Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: E
Ikä: 16-18v
Miksi nikotiinipussin käytöstä tuli hiki ja oksensin? Moro. Käytin just nikotiinipussia. Annoin olla huulessa noin 10 min ja alkoi tulemaan kauhea hiki ja sitten lenti laatta. Ei ollu eka kerta kun...
Fressis

Moikka E,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kuulostaa ikäviltä oireilta. Nikotiinihan on myrkky, eli aine, joka on haitallinen elimistölle. Oireesi eli hikoilu ja oksentaminen kuulostavatkin siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Sinänsä voit olla huoleti. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireet kuten pahoinvointi, hiki, vapina jne, menevät kyllä itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Eli mitä todennäköisimmin oireesi ovat jo helpottaneet. On kuitenkin tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, ettei nikotiini tee sinulle hyvää.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiinipusseissa on usein tosi paljon nikotiinia, mutta tuotteiden nikotiinimäärät myös vaihtelevat. Voi siis hyvin olla, että näiden mahdollisten myrkytysoireiden yksi syy oli se, että käyttämässäsi tuotteessa saattoi olla enemmän nikotiinia kuin siinä, jota olit aiemmin kokeillut.

Nikotiinimyrkytys on vain yksi nikotiinin haitallisista vaikutuksista. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Voit halutessasi lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista. Tästä syystä tietysti suosittelen jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. Sanoit, että olet kokeillut nikotiinipusseja ennenkin, mutta käyttösi ei kuulosta vielä säännölliseltä. Kannattaa siis lopettaa nyt kun se vielä on helppoa! Päätät vain luopua nikotiinista ja suojella omaa terveyttäsi! Sitten pidät pääsi, vaikka kaverit houkuttelisivat käyttämään tai tarjoaisivat sinulle nikotiinituotteita.

Jos joskus vielä päätät kokeilla nikotiinipusseja, niin huomioithan, että ne voivat tosiaan sisältää usein vaarallisenkin paljon nikotiinia. Nikotiinimyrkytyksen oireita voi saada, jos kehoon päätyy yhtäkkiä enemmän nikotiinia kuin mihin on tottunut. Katsothan siis huolella millaisia ja minkä vahvuisia pusseja on liikkeellä, vaikka ensisijaisesti kehotammekin lämpimästi sinua pysymään niistä kokonaan erossa ❤

Kivaa, ja toivottavasti nikotiinivapaata kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Evenina
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä raskauteen liittyen Moikka. Oon raskaana oleva tyttö, jossa mulla on menossa tällä hetkellä kolmannes raskauskuukausi. Kotiolot mulla on vähän kurjat, kärsin mielenterveysongelmista ja anoreksiat. Kummatkin on...
Fressis

Moi Evenina! Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa että otit yhteyttä tilanteestasi etkä jäänyt pohtimaan näitä isoja asioita itseksesi.

Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi herättää meissä huolen. Se kuulostaa kokonaisuudessaan siltä, että sinulla on monta asiaa, joihin olisi nyt äärimmäisen tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman pian. Viestin laittaminen meille oli hyvä alku!

Raskauden osalta oletan, että olet neuvolan palveluiden piirissä ja haluaisinkin rohkaista sinua kysymään raskauteen liittyvistä asioista sieltä. He osaavat parhaiten vastata kysymyksiisi, joita sinulla on mielessäsi ja muutenkin selvittää raskauden etenemisen tilannetta. Neuvolassa olisi myös tärkeä tietää mielenterveysongelmistasi ja anoreksiasta, koska ne vaikuttavat paitsi sinun myös sikiön terveyteen ja hyvinvointiin. Uskonkin että he pystyvät auttamaan sinua niidenkin kanssa oikean avun piiriin.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko jo aiemmin saanut apua mielenterveysongelmiisi. Jos olet, toivon, että olet myös hoitavaan tahoon uudelleen yhteydessä ja kerrot tilanteestasi kokonaisuudessaan, jotta saat jatkoapua.  Jos taas et ole saanut näihin asioihin apua aiemmin, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin. Tärkeintä on, ettet jää tilanteessasi yksin <3

Haluankin rohkaista sinua juttelemaan näistä asioista vielä myös jonkun luotettavan ja turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Kerrot että kotiolosi ovat myös vähän kurjat ja jäinkin pohtimaan, onko sinulla ympärilläsi turvallista aikuista? Sellainen voi olla myös esimerkiksi opettaja tai nuorisotyöntekijä. Matalan kynnyksen apua löytyy myös Sekasin-chatistä.

