Hei! Sain tietää juuri että äitini on polttanut raskauden alussa jonkin verran mutta sitten lopetti raskauden puolessa välissä/lopussa… olen vihainen äitilleni tästä, koska en voi sietää päihteitä ja minua ahdistaa se ajatus että tupakka on vaikuttanut minun terveyteeni ja että minulle tulee myöhemmin sydän- ja verisuonitauteja… koska minulla on muutenkin sairauden pelko… Mitä minun kannattaisi tehdä?? Mennä lääkäriin? Vai mitä?… ahdistaa todella paljon
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerrot, että äitisi on tupakoinut odottaessaan sinua ja sinua mietityttää kovasti, miten äitisi raskauden aikainen tupakointi on mahdollisesti vaikuttanut terveyteesi. On ihan ymmärrettävää, että asia suututtaa ja mietityttää sinua, sillä et ole itse voinut vaikuttaa siihen.
Olet ihan oikeassa, että tupakointi raskauden aikana voi vaikuttaa sikiön ja syntyvän lapsen myöhempään terveyteen. Erityisesti alkuraskaus on sikiölle tärkeä kehitysvaihe ja haastavaa tässä on juuri se, että odottava äiti ei aina edes tiedä olevansa raskaana. Tupakoinnin aiheuttamien terveyshaittojen lisäksi sen aiheuttama voimakas riippuvuus voi asettaa myös haasteita tupakoinnin lopettamiselle. Kuitenkin tupakoinnin lopettaminen myös raskauden aikana kannattaa aina ja siten myös pienentää terveyshaittojen riskiä syntyvälle lapselle.
Kysyt, mitä sinun kannattaisi tehdä. Koska asia ahdistaa sinua ja kerrot, että sinulla on muutenkin sairauden pelkoa, olisi tärkeää keskustella siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin kanssa. Sen lisäksi voit myös ihan kysyä äidiltäsi, mitä hän ajatteli tupakoinnistaan, kun sai tietää olevansa raskaana ja oliko tupakoinnin lopettaminen hänelle haastavaa? Tämä voisi avata myös hänen näkökulmaansa asiaan.
Me ihmiset olemme kuitenkin kaikki yksilöllisiä ja terveyteemme vaikuttaa niin moni muukin asia. Esimerkiksi elintavoilla on suuri merkitys terveyteemme nyt ja myöhemmin elämässä. Pitämällä huolta mm. säännöllisestä ja monipuolisesta ravinnosta ja liikkumisesta sekä riittävästä palautumisesta pystyt itse tukemaan omaa terveyttä ja hyvinvointiasi.
Tsemppiä kevääseen ja olethan yhteydessä terkkariin tai psykologiin!
FressisHei! Minua mietityttää terveyshaitat nuuskasta ja tupakoinnista. noin 15-16 vuotiaana kun oli se kokeilun haluinen vaihe ja nuoruuselämä meni vähän lujempaa. Olen nyt siis 17vuotias. Olen testannut 3 kertaa nuuskaa ja olen pitänyt sitä noin minuutin huulessani ja siinä kaikki. Tupakkaa olen maistanut noin 3-4 kertaa olen ottanut pari hatsia ja siinä sekin.. En ole mielestäni polttanut edes kokonaista tupakkaa. Minua kuitenkin kaduttaa suunnattomasti että olen ikinä edes testannut ja maistanut tupakkaa. Koska nyt en enää ikinä edes haluaisi. Kai silloin oli se vaihe kun halusi testata kaikkea… Onko noista kerroista minulle jäänyt pysyviä terveyshaittoja elimistööni… Olen tosi epävarma asiasta ja musta tuntuu että tämä asia tulee kaduttaa minua koko loppu elämän ;(
T: Huolestunut 17v ;(
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerrot viestissäsi tupakan ja nuuskan kokeiluista. Kuvailet kuitenkin myös sitä, että et ole koskaan käyttänyt tupakkatuotteita pidempiä aikoja, vaan niiden käyttö on jäänyt satunnaisten kokeilujen tasolle. On ihan normaalia, että nuorena haluaa kokeilla erilaisia asioita – älä siis ole itseäsi kohtaan liian armoton. On myös erittäin hienoa, että olet päättänyt pysyä nikotiinittomana etkä halua käyttää nuuskaa, tupakkaa tai muita tupakkatuotteita ollenkaan. Pidä siitä päätöksestä kiinni, sillä se on yksi parhaimmista valinnoista, joita nuori voi tehdä.
