NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Juusto
Ikä: 16-18v

Millaista haittaa vapen käytöstä on?

Onko vapesta suurta haittaa minulle?

Eli onko vapesta haittaa minulle, koska sekoitan nesteeni itse vapeen joten tiedän tasan tarkkaan mitä hengitän ja valitsen semmoiset makutiivisteet missä ei ole diasetyylia ja nikotiinimääräkin on alhainen 3mg/ml. Olen käyttänyt tätä noin 2 vuotta ja en ole huomannut mitään eroa esim urheillessa.

Moi nimimerkki Juusto!

Kiitos viestistäsi. Ompas hyvä, että olet alkanut pohtimaan sähkösavukkeen käytön haittoja.

Kerrot, että olet käyttänyt sähkösavukkeita nyt kahden vuoden ajan ja valinnut ja sekoitellut itse nesteitä, joissa ei ole käytetty diasetyyliä. Diasetyyli on kuitenkin vain yksi ainesosa mitä vapenesteissä yleisesti käytetään. Tavallisesti nesteet sisältävät myös propyleeniglykolia ja glyserolia. Vaikka näitä aineita pidetään turvallisina elintarvikkeissa niin höyrystyessä syntyy uudenlaisia yhdisteitä. Vapenesteista on löydetty myös monia epäpuhtaisuuksia kuten kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja ja säilöntäaineita. Ei siis voi varmasti tietää mitä nesteet sisältävät vaikka ne itse valitsisikin. Tuoteselosteet ja pakkausmerkinnät voivat olla puutteellisia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vapenesteiden höyrystyessä muodostuu haitallisia, myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Ei ole vielä edes pystytty tutkimaan mitä haittaa näiden höyryn sisään hengittäminen voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa. Sähkösavukkeen käyttöön liittyvät lyhyen aikavälin haitat kuitenkin mukailevat tupakoinnin haittoja. Yleisimpiä ovat hengitysteiden ärsytysoireet ja yskä. Oletko huomannut tällaista? Lisäksi sähkösavukkeen käyttö voi heikentää keuhkojen ja verisuonten toimintaa ja nostaa verenpainetta ja syketasoa. Sähkösavukkeen käyttö vaikuttaa negatiivisesti myös immuunijärjestelmään, eli voit sairastua helpommin ja myös mahdolliset vammat parantuvat huonommin. Kaikesta tästä on pitkällä aikavälillä varmaan urheiluunkin haittaa.

Kerroit valinneesi myös mietoja nikotiininesteitä. Se on lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta nikotiini on kuitenkin haitallinen myrkky, joka aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta. Riippuvuuden myötä käyttö voi lisääntyä ja käyttämäsi nikotiinin määrä kasvaa. Nikotiini on haitallista varsinkin nuorena, sillä se voi vaikuttaa aivojen kehitykseen ja sitä kautta mm. oppimiseen. Lisäksi nikotiinillakin voi olla urheiluun haitallisia vaikutuksia. Voit lukea lisää nikotiinin haitoista täältä. On hyvä tietää, että myös nikotiiniton vape on terveydelle monin tavoin haitallista. Siitä voit halutessasi lukea lisää täältä.

Kerrot, että et ole huomannut vapettamisesta olleen vielä haittaa urheilussa. Haastaisin sinua kuitenkin pohtimaan, miten paljon enemmän voisit vielä kehittyä urheilussa ilman vapettamista? Kuulostaa siltä, että terveys ja urheilu ovat sinulle tärkeitä asioita, ja olet käyttänyt vapea varoen sen pahimpia haittoja. Mikäli kuitenkin haluaa olla varma, ettei vapettamisesta ole itselle haittaa, niin ainut vaihtoehto on pysyä siitä kokonaan erossa. Lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on mahdollista! Lue vinkit lopettamiseen täältä.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?