NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Polttaja

Tupakoinnin vaikutukset suuhun

Saako tupakan jälkiä kokonaan pois suusta, ja jos saa niin miten? Jos hammaslääkäri löytää polttamisen jälkiä niin saako se kertoa niistä vanhemmille?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Satunnainen tupakointi ei jätä jälkiä suuhun. Säännöllisesti tehtynä se voi lisätä ientulehdusta ja hammaskiveä, kuivattaa suuta ja saada hengityksen haisemaan. Pidemmällä aikavälillä ilmeneviä tupakoinnin esteettisiä vaikutuksia ovat nikotiinin ja tervan aiheuttamat hampaiden ja ienalueiden kellastuminen ja muut värjäymät.

Vaikka hammaslääkäri huomaisi tupakoinnin suustasi tai esimerkiksi vaatteidesi hajusta, ei heidän ole sallittua ottaa yhteyttä vanhempiin asian tiimoilta eikä sellainen kuulu muutenkaan heidän työnkuvaansa. Hammaslääkärin työhön kuuluu auttaa potilaitaan kohti parempaa suun terveyttä neuvomalla ja kannustamalla kohti hyviä rutiineja.

Suosittelemmekin puhdistamaan hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja käyttämään sähköhammasharjaa. Muista puhdistaa hampaat ienrajoista hellästi mutta napakasti. Jos jostain tihkuu hieman verta, niin nämä ientulehduksen merkit kyllä häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa kun lankausta jatkaa.

Me täällä Fressiksessä suosittelemme myös vahvasti olemaan kokonaan tupakoimatta. Näin vältyt sen aiheuttamilta haittavaikutuksilta jatkossa. Lue niistä lisää Fressiksen tietopankista. Tukea lopettamiseen saat myös Fressiksestä.

Mukavaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?