Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 13-15v

Kuukautisten epäsäännöllisyys

Hei! Mulla alko menkat viime kesänä (noin 8kk sit) oli yli sadan päivän väli ettei tullut menkkoja. Nyt ei myöskään pariin kk tullut. Nyt aika runsasta valkovuotoa, tulee pikkareista läpi. Eli onko normaalia? Mietin myös että voiko kuukautiset tulla myös tavallaan henkisellä tasolla vaikka limakalvo ei irtoaisikaan. Itsellä ollut menkka kipuja ja mielialan vaihteluita sekö ärtyneisyyttä mutta ilman kuukautisverta.

Hei, kiitos kysymyksestä!

On tavallista, että kuukautiskierto on vielä hyvin epäsäännöllinen kuukautisten alkuvaiheessa. Kierrossa saattaa olla pitkiä taukoja tai tiputteluvuotoa ennen kuin kuukautiset säännöllistyvät ja tasoittuvat. Epäsäännölliset kierrot saattavat jatkua useamman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta, ja joillain vuodot eivät välttämättä säännöllisty ollenkaan. Valkovuoto voi olla myös hyvin runsasta ja sen määrä vaihtelee usein kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodossa tapahtuvat muutokset voivat toki liittyä myös esimerkiksi johonkin tulehdukseen. Jos vuoto ei kuitenkaan haiskahda pahalta, on väriltään kirkasta, maitomaista tai hieman kellertävää, kuulostaa siltä, että kaikki on kunnossa. Pikkuhousunsuojaa voi hetkellisesti käyttää, jos valkovuotoa tulee häiritsevän paljon. Kokkareinen ja pahalle haiskahtava valkovuoto voi viitata tulehdukseen ja silloin tulisi hakeutua lääkäriin, jotta tulehdukseen saa hoidon.

Alkaneet kuukautiset ja merkitsemäsi ikä (13–15 vuotta) viittaavat siihen, että hormonitoimintasi on käynnistynyt, ja murrosikä alkanut tai aluillaan. Tähän ikävaiheeseen liittyy tyypillisesti mielialan vaihtelua ärtymyksestä alakuloon sekä ilon ja onnen tunteisiin. Voi olla, ettei välillä itsekkään tiedä mikä saa tunteet valloilleen ja esimerkiksi jokin aivan pieni asia voi suututtaa kohtuuttoman paljon. Se on siis täysin normaalia. Toki myös kuukautisvuotoa voivat edeltää esimerkiksi alakulo ja ärtyneisyys. Näitä kutsutaan PMS-oireiksi. PMS-oireet esiintyvät usein juuri ennen kuukautisten alkua ja helpottuvat noin päivän tai parin jälkeen kuukautisvuodon alkamisesta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Vaikka mielialan ja tunteiden vaihtelut ovatkin nuoruuteen ja elämään kuuluvia asioita, ei se tarkoita, etteikö niistä olisi myös hyvä puhua luotettavan aikuisen kanssa. Haluaisinkin kannustaa sinua juttelemaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Samalla voisit jutella myös kuukautisiin liittyvistä ajatuksista ja kysymyksistä. Jutella voit toki kenen tahansa aikuisen kanssa, jonka koet luotettavaksi. Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachat tarjoaa mahdollisuuden keskustella juuri tällaisista asioista nimettömästi. Löydät chatin täältä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?