Nikotiinituotteet

Nikotiinipussit – mitä ne ovat ja miksi niitä ei kannata käyttää?

Nikotiinipussit ovat haitallisia, ja niiden käyttöä kannattaa välttää. Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa myrkytyksen ja niiden sisältämä nikotiini heikentää aivojen toimintaa, rasittaa kehoa ja aiheuttaa riippuvuutta.

Nikotiinipussit – mitä ne ovat ja miksi niitä ei kannata käyttää?

Nikotiinipussit ovat nuuskan tapaan huulen alla käytettäviä pusseja. Nikotiinipussit eroavat perinteisestä nuuskasta siinä, että ne eivät sisällä tupakkakasvia. Ne sisältävät kuitenkin usein runsaasti nikotiinia ja perinteiseen nuuskaan nähden nikotiinimäärät voivat olla jopa moninkertaiset. Osassa tuotteista nikotiinia on vaarallisen paljon kuten 50 mg/g eli yhdessä pussissa voi olla jopa 30mg nikotiinia, tai jopa vieläkin enemmän.

Tupakkateollisuus markkinoi nikotiinipusseja vaarattomampana vaihtoehtona nuuskalle tai muille nikotiinituotteille. Tavoitteena on saada nuoret nikotiinikoukkuun. Mitä useampi käyttää nikotiinituotteita, sitä enemmän tupakkateollisuus tuottaa rahaa.

Nikotiinipussirasioiden freesi ja värikäs ulkomuoto sekä makuvaihtoehdot, kuten minttu tai marjat, voivatkin luoda mielikuvaa vaarattomuudesta. Vaikka nikotiinipussit eivät sisällä tupakkakasvia, ovat ne silti terveydelle haitallisia.

Millaisia haittavaikutuksia nikotiinilla on terveyteen

Myrkytyksen mahdollisuus

Nikotiini on myrkky. Tavallisia nikotiinimyrkytyksen oireita ovat hikoilu, sydämentykytys, heikotus ja pahoinvointi. Lievemmät myrkytysoireet helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, tai huomaa kaverilla, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Kokemattomalle käyttäjälle yksikin nikotiinipussi voi aiheuttaa myrkytystilan.

Aivojen kehitys ja kehon rasitustila

Nikotiini on erityisen haitallista lapsille ja nuorille, sillä se voi vaikuttaa aivojen kehitykseen. Käytännössä nikotiini voi heikentää aivojen toimintaa, ja siten vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Nikotiini nostaa sykettä ja verenpainetta, ja ylläpitää jatkuvaa stressi- ja rasitustilaa kehossa.

Nikotiiniriippuvuus

Nikotiinipussien suuren nikotiinimäärän takia nikotiiniriippuvuus voi syntyä hetkessä. Nuorten kehittyvät aivot ovat erittäin herkät nikotiinin vaikutuksille. Koukkuun voi jäädä pahimmillaan ensimmäisestä kerrasta.

Kun on riippuvainen nikotiinista, vieroitusoireet alkavat, kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut jo hetken aikaa, eivätkä aivot saa totuttua nikotiiniannosta. Tämän takia keho alkaa oireilemaan ja vaatimaan lisää nikotiinia. Oireet helpottavat hetkeksi, kun nikotiinia taas imeytyy kehoon.

Nikotiiniriippuvuuden vieroitusoireita ovat muun muassa:

  • ärtyisyys
  • huonovointisuus
  • kärsimättömyys
  • nikotiinin himo
  • levottomuus
  • keskittymisvaikeudet
  • univaikeudet
  • päänsärky
  • makean himo ja ruokahalun lisääntyminen

Eroon nikotiinikoukusta

Nikotiinin aiheuttamien haittojen ja riippuvuuden vuoksi kannattaa pysytellä erossa nikotiinipusseista ja muistakin tupakka- ja nikotiinituotteista.

Lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on mahdollista ja erittäin fiksu teko terveyden kannalta.

Haluaisitko lopettaa?
Näin selätät hankalat tilanteet ja lopettamisen tukena voi käyttää myös maksutonta Erovirasto -sovellusta. Sovelluksen nuuskapolku soveltuu hyvin myös nikotiinipussien lopettamisen tueksi.


Lue myös mitä muut nuoret ovat kysyneet nikotiinipusseista Fressiksen Kysy asiantuntijalta -palstalla:

Onko nikotiinipussit parempi vaihtoehto kuin nuuska?

Tuleeko noin 10 nikotiinipussin käytöstä pysyviä jälkiä? 

Kokeilin nikotiinipussia ja tuli huono olo. Mitä teen?

Kysymyksiä ja vastauksia Fressiksen Tik Tokissa

Tuleeko 10 nikotiinipussin käytöstä pysyviä jälkiä?

Onko 50mg nikotiinia paljon? 

Mistä johtuu jos nikotiinipussin kokeilun jälkeen huippasi, ja oksensin?

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Emt
Ikä: 13-15v
Onko vaarallista, jos astmaatikko käyttää vapea? Onko vaarallista jos astmaatikko käyttää vapea? Olen itse käyttäny noin puoli vuotta.
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapessa eli sähkösavukkeessakin on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on kuitenkin hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Jos lopettaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää pyytää apua perheeltä tai ystäviltä – tai myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen tai ottaa yhteyttä Stumppi-palveluun. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Jos haluat, Fressiksen tietopankista voit lukea lisätietoa sähkösavukkeen haitoista sekä käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Mua pelottaa
Ikä: 9-12v
Nikotiinituotteen testaaminen ja pelko sairaalaan joutumisesta Mä testasin nicorette 2mg ja mua pelottaa että mä joudun sairaalaan
Fressis

Hei nimimerkki Mua pelottaa!

