NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En tiiä
Ikä: 9-12v

Miten vapen käyttö vaikuttaa aivojen kasvuun?

Hei! Olen ottanut vapesta 300 hatsia, pelottaa, että minun aivot eivät enään kasva.

Moi nimimerkki En tiiä!

Kiitos viestistä! Kerrot, että olet ottanu 300 hatsit vapesta ja nyt pohdit miten se vaikuttaa aivojen kasvuun. Vapetus onkin monella lailla haitallista terveydelle ja kehitykselle. Onkin hyvä, että olet alkanut miettimään sen aiheuttamia haittoja. Voit lukea yleisistä haitoista täältä. Kysymyksesi koski kuitenkin vain aivoja, niin keskityn nyt vastauksessani siihen. Viestistäsi ei käy ilmi, oliko käyttämässäsi vapessa nikotiinia sisältävää nestettä vai nikotiinitonta nestettä, joten vastaan nyt nikotiininestettä sisältävien sähkösavukkeiden näkökulmasta.

Vapen sisältämä nikotiini vaikuttaa tosiaan aivoihin: ei ehkä aivojen fyysiseen kokoon, mutta aivojen kehitykseen, hermosolujen toimintaan ja rakenteeseen kyllä! Muutokset vaikuttavat muun muassa riippuvuuden syntymiseen. Eli kun tuotetta käyttää, vapea alkaa vähitellen tehdä mieli useammin, ja suurempia annoksia. Lisäksi muutokset voivat aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita sekä tarkkaavaisuuden ja oppimisen ongelmia. Lisäksi nikotiini aiheuttaa myös verisuonten supistumista, jolloin hapen kulkeutuminen aivoihin heikkenee. Eikö ole melkoista, että nikotiini aiheuttaa näinkin paljon konkreettisia haittoja?  Ihmisten aivothan kehittyvät nuoruudessa, eli noin 25-vuotiaaksi asti. Siksi nikotiinituotteiden käyttö nuorena on erityisen haitallista.

Voit kuitenkin vielä huokaista helpotuksesta, sillä 300 hatsit tuskin vielä aiheuttavat vakavia tai pysyviä haittoja. Ei kuitenkaan osata vielä sanoa, miten kauan tai kuinka paljon sähkösavukkeita tulisi käyttää, jotta aivoihin liittyviä haittoja alkaa syntymään. Se tiedetään kuitenkin, että sähkösavukkeiden haitalliset aineet, kuten nikotiini, poistuvat melko nopeastikin elimistöstä, jos vain lopettaa vapetuksen. Jo muutaman tunnin jälkeen verenpaine laskee, sydämen syke tasoittuu ja verenkierto paranee! Muutamissa viikoissa riskit vähenevät jo merkittävästi.

Sähkösavukkeen käyttö altistaa siis monenlaisille aivoihin liittyville haitoille. Paras tapa välttyä kaikilta vapetukseen liittyviltä haitoilta on pysyä kokonaan erossa tupakka- ja nikotiinituotteista. Näin varmistat sen, että aivosi pääsevät kehittymään normaalisti ❤ Vinkkejä vapen käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista ja lopettamisen tuen kanavasta. Mikäli lopettaminen tuntuu vaikealta, kannattaa rohkeasti pyytää apua ja neuvoa kouluterveydenhoitajalta. Myös tällaiset lopettamiseen liittyvät asiat ovat osa heidän työtään.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?