Toivottavasti tämä vastaus rohkaisi sinua ottamaan yhteyttä yllä mainittuihin tahoihin, ainakin neuvolaan, ja tilanteesi lähtee kääntymään parempaan suuntaan. Parempaa vointia sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Tylsitynyt
Ikä: 16-18v
Mitä muuta lomalla voi tehdä kuin olla puhelimella? Maalla on ihan sika tylsää kun mun kaverit asuu muualla eikä täällä oo mitään paitsi uimaranta. Mitä muuta lomalla vois tehdä kun olla puhelimella?
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Ikävä kuulla, että maalla on mielestäsi tylsää! Et varmasti ole ainoa nuori, jolla on tosi tylsää, kun kaverit ovat muualla. Onneksi maaseutu antaa myös paljon aiheita tekemiselle! Onkin hienoa, että pohdit muuta tekemistä puhelimella olemisen sijaan.

Puhelin on hyvä viihdyttämään hetken, mutta ongelmaksi se muodostuu silloin, kun se estää meitä tekemästä oikeasti kiinnostavia asioita. Se saattaa myös helposti passivoida. Sen sijaan, että itse tekisimme kivoja asioita, katsomme kun muut tekevät niitä. On helpompaa vain tarttua internetin loputtomaan viihdemereen kuin tehdä hiukan töitä keksiäkseen itselleen tekemistä!

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös tylsyydessä voisi olla siemen moneen upeaan juttuun elämässä? Tylsyys voi saada aikaan esimerkiksi luovia ideoita, joten älä heitä sitä hukkaan. Tylsyys kyllä kehittää sinulle tekemistä, kun et voi paeta sitä puhelimeen. Voisiko siis olla niin, että maaseutu itsessään ei ole tylsä, vaan puhelin tavallaan tekee siitä tylsän?

Valitettavasti en voi keksiä puolestasi poispääsyä tylsyydestäsi. Uskon kuitenkin täysin, että sinä voit tehdä sen, kunhan vain pysähdyt aiheen äärelle kunnolla. En myöskään tiedä, miten kauan tulet maalla aikaasi viettämään, mutta toivon että löydät tylsyydestäkin hyviä puolia. 😊 Ehkä maalla vietetty aika on sellaista, josta voit kertoa myöhemmin kavereillesi, että ”Aluksi luulin kesästä tulevan tylsin kesä ikinä, mutta sitten päätin/kokeilin…”. Ehkä opettelet uuden soittimen tai uuden kielen? Tai tutustut naapureihin ja kuulet heidän erikoisia elämäntarinoitaan? Kenties tienaat rahaa auttamalla muita kotitöissä ja teet rahoilla jotain kivaa myöhemmin. Tai ehkä keksit pelin, josta tulee hitti kavereidesi keskuudessa? Kaikki on mahdollista! 😊

Tsemppiä ja hyviä ideoita kesääsi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 123
Ikä: 16-18v
Voiko tulla raskaaksi, jos spermaa päätyy sormien kautta emättimeen? Jos miehen kädellä tai sormilla saattaa olla siemennestettä, ja tällöin laittaa sormensa sisälleni, kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi?
Fressis

Moi!

Kyllä, teoriassa on mahdollista tulla tästä raskaaksi. Raskauden alkaminen on mahdollista, jos hedelmöityskykyisiä siittiöitä päätyy tuoreeltaan tavalla tai toisella emättimeen. Kovinkaan todennäköistä ei ole tulla ns. ”sormien” kautta raskaaksi, mutta mahdollisuus on olemassa.

