Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Allu
Ikä: 16-18v
Seksitautien tarttumisen riski käsien kautta Hei halusin kysyä että voiko seksi taudin riskiä olla jos toinen on vaan hieronut penistä puhtaalla kädellä ja liukuvoiteella
Fressis

Heippa,

Seksissä on vastuullista huolehtia seksitautien ehkäisystä, joten hienoa, että laitoit meille viestiä.

Voit kuitenkin olla huoletta, sillä kuvaamassasi tilanteessa ei ole seksitaudin tarttumisen riskiä. Jotta seksitauti voisi tarttua käsien välityksellä, pitäisi käden kautta tulla peniksen limakalvoille tartuttavaa eritettä. Jos tartuttavaa eritettä (siemennestettä, miehen esiliukastetta, emätineritettä tai verta) ei ole ollut, ei myöskään ole seksitaudin tarttumisen riskiä.

Kondomin käyttäminen seksissä suojaa hyvin seksitaudeilta.

Mukavaa syksyä sinne!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Santtu
Ikä: 16-18v
Voiko seksissä olla turvallisesti yhdynnässä ja antaa sitten suuseksiä? Voidaanko seksissä olla vuoronperään yhdynnässä ja antaa suuseksiä turvallisesti? Aiempia seksikumppaneita ei ole ollut meillä kummallakaan. Voiko siis tyttö nuolla pimpissä ollutta penistä, johon...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kerroit, että teillä ei ole ollut kumppanisi kanssa muita seksikumppaneita. Siinä tapauksessa, kyllä, voitte harrastaa erilaisia seksitapoja turvallisesti. Esimerkiksi, jos ensin on penis-emätinyhdyntä ja sen jälkeen tyttö antaa pojalle suuseksiä, tilanne on turvallinen. Jos tytölle suuseksin aikana tulee suuhun eritettä, kyse on hänen omasta eritteestään, eikä siitä voi tarttua tauteja. Tartunnat tapahtuvat vain toisen ihmisen eritteiden kautta. Jos kyseessä olisi anaaliyhdyntä, tulisi seksitapaa vaihtaessa kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan ja käyttää kondomia/suuseksisuojaa siirryttäessä seksitavasta toiseen, jotta suolistobakteerit eivät leviä muualle elimistöön.

Seksitaudit tarttuvat yleensä suojaamattomassa seksissä, kun limakalvot tai rikkoutunut iho hankautuvat yhteen ja joutuvat kosketuksiin. Tartunta voi tapahtua riippuen seksitavasta – esimerkiksi peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvon kautta. Jotkin taudit, kuten huuliherpes voi tarttua huulista sukuelimiin suuseksin yhteydessä. Tartuntavaara on erityisesti silloin, kun herpes on aktiivisessa vaiheessa. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta täältä.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteetSeksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 16-18v
Näkyykö nikotiini klamydiatestissä? Näkyykö nikotiini klamydia testissä että jos nyt luovutan sen testin nii huomaakone että käytän nikotiiniä?
Fressis

Moikka!

Nikotiinia, tai tarkemmin sen aineenvaihduntatuotetta kotiniinia, ei määritetä virtsanäytteestä, ellei sitä nimenomaisesti jostain syystä etsitä. ”Vahingossa” nikotiininkäyttö ei siis virtsanäytteestä paljastu. Voit siis olla huoletta ja käydä antamassa virtsanäytteen klamydian testaamista varten.

Hienoa, että huolehdit seksuaaliterveydestäsi käymällä seksitautitesteissä. Muistathan suojautua seksissä kondomilla tai suuseksisuojilla, niin mitä todennäköisimmin vältyt seksitautitartunnalta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: -
Ikä: 16-18v
Outo olo vapen käytön jälkeen Oon käyttänyt vapea n. 2v, ja joka aamu ensimmäisten hatsien jälkeen olo on vähän sekava. Tänään kuitenkin olo oli todella outo: jalat tärisi, koko...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistä ja hyvä kun laitoit meille viestiä. Oireesi kuulostavat erikoisilta, ja hyvä ettet jäänyt niiden kanssa yksin.

Sähkötupakka eli vape voi tosiaan sisältää tosi paljon nikotiinia, joka on keholle haitallinen myrkky, ja aiheuttaa myös nopeasti riippuvuutta. Nikotiini imeytyy nopeasti verenkiertoon ja aivoihin. Yön aikana, kun nikotiini on ehtinyt poistua elimistöstäsi, kehosi palautuu normaalimpaan, terveeseen tilaan.  Kun aamulla otat ensimmäiset hatsit, niin vapen nikotiini nostaa nopeasti sydämen sykettä ja verenpainetta. Tallaiset nopeat verenpaineen muutokset voivat aiheuttaa sekavaa oloa. Muutokset myös pitävät kehoasi rasitustilassa mikä voi altistaa mm. sairastumiselle ja aiheuttaa stressiä ja ahdistusta.

