NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: anonyymi
Ikä: 9-12v

Mitä haittaa vapesta on suun terveydelle?

mitä haittaa vapesta on suun ympäristölle

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Sähkösavukkeet eli vapet ovat tulleet viime vuosien aikana suositummaksi. Niitä pidetään joiltain osin vähemmän haitallisena vaihtoehtona tavalliselle tupakalle, mutta pitkäaikaisia terveyshaittoja ei ole vielä pystytty tutkimaan riittävästi. Siksi on myös vaikeaa arvioida kovinkaan tarkasti sitä, millaisia haittoja vapen käyttö aiheuttaa. Usein ensimmäiset haitat ovat samanlaisia kuin perinteisen tupakoinninkin, eli hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, nielun ärsytystä ja suun kuivumista. Tiedetään siis, että vapen käyttö on haitallista esimerkiksi keuhkojen terveydelle. Sekä sähkösavukkeissa käytettävät nikotiinittomat nesteet että nikotiininesteet ovat terveydelle haitallisia. Sähkösavukenesteiden makuaineilla ja nikotiinilla on monia haitallisia vaikutuksia terveyteen. Nikotiinin haittavaikutuksista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista. Nikotiini aiheuttaa myös voimakasta riippuvuutta, jolloin nikotiinituotteen käyttämistä voi olla vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Tällöin käyttö pitkittyy ja terveyshaittojen ilmenemisen riski kasvaa sitä mukaa, mitä pidempään nikotiinituotteita käyttää.

Sinua kiinnostavat erityisesti vapen haitat suun ympäristössä. Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet sisältävät vaihtelevan määrän erilaisia aineita, kuten glyserolia, PEG:itä, karbonyylejä ja muita pieniä partikkeleita. Joskus niissä voi olla myös raskasmetalleja. Myöskään näiden aineiden vaikutusta suun limakalvoille ei ole vielä tutkittu riittävästi, mutta näyttää siltä että ne voivat lisätä plakin kertymistä, aiheuttaa suun kuivumista, kurkun ärsytystä, makuhaittoja ja lisätä ientulehduksen riskiä. Samoin nikotiinilla on monia yleisterveyttä ja suun aluetta haittaavia vaikutuksia, kuten ientulehduksen lisääntyminen.

Me täällä Fressiksellä suosittelemmekin olemaan täysin ilman nikotiinituotteita, jotta vältyt niiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?