Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.
Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.
Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hyväksi vapen käyttö ei kuitenkaan suun ja hampaidesi terveydelle ole. Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Voit halutessasi lukea lisää vapettamisen haittavaikutuksista Fressiksestä.
Hammaslääkäri ei saa kertoa vanhemmille alaikäisen potilaan asioita, jos katsotaan että potilas on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei muutenkaan ole käräyttää ketään nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi ja kertoa että toivot, etteivät vanhempasi saisi tietää asiasta.
Oman terveyden ja hyvinvointisi vuoksi suosittelen kuitenkin vahvasti, että lopetat sähkösavukkeen eli vapen käytön kokonaan. Vaikka vapea käyttäisi vain harvoin, sen käyttöön tottuu nopeasti ja lopettamisesta tulee sitä vaikeampaa mitä kauemmin käyttö jatkuu. Kun käyttö jatkuu, kasvavat myös riskit merkittäville terveyshaitoille ja nikotiiniriippuvuuden syntymiselle.
Muistathan myös, ettei vapea tai muitakaan nikotiinituotteita tarvitse käyttää sen vuoksi, että kaveritkin käyttävät. Voit siis tehdä rohkeasti omat päätöksesi ja kieltäytyä vapesta, jos kaverit sitä tarjoavat. Fressiksessä voit katsoa videon ja lukea lisää päihteistä kieltäytymisestä.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Satunnainen tupakointi ei jätä jälkiä suuhun. Säännöllisesti tehtynä se voi lisätä ientulehdusta ja hammaskiveä, kuivattaa suuta ja saada hengityksen haisemaan. Pidemmällä aikavälillä ilmeneviä tupakoinnin esteettisiä vaikutuksia ovat nikotiinin ja tervan aiheuttamat hampaiden ja ienalueiden kellastuminen ja muut värjäymät.
Vaikka hammaslääkäri huomaisi tupakoinnin suustasi tai esimerkiksi vaatteidesi hajusta, ei heidän ole sallittua ottaa yhteyttä vanhempiin asian tiimoilta eikä sellainen kuulu muutenkaan heidän työnkuvaansa. Hammaslääkärin työhön kuuluu auttaa potilaitaan kohti parempaa suun terveyttä neuvomalla ja kannustamalla kohti hyviä rutiineja.
Suosittelemmekin puhdistamaan hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja käyttämään sähköhammasharjaa. Muista puhdistaa hampaat ienrajoista hellästi mutta napakasti. Jos jostain tihkuu hieman verta, niin nämä ientulehduksen merkit kyllä häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa kun lankausta jatkaa.
Me täällä Fressiksessä suosittelemme myös vahvasti olemaan kokonaan tupakoimatta. Näin vältyt sen aiheuttamilta haittavaikutuksilta jatkossa. Lue niistä lisää Fressiksen tietopankista. Tukea lopettamiseen saat myös Fressiksestä.
Mukavaa kevään odotusta!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei saa kertoa vanhemmille alaikäisen potilaan asioita, jos katsotaan että potilas on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Muutenkaan hammaslääkärin tehtävä ei ”käräyttää” ketään tai raportoida terveysasioista vanhemmille, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä.
Hammaslääkäri tuskin huomaa, jos olet muutamia kertoja käyttänyt vapea eli sähkösavuketta. Suosittelemme silti lämpimästi olemaan ilman vapea ja olemaan käyttämättä muitakaan nikotiinituotteita, sillä niiden käyttöön tottuu nopeasti ja mitä nuorempana käytön aloittaa, sitä vaikeampaa lopettaminen on myöhemmin. Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Voit halutessasi lukea lisää vapettamisen haittavaikutuksista Fressiksestä.
Jos asia sinua kovasti mietityttää voit ottaa sen rohkeasti itse puheeksi hammaslääkärin kanssa ja kertoa että toivot, etteivät vanhempasi saisi tietää asiasta. Voit aina asioidessasi hammaslääkärissä pyytää päivitystä tietojen luovuttamiseen tai tarkistaa miten asia kohdallasi on. Hammaslääkäriltä voit saada myös hyviä vinkkejä käytön lopettamisen tueksi. Niitä voit lukea myös Fressiksestä.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei kuitenkaan ole käräyttää ketään esimerkiksi nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi.
Oman terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi suosittelen kuitenkin jatkossa jättämään vapettamisen väliin, ennen kuin siitä ehtii aiheutua mitään suurempaa haittaa. Muistathan myös, ettei vapea tai muitakaan nikotiinituotteita tarvitse käyttää sen vuoksi, että kaveritkin käyttävät. Voit siis tehdä rohkeasti omat päätöksesi ja kieltäytyä vapesta, jos kaverit sitä tarjoavat. Fressiksestä voit lukea lisää vapen haitoista sekä päihteistä kieltäytymisestä.
Tsemppiä syksyyn!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe sähkösavukkeen eli vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei kuitenkaan ole käräyttää ketään esimerkiksi nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi. Hammaslääkäriltä voit saada hyviä vinkkejä myös lopettamisen tueksi.
Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Oman terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi vapettaminen kannattaakin yrittää lopettaa mahdollisimman pian ennen kuin mitään suurempaa haittaa ehtii aiheutua. Hienoa, että olet edes vähän pohtinut lopettamista. Lopettaminen voi tuntua jo ajatuksenkin tasolla vaikealta, mutta ainakaan helpommaksi se ei ajan saatossa valitettavasti käy. Haluamme siis rohkaista sinua lopettamaan, vaikka se tuntuukin tällä hetkellä vaikealta. Pystyt siihen varmasti! 🙂 Vinkkejä käytön lopettamisen tueksi löydät täältä.
Tsemppiä sinulle!
Moikka,
Kiitos kysymyksestä! Hienoa, että olet päättänyt lopettaa nuuskan käytön. Se on terveytesi kannalta fiksu päätös ja pystyt siihen varmasti! 😊
Muutaman kerran kokeilusta ei liene jäänyt mitään pysyviä jälkiä suuhusi. Nuuskan aiheuttamien vaurioiden näkyminen suussa on kuitenkin yksilöllistä, joten on vaikea sanoa mitään tiettyä määrää, jolloin vauriot alkavat näkyä. Jos sinua huolettavat nuuskan aiheuttamat mahdolliset vauriot suussasi, on hammaslääkäri paras asiantuntija arvioimaan suusi tilannetta.
Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja tavallisin nuuskan käytön aiheuttama vaurio on paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio. Se erottuu paksuuntuneena, harmaana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pidempään käytettynä nuuskan käyttö voi kuitenkin aiheuttaa suussa myös pysyviä muutoksia, jotka eivät enää palaudu, vaikka käytön lopettaisikin. Hyvä juttu siis, että olet jo päättänyt lopettaa 😊
Sinun ei kannata suotta myöskään murehtia sitä, huomaako hammaslääkäri käytön vai ei. Hammaslääkärin tarkoitus ei ole ”käräyttää” ketään, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Suosittelenkin siis olemaan asiasta rehellinen.
Kivaa syksyä!
Moikka,
Kiitos kysymyksestä! Uskoisin että hammaslääri ei näe mikäli olet käyttänyt vapea. Suosittelen kuitenkin juttelemaan tästä mikäli aiheesta kysytään. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei ole ”käräyttää” ketään, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Suosittelen siis olemaan asiasta rehellinen.
On hienoa, että pohdit asiaa ja että sinua kiinnostavat vapettamisen vaikutukset suun terveyteesi. Koska sähkösavukkeet eivät ole haitattomia missään määrin käytettyinä, me täällä Fressiksellä suosittelemme pysymään erossa sähkösavukkeista ja muistakin nikotiinituotteista. Voit lukea aiheesta lisää Fressiksestä.
Kivaa syksyä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Asia riippuu hieman siitä, että onko tämä ensimmäinen kerta vai onko takana jonkin verran säännöllistä käyttöä? Joskus pidempi käyttö aiheuttaa limakalvoon norsunnahkamaista paksunnosta tai ikenen punoittamista. Yksittäinen kerta tuskin näkyy. Neuvoisin kuitenkin olemaan huoletta siitä, että näkeekö hammaslääkäri jälkeä vai ei. Heillä on vaitiolovelvollisuus ja voit kertoa nuuskan käytöstä ja muistakin huolistasi avoimesti. Heidän tehtävä on auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Me täällä Fressiksellä tietysti suosittelemme lopettamaan nuuskan käyttämisen ennen kuin mahdollisia jälkiä ehtii edes syntyä. Niistä voit lukea lisää täältä ja osoitteesta röökikroppa.fi voit katsoa ja lukea millaisia muutoksia suussa tapahtuu nuuskaamisen seurauksena.
Aurinkoista kesää!
Hei!
Hyvä kysymys! 12-vuotiaana ei vielä viisaudenhampaat puhkea, vaan ne alkavat tulla vasta 17-21 vuotiaana. Voisiko kyse olla toisista pysyvistä poskihampaista eli seiskoista? Ne puhkeavat yleensä 11-13-vuotiaana ensimmäisten poskihampaiden eli kutosten taakse. Hampaat lasketaan etuhampaasta alkaen taaksepäin.
Muistathan harjata uudet hampaat hyvin, sillä hampaan puhjetessa ien voi olla hieman ärtynyt. Tavallisella hammasharjalla ei saa mitään vahinkoa aikaan vaan on tärkeää pitää bakteeripeite eli plakki poissa, jotta hampaaseen ei tule reikää. Jos sinulla on kipua hampaissa, pyydä vanhempiasi olemaan yhteydessä hammaslääkäriin ja varaamaan sinulle aika. Siellä osataan auttaa ja saat vielä varmistuksen sille, mistä kohdallasi on kyse.
Aurinkoista talvea!