Kerroit nyt, että olit kokenut muitakin oireita kuten jalkojen tärinää, kehon raskasta oloa ja tarvetta istua ja sulkea silmät. Kaikki nämä oireet kuulostavat hieman huolestuttavilta. Ne voivat olla lievän nikotiinimyrkytyksen oireita, tai sitten jotain muuta.

Myrkytysoireita voi saada pienistäkin määristä nikotiinia, jos keho ei ole siihen tottunut. Tai silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Oletkohan vaihtanut vapemerkkiä tai siirtynyt vahvempaan tuotteeseen? Lievemmät myrkytysoireet, kuten vapina, huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada myös vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon.

Vapethan sisältävät paljon muitakin haitallisia aineita ja epäpuhtauksia. Vapenesteistä on löydetty mm. kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja, säilöntäaineita ja jopa pesuaineitta. Eräs tutkimus paljasti nuorten suosiman vapenesteen sisältäneen vaarallisen määrän lyijyä, joka on hermomyrkky. Lisäksi vapenesteiden makeutusaineet voivat höyrystyessään muuttua keholle haitallisiksi yhdisteiksi. Voi maalaisjärjelläkin ajatella, ettei minkään myrkyllisen aineen tai epäpuhtauden hengittäminen keuhkoihin tee meille ihmisille hyvää. Keuhkoihin kuuluisi hengittää vain raikasta ilmaa.

On tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, että kehoosi on päätynyt jotain ainetta, joka ei tee sinulle hyvää. Suosittelisin siis ehdottomasti lopettamaan vapen käytön. Mikäli tämä on sinulle nyt mahdoton vaihtoehto, niin suosittelen ainakin hankkimaan vapenesteet ja laitteet mahdollisimman luotettavilta myyjiltä. Euroopan ulkopuolelta tilatut tuotteet eivät ole yhtä hyvin valvottuja ja voivat siten sisältää vielä todennäköisemin monenlaisia haitallisia epäpuhtauksia.

Mikäli koet edelleen oireita, niin suosittelisin ottamaan yhteyttä oman alueesi terveysasemaan tai käymään terveydenhoitajan puheilla. Hän osaa poissulkea muut syyt kuten sairaudet, jotka voisivat olla oireittesi taustalla. Toivottavasti voit kuitenkin jo paremmin ❤

Voit lukea aiheesta lisää näistä artikkeleista:

Nikotiinin haitat – Fressis

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät? – Fressis

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö – Fressis

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Paate
Ikä: 16-18v
Onko tissien hyväily seksiä? Hei..onko.. tissien.hyväily..seksiä
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta vastaan sinulle nyt yleisestä näkökulmasta.

Seksi on toimintaa, jolla ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan ja siihen tarvitaan aina oma ja toisen halu ja suostumus. Olipa seksistä nauttimisen tapa mikä tahansa, sen tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla.

Tämän määritelmän mukaan tissien hyväilyn voi nähdä olevan siis yksi tapa tehdä seksiä, eli se on yksi seksin muoto. Kuten kaikenlaisessa seksissä, myös tällaisessa hyväilyseksissä on tärkeää keskustella mahdollisen seksikumppanin kanssa siitä, mitä yhdessä tehdään ja mitä ei tehdä, eli huolehtia siitä, että jokaiseen seksitekoon on myös kumppanin suostumus.

Voit lukea lisää seksistä Fressiksen tietopankista ja artikkeleista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 16-18v
Miten saa laitettua tamponin, jossa ei ole asetinta? Moi. Mulla on ollu kuukautiset jo yli kaks vuotta mutta en oo kertaakaan osannu laittaa tampoonia. Oon yrittänyt, mutta se sattuu joka kerta ja...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moikka,

Kiitos yhteydenotostasi!

Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.

Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.

Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.

Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Ikä: 16-18v
Onko mahdollista tulla raskaaksi ilman seksiä? Siis onko mitenkään mahdollista olla raskaana ilman seksiä? Mun menkat on kyllä tullu mut viimeks tuli viikon myöhässä. Huolestuttaa koska mun vatsa on jostain...
Fressis

Hei!

Halusit tietää, onko mahdollista olla raskaana, vaikka ei olisi harrastanut seksiä. Käytännössä ei. Raskaus voi alkaa, kun siittiö kohtaa kypsän munasolun munasolun irtoamisen eli ovulaation aikana. Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnän seurauksena. Periaatteessa raskaus voi alkaa myös, jos siemennestettä päätyy emättimeen esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä raskauden alkaminen tällaisella tavalla on melko epätodennäköistä. Ymmärsin viestistäsi, että et ole harrastanut mitään yhdyntä- tai käsiseksiä? Tällöin ei ole myöskään mahdollista, että olisit raskaana.

Kuukautiskierto voi häiriintyä melko herkästi ja menkkojen viivästyminen voi johtua esimerkiksi stressistä tai sairastelusta. Vatsan turvotus puolestaan voi liittyä hormoneihin, ja useimmiten turvotusta esiintyykin naisilla kuukautiskierron loppupuolella eli ennen kuukautisten alkamista. Kerroit kuitenkin, että vatsan turvotus on jatkunut kohdallasi jo yli kuukauden. Vatsan turvotