Moi!
Tilanteesi kuulostaa nyt sellaiselta, että suosittelen sinua ottamaan asiasta yhteyttä lääkäriin. Patti kuulostaa isolta ja olisi hyvä selvittää terveydenhuollossa mistä on kyse, vaikka siihen ei liitykään kipua.
En usko, että sinun tarvitsee olla kuitenkaan syövästä huolissasi. Syövät ovat lapsilla ja nuorilla harvinaisia. Mutta jos asia kovasti huolettaa sinua, haluan rohkaista sinua ottamaan huolesi puheeksi samalla lääkärikäynnillä.
Hei!
Hyvä että olet katsonut huulen alle nuuskaamisen jälkeen. Valitettavasti on normaalia, että jo viikossa nuuska voi alkaa aiheuttaa limakalvon ja ikenen ärsytystä. Siihen kohdalle, jossa nuuskapussia suussa pitää, syntyy hiljalleen norsunnahkamainen muutos, joka voi joskus voi olla myös valkea. Myös ien voi alkaa vetäytymään siitä kohdasta jossa nuuskaa pidetään. Limakalvo yleensä palautuu mikäli nuuskaamisen lopettaa, mutta valitettavasti ikenen vetäytyminen jää pysyväksi vaurioksi. Suosittelemmekin olemaan nuuskaamatta, jotta vältyt tällaisilta ikäviltä muutoksilta suussasi. Nuuska sisältää myös paljon nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, jolloin nuuskaamista voi olla vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Siksi on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa lopetat nuuskaamisen, etkä käytä muitakaan tupakka- ja nikotiinituotteita.
Tupakkatuotteiden, kuten tupakan tai nuuskan käyttö, on tunnettu syövän riskitekijä, mutta syövän kehittyminen on usein hidas tapahtuma ja vaatii yleensä useiden vuosien tai vuosikymmenten tupakkatuotteiden käytön. Syövän kehittyminen on muutenkin monimutkainen tapahtumasarja, ja siihen vaikuttavat omien elintapojen lisäksi mm. ympäristö-, ja perintötekijät sekä sattuma. Sinun ei siis tarvitse olla vielä huolissasi siitä, että sinulle olisi tullut syöpää nuuskaamisen johdosta. On kuitenkin selvää, että jos et käytä tupakka- ja nikotiinituotteita, pienennät riskiäsi sairastua syöpään myöhemmin elämässäsi. Voit halutessasi lukea lisää syövästä Fressiksen tietopankista.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.
Kerrot viestissäsi rintakehäsi iholla olevasta, noin sentin kokoisesta vaaleanpunaisesta laikusta. Havaitsit sen noin kuukausi sitten, eikä se ole rasvailusta huolimatta lähtenyt pois ja pohdit voiko se olla syövän alku.
On totta, että rintakehän iho altistuu helposti auringolle. Hienoa, että olet käyttänyt aurinkosuojavoidetta. Sinulla sen tärkeys korostuu erityisesti, koska kerrot, että ihosi on hyvin vaalea ja sinulla paljon pisamia ja luomia. On kuitenkin inhimillistä, että aurinkosuojaus joskus unohtuu, kuten sinullakin on käynyt. Vaikka iho palaisi auringossa, ei se kuitenkaan automaattisesti aiheuta ihosyöpää tai sen esiastetta.
Aurinkoaltistuksesta johtuvat ihosyövät vaativat vuosia kehittyäkseen ja sen vuoksi niitä ilmenee tyypillisesti keski-iän ylittäneillä henkilöillä, joten aurinkokeratoosin tai muun alkavan pahanlaatuisen ihomuutoksen mahdollisuutta ei kannata ensisijaisesti tässä kohden ajatella.
Heikompi ravitsemustila ei myöskään altista ihosyöville. Olisi kuitenkin tärkeää terveytesi ja hyvinvointisi kannalta, että huolehdit riittävistä ja monipuolisista aterioista päivittäin. Niiden koostamiseen voit poimia vinkkejä Fressiksen tietopankista.
Hyvä, että olet hoitanut ihoasi. Varsinkin talviaikaan iho vaatii usein enemmän kosteutusta. Jos ihollasi oleva laikku alkaa oireilemaan (esim. kutinaa, hilseilyä, haavautumista) hakeudu sitten lääkärin vastaanotolle esimerkiksi omalle terveysasemallesi.
Mukavaa tammikuun jatkoa!
Hei, kysyt peniksen yläpuolella olevasta patista, josta tulee kellertävää/valkeaa tahmaa.
Ilmeisesti patti on siis häpykummun iholla. Tahmaa erittävä patti iholla tuo ensimmäisenä mieleen tulehtuneen ihorauhasen tai ihon alaisen rasvapatin. Kuinkakohan kauan patti on ollut? Vaikuttaako se tulehtuneelta? Kuinka suuri se on? Pattia näkemättä on hieman vaikea antaa täsmädiagnoosia ja herää paljon kysyttävää, mutta ikäsi ja vaivan laatu huomioiden syöpä tai muu pahanlaatuinen sairaus ei tule lähtökohtaisesti kysymykseen.
Koska asia vaivaa sinua, suosittelen, että kävisit näyttämässä sitä vaikkapa koulun terveydenhoitajalle. Mielestäni voit olla tämän asian suhteen rauhallisin mielin ja jos patti on ihan tuore, niin voit muutaman viikon seurailla tilannetta mitään tekemättäkin.
Mukavaa syksyä!
Moikka! Hyvä että kysyt mieltäsi askarruttavaa asiaa.
Kerrot polttaneesi kaverisi kanssa kolme kertaa paperia ja sinua pelottaa, voiko tästä tulla sinulle syöpä. Tämä onkin aihe, joka mietityttää useita nuoria Fressiksessä. Siitä ovat kysyneet mm. nimimerkit Paperitupakka ja Poika 12v.
Palamisessa syntyvän savun hengittäminen ei ole koskaan suositeltavaa, riippumatta siitä mitä polttaa. Se ärsyttää hengityselimiä ja voi aiheuttaa päänsärkyä ja muuta huonovointisuutta. Se on siis terveydelle haitallista, eikä sitä siksi kannata tehdä.
Syövästä sinun ei kuitenkaan tarvitse olla huolissasi. Syöpä on sairaus, jonka syntyyn vaikuttavat aina useat tekijät. Todennäköisyys sairastua syöpään riippuu mm. iästä, elintavoista, elinympäristöstä, perimästä ja sattumasta. Syövät ovat harvinaisia sinun ikäiselläsi nuorella. Terveellisillä elintavoilla, kuten sillä että et käytä tupakkaa, nuuskaa etkä sähkösavukkeita, etkä hengitä muitakaan savuja/höyryjä, voit kuitenkin ehkäistä sitä, että sinulle kehittyisi syöpä myöhemmin elämässäsi.
Tärkeintä on siis se, että pysytte kaverisi kanssa jatkossa erossa näistä tuotteista, ettekä polta myöskään paperia. Muistathan myös sen, että on fiksua tehdä omat valinnat tällaisten asioiden suhteen, eikä suostua tekemään jotain terveydelle haitallista esimerkiksi siksi, että kaveri siihen kannustaa tai painostaa.
Mukavaa syksyä!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Tupakointisi on ollut satunnaista ja tässä vaiheessa vielä sen verran lyhytaikaista, että riskiä millekään vakaville haitoille tässä vaiheessa tuskin on, eikä sinun tarvitse olla sen enempää huolissasi. Tupakointi on tunnettu syövän riskitekijä, mutta syövän kehittyminen on usein hidas tapahtuma ja vaatii yleensä useiden vuosien tai vuosikymmenten tupakointia. Syövän kehittyminen on muutenkin monimutkainen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat omien elintapojen lisäksi mm. ympäristö, perintötekijät sekä sattuma.
Kaikki tupakointi on toki aina terveydelle haitallista, joten suosittelen, että pysyt jatkossa erossa tupakasta. Tupakointi voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa esimerkiksi erilaisia hengitysteiden ja keuhkojen ärsytysoireita, ja kuvaamasi rintaan sattuminen voi johtua esimerkiksi tästä. Tällaiset oireet helpottavat usein nopeastikin sen jälkeen, kun tupakointi loppuu. Mitä nopeammin tupakoinnin lopettaa, sitä vähemmän mitään terveydellistä haittaa ehtii syntyä. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.
Tsemppiä syksyyn!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
On täysin normaalia, että ensimmäisten menkkojen jälkeen kuukautiset eivät tule joka kuukausi. Kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ensimmäiset parikin vuotta, ja sen jälkeen säännöllistyä. Kaikilla kuukautiset eivät koskaan ole täysin säännölliset. Eli ei hätää, tilanteesi on täysin normaali 🙂 Nyt kannattaa varmuudeksi pitää kuukautissuojaa laukussa/repussa, ettei seuraava vuoto pääse pahasti yllättämään. Voit siis odotella seuraavaa vuotoa rauhassa.
On hienoa, että olet kiinnostunut kuukautisistasi ja terveydestäsi, ja että etsit tietoa niihin liittyen! Netissä on valitettavan usein huomiota herättäviä ja pelotteleviakin otsikoita, jotka vetävät turhan paljon mutkia suoriksi ja ovat joskus jopa virheellisiä. Siksi onkin hienoa, että kysyt sinua askarruttamaan jääneestä asiasta!
