NikotiinituotteetSähkösavuke

Älä ole koekaniini – jätä vapettaminen väliin

Vapen käytön tiedetään olevan haitallista, mutta käytön pitkäaikaisista haittavaikutuksista ei ole vielä kertynyt tarpeeksi tutkimustietoa. Niinpä jokainen, joka käyttää vapea, on tahtomattaankin näiden haittavaikutusten koekaniini.

Älä ole koekaniini – jätä vapettaminen väliin

Kun tupakoivien ihmisten määrä maailmassa on vähentynyt, on tupakkateollisuuden täytynyt keksiä keinoja saadakseen itselleen uusia asiakkaita. Kehittämällä ulkonäöltään ja makuvaihtoehdoiltaan kiinnostavia uusia nikotiinituotteita, kuten vape, tupakkateollisuus pyrkii houkuttelemaan etenkin nuoria tuotteiden käyttäjiksi. Mitä nuorempana ihminen jää koukkuun vapeen tai muihin nikotiinituotteisiin, sitä enemmän rahaa tupakkateollisuus saa itselleen, ja sitä enemmän haittaa tuotteen käytöstä koituu sen käyttäjälle, kun tuotteiden käyttö jatkuu pidempään. 

Vape ei tee sulle hyvää. Jätä siis vapettaminen väliin, äläkä ryhdy tupakkateollisuuden koekaniiniksi. 

Mikä vape on ja mitä haittaa siitä voi olla?

Fressiksen vape-tietopankista löydät luotettavaa tietoa vapesta ja saat tukea myös vapen käytön lopettamiseen. Tietopankin sisällöt löydät koontina alla olevan linkin takaa.

Sähkösavuke – Fressis

Tunnistatko vapen piilomainoksen?

Tupakkateollisuus käyttää somessa paljon mielikuvamarkkinointia ja piilomainontaa, jossa ihminen ei edes huomaa olevansa tupakka- ja nikotiinituotteiden mainonnan kohde. Älä niele tupakkateollisuuden syöttiä.

Bongasitko somessa vapen piilomainoksen? Älä niele tupakkateollisuuden syöttiä – Fressis

Miksi nikotiiniton vape on haitallinen?

Vaikka vape ei sisältäisi nikotiinia, sen höyryssä on lukemattomia yhdisteitä, joita on haitallista hengittää. Tiesitkö, että esimerkiksi makeista makuaineista syntyy kuumennettuna ja höyrytettynä pienhiukkasia, jotka haittaavat keuhkojen normaalia toimintaa?

Nikotiinitonkin vape pilaa terveyttä monin tavoin – Fressis

 

Mitä, jos kaverit painostavat vapettamaan?

Kaverit saattavat houkutella käyttämään vapea tai muita nikotiinituotteita, ja painostuksen vuoksi siitä voi olla vaikea kieltäytyä. Kannattaa kuitenkin rohkeasti sanoa ei ja pysyä omassa päätöksessä. Kuinka se sitten onnistuu?

Mitä teen, kun kaveri tarjoaa hatseja? – Fressis

 

Tiedätkö, mitä vape todellisuudessa sisältää?

Vapenesteiden ja -laitteiden pakkausselosteet ovat usein epäselviä, eikä niihin voi aina luottaa. Tiesitkö, että vapenesteistä on löydetty myös epäpuhtauksia kuten pesuainetta tai lyijyä?

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät? – Fressis

 

Onko sinulla vapefaktat hallussa?

Millaisia oireita nikotiinimyrkytyksestä voi tulla? Entä onko vapen käytöstä jotain haittaa ympärillä oleville ihmisille? Testaa tietosi!

Katso myös

Video
NikotiinituotteetYleinen

ZoneVD: ”Miksi tupakkatuotteita ei kannata käyttää?”

Tubettaja ZoneVD kertoo, ettei ole koskaan koittanut tupakkatuotteita, eli tupakkaa, nuuskaa tai sähkösavuketta – eikä aio sitä koskaan tehdä. Katso video ja kuulet syitä sille, miksi hän on päättänyt...

ZoneVD

Video
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Jennysvoices: ”Tunnistatko tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnan?”

Youtube-videollaan Jenny Pitkänen, eli Jennysvoices kertoo, miten paljon ja erilaisissa tilanteissa tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavat yritykset pyrkivät koukuttamaan nuoria tuotteisiinsa. Katso Youtube-video tai lue tekstivastine alta saadaksesi tietoa myös...

Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Sähkösavuke eli vape – 7 usein kysyttyä kysymystä  

Sähkösavukkeen eli vapen lyhytaikaisellakin käytöllä on todettu haittavaikutuksia erityisesti hengityselimiin. Lue Fressiksen asiantuntijan vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin sähkösavukkeista.  

Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

3 syytä, miksi vape on turhake

Vape voi vaikuttaa harmittomalta, mutta todellisuudessa siitä on monenlaista haittaa terveydelle. Infograafi kertoo, miksi vapettaminen kannattaa jättää väliin.

Kysy asiantuntijalta

Nuori, mikä mietityttää? Haluatko kysyä tupakka- ja nikotiinituotteista, ruuasta, liikkumisesta, unesta, arkirytmistä, alkoholista, aurinkoterveydestä, mielen hyvinvoinnista, seurustelusta tai seksuaaliterveydestä? Lue lisää