Kiitos viestistäsi ja toivottavasti voit jo hyvin tätä vastausta lukiessasi. Kerrot, että sinua alkoi pelottamaan, että joudut sairaalaan Nicorette -kokeilun jälkeen. Viestistäsi ei käy ilmi, saitko kokeilusta jotain huolestuttavia oireita, jotka saivat sinut pelkäämään sairaalaan joutumista. Jos et saanut tällaisia oireita, älä suotta ole tästä yksittäisestä kokeilusta huolissasi ❤

Nikotiinituotteiden kokeilujen vaarana voi toki olla nikotiinimyrkytys, mikä pahimmillaan voi johtaa sairaalahoidon tarpeeseen. Yleisempiä ovat kuitenkin lievät oireet, jotka onneksi menevät ohi itsekseen, kunhan nikotiinituotteiden käyttö ei jatku. Koska kohdallasi kyseessä oli sellainen nikotiinituote, joka ei sisällä niin paljon nikotiinia kuin monet muut tuotteet, arvelisin, ettei sinulla ollut kokeilussa nikotiinimyrkytyksen vaaraa. Toki jokaisen keho reagoi eri määriin eri tavalla, ja pienemmätkin määrät voivat myrkytysoireita aiheuttaa, jos keho ei ole tottunut nikotiiniin.

Yleisiä lieviä myrkytysoireita ovat päänsärky, vapina, huimaus ja pahoinvointi. Tällaiset oireet tosiaan helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Vakavampia myrkytysoireita ovat hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Jos tällaisia vakavampia oireita saa, on syytä hakeutua sairaalahoitoon.

Toivottavasti tosiaan mahdolliset oireet ja myös pelkosi on jo helpottanut tämän viestin saatuasi. 😊 On ihan tavallista ja ymmärrettävää, että nuorena tukee mieli kokeilla uusia asioita kuten tupakka- ja nikotiinituotteita. Niin kuin viestistäsi käy ilmi, kokeilut voivat kuitenkin aiheuttavat ahdistusta ja pelkoja, sekä ihan oikeasti myös vakavia haittoja. Suosittelen siis, että jätät Nicorette ja muut nikotiinituotteiden kokeilut tähän yhteen kertaan. Vältyt näin mahdollisilta myrkytysoireilta ja muiltakin nikotiinin haittavaikutuksilta jatkossa.

Pelko pois, mutta jätäthän jatkossa nikotiinituotteiden kokeilut väliin! Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Nikke
Ikä: 9-12v
Voiko siitä aiheutua jotain pysyvää haittaa, jos on kokeillut vapea muutaman kerran? mua mietityttää se, että oon kokeillu mun kavereiden kanssa vapea muutaman kerran ja polttanu sitä varmaa varmaa jonku viikon ajan, mutta sit mulle tuli...
Fressis

Hei Nikke!

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit, voiko viikon vapettamisesta tulla pysyviä haittoja. On hienoa, että olet huomioinut vapen käytön haitat itsellesi, kuten huonon olon, ja lopettanut vapen käytön siihen. Mitä aiemmin käytön lopettaa, sitä vähäisemmät ovat myös käytöstä johtuvat haitat. 😊

Vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei ole vielä tutkittu kovinkaan paljon eikä varsinkaan pitkäaikaisen käytön terveyshaittoja vielä tunneta. Tiedetään kuitenkin, että sen käyttö on terveydelle monin tavoin haitallista. Haittoja voi havaita jo muutaman käyttökerran jälkeen, kuten sinäkin olit huomannut huonon olo. Jo vähäinen käyttö voi aiheuttaa mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Vapeissa käytettävistä nesteistä on löydetty monia terveydelle haitallisia aineita, kuten esimerkiksi metallihiukkasia ja kasvimyrkky- sekä lääkeainejäämiä. Nesteet voivat sisältää myös nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voita lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä.

Yleensä vakavammat terveyshaitat syntyvät pitkään jatkuneen käytön seurauksena. Kerroit käyttäneesi vapea noin viikon ajan. Sinulle ei siis varmastikaan ole ehtinyt syntyä mitään pysyvää haittaa vielä tuosta käyttömäärästä, joten sinun ei kannata olla siitä liian huolissaan. Haitalliset aineet poistuvat kehostasi nopeasti käytön lopettamisen jälkeen. Mutta koska emme osaa vielä tutkimustiedon pohjalta kertoa varmuudella, miten pitkään jatkuneen käytön jälkeen pysyviä haittoja alkaa syntymään, on turvallisinta olla käyttämättä vapea ollenkaan. Ainoastaan kieltäytymällä vapesta jatkossakin voi olla varma, ettei altistu sen aiheuttamille haitoille.

Olet siis tehnyt itsesi ja oman terveytesi kannalta todella hienon päätöksen lopettaa vapen käyttö. Nuoruuteen kuuluu usein tällaiset kokeilut, mutta on hienoa, että olet itse alkanut pohtia myös kokeilun haittoja. 😊

Oikein mukavaa syksynjatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?