Ensinnäkin on hyvä muistaa, että syövät noin yleisestikin ovat harvinaisia lapsilla ja nuorilla. Liittyen tähän sinun esille tuomaan kohdun limakalvon paksuuntumiseen on totta, että kohdun limakalvon liikakasvu voi joskus myöhemmin muuttua kohdun limakalvon syöväksi. Mutta, kuukautisten epäsäännöllisyys ei vaikuta kohdun limakalvon liikakasvuun, vaan taustalla on usein vaihdevuosiin liittyvä estrogeenihormonin vaikutus kohdussa. Kohdunrungon syövät ovat siis yleisempiä iäkkäillä naisilla. Sinulla ei siis varmastikaan ole syytä huoleen.
Voit lukea lisää syöpään liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista, jos haluat luotettavaa lisätietoa aiheesta 🙂 Lue myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin Fressiksessä täältä.
Kivaa syksyä sinulle!
Hei ja kiitos viestistäsi.
Kerrot olleesi veneilemässä aurinkoisena päivänä ja päälakesi alkoi punoittamaan jakauksen kohdalta tämän jälkeen. Sinulla oli ollut aurinkorasvaa ja aurinkolasit ja onkin tosi hyvä juttu, että olet huolehtinut hienosti aurinkosuojauksesta! Hatun kerrot unohtaneesi, mutta se ei ole vakavaa jos muutaman kerran näin tapahtuu. Pääasia on, että huolehdit aurinkosuojasta muuten säännöllisesti, käytät aurinkorasvaa, aurinkolaseja, hattua ja pysyt varjossa päivän kuumimpina tunteina jos se on mahdollista.
Punoittavaan jakaukseen voit laittaa esimerkiksi after sun -voidetta tai mietoa kortisonivoidetta, joita saa apteekista ilman reseptiä. Iho paranee nopeasti ja yhdestä ihon palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan tai murehtia liikaa. Toistuva ja jatkuva ihon palaminen lisää syöpäriskiä, mutta satunnaisesta palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan.
Kuulostaa, että sinulla on hyvin tiedossa miten auringolta tulee suojautua, se on hienoa. Mukavaa ja lämmintä loppukesää sinulle!
Hei,
Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen. Nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.
Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä on yhteydessä syövän kehittymiseen. Näitä virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio, eivätkä kaikki suuren riskin HPV-infektiot suinkaan pitkity. Pitkittyneen infektion lisäksi syövän kehittymiseen tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän kehittymisen riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia).
HPV:n saaminen ei siis tarkoita sitä, että sairastuisi ”automaattisesti” sen myötä syöpään. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta huolissasi. Kuten itsekin viimeisessä lauseessasi päättelit, nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään. Paras keino ehkäistä hpv-infektioita on ottaa hpv-rokote, jonka teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta.
Hp-virukseen liittyvät kysymykset tuntuvat mietityttävän sinua paljon, ja siksi suosittelenkin, että menisit juttelemaan aiheesta lisää vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissä.
Lue aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.
Hei,
Sinulla on selvästi suuri huoli ja paljon kysymyksiä mahdollisesta HP-virustartunnasta ja sen seurauksista. Ihan aluksi voit heittää nyt kaikki huolesi pois – et ole voinut saada tartuntaa kertomasi tilanteen kautta. Mitkään seksitaudit eivät tartu wc:n välityksellä. Sinun ei kannata siis kantaa mielessäsi näitä kysymyksiä.
Olet selvästikin jo lukenut HPV:sta aika paljon ja jatkoa ajatellen on ihan tärkeää siitä tietääkin. Totta on, että jotkin HP-virustyypit ovat siis syöpiä aiheuttavia, mutta ensinnäkin ne vaativat seksikontaktin toisen ihmisen kanssa ja toiseksi suuri osa viruksen aiheuttamista infektioista katoaa tai paranee itsestään. Mikäli sinulla on rokote, suojaa se sinua myös jatkossa parhaalla tavalla HP-viruksen aiheuttamalta syövältä ja sen esiasteilta. Ole siis huoletta, sinulla ei tämän tilanteen perusteella voi olla HP-virustartuntaa, sen aiheuttamaa syöpää eikä sen esiastetta! Kysyt myös hpv:n aiheuttamien syöpien yleisyydestä – ne ovat todella harvinaisia nuorilla, koska kehittyminen tartunnasta syöväksi kestää kauan, jopa vuosia.
Voit halutessasi lukea vielä lisää HPV:sta ja siltä suojautumisesta Fressiksen tietopankista ja Kysy asiantuntijalta -palvelusta. Mikäli sinua kovasti edelleen huolettaa tämä asia, sinun kannattaa ottaa se puheeksi luottoaikuisesi, tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös jutella asiasta nimettömästi ja luotamuksella Hyvä Kysymys -palvelussa asiantuntijan kanssa.