NikotiinituotteetSähkösavuke

Nikotiinitonkin vape pilaa terveyttä monin tavoin

Sähkösavuke eli vape uhkaa terveyttä, vaikka se mansikan tai melonin makuisena vaikuttaisikin harmittomalta. Myös nikotiinittomalla vapella on monia haittavaikutuksia.

Nikotiinitonkin vape pilaa terveyttä monin tavoin

Tiesitkö, että vapettaminen pilaa terveyttäsi monella tavalla? Sähkösavukkeet voivat aiheuttaa nielun ja suun alueen ärsytystä, yskää, päänsärkyä ja pahoinvointia, aivan kuten tavallisetkin savukkeet.

Vaikka sähkösavukkeista ei tule samanlaisia palamisyhdisteitä kuin savukkeista, niiden höyryssä on haitallisia yhdisteitä, jotka päätyvät keuhkoihin. Vapettaminen häiritsee keuhkojen normaalia toimintaa, ja vaikutukset kasaantuvat, mitä enemmän ja useammin tulee vapetettua.

Tutkimuksissa on todistettu, että vapettaminen lisää myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Syöpää aiheuttavia yhdisteitä

Sähkösavukkeet sisältävät yleensä nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava myrkky. Harmittoman tuntuisesta kokeilusta voi syntyä elinikäinen riippuvuussuhde, joka pilaa terveyttä vähitellen. Erityisen haitallista nikotiini on nuorten kehittymisvaiheessa oleville aivoille. Se voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi oppimiseen.

Sähkösavukkeiden nesteistä on pystytty erottamaan syöpää aiheuttavia yhdisteitä, kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Myös nikotiini vaikuttaa tutkimusten mukaan tiettyjen syöpien syntymekanismeihin tai syövän kasvunopeuteen ja leviämiseen.

Jos sähkösavukkeita käyttää sisällä, syntyy päästöjä, jotka altistavat muut ihmiset sähkösavukkeiden haitallisille vaikutuksille. Näin käy, vaikkei sähkösavukkeiden höyry juuri haise.

Onko nikotiiniton vape vaarallinen?

Vaikka sähkösavuke ei sisältäisi nikotiinia, sen höyryssä on lukemattomia terveydelle haitallisia yhdisteitä. Muun muassa makeista makuaineista syntyy kuumennettuna ja höyrytettynä pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat hengityselinten ohella verenkiertoon.

Sähkösavukkeiden makuaineet on tarkoitettu syötäväksi, ei hengitettäväksi. Vaikka jokin aine olisi tieteellisesti todistettu turvalliseksi syödä, kenelläkään ei ole vielä tietoa, miten ne vaikuttavat hengitettynä pitkällä aikavälillä.

Lisäksi vapen nesteissä on merkkejä kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämistä sekä metallihiukkasia, jotka pääsevät keuhkojen kautta verenkiertoon nestehöyryn mukana.

Nikotiiniton vape totuttaa tuotteen käyttöön – silloin saattaa helposti siirtyä käyttämään myös nikotiinia sisältäviä tuotteita.

Haluatko olla koekaniini?

Vapettamisen pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole vielä riittävästi tutkimusta, koska kyseessä on melko uusi nikotiinituote.

Kukaan ei siis tiedä, millaisia muutoksia 10 tai 20 vuotta vapettaneen ihmisen kehossa tapahtuu. Jokainen vapettaja on siksi nikotiiniteollisuuden koekaniini.

Keuhkot on lähtökohtaisesti tarkoitettu hengittämään vain puhdasta ilmaa, joten höyryttelyt kannattaa jättää suosiolla väliin.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. Asiantuntijana jutussa on ollut myös terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Kiviluoma Syöpäjärjestöistä.

Katso myös

Kysymys
Sähkösavuke
Nimimerkki: keke
Ikä: 13-15v
Nikotiiniton vape Onko nikotiiniton vape vaarallinen?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi! Sähkötupakasta on tosiaan myös nikotiinittomia versioita ja nikotiiniton sähkötupakka kuulostaisikin terveellisemmältä vaihtoehdolta, eikö? Valitettavasti nikotiini ei ole kuitenkaan ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri sorttia. Nesteiden laatu voi vaihdella ja tieto niiden sisällöstä pakkausmerkinnässä voi olla puutteellista. Nesteen todellinen sisältö ei siis välttämättä vastaa sen ilmoitettua sisältöä. Lisäksi sähkösavukelaitteet itsessään voivat olla vaarallisia käyttää, koska ne eivät välttämättä vastaa sähköturvallisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Joka tapauksessa myös nikotiiniton sähkötupakka on nykytiedon valossa haitallinen terveydelle. Itseäni ainakin epäilyttäisi myös se, etten voi varmuudella tietää, mitä kaikkea hengittäisin höyryn mukana keuhkoihini.

Muiden kysymyksiin sähkötupakasta voit tutustua Kysymys ja vastaus -palstalla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta

Vapeen voi jäädä koukkuun samalla tavalla kuin muihinkin nikotiinituotteisiin. Onneksi siitä pääsee eroon. Lue, miten.

Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Bongasitko somessa vapen piilomainoksen? Älä niele tupakkateollisuuden syöttiä

Tupakkateollisuus on jäänyt kiinni diileistä, joissa tunnetuille somevaikuttajille on annettu tuotteita käytettäväksi videoilla ja kuvissa korvausta vastaan. Ole tarkkana, että ainakaan itse et tule mainostaneeksi esimerkiksi sähkösavukkeita omalla sometililläsi.