Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Chris
Ikä: Yli 18v
Mitä haittavaikutuksia nikotiinipusseilla on? Hei, mitä haittavaikutuksia nikotiinipusseilla on? Aiheuttavatko ne mm ikenien vetäytymistä nuuskan kaltaisesti?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. 😊 Hienoa, että olet pysähtynyt pohtimaan tätä asiaa!

Suurin osa nikotiinipussien haitoista liittyy siihen, että ne sisältävät suuria määriä nikotiinia. Perinteiseen nuuskaan nähden nikotiinimäärät voivat olla jopa moninkertaiset ja nikotiinia olla vaarallisen paljon. Nikotiini on paitsi myrkky, myös voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, ja sillä on myös monia muita haittavaikutuksia aivojen ja kehon toiminnalle. Sen sijaan että listaisin tähän haittavaikutuksia, vinkkaan sinulle Fressiksen artikkelin, josta voit lukea niistä tarkemmin. Löydät sen täältä. Artikkelin lukemisen jälkeen voit myös testata tietosi nikotiinista Fressiksen nikotiinitestillä.

Nikotiinipussien haittavaikutukset suun terveyteen ovat vasta tutkimusten kohteena. Osa haittavaikutuksista kuitenkin jo tiedetään. Nikotiinipussin käyttö aiheuttaa ärsytystä ja mekaanista vauriota ikenille, mikä voi johtaa ikenien vetäytymiseen. Lisäksi nikotiinipussien sisältämä nikotiini voi vaikuttaa suun mikrobiomiin, eli muuttaa suun bakteerien tasapainoa. Tämä voi lisätä tulehduksellisten bakteerien määrää, mikä puolestaan voi lisätä riskiä hampaiden kiinnityskudosten sairauksiin, kuten ientulehdukseen ja parodontiittiin. Jos siis käyttää nikotiinipusseja, on entistäkin tärkeämpää huolehtia suun hygieniasta: pestä hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käyttää hammaslankaa/hammasväliharjaa.

Viestistäsi ei käy ilmi, käytätkö itse nikotiinipusseja, mutta jos käytät, haluan haastaa sinua pohtimaan, voisiko lopettaminen olla sinulle ajankohtaista? Millaista hyötyä sinulle voisi lopettamisesta olla? Se on helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa käyttöä sen tekee. Jos haluat saada vinkkejä ja tukea nikotiinipussien käytön lopettamiseen, tutustu Fressiksen lopettamisen tuen sisältöihin. Lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on mahdollista ja ainoa tapa varmistaa, että välttyy nikotiinituotteiden käytön haittavaikutuksilta.

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää aiheesta, laita meille rohkeasti uusi viesti! Mukavaa loppuvuotta 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?