Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 16-18v
Milloin rintani kehittyvät? Olen 16 vuotias, eikä minulla ole vieläkään edes kuppikokoa eivätkä nännini ole kehittyneet laisinkaan. Miksi ja milloin rintani kehittyvät? Olen 165cm pitkä ja painan...
Fressis

Moikka!

Kiitos viestistäsi. On hyvin yleistä, että murrosikä ja siihen liittyvät kehon muutokset aiheuttavat huolta ja pohdintoja. Vaikka useimmilla tytöillä rintojen kasvu alkaa viimeistään 13-vuotiaana, liittyy normaaliin murrosiän kehitykseen aina yksilöllistä vaihtelua. Murrosiän muutokset, mukaan lukien rintojen kehitys, on monimutkaisten hormonitoiminnan muutosten ja aivojen kehityksen aikaansaamia. Kasvun ja kehityksen arviointi koostuu monesta eri tekijästä kuten terveydentilasta, kasvukäyristä ja lähisukulaisten kasvutavasta. Näin ollen pelkän rintojen kehityksen perusteella on haasteellista tehdä luotettavia johtopäätöksiä kokonaistilanteestasi.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko osallistunut 8. luokalla tehtävään koululääkärin tarkastukseen. Tuossa tarkastuksessa arvioidaan oppilaan murrosiän kehitystä kattavasti sekä annetaan ohjausta ja tukea pulmatilanteissa. Joskus on hyvä poissulkea mahdollisesti kehitykseen vaikuttavia terveydentilaa koskevia asioita kuten keliakia tai kilpirauhasen toimintahäiriö. Ajattelen, että olisi hyvä ottaa tämä mieltäsi painava asia vielä puheeksi koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa varmasti auttaa ja tukea sinua eteenpäin tässä tilanteessa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mörkö
Ikä: 16-18v
Kuinka nopeasti nuuskan aiheuttamat haitat parantuvat ja mitä vinkkejä olisi lopettamiseen? Olen nyt käyttänyt nuuskaa noin 3 vuotta mitä vinkkejä olisi nuuskan käytön lopettamiseen ja kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat
Fressis

Hei,

Hieno juttu, että pohdit nuuskan käytön lopettamista!

Lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Kerron sinulle nyt prosessimaisen esimerkin siitä, millä tavalla voit kokeilla lopettamista.

Aloita tekemällä päätös lopettamisesta, ehkä olet niin jo tehnytkin, koska laitoit meille viestiä 😊 Päätöksen tekemisessä auttaa, kun pohdit niitä syitä, miksi haluat lopettaa käytön. Jos kaipaat motivointia ja hyviä perusteluja lopettamiselle, voit kokeilla pyöräyttää Hyvä syy -hyrrää ja poimia sieltä vinkkejä. Seuraavaksi voit sitten tehdä päätöksen päivästä, jolloin lopetat.

Lopettamispäätöksen tekemisen jälkeen alkaa valmistautuminen lopettamiseen. Aloita tutkimalla riippuvuuttasi testin avulla. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida millaista tukea tarvitset lopettamiseen. On myös tärkeä pohtia valmiiksi tilanteita, joissa saatat retkahtaa käyttämään nuuskaa – miten aiot taistella nuuskanhimoa vastaan? Mitä mukavia asioita voisit tehdä nuuskaamisen sijaan? Voit esimerkiksi soittaa ystävällesi, lähteä ulos tai liikkumaan. Lataa puhelimeesi myös maksuton Erovirasto –sovellus, joka auttaa ja motivoi sinua lopettamisessa.

Lopettaminen vaatii uusien tapojen ja toimintamallien opettelemista, jotka korvaavat nuuskan käytön. Se vaatii siis myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun mielesi tekee nuuskaa, yritä kiinnittää huomiotasi muihin asioihin ja tehdä niitä asioita, joita olet ennalta pohtinut nuuskaamisen tilalle.

Nikotiinin vaikutukset alkavat vähitellen, muutaman päivän sisällä lopettamisesta hiipua. Tilalle tulee vieroitusoireita, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, alakuloisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, nuuskanhimoa, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja päänsärkyä. Myös nämä vieroitusoireet hälvenevät ja lopulta katoavat ajan kuluessa. Mikäli et pärjää vieroitusoireiden kanssa, ota jälleen yhteyttä terveydenhuoltoon, josta saat apua oireiden kanssa selviämiseen. Vieroitusoireista selviytymistä tukee, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti.

