NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Vapettaja
Ikä: Yli 18v

Vapettaminen ja hengenahdistus

Pitäskö täs lääkärii mennä ku melkee kokoaja pieniä hengeahdistuksii muutamin päivin oon vapetellu aktiivisesti tässä ny vuode ja mua o pelotetu siitä vesikeuhkosta

Moi Vapettaja!

Kiitos kysymyksestä! Kerrot vapettaneesi eli käyttäneesi sähkösavuketta nyt aktiivisesti jo vuoden. Kerrot myös, että sinulla on ollut pieniä hengenahdistuksia. Onkin siis hyvä, että olet alkanut pohtia sähkösavukkeen käyttöön liittyviä haittoja ja lääkärissä käyntiä.

Vaikka vapettamisen haittoja ei ole vielä voitu tutkia pitkällä aikavälillä, tiedetään jo monista nopeammin ilmenevistä haitoista mitä käyttöön liittyy. Yleisimpiä ovat juuri hengitystien ärsytys ja yskä. Sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä on veden lisäksi monenlaisia kemikaaleja, makuaineita ja epäpuhtauksia. Nesteistä on löydetty myös lääkeaineita ja raskasmetalleja. Kun neste ja nämä kaikki kemikaalit höyrystyvät, syntyy taas uudenlaisia vaarallisia yhdisteitä ja nämä kaikki päätyvät sisäänhengityksen myötä käyttäjän keuhkoihin. Osa höyryn sisältämistä aineista tulee uloshengityksen mukana pois, mutta ei kaikki. Sähkösavukkeesta vahingolliset aineet ja pienhiukkaset kulkeutuvat keuhkoihin, joissa ne aiheuttavat haittoja. Jatkuva pienten hiukkasten aiheuttama altistus voi lisätä tulehdustilaa ja aiheuttaa verenkierto- ja hengityselinten sairauksia. Osa keuhkosairauksista voi aiheuttaa mm. hengenahdistusta.

Kerroit, että sinua on peloteltu vesikeuhkoista. Nykykäsityksen mukaan sähkösavukkeen käyttö ei kuitenkaan aiheuta nesteen kertymistä keuhkoihin, ainakaan suoranaisesti. Nesteen kertyminen keuhkoihin voisi tuntua kyllä juuri hengenahdistukselta, mutta hengenahdistuksen tunne voi johtua muistakin asioista. Jo pelkästään pelko ja ahdistus mahdollisesta sairaudesta voi aiheuttaa näitä oireita.

Kerroit, että hengenahdistuksia on ollut sinulla nyt melkein koko ajan, joten on syytä varmasti pohtia, onko ahdistuksen taustalla vapettaminen, ahdistusta vai jotain muuta. En saanut ihan selvää kirjoituksestasi, onko näitä hengenahdistuksia ollut jo pidempään vai lyhyemmän aikaa, kuten muutamia päiviä. Mikäli hengenahdistuksia on ollut vasta lyhyemmän aikaa, ja ne ovat loppuneet niin en usko, että tilanteessa on kyse mistään vakavasta. Mikäli tarkoitit, että hengenahdistuksia on ollut jo pidempään ja ne jatkuvat edelleen, niin on syytä mennä lääkäriin. Yleisesti voidaan sanoa, että mikä tahansa äkillinen terveydentilan heikkeneminen sähkösavukkeen käytön jälkeen on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Joka tapauksessa kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat terveydelle monin tavoin haitallisia ja siksi myös vapettamiseen liittyy monenlaisia terveysriskejä. Voit lukea niistä lisää Fressiksen tietopankista. Vaikka hengenahdistukset eivät tällä kertaa johtuisi vapettamisesta, niin kannustaisin silti lopettamaan käytön mahdollisimman pian. Näin vältyt vapen käytöstä johtuvilta haitoilta jatkossakin. Lopettamisen tueksi voit lukea vinkkejä täältä. Lopettaminen voi tuntua vaikealta ja tylsältä vaihtoehdolta, mutta se on terveytesi kannalta fiksu ratkaisu! Pystyt siihen kyllä! 😊

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?