NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: 14v poika

Pysäyttääkö vapettaminen pituuskasvun?

Onko pituuskasvuni pysähtyny jos oon vetäny 1500 2% vapen ja oon noi 160cm 49kg

Heippa! Kiitos kysymyksestä!

Kerrot käyttäneesi vapea eli sähkösavuketta ja nyt pohdit, onko pituuskasvusi tästä syystä pysähtynyt. Ensinnäkin on hienoa, että pohdit millaisia vaikutuksia vapettamisella voi olla kasvuusi. Sähkösavukkeiden käyttämisellä on tosiaankin monia haitallisia vaikutuksia, eikä sen käyttämistä siksi voi millään lailla suositella kenellekään – etenkään kasvavalle nuorelle. Sähkötupakan sekä nikotiinin haitoista voit lukea lisää tietopankistamme.

Valitettavasti en pysty antamaan kovinkaan tarkkaa vastausta kysymykseesi. Tupakoinnin osalta tiedetään, että tupakointi voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksista ei kuitenkaan ole olemassa vielä samanlaista tutkimustietoa. Useimmat sähkötupakan käytön lyhyellä aikavälillä ilmenevät terveyshaitat, kuten hengitysteiden ärsytysoireet ja yskä, ovat kuitenkin samoja kuin tupakoinnissa. Lisäksi sähkötupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa mm. riippuvuutta ja on erityisen haitallista kasvavan nuoren aivoille.

En kuitenkaan usko, että sähkösavukkeen käytöstä olisi aiheutunut sinulle vielä sen pysyvämpiä haittoja, ellet ole tullut jo riippuvaiseksi tuotteesta. Nikotiinista voi tulla riippuvaiseksi jo vähäisenkin käytön myötä. On kuitenkin selvää, että jos lopetat vapettamisen tähän, vältyt pysyvämpien haittojen ilmenemiseltä jatkossa. Käytön lopettaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee.

Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä. Pituuskasvuun vaikuttaa olennaisesti myös esimerkiksi perimä eli vanhempien ja muidenkin lähisukulaisten pituus ja kasvutapa. Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on siis yksilöllistä. On totta, että ainakin tupakkatuotteiden käyttö voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun, mutta pituuskasvuun vaikuttavat monet muutkin asiat. Jos pituuskasvusi sinua kovasti mietityttää, suosittelen että menet keskustelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Nikotiinituotteiden käytön lopettamisen lisäksi tuet parhaiten kasvuasi ja hyvinvointiasi kun pidät huolta riittävästä levosta, syöt ja liikut monipuolisesti sekä teet kivoja juttuja kavereiden kanssa.

Aurinkoista alkukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?