Voit olla kokeilukertojesi ja terveytesi osalta huoletta – kokeilukerroilla tupakka ja nuuska ovat varmasti ärsyttäneet kurkkua tai suun limakalvoja hetkellisesti ja paikallisesti, mutta pidempiaikaisia terveyshaittoja näistä kertomistasi kokeilukerroista ei ole päässyt muodostumaan, tai ainakin se on erittäin epätodennäköistä. Ole siis huoletta ja onneksi olkoon siitä, että et ole aloittanut tupakkatuotteiden käyttöä – voit olla itsestäsi ylpeä!
Kivaa alkanutta kevättä! 😊
FressisHei. Haluan vähentää itsetyydytystä pitämällä penislukkoa. Pyysin ystävääni pitämään penislukon avaimia ja hän saisi päättää milloin lukko avataan. Hän sanoi että 3-4 viikkoa voisi olla hyvä aika. Nyt on viikko melkein mennyt. Vaikuttaako se jotenkin kehoon, ettei saa siemensyöksyjä? Onko tämä terveydelle haitallista??
Moikka!
Itsetyydytyksestä pidättäytymisestä ei ole haittaa terveydelle. Jotkut saattavat kokea esimerkiksi spontaaneja yöllisiä siemensyöksyjä tai paineen tunnetta kivespussien alueella, mikäli eivät harrasta itsetyydytystä säännöllisin väliajoin. Tästä ei kuitenkaan aiheudu mitään haittaa ja pidättäytymisestä seuraavat kokemukset ovat myös hyvin yksilöllisiä. Joskus tauko itsetyydytyksestä saattaa jopa lisätä nautintoa, kun seuraavan kerran tyydyttää itseään.
Lisää itsetyydytyksestä voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.
FressisOlen kuullut sähkötupakan tapaisista kofeiinin hengittämis laitteista. Mitä ne siis ovat ja ovatko ne vaarallisia ja toimivatko ne?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Näissä laitteissa on ilmeisesti tosiaan kyse sähkösavukkeen kaltaisesta laitteesta, jonka avulla kuumennetaan kofeiinia sisältävä neste, josta muodostunut höyry hengitetään keuhkoihin. Laite on sen verran uusi, ettei siitä ole vielä olemassa luotettavaa tutkimustietoa. Sen vuoksi onkin vaikea sanoa, millaista haittaa ne voivat aiheuttaa. Keuhkot on tarkoitettu hengittämään puhdasta ilmaa, joten erilaisia aineita sisältävien nesteiden kuumentaminen ja siitä syntyvän höyryn hengittäminen ei kuitenkaan liene tässäkään tapauksessa hyväksi keuhkoille.
Tietyllä tapaa tässä lienee kyse samasta asiasta, kuin sähkösavukkeissa, joissa käytetään nikotiinittomia nesteitä. Nimimerkkien Ridugan ja keke kysymysten vastauksista voit lukea tietoa siitä, millaista haittaa nikotiinittomasta sähkösavukkeesta voi olla.
Mukavaa syksyä!
FressisMiten paljon nuuska vaikuttaa veritulppaan ja sen syntymiseen?
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Veritulppa voi muodostua laskimossa tai valtimossa. Tulppa voi syntyä verisuonen seinämän vaurioista, veren hidastuneesta virtauksesta tai kasvaneesta alttiudesta tukokselle.