Voisitkin miettiä kohdallasi jälkiehkäisyn käyttämisen tarvetta tässä tilanteessa. Jälkiehkäisyn teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta seksistä. Yleensä jälkiehkäisytabletti tulisi ottaa viimeistään 72-120 tunnin kuluessa valmisteesta riippuen. Jälkiehkäisytabletin hankkimiselle ei ole ikärajaa ja apteekin henkilökunta neuvoo sinua oikean valmisteen valinnassa.

Suosittelen sinua lukemaan vielä läpi tämän artikkelin jälkiehkäisyn käyttämisestä ja mitä olisi hyvä huomioida sen jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku vaa
Ikä: 16-18v
Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut tuntuu epämukavalle? Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut (ihan sama lukeeko niistä tai kuuleeko tai tekeekö ite) tuntuu epämukavalle? En oo uskonnollisesta taustasta eli ei oo se...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat epämukavilta. Osaatko sanoittaa tarkemmin, mitä tämä epämukava tunne oikeastaan on? Onko seksuaalisuuteen liittyvät asiat aina tuntuneet epämukavilta vai muistatko jonkin tietyn kohdan, milloin aloit kiinnittämään tähän huomiota? Viestistäsi tulee paljon kysymyksiä mieleen, joista olisi hyvä kuulla ja keskustella kanssasi lisää.

Ihmisillä seksuaalinen mielenkiinto on hyvin yksilöllistä, joillakin se on hyvin vahvaa ja toisia taas asia ei erityisemmin kiinnosta. On kuitenkin eri asia, jos seksuaalisuus herättää kielteisiä tunteita, esimerkiksi kuvamaasi epämukavuutta tai epävarmuutta, häpeää tai inhoa. Silloin asiaa kannattaa lähteä tutkimaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa tai psykoterapiassa.

Kuvaat, että sinulla ei ole uskonnollista taustaa. Omassa historiassa voi kuitenkin olla jotain muuta, mikä näyttäytyy nyt seksuaalisuudessa. Negatiivisesti seksuaalisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma minäkäsitys tai minäkuva, alakuloinen mieliala, yksinäisyys, turvattomuus, aikaisemmat torjutuksi tulemisen kokemukset ym. Yksi oleellinen kysymys on myös se, että häiritseekö nykyinen tilanne sinua? Tuleeko olo, että seksistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei ole?  Jos asia painaa mieltä, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Esimerkiksi Sexpolta löytyy maksutonta seksuaalineuvontaa. Heille voi myös soittaa nimettömänä, löydät yhteystiedot täältä. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En oikeesti tiiä
Ikä: 16-18v
Voiko seksitaudin saada, vaikka ei olisi ikinä harrastanut seksiä? Voiko sukupuolitaudin saada vaikkei olisi ikinä harrastanut seksiä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Sukupuolitaudit eli seksitaudit eivät ilmaannu tyhjästä, eli jos et ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei sinulla voi olla seksitautia.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kosketuksessa ja eritteiden vaihtuessa. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Seksitaudit eivät tartu esim. halatessa, kätellessä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä.

Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta esimerkiksi Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Kyöpeli
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä unesta Nukun yöt aika huonosti. Haluaisin tietää, onko totta, että ihminen voi nukkua koko yön heräämättä kertaakaan välillä. Miten se voisi onnistua? Itse heräilen yhtenään....
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi harmi kuulla, jos yöunet ovat sinulla katkonaisia. Tilapäiset uniongelmat ovat melko tavallisia. Jos ongelma kuitenkin jatkuu pidempään ja se alkaa haitata jaksamista päivällä, kannattaa siihen hakea apua. Apua voi saada esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta.

Unen kannalta on tärkeää sekä unen määrä että laatu. Nuorena unen tarve vaihtelee yleensä 8-9 tunnin välillä. Osa meistä saattaa nukkua yönsä heräilemättä ja osa taas heräilee yön aikana enemmän tai vähemmän. Jos unen aikana heräilee yhtenään, ei uni ole niin palauttavaa. Oletko pohtinut, mikä tuohon heräilyyn voisi olla syynä? Onko sinulla esimerkiksi jotain mieltä kuormittavia asioita, joita ehkä heräät pohtimaan öisin?

