa ajankohtaa kuukautisten alkamiselle on mahdotonta sanoa, mutta kyllä ne sieltä tulevat aikanaan 😊

Kerroit viestissäsi, että sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen äidille. Ymmärrän hyvin, että tällainen asia voi jännittää, mutta kuukautisten alkamista tai mitään niihin liittyvää asiaa ei tarvitse mitenkään hävetä. Äitisi on myös käynyt itse saman asian läpi nuoruudessaan ja häneltä voit saada tukea ja tietoa asiaan liittyen. Jos sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen, voisittekohan jo etukäteen jutella äitisi kanssa asiasta ja ehkäpä käydä yhdessä ostamassa kuukautissuojia, jotta sinulla olisi niitä valmiina, kun kuukautiset jossain vaiheessa alkavat.

Mikäli haluat jutella asiasta vielä nimettömästi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton neuvontachattiin.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Miten kuukautissiteitä käytetään? Miten käytän kuukautissiteitä, ja milloin ne pitää vaihtaa?
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kertakäyttöinen kuukautisside asetetaan pikkuhousujen sisäpinnalle siten, että siteen liimapinta tulee pikkareita vasten ja imukykyinen pinta ihoa vasten. Kertakäyttöiset siteet tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein. Samalla kannattaa tehdä alapesu käsisuihkulla, jos se on vain mahdollista.

Jos side tuntuu kostealta ihoa vasten tai haiskahtaa, ei kannata odottaa, vaan vaihtaa se. Jos kuukautiset ovat todella runsaat, tulee sidettä vaihtaa useammin. Jos vuoto on puolestaan hyvin niukkaa, voi joskus riittää kevyempi pikkuhousunsuoja, jota kuitenkin tulee vaihtaa myös riittävän usein. Käytetyt siteet kietaistaan vessapaperiin ja heitetään roskiin. Siteitä ei tule heittää pönttöön, koska ne voivat helposti tukkia viemärin.

Käytä siteitä vain kuukautisvuodon ajan. Esimerkiksi valkovuodon takia ei kannata käyttää suojia, sillä muovia sisältävä side hengittää huonosti, ja jatkuvalla käytöllä iho saattaa alkaa hautua ja hankautua, jolloin myös esimerkiksi hiivatulehduksen riski kasvaa.

Itselle parhaat kuukautissuojat löytyvät kokeilemalla ja vaihtoehtoja riittää! Erilaisten siteiden lisäksi kuukautissuojia on muitakin, kuten esimerkiksi tamponeja ja kuukuppeja, jotka mahdollistavat esimerkiksi uimisen kuukautisten aikana. 😊

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?