Kysyit, kuinka paljon nuuskan käyttö vaikuttaa veritulppaan tai sen syntymiseen. Nuuskan käytöllä on tosiaan vaikutuksia sydän- ja verenkiertoelimistöön. Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan nuuskan sisältämä nikotiinin haittaa verenkierron toimintaa kolmella tavalla: Nikotiini supistaa verisuonia (erityisesti pieniä verisuonia) ja siten heikentää kudosten verenkiertoa. Toiseksi nikotiini kasvattaa verihiutaleiden tarttumistaipumusta, mikä voi lisätä tukosriskiä pienissä verisuonissa. Mitä korkeampi on tupakkatuotteen nikotiinipitoisuus, sitä suurempi on verihiutaleiden tarttumistaipumus. Kolmanneksi nikotiini vaurioittaa verisuonten sisäseinämää eli endoteelia. Endoteelin vauriot lisäävät tukostaipumusta pienissä verisuonissa.
Nuuskan sisältämä nikotiini voi siis lisätä veritulpan riskiä, mutta riskin suuruutta yksittäisen henkilön kohdalla on kuitenkin mahdotonta arvioida. Veritulpan riskiin vaikuttavat myös muut elintapoihin sekä perimään liittyvät tekijät. Terveellisillä elintavoilla voi edistää verisuonten ja koko kehon terveyttä. Nuuskan käytön välttäminen/lopettaminen on terveyden kannalta erittäin hyvä päätös!
Tsemppiä kevääseen!
FressisMoi oon tyhmä poika ja päätin ottaa normi piirrustuspaperia ja poltin sen puoliks. Kuolenko nyt?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
”Paperitupakan” polttamisesta liikkuu uskomuksia, ettei se olisi haitallista. Palamisesta syntyvän savun hengittäminen on kuitenkin aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Savu voi muun muassa ärsyttää hengityselimiä sekä aiheuttaa päänsärkyä ja huonovointisuutta. Mitään kovin vakavaa paperin polttamisesta ei liene kuitenkaan aiheutunut. Tärkeintä on, ettet enää jatka paperin polttamista ja pysyt myös erossa muista tupakkatuotteista!
Samasta aiheesta on Fressiksessä kysynyt myös nimimerkki Paperi tupakka.
Aurinkoista kevättä!
FressisOnko myrkyllistä jos on paperi tupakan mukana polttanut teippiä? Eli miulla oli paperi tupakka jossa oli teippiä kääritty sen ympärille en kuitenkaa välittänyt siitä sen enempää ja nyt kurkkuun sattuu ja oon nyt huolissani että kuolenko tähä vai mitä?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Valitettavasti on vaikea sanoa tarkkaan minkälaisia vaikutuksia paperin ja teipin polttamisesta on ollut. Mitään kovin vakavaa siitä tuskin on kuitenkaan vielä aiheutunut.
Paperitupakan polttamisesta liikkuu yleisesti uskomuksia, ettei se olisi haitallista. Palamisesta syntyvän savun hengittäminen on kuitenkin aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Savu voi muun muassa aiheuttaa päänsärkyä ja huonovointisuutta sekä ärsyttää hengityselimiä. Kertomasi kurkkukipu voikin olla seurausta juuri savun aiheuttamasta hengityselimien ärsyyntymisestä.
Tärkeintä olisi, että pysyt jatkossa erossa paperitupakasta ja myös muista tupakkatuotteista. Mikäli kurkkukipusi jatkuu pidempään tai asia vielä muuten vaivaa sinua, voi olla hyvä hakeutua esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolle.
Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkiä Paperi tupakka.
Mukavaa kevään odotusta!
FressisHei! Tulin miettineeksi sellaista asiaa, että monet kaveripiirissäni, jotka nuuskaavat niin saattavat käyttää toistensa jo huulessa olleita nuuskia eli ottaa toisen “rotan”, jos itseltä on loppunut. Mielestäni se on ällöttävää, mutta se mitä kysyn tässä on se, että jos jollakin olisi, vaikka sukupuolitauti ja hän antaisi nuuskansa jollekkin toiselle ja hän laittasi sen huuleen, niin eikö tauti voi tarttua silloin? Sukupuolitaudithan tarttuvat limakalvojen kautta ja tässä tilanteessahan on nuuska ollut molempien limakalvoissa. Ehkä vähän tyhmä kysymys, mutta tuli vain mieleen.
Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tuollainen tapa on todella ällöttävä! Lisäksi tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan.
Sukupuolitaudit tosiaan voivat tarttua suuseksissä limakalvokontaktin kautta ja sukupuolitaudeilta suojautuminen tulisikin aina muistaa uuden kumppanin kanssa myös suuseksissä. Taudinaiheuttajat eli virukset ja bakteerit voivat siirtyä yhteisesti käytetyn esineen, kuten ruokailuvälineen, kautta suusta suuhun. En osaa nyt sanoa, kuinka suuri riski sukupuolitaudin tarttumiselle on tilanteessa, jossa toinen henkilö käyttää toisen henkilön suussa ollutta nuuskapussia. Se lienee kuitenkin mahdollista. Lisäksi käytetty nuuska voi levittää myös muita tauteja kuin sukupuolitauteja. Toisen suussa olleen nuuskan käyttäminen ei missään nimessä kuulu hyvään suuhygieniaan, koska eihän tapana ole käyttää toisen hammasharjaakaan!
Nuuskaaminen on muutenkin todella epäterveellistä. Nuuskan terveyshaitoista voi lukea lisää Fressiksen tietopankista, Fressiksen nuuska-aiheisista artikkeleista ja Ilman syöpää -sivustolta.
Kannattaa pitää siis niin käyttämättömät kuin käytetytkin nuuskat kaukana omasta suusta!
Mukavaa syksyn alkua!
FressisEuroopan terveys tilastot näyttävät että Ruotsissa, jossa nuuskaa käytetään paljon, ei ole paljon suusyöpä tapauksia. Ja vielä vähemmän suusyöpä tapauksia jotka johtuvat nuuskasta. Miten tämän voi selittää? WHO:n mukaan 140 000 kuolemaa voitaisiin estää, jos kaikki käyttäisivät nuuskaa ruotsalaisten tapaan. Pitääkö tämä paikkaansa?
Kiitos kysymyksestä! Suusyövän tärkeimmät aiheuttajat ovat tupakka ja runsas alkoholin käyttö. Erityisen vaarallista on tupakkatuotteiden ja alkoholin yhteisvaikutus. Vaikka Ruotsissa nuuskaaminen on yleisempää kuin Suomessa, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat olleet pitkään Suomea vähäisempää.
Maailman terveysjärjestön syöväntutkimuslaitos IARC on todennut nuuskan olevan syöpävaarallinen tuote lisäten mm. suusyövän riskiä. Lisäksi nuuska aiheuttaa monia muita terveyshaittoja. Voit lukea lisää täältä ja täältä
FressisVaikuttaako tupakan poltto enemmän lapsiin kuin aikuisiin?
Kyllä todella vaikuttaa! Lasten hengityselin-, puolustus- sekä aineenvaihduntajärjestelmät eivät ole vielä täysin kehittyneet kuten aikuisella. Tupakansavu vaikuttaa sen vuoksi voimakkaammin lapsiin ja haitalliset aineet poistuvat hitaammin lapsen kuin aikuisen elimistöstä.
Altistuminen tupakansavulle passiivisesti lisää lapsen riskiä sairastua esimerkiksi astmaan ja toistuviin hengitystieinfektioihin sekä heikentää keuhkojen toimintaa. Puhumattakaan siitä, että lapsi tai nuori polttaa itse tupakkaa.
Mitä nuorempana tupakoinnin aloittaa, sitä suurempi riski on myös myöhemmässä elämässä sairastua tupakan aiheuttamiin hengenvaarallisiin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkoahtaumatautiin tai syöpään.
Fressis