NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: ella
Ikä: 9-12v

Tapahtuuko yhdestä vapen hatsista mitään?

tapahtuuko yhdestä vapen hatsista mitään? näkeekö esim hammaslääkärit sitä vai näkyykö verikokeissa yms?

Moi nimimerkki ella,

Kiitos kysymyksestä! Pohdit, mitä yhdestä vapen hatsista tapahtuu. Onkin yleistä, että nuoruudessa tällaiset kokeilut ja niiden haitat mietityttävät. Kysymys on kuitenkin hieman hankala, sillä vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei olla vielä tutkittu kovin paljon. Tiedetään kuitenkin, että se on terveydelle monin tavoin haitallista. Jo vähäisestä käytöstä voi aiheutua mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Lisäksi vapessa käytettävät nesteet sisältävät usein nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voit lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä. Suuremmat terveyshaitat eivät kuitenkaan vielä yhden kokeilun jälkeen ilmaannu, vaikka sitäkään ei voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Ainoastaan jättämällä vapettamisen kokonaan välistä voi olla varma, ettei altistu haitoillekaan.

Pohdit myös sitä, voiko vapen hatsit näkyä verikokeissa tai hammaslääkärissä. Tästä ei kannata olla huolissaan, sillä nikotiini pysyy elimistössä melko vähän aikaa eikä minkään normaalin verikokeen yhteydessä tutkita nikotiinia. Vapetus ei myöskään aiheuta nopeasti muutoksia suun limakalvoilla kuten vaikka nuuskaaminen aiheuttaa. Siksi yhdet hatsit eivät näy myöskään hammaslääkärissä.

En tiedä pohditko näitä kysymyksiä siksi, että pohdit vapen kokeilua vai siksi, että olet jo kokeillut ja mietit nyt tuliko sinulle siitä jotain haittaa. Mikäli kyse on siitä, että olet jo kokeillut hatsit, niin ei sinun kannata siitä olla liian huolissaan. Yhdet hatsit eivät aiheuta vielä mitään pysyvää haittaa ja haitalliset aineet poistuvat kehosta kyllä nopeasti. Kannustan kuitenkin lopettamaan kokeilut, tai olemaan kokeilematta kokonaan. Nikotiini voi koukuttaa nopeastikin ja sen takia käyttö voi lisääntyä ja vapettaminen tulla tavaksi, jolloin myös haittoja alkaa kertymään.

Kivaa syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?