NikotiinituotteetSähkösavuke

Sähkösavuke – 7 usein kysyttyä kysymystä  

Fressiksen Kysy asiantuntijalta -palstalle tulee paljon kysymyksiä sähkösavukkeen eli vapen terveyshaitoista. Lue asiantuntijan vastaukset kysymyksiin.  

Sähkösavuke – 7 usein kysyttyä kysymystä  

1 Miksi sähkösavuke on pahasta?

Nikotiinipitoisen sähkösavukkeen eli vapen nikotiini on elimistölle haitallista ja aiheuttaa riippuvuuden. Sähkösavukenesteissä on myös useita muita aineita, joiden tiedetään olevan haitallisia. Tällaisia ovat höyrystämiseen käytettävät aineet sekä mahdolliset makuaineet. Lisäksi nesteistä on löydetty metalleja ja pienhiukkasia.

Sähkösavukkeet ärsyttävät suuta, nielua ja keuhkokudosta. Ne voivat vaurioittaa hengityselimiä ja alentaa keuhkojen toimintakykyä sekä näyttävät altistavan sydän- ja verisuonisairauksille. Tutkimusten lisääntyessä tiedämme tarkemmin haittojen yleisyyden.

2 Onko nikotiiniton vape vaarallista?

Myös nikotiinittoman nesteen kuumenemisen ja höyrystymisen yhteydessä syntyy haitallisia yhdisteitä, jotka johtuvat nesteen höyrystymiseksi lisätyistä aineista ja makuaineista. Näissä on muun muassa keuhkoja ärsyttäviä sekä syöpää aiheuttavia aineita.

Käytössä on yli 7000 ei makuainetta, joiden vaikutuksia hengityselimiin kuumennettuna ja höyrystettynä ei ole juurikaan tutkittu. Siksikin on vaikea arvioida, millaista muuta tietoa sähkösavukkeiden haitoista meillä on tulevaisuudessa.

3 Voiko vapesta olla haittaa, jos höyryä vetää vain poskeen?

Kyllä, sillä höyryä kulkeutuu luultavasti joka tapauksessa keuhkoihin saakka. Lisäksi ennen pitkää käyttötapa voi muuttua siten, että höyryn hengittää keuhkoihin asti.

4 Aiheuttaako sähkösavukkeen höyry haittaa muille samassa tilassa oleville?

Jos sähkösavukkeessa käytetään nikotiinipitoisia nesteitä, voi höyrylle altistuminen nostaa veren nikotiinipitoisuuden mahdollisesti jopa samalle tasolle kuin passiivisessa tupakoinnissa. Nikotiinin lisäksi sähkösavukkeen käyttö tuottaa myös muita haitallisia yhdisteitä ilmaan, mutta niiden määrä on pääosin pieni.

5 Vaikuttaako sähkösavukkeen käyttö pituuskasvuun?

Pituuskasvuun vaikuttavat monet asiat. Parhaat edellytykset pituuskasvulle luodaan terveellisillä elämäntavoilla, joihin kuuluu nikotiini- ja tupakkatuotteiden välttäminen.

Sähkösavukkeen pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tutkimustietoa. Siksi myös sen käytön vaikutuksia pituuskasvuun on vaikea arvioida.

6 Onko vape k18?

Sähkösavuke kuuluu Suomen tupakkalainsäädännön piiriin. Sähkösavukkeilla, niiden täyttösäiliöillä, nikotiinia sisältävillä sekä nikotiinittomilla nesteillä on samat ikärajat kuin esimerkiksi tavallisilla savukkeilla. Alle 18-vuotiaalle ei saa myydä sähkösavukkeita, vaikka kyseessä olisi nikotiiniton neste. Myös sähkösavukkeen hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.

7 Miksi sähkösavuketta ei saisi käyttää apuna tupakoinnin lopettamisessa?

Tupakointi on tapa, jota ei kannata korvata toisella terveydelle haitallisella tavalla. Sähkösavukkeen lyhytaikaisellakin käytöllä on todettu haittavaikutuksia erityisesti hengityselimiin.

Sähkösavukkeiden avulla tupakoinnin lopettanut päätyy usein joko sähkösavukkeiden pitkäaikaiseksi käyttäjäksi tai aloittaa tupakoinnin uudestaan, sillä tupakointiin liittyvä psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus ei vähene sähkösavukkeeseen siirtymällä.

Tupakointiin liittyy yleensä myös fyysinen riippuvuus, joka johtuu elimistön tottumisesta nikotiinin käyttöön. Nikotiiniriippuvuuden vuoksi tupakoinnin lopettamisen jälkeen voi ilmaantua vieroitusoireita, jotka ovat onneksi ohimeneviä. Lievitä vierotusoireita näin, älä sähkösavukkeella, joka vain siirtää ongelmaa eteenpäin.

Parempia tapoja lopettaa tupakointi on kosolti, kuten kännykkäsovellus Erovirasto-app. Sen saa ladattua käyttöön puhelimen sovelluskaupasta.

 

Lisätietoa sähkösavukkeista löydät täältä

Testaa tietosi sähkösavukkeista -testi
Fressiksen tietopankki

Katso myös

Mikä sähkösavuke on?

Sähkötupakan virallinen nimi on sähkösavuke. Sähkösavuketta kutsutaan usein myös vapeksi. Sähkösavuke ei sisällä tupakkakasvia. Se on sähköllä toimiva laite,... Lue lisää

Nikotiinin haitat

Nikotiini ja sen aiheuttama riippuvuus ovat keskeisiä syitä sille, miksi ihmiset jatkavat haitallisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Nikotiini pystyy imeytymään elimistöömme... Lue lisää

Mitä haittaa sähkösavukkeen käytöstä on ympäristölle?

Sähkösavukelaitteiden eli vapen eri osat sekä kertakäyttöiset vapet ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisille. Niitä ei siksi saa heittää luontoon... Lue lisää

Sähkösavukkeen haitat

Sähkösavukkeen haitalliset aineet Sähkösavuke- eli vapenesteet ja -höyry sisältävät haitallisia aineita. Osittain nämä ovat samoja kuin perinteisissä savukkeissa. Osa... Lue lisää

Mitä haittaa savusta ja höyrystä on muille?

Passiivinen tupakointi tarkoittaa sitä, että toinen henkilö altistuu toisen henkilön polttaman tupakan tai muun poltettavan tuotteen savulle tai höyryille.... Lue lisää
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

10 x näin eroon sähkösavukkeesta eli vapesta

Tee hyvä päätös ja luovu sähkötupakasta. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.