NikotiinituotteetSähkösavuke

Sähkösavuke eli vape – 7 usein kysyttyä kysymystä  

Fressiksen Kysy asiantuntijalta -palstalle tulee paljon kysymyksiä sähkösavukkeen eli vapen terveyshaitoista. Lue asiantuntijan vastaukset kysymyksiin.  

Sähkösavuke eli vape – 7 usein kysyttyä kysymystä  

1 Miksi sähkösavuke on pahasta?

Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä kuumennettaessa muodostuva höyry sisältävät monia haitallisia aineita. Nesteet sisältävät tyypillisesti niin sanottuja pohjanesteitä, kuten kasviglyserolia ja propyleeniglykolia, ja makuaineita. Vapenesteistä on löydetty epäpuhtauksia kuten raskasmetalleja ja muita keuhkoille haitallisia pienhiukkasia, säilöntäaine- ja myrkkyjäämiä ja jopa pesuainetta.  Osa näistä aineista on syöpävaarallisia tai muutoin haitallisia soluille.

Sähkösavukkeen käyttö voi aiheuttaa lyhyellä aikavälillä esimerkiksi hengitysteiden ärsytysoireita ja yskää. Muita sähkösavukkeen käyttäjien raportoimia oireita ovat mm. päänsärky ja pahoinvointi. Lisäksi sähkösavukkeen käyttö voi haitata keuhkojen toimintaa ja alentaa niiden toimintakykyä.

Sähkösavukkeen nikotiini haittaa erityisesti nuorilla aivojen toimintaa ja altistaa riippuvuudelle. Lisäksi nikotiinilla on monia haittavaikutuksia sydämen ja verisuonten toimintaan, mikä aiheuttaa kehossa rasitustilan. Nikotiinin käyttö altistaa myös monille sairauksille.

Nikotiinia sisältävän tuotteen käytöstä voi myös saada myrkytysoireita, etenkin jos keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia.

Vapen käytön pidemmällä aikavälillä ilmeneviä terveyshaittoja ei vielä täysin tunneta. Ne ovat kuitenkin todennäköisesti ainakin osin samankaltaisia kuin tupakoinnin.

2 Onko nikotiiniton vape vaarallista?

Vaikka sähkösavuke eli vape ei sisältäisi nikotiinia, on sen höyryssä lukemattomia terveydelle haitallisia yhdisteitä. Näissä on muun muassa keuhkoja ärsyttäviä sekä syöpää aiheuttavia aineita.

Vapen makunesteet näyttävät vaikuttavan kielteisesti keuhkojen toimintaan sekä suun terveyteen. Vaikka jotkut lisä- tai makuaineet ovat elintarvikkeissa turvallisia, se ei tarkoita, että kuumennettuna ja hengitettynä ne olisivat haitattomia ja turvallisia käyttää. Kun nämä ainesosat höyrystyvät korkeissa lämpötiloissa, voi syntyä aineita, joita on haitallista hengittää.

Lisäksi vapen nesteissä on merkkejä kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämistä sekä metallihiukkasia, jotka pääsevät keuhkojen kautta verenkiertoon nestehöyryn mukana.

Nikotiiniton vape totuttaa lisäksi tuotteen käyttöön, jolloin saattaa helposti siirtyä käyttämään myös nikotiinia sisältäviä tuotteita.

3 Voiko vapesta olla haittaa, jos höyryä vetää vain poskeen?

Kyllä, sillä höyryä kulkeutuu luultavasti joka tapauksessa keuhkoihin saakka. Lisäksi ennen pitkää käyttötapa voi muuttua siten, että höyryn hengittää keuhkoihin asti.

4 Aiheuttaako sähkösavukkeen höyry haittaa muille samassa tilassa oleville?

Jos sähkösavukkeessa käytetään nikotiinipitoisia nesteitä, voi höyrylle altistuminen nostaa veren nikotiinipitoisuuden mahdollisesti jopa samalle tasolle kuin passiivisessa tupakoinnissa. Nikotiinin lisäksi sähkösavukkeen käyttö tuottaa myös muita haitallisia yhdisteitä ilmaan, mutta niiden määrä on pääosin pieni.