On myös hyvä kertoa lopettamisesta läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita nikotiinituotteita, yritä lopettaa uudelleen. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä miksi haluat lopettaa. Kun jatkat nuuskatonta elämää, alat huomata sen positiivisia vaikutuksia, ja päätöksesi pysyä ilman, vahvistuu.

Kysyit vielä myös siitä, kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos esimerkiksi suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä vielä hammaslääkärin juttusille.

Tsemppiä matkaan lopettamisen polulla! Sitä päätöstä et tule katumaan! Voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta ja tukipalveluista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P16
Ikä: 16-18v
Repeämä frenulumissa Moikka, Frenulum jänne repesi kanssakäymisen aikana ja nyt mietityttää, Paraneeko itsestään ja jos niin kuinka äkkiä? Jos paranee niin eheytyykö jänne takaisin? Jos jänne ei palaudu...
Fressis

Hei P16! Kiitos viestistäsi!

Tarkoitat varmaankin, että terskan alla oleva ihopoimu repesi. Samantapaiset iho-/limakalvopoimut ovat suussa kielen alla ja ylähuulen ja ylähampaiden välissä.

Revennyt ihopoimu ei valitettavasti kasva entiselleen. Siitä voi tosin olla hyötyäkin, jos frenulum on ollut aiemmin kireä.  Repeämän jälkeen esinahka pääsee liikkumaan vapaammin. Riskinä on nyt kuitenkin se, että revenneeseen kohtaan tulee arpikudosta, joka ei ole yhtä joustavaa ja kestävää kuin alkuperäinen kudos, ja repeää siten helpommin myös uudestaan.

Ehdottaisin että rasvaat rikkoutunutta kohtaa hellävaraisesti mutta ahkerasti jollain apteekin perusvoiteella. Jos huomaat arpikudosta, älä vaan revi sitä. Yhdynnät kannattaa nyt pistää tauolle, jotta alue pääsee paranemaan kunnolla. Jos vaivasta tulee pitkäaikainen (kuukausia kestävä), käy näyttämässä asiaa lääkärille.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pelkääjä
Ikä: 16-18v
Pelko seksitautien tarttumisesta yhdynnässä Mua vaan pelottaa tulevaisuus, kun haluan joskus isompana lapsia, mutta pelottaa että samalla tarttuu seksitaudit kun olen yhdynnässä.
Fressis

Hei,

Kiitos, että laitoit huolestasi meille viestiä. On todella tärkeää tuoda esille mieltä painavat asiat, ovat ne sitten suuria tai pieniä. Sinua huolettaa tulevaisuuden tilanne, jossa mahdollisesti haluaisit lapsia, ja se luonnollisesti edellyttää suojaamatonta yhdyntää. On totta, että seksitaudeista puhutaan ja niiltä suojautumista korostetaan kaikkialla, kun puhutaan seksistä. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö onkin tärkeää etenkin nuorena, ja silloin, kun seksikumppanit ovat uusia tai vaihtelevat. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta täältä.

Monesti kuitenkin siinä parisuhteiden vaiheessa, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi, on monella jo vakiintuneempi suhde kumppaniin, eikä seksikumppanit samalla tavalla vaihdu. Kondomiehkäisy on turvallista jättää pois, kun ensin varmistetaan seksitautien mahdollisuus käymällä seksitautitesteissä. Kondomin pois jättäminen edellyttää myös sitä, ettei kummallakaan osapuolella ole seksikontakteja muiden kanssa, mistä uusia tauteja voisi saada. Oleellista on myös se, että mahdollinen parisuhde on turvallinen ja voitte luottaa toisiinne. On tärkeää, että seksistä, ehkäisystä ja perheellistymisestä voidaan puhua avoimesti ja asioista sovitaan yhdessä.

Sinun ei siis kannata kantaa huolta tästä asiasta tässä vaiheessa elämää. Tärkeää on, että huolehdit itsestäsi ja terveydestäsi, myös seksitautien ehkäisystä siihen saakka, kunnes mahdollisesti lasten hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Hakeudu sitten siinä vaiheessa terveydenhuoltoon, esimerkiksi ehkäisyneuvolaan, jossa ohjataan sinua varmistamaan, ettei seksitautien riskiä ole siinä vaiheessa.