Hyvä yöuni rakennetaan oikeastaan päivän aikana. Esimerkiksi säännöllinen liikkuminen ja syöminen tukevat hyvää yöunta. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota puhelimella/ruutujen parissa vietettyyn aikaan ja rajoittaa niiden käyttöä erityisesti illalla. Unirytmi kannattaa pyrkiä pitämään säännöllisenä sekä arkena että viikonloppuna, eli mennä nukkumaan ja herätä suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä. Lisätietoa unesta voit lukea täältä.

Pohdit myös, voiko seksi auttaa nukkumaan paremmin. Joillekin seksi voi tuoda esimerkiksi rentoutuneen tunteen, mikä voi auttaa nukkumaan paremmin. Omaan uneen voi vaikuttaa positiivisesti myös erityisesti edellä mainituilla terveillä ja säännöllisillä elintavoilla.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Apua
Ikä: 16-18v
Jälkiehkäisy ja kuukautisten alkaminen Hei! Otin jälkiehkäisypillerin lauantai aamuna ja minulla pitäisi alkaa kuukautiset nyt tiistaina mutta ei ole vielä alkanut. Minulla on vatsakipuja ollut ja rintoihin sattui...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.

Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.

On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viittä vaille
Ikä: 16-18v
Seksitavan vaihtaminen Voidaanko seksitapaa vaihtaa niin, että anaaliyhdynnän jälkeen tyttö antaisi suuseksiä pesemättömälle penikselle? Haluamme tietää sisältyykö siihen mahdollisesti jotakin riskejä, ja mitä ne ovat.
Fressis

Moikka!

Hienoa että pohditte asiaa, se on vastuullista!

Vaihdettaessa seksitapaa anaaliyhdynnän ja suuseksin välillä on erittäin tärkeää huolehtia hygieniasta ja kondomin/suuseksisuojan käytöstä, jotta suolistobakteerit eivät pääse leviämään paikkoihin, joihin ne eivät elimistössä kuulu. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa ikäviä ja vakaviakin tulehduksia.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi näissä molemmissa seksitavoissa tulisi siis käyttää kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Ne suojaavat myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan seksin aikana.

Voi lukea lisää anaaliyhdynnässä huomioitavista asioista tästä artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyypit
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan? Onko normaalia jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan?
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä, joka herättää oikeastaan paljon uusia kysymyksiä! Erityisesti, koska olet iältäsi vielä nuori.

Jäin pohtimaan, onko emätin kenties joskus ollut syvempi, ja kohdunkaula laskeutunut alemmaksi? Vai onko emätin aina ollut vain muutaman sentin (?) syvyinen? Vai onko emätin siis pelkkä aukko ja koko ”putki” puuttuu? Tuntuuko siellä pohjalla varmasti nimenomaan kohdunkaula? Onko sinulla kuukautisia?

Sanoisin yleisenä linjauksena, että emätin on tavallisesti vähintään noin 6 cm syvä. Kohdunkaulan voi kyllä tuntea helpostikin sormilla, mutta ei sen pitäisi olla siinä ihan heti vastassa, etenkään ikäiselläsi nuorella.

Kuvasit, että ”emätintä ei ole käytännössä lainkaan”. Harvinaisissa tapauksissa emättimen (ja kohdun) puuttuminen on myös mahdollista, mutta näillä tiedoilla en vielä voi kohdallasi ottaa asiaan kantaa. Jos sinulla ei ole kuukautisia, suosittelen lääkärin puoleen kääntymistä. Lääkärin tutkimus voi olla sinulle aiheellista joka tapauksessa, jotta tilanteesta saa hieman monipuolisemman kuvan ja asiaa voidaan selvittää. Ohjeet lääkärille hakeutumiseen löydät täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?