5 Vaikuttaako sähkösavukkeen käyttö pituuskasvuun?

Pituuskasvuun vaikuttavat monet asiat. Parhaat edellytykset pituuskasvulle luodaan terveellisillä elämäntavoilla, joihin kuuluu tupakka- ja nikotiinituotteiden välttäminen.

Sähkösavukkeen pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Siksi myös sen vaikutuksia pituuskasvuun on vaikea arvioida.

6 Onko vape k18?

Tupakkalaissa uudelleen täytettävät vapet (myös nikotiinittomat) sekä nikotiinia sisältävät kertakäyttöiset vapet rinnastetaan tupakkatuotteiksi ja niitä koskee samat säädökset kuin perinteisiä savukkeita. Vapen ostaminen, myyminen ja hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.

Kertakäyttöiset nikotiinitonta nestettä sisältävät vapet taas määritellään tupakan vastikkeiksi ja niitä säädellään sen mukaan. Niitä koskee kuitenkin pääosin samat säädökset kuin muitakin sähkösavukkeita. Kertakäyttöisiä nikotiinittomia vapeja ei esimerkiksi saa myydä tai luovuttaa alle 18-vuotiaille.

7 Miksi sähkösavuketta ei saisi käyttää apuna tupakoinnin lopettamisessa?

Tupakointi on tapa, jota ei kannata korvata toisella terveydelle haitallisella tavalla. Sähkösavukkeen lyhytaikaisellakin käytöllä on todettu haittavaikutuksia erityisesti hengityselimiin.

Sähkösavukkeiden avulla tupakoinnin lopettanut päätyy usein joko sähkösavukkeiden pitkäaikaiseksi käyttäjäksi tai aloittaa tupakoinnin uudestaan, sillä tupakointiin liittyvä psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus ei vähene sähkösavukkeeseen siirtymällä.

Tupakointiin liittyy yleensä myös fyysinen riippuvuus, joka johtuu elimistön tottumisesta nikotiinin käyttöön. Nikotiiniriippuvuuden vuoksi tupakoinnin lopettamisen jälkeen voi ilmaantua vieroitusoireita, jotka ovat onneksi ohimeneviä. Lievitä vierotusoireita näin, älä sähkösavukkeella, joka vain siirtää ongelmaa eteenpäin.

Parempia tapoja lopettaa tupakointi on kosolti, kuten kännykkäsovellus Erovirasto-app. Sen saa ladattua käyttöön puhelimen sovelluskaupasta.

Lisätietoa sähkösavukkeista löydät täältä

Fressiksen tietopankki

Testaa tietosi vapesta -testi

Katso myös

Mikä sähkösavuke eli vape on?

Sähkösavuketta kutsutaan myös vapeksi tai sähkötupakaksi. Sähkösavuke ei sisällä tupakkakasvia. Se on sähköllä toimiva laite, joka sisältää akun, höyrystimen... Lue lisää

Nikotiinin haitat

Nikotiini on myrkky, joka aiheuttaa nopeasti voimakasta riippuvuutta. Pitkällä aikavälillä nikotiini lisää riskiä eri sairauksille. Lue lisää

Mitä haittaa sähkösavukkeen eli vapen käytöstä on ympäristölle?

Sähkösavukkeet eli vapet ovat ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisille. Vapea ei saa heittää luotoon eikä kotitalousjätteen joukkoon. Lue lisää

Sähkösavukkeen eli vapen haitat

Sähkösavukkeen eli vapen kaikkia haittoja ei vielä täysin tunneta, mutta vapella on kuitenkin monia haittavaikutuksia erityisesti kasvavan nuoren terveydelle. Lue lisää

Mitä haittaa savusta ja höyrystä on muille?

Tupakansavulle altistuminen nostaa riskiä useisiin terveysongelmiin. Myös sähkösavukkeen höyrylle tai vesipiipun savulle altistuminen on haitallista. Lue lisää
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

10 x näin eroon sähkösavukkeesta eli vapesta

Tee hyvä päätös ja luovu sähkötupakasta. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.