NikotiinituotteetSähkötupakka

Sähkötupakka – 7 usein kysyttyä kysymystä  

Fressiksen kysy asiantuntijalta -palstalle tulee paljon kysymyksiä sähkötupakan terveyshaitoista. Lue asiantuntijan vastaukset kysymyksiin.  

Sähkötupakka – 7 usein kysyttyä kysymystä  

1 Miksi sähkötupakka on pahasta?

Nikotiinipitoisen sähkösavukkeen nikotiini on elimistölle haitallista ja aiheuttaa riippuvuuden. Sähkösavukenesteissä on myös useita muita aineita, joiden tiedetään olevan haitallisia. Tällaisia ovat höyrystämiseen käytettävät aineet sekä mahdolliset makuaineet. Lisäksi nesteistä on löydetty metalleja ja pienhiukkasia.

Sähkösavukkeet ärsyttävät suuta, nielua ja keuhkokudosta. Ne voivat vaurioittaa hengityselimiä ja alentaa keuhkojen toimintakykyä sekä näyttävät altistavan sydän- ja verisuonisairauksille. Tutkimusten lisääntyessä tiedämme tarkemmin haittojen yleisyyden.

2 Onko nikotiiniton sähkötupakka vaarallista?

Myös nikotiinittoman nesteen kuumenemisen ja höyrystymisen yhteydessä syntyy haitallisia yhdisteitä, jotka johtuvat nesteen höyrystymiseksi lisätyistä aineista ja makuaineista. Näissä on muun muassa keuhkoja ärsyttäviä sekä syöpää aiheuttavia aineita.

Käytössä on yli 7000 ei makuainetta, joiden vaikutuksia hengityselimiin kuumennettuna ja höyrystettynä ei ole juurikaan tutkittu. Siksikin on vaikea arvioida, millaista muuta tietoa sähkösavukkeiden haitoista meillä on tulevaisuudessa.

3 Voiko sähkötupakasta olla haittaa, jos höyryä vetää vain poskeen?

Kyllä, sillä höyryä kulkeutuu luultavasti joka tapauksessa keuhkoihin saakka. Lisäksi ennen pitkää käyttötapa voi muuttua siten, että höyryn hengittää keuhkoihin asti.

4 Aiheuttaako sähkötupakan höyry haittaa muille samassa tilassa oleville?

Jos sähkötupakassa käytetään nikotiinipitoisia nesteitä, voi höyrylle altistuminen nostaa veren nikotiinipitoisuuden mahdollisesti jopa samalle tasolle kuin passiivisessa tupakoinnissa. Nikotiinin lisäksi sähkötupakan käyttö tuottaa myös muita haitallisia yhdisteitä ilmaan, mutta niiden määrä on pääosin pieni.

5 Vaikuttaako sähkötupakka pituuskasvuun?

Pituuskasvuun vaikuttavat monet asiat. Parhaat edellytykset pituuskasvulle luodaan terveellisillä elämäntavoilla, joihin kuuluu nikotiini- ja tupakkatuotteiden välttäminen.

Sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tutkimustietoa. Siksi myös sen käytön vaikutuksia pituuskasvuun on vaikea arvioida.

6 Onko sähkötupakka k18?

Sähkösavuke kuuluu Suomen tupakkalainsäädännön piiriin. Sähkösavukkeilla, niiden täyttösäiliöillä, nikotiinia sisältävillä sekä nikotiinittomilla nesteillä on samat ikärajat kuin esimerkiksi tavallisilla savukkeilla. Alle 18-vuotiaalle ei saa myydä sähkösavukkeita, vaikka kyseessä olisi nikotiiniton neste. Myös sähkösavukkeen hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.

7 Miksi sähkötupakkaa ei saisi käyttää apuna tupakoinnin lopettamisessa?

Tupakointi on tapa, jota ei kannata korvata toisella terveydelle haitallisella tavalla. Sähkötupakan lyhytaikaisellakin käytöllä on todettu haittavaikutuksia erityisesti hengityselimiin.

Sähkösavukkeiden avulla tupakoinnin lopettanut päätyy usein joko sähkösavukkeiden pitkäaikaiseksi käyttäjäksi tai aloittaa tupakoinnin uudestaan, sillä tupakointiin liittyvä psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus ei vähene sähkötupakkaan siirtymällä.

Tupakointiin liittyy yleensä myös fyysinen riippuvuus, joka johtuu elimistön tottumisesta nikotiinin käyttöön. Nikotiiniriippuvuuden vuoksi tupakoinnin lopettamisen jälkeen voi ilmaantua vieroitusoireita, jotka ovat onneksi ohimeneviä. Lievitä vierotusoireita näin, älä sähkötupakalla, joka vain siirtää ongelmaa eteenpäin.

Parempia tapoja lopettaa tupakointi on kosolti, kuten kännykkäsovellus erovirasto-app. Sen saa ladattua käyttöön puhelimen sovelluskaupasta.

 

Lisätietoa sähkösavukkeista löydät täältä

Testaa tietosi sähkötupakasta -testi
Fressiksen tietopankki
Totta vai tarua – 8 väitettä sähkötupakasta ja vesipiipusta

Katso myös

Mikä sähkötupakka on?

Sähkötupakan virallinen nimi on sähkösavuke. Sähkösavuke ei sisällä tupakkakasvia. Se on sähköllä toimiva laite, joka sisältää akun, höyrystimen ja... Lue lisää

Nikotiinin haitat

Nikotiini ja sen aiheuttama riippuvuus ovat keskeisiä syitä sille, miksi ihmiset jatkavat haitallisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Nikotiini pystyy imeytymään elimistöömme... Lue lisää

Onko sähkötupakasta haittaa muille ihmisille tai ympäristölle?

Sähkötupakka sisältää haitallisia aineita, mutta vähemmän kuin savukkeet. Suurin ero passiiviseen tupakointiin on se, että sähkötupakkaa käyttäessä ei altistuta... Lue lisää

Sähkötupakan haitat

Sähkötupakan haitalliset aineet Sähkötupakkanesteet ja -höyry sisältävät haitallisia aineita. Osittain nämä ovat samoja kuin savukkeissa. Osa näistä aineista on... Lue lisää

Mitä haittaa savusta ja höyrystä on muille?

Passiivinen tupakointi tarkoittaa sitä, että toinen henkilö altistuu toisen henkilön polttaman tupakan tai muun poltettavan tuotteen savulle tai höyryille.... Lue lisää
Kysymys
Sähkötupakka
Nimimerkki: Höyrytin
Mikä sähkötupakka on? Onko sähkötupakassa paljonkin tupakkaa koska sitä kutsutaan sähkötupakaksi? Tuleeko sähkötupakasta paljonkin savua koska sitä sanotaan myös myös sähkösavukkeeksi?
Fressis

Hei,

Sähkötupakka (toiselta nimeltään sähkösavuke) ei sisällä tupakkakasvia, eikä sen käytössä muodostu savua. Se on sähköllä toimiva laite, jonka avulla kuumennetaan nestettä ja vedetään muodostunut höyry (aerosoli) keuhkoihin. Sähkösavukkeiksi kutsuttuja laitteita on monenlaisia ja monen näköisiä. Osa laitteista on kertakäyttöisiä ja osa useasti käytettäviä. Myös markkinanimiä on monia, kuten sähkösavuke, e-savuke ja e-shisha. Käyttötapa on pääosin samanlainen riippumatta merkistä tai nimestä.

Lisätietoa sähkötupakasta saa Fressiksen sähkötupakka-tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?