NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Datsi
Ikä: 13-15v

Jääkö 2kk vapen käytöstä jotain haittoja?

Moro! oon käyttäny puffia/vapea nyt n.2kk niin mietin vaan että jos nyt neljän viikon päästä lopetan niin pääsenkö pälkähästä eli jääkö siitä mitään haittoja?

Moro Datsi!

Onpas kiva, että mietit vapen käytön lopettamista. Vapen eli sähkösavukkeen käytön pitkäaikaisista tai pysyvistä haitoista ei valitettavasti vielä voida sanoa kovinkaan tarkasti, koska niistä ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Siksi kaikki vapea käyttävät ovat ikään kuin koekaniinineja näille haitoille. En siis valitettavasti pysty sanomaan että “pääsetkö pälkähästä”, mutta hienoa on, ettei käyttösi ole vielä jatkunut tämän pidempään ja että mietit lopettamista.

Se, mitä vapen haitoista pystytään sanomaan on ettei sen käyttäminen tee sinulle hyvää lyhyelläkään aikavälillä. Lyhytaikainenkin käyttö voi aiheuttaa nielun ja hengitysteiden ärsytystä, limaisuutta ja yskää sekä aiheuttaa keuhkoihin tulehdustilaa. Lisäksi vapetus voi koukuttaa eli aiheuttaa riippuvuuden hyvinkin nopeasti. Jotkut vapenesteet sisältävät huolestuttavan paljon nikotiinia ja nikotiinimyrkytysoireita voi siksi ilmaantua jo “vähäisestäkin” käytöstä. Tavallisia oireita ovat esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi ja huimaus.  Oletko huomannut, että jo 2kk käyttö olisi aiheuttanut jotain tällaista? Voit halutessasi lukea lisää vapen haitoista tästä.

Luultavasti muutamien kuukausien käyttö ei ole aiheuttanut sinulle vielä mitään pysyvää haittaa. Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka pitkään tuotteita pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Suosittelen siis vahvasti, että pysyt päätöksessäsi ja lopetat käytön viimeistään tuon mainitsemasi neljän viikon päästä.

Uskon, että sinulla on jo motivaatiota ja olet pohtinut miksi lopettaminen kannattaa. Se auttaa pitkälle ja varmasti myös onnistut, kunhan pysyt päätöksessäsi lopettaa.

Jos kaipaat lisää inspiraatiota lopettamiseen niin voit lukea esimerkiksi tämän artikkelin: 3 syytä miksi vape on turhake ja tutustua vapen käytön lopettamisen polkuun tästä. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos jokin asia lopettamisessa mietityttää tai kaipaat lisää tukea.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?