Jos sinulla tulee mieleen muuta kysyttävää seksiin tai seksitauteihin liittyen, laita meille rohkeasti uusi viesti. 😊 Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :)
Ikä: 16-18v
Ehkäisykapseli ja vuodot Minulla alkoi ”menkat” viime vuoden huhtikuussa ja ensimmäiset vuodottomat päivät olivat tämän vuoden tammikuussa. Muutenkin kuukautiskiertoni on ollut hyvin vaihtelevaa aikaisemmin, mutta minulla oli...
Fressis

Moikka! Hienoa, että olet käynyt asiasta lääkärissä, vaikka harmillista, ettet ole kokenut siitä olleen apua.

Kannustaisin sinua siitä huolimatta olemaan lääkäriin uudestaan yhteydessä. Tilanteesi on sellainen, ettemme valitettavasti pysty ottamaan siihen kantaa, koska yhden viestin perusteella arvion tekeminen on vaikeaa. Muutenkin suosittelemme Fressiksessä ottamaan lääkitystä koskevissa asioissa (jollaiseksi myös hormonaalinen ehkäisymenetelmä lasketaan) yhteyttä lääkäriin. Näin tilanteesta on mahdollista jutella kanssasi enemmän ja kokonaisvaltaisemmin.

Suosittelen sinua myös tutustumaan sinulle asetetun ehkäisykapselin pakkausselosteeseen/käyttöohjeisiin, jossa on kuvattu tarkasti ehkäisykapselin asettamisen sivuvaikutuksia, jollaisia kaikenlaiset muutokset kuukautisvuodoissa ovat. Koska kuvailemasi vuoto kuulostaa pitkäkestoiselta, on asiasta tärkeä olla joka tapauksessa yhteydessä myös lääkäriin.

Huomioithan, että myös jotkin seksitaudit voivat aiheuttaa poikkeuksellista vuotoa. Jos sinulla siis on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, hakeudu seksitautitesteihin. Seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea lisää tästä artikkelista.

Toivottavasti saat huoleesi avun. Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö:)
Ikä: 16-18v
Kuukautisten myöhästyminen Minulla on ollut menkat myöhässä kohta 3 viikkoa. Minua pelottaa että olen raskaana, vaikka tiedän että ei se todennäköisesti ole todennäköistä. Käytin veljeni pyyhettä...
Fressis

Moi! Ei hätää, pyyhkeestä ei voi tulla raskaaksi, joten menkkojen myöhästyminen ei varmastikaan liity kohdallasi siihen. 😊

Raskaaksi tuleminen ei ole mahdollista edes silloin, vaikka pyyhkeessä olisi joskus ollut siemennestettä. Siittiöt eivät nimittäin elä pitkään ollessaan kivesten, emättimen tai kohdun ulkopuolella, minkä seurauksena ne eivät enää kykene hedelmöittämään munasolua ja siten aiheuttamaan raskautta. Lisäksi siemennesteen pitäisi päästä kulkeutumaan emättimeen, joten raskaaksi voi tulla lähinnä penis-emätinyhdynnässä tai jos tuoretta siemennestettä päätyy esimerkiksi sormien kautta emättimeen. Voit lukea lisää raskaaksi tulemisesta Hyvä Kysymys- palvelun ja Fressiksen artikkeleista.

Raskaaksi voi toisin sanoen tulla suojaamattomassa seksissä, jossa siemennestettä päätyy emättimeen. Viestistäsi ei ilmene, oletko vielä aloittanut seksielämää, mutta jos/kun seksin harrastaminen tulee sinulle ajankohtaiseksi, on tärkeää huolehtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisystä. Sopivan ehkäisymenetelmän valintaan saa apua ja neuvoja kotipaikkakuntasi terveysasemalta, ehkäisy- tai nuorisoneuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

Viestistäsi ei käy myöskään ilmi koska kuukautisesi ovat alkaneet, mutta on täysin normaalia, että ne ovat epäsäännölliset vielä muutamankin vuoden päästä niiden alkamisesta. Se on hyvin yksilöllistä. Joillain menkat voivat olla epäsäännölliset läpi elämän. Menkkoja ei saa itse alkamaan, ja itseasiassa asian stressaaminen voi myös viivästyttää niiden alkamista. Kuukautiskierto kun on herkkä häiriintymään.

Suosittelenkin sinua vielä odottelemaan kuukautisia rauhassa, ja jos niitä ei kuulu vielä 6kk:n kuluttua, ole sitten yhteydessä lääkäriin. Jos aihe sinua kovasti huolettaa, voit jutella siitä lisää kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: igopejgpijeijgpd
Ikä: 16-18v
Miten nikotiinipussit vaikuttavat suun terveyteen? Vaikuttaako nikotiinipussit miten suun terveyteen?
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestä!

Nikotiinipussien vaikutukset suun terveyteen ovat edelleen tutkimuksen kohteena. Osa haittavaikutuksista jo tiedetään.

Ensinnäkin, nikotiinipussit sisältävät nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon, ja se voi johtaa nikotiiniriippuvuuden kehittymiseen. Tämä riippuvuus voi saada käyttäjän jatkamaan nikotiinipussien käyttöä, mikä voi olla haitallista suun terveydelle pitkällä aikavälillä.

Toiseksi, nikotiinipussin käyttö aiheuttaa ärsytystä ja mekaanista vauriota ikenille, mikä voi johtaa ikenien vetäytymiseen.

Kolmanneksi, nikotiini voi vaikuttaa suun mikrobiomiin. Nikotiinipussit voivat muuttaa suun bakteerien tasapainoa, mikä voi lisätä tulehduksellisten bakteerien määrää. Tämä puolestaan voi lisätä riskiä hampaiden kiinnityskudosten sairauksiin, kuten ientulehdukseen ja parodontiittiin.

Lisäksi nikotiinipussit voivat sisältää muita haitallisia aineita, kuten tupakanlehdistä peräisin olevia nitrosamiineja (TSNA), myrkyllistä kromia ja formaldehydiä. Nämä aineet voivat aiheuttaa terveysriskejä suun terveydelle, erityisesti jos niille altistuu pitkäaikaisesti.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Okei
Ikä: 16-18v
Olen aina käyttänyt kondomia yhdynnässä, voiko minulla silti olla seksitauti? Olen aina käyttänyt kondomia yhdynnässä voiko minulla silti olla seksitauti
Fressis

Moikka nimimerkki Okei,

Hienoa, että olet huolehtinut ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. Yhdynnän lisäksi suojauksesta tulisi huolehtia myös suuseksin yhteydessä.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Joskus voikin käydä niin, että ehkäisy pettää, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan ja ehjänä, siihen kohdistuvasta hankauksesta huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Tarvittaessa sen voi rullata takaisin peniksen juureen.

On myös hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.

Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on myös hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mikä ongelmana?
Ikä: 16-18v
Rakkulat klitoriksessa Alapäässä klitoriksen alla rakkulan näköistä näppylää. En ole ollut yhdynnässä. Voiko hankauksesta tulla rakkulaa tuolle sileäpintaiselle ihon alueelle?
Fressis

Moi! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella, ja siksi suosittelen, että otat asiasta yhteyttä lääkäriin. Kerrot, että et ole ollut yhdynnässä, mutta jos sinulla on ollut muunlaista kondomilla suojaamatonta seksiä, esimerkiksi suuseksiä, suosittelen, että käyt seksitautitesteissä. Arvelisin, että myös hankauksesta voi seurata ihomuutoksia, etenkin jos limakalvot ovat kuivat, mutta valitettavasti en osaa asiaa tämän tarkemmin arvioida.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Miro
Ikä: 16-18v
Voiko saada seksitaudin, jos on harrastanut anaaliyhdyntää ilman kondomia? Voinko saada seksitaudin anaaliseksistä vaikka olemme harrastaneet perus yhdyntää ilman kondoomia?
Fressis

Moikka! Tarkoitatkohan kysyä, voitko saada seksitaudin, jos olet harrastanut seksikumppanisi kanssa anaaliyhdyntää ilman kondomia? Kyllä voit saada, jos kumppanillasi on ollut aiempia seksikumppaneita, eikä hän ole käynyt seksitautitesteissä, joissa olisi todettu, ettei hänellä ole seksitautia.

Seksitaudit voivat tarttua kaikessa sellaisessa seksissä (penis-emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä/-seksi, suuseksi), jota ei ole suojattu kondomilla tai suuseksisuojalla, ja jossa limakalvot tai rikkoutuneet ihoalueet hankatuvat vastakkain ja eritteet, kuten siemenneste, emätinerite, esiliukaste tai veri vaihtuvat.

Anaaliseksissä ja -yhdynnässä on tärkeää suojautua paitsi seksitaudeilta, myös suolistobakteereilta, joten siksi siinä on erityisen tärkeää käyttää kondomia. Myös runsas liukuvoiteen käyttö anaaliseksissä on erittäin suositeltavaa, sillä se suojaa peräaukon seutua esimerkiksi hankaukselta.

Seksitautitesteissä on suositeltavaa käydä aina, jos on pieninkään epäilys seksitautitartunnasta. On hyvä muistaa myös se, etteivät seksitaudit useinkaan oireile millään tavalla.

Oliko vastauksesta hyötyä?