NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Huolestuttaa

Vapen käyttäminen ja hammaslääkärissä käynti

Oon tässä käyttänyt kaverin kanssa hänen vapea mutta itsellä ei sellaista ole ens kuussa on hammastarkastus ja pelkään että hammaslääkäri huomaa ja kertoo vanhemmille

Moi!

Hammaslääkäri on alansa ammattilainen ja tällaiset asiat ovat hänelle arkipäivää, joten sinun ei tarvitse suotta pelätä asiasta keskustelua hänen kanssaan. Hammaslääkäriä sitoo myöskin vaitiolovelvollisuus, eli hän ei saa kertoa alaikäisen potilaan asioita vanhemmille, mikäli potilas niin toivoo ja on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan.

Voit siis hyvin ottaa itsekin asian puheeksi hammaslääkärin kanssa ja kertoa, että toivot etteivät vanhempasi saa tietää sähkötupakan käytöstä. Vanhemmilla on yleensä käytännön syistä oikeus nähdä lapsensa terveystietoja, esim. Oma Kannan kautta, mutta jossain vaiheessa riittävän kypsä nuori voi pyytää tietojen piilottamista vanhemmilta. Voit aina asioidessasi hammaslääkärissä pyytää päivitystä tietojen luovuttamiseen tai tarkistaa miten asia kohdallasi on.

Suun terveyden ammattilaisena hammaslääkärin tehtäviin kuuluu joka tapauksessa ottaa nikotiinituotteiden käyttö sinun kanssasi puheeksi ja rohkaista sinua lopettamaan, jos hän havaitsee käytön jälkiä suussasi. Hän voi myös tarvittaessa antaa sinulle vinkkejä käytön lopettamisen tueksi. Niitä voit käydä lukemassa myös Fressiksen tietopankista.

Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa sinua lopettamaan sähkötupakan polttamisen, jotta sinulle ei kehity nikotiiniriippuvuutta ja vältyt myös muilta sähkötupakan polttamisen aiheuttamilta terveyshaitoilta. Mitä aikaisemmin lopetat, sitä helpompaa se on! Muistathan myös sen, ettei sinun tarvitse polttaa sähkötupakkaa siksi että kaverisikin polttaa. Ole rohkea: ajattele itse ja itseäsi! On ihailtavaa pysyä jämäkästi erossa nikotiinituotteista, vaikka kaverit niitä käyttäisivätkin. Saatat omalla toiminnallasi kannustaa heitäkin lopettamaan.

Käy lukemassa vielä yleisiä sähkötupakkaan liittyviä kysymyksiä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?