NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: .
Ikä: 9-12v

Tuleeko 60-100 hatsista vapea pysyviä jälkiä?

Tuleeko 60-100 hatsia vapesta pysyviä jälkiä?

Moi nimimerkki ”.”

Se, tuleeko 60-100 hatsista vapesta pysyviä jälkiä on kyllä hyvä kysymys. Hienoa, että olet alkanut miettimään, mitä haittoja vapettaminen eli sähkösavukkeiden käyttäminen voi aiheuttaa.

Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita. Sähkösavukkeet aiheuttavat usein ensimmäiseksi samanlaisia haittoja kuin perinteinen tupakointikin, eli hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, nielun ärsytystä ja suun kuivumista. Oletkohan huomannut tällaisia oireita hatsien jälkeen, jos olet niitä itse ottanut? Sähkösavukkeita ja niiden terveyshaittoja ei ole vielä voitu tutkia riittävästi, mutta oletuksena on, että myös pidemmän aikavälin terveyshaitat ovat samantyyppisiä kuin tupakoinnin. Mutta 60-100 hatsit eivät tällaisia vakavia ja pysyviä jälkiä tai haittoja vielä aiheuta. Sitä ei kuitenkaan osata vielä sanoa, miten kauan tai kuinka paljon sähkösavukkeita tulisi käyttää, jotta jälkiä alkaa syntymään.

Nopeasti ilmaantuvien jälkien tai haittojen lisäksi olemme huolissamme myös siitä, että monet vapet sisältävät myös runsaasti nikotiinia, joka aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta joskus jo harvemmankin käytön seurauksena.  Nikotiinin on todettu olevan erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Mikäli jää riippuvaiseksi nikotiinista, vapetus yleensä jatkuu ja lisääntyy. Pitkittyneen ja jatkuneen käytön myötä niitä pysyviä jälkiä ja haittoja alkaa sitten syntymään. Riippuvuuden nurja puoli on myös se, että sen muodostumisen myötä lopettaminen on monella tapaa vaikeampaa, vaikka niin haluaisikin tehdä.

Jotta välttyisit vapen haitallisilta seurauksilta ja riippuvuudelta, kannattaakin lopettaa vapen käyttö mahdollisimman pian. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistat sen, ettei niistä aiheudu sinulle tulevaisuudessa terveyshaittaa. Vinkkejä vapen käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista ja lopettamisen tuen kanavasta. Mikäli lopettaminen tuntuu vaikealta, voi siihen saada apua myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Voit mennä rohkeasti juttelemaan tästä asiasta, jotta saat tarvittaessa häneltä tukea ja ohjausta vapesta irti pääsemiseen. Pystyt siihen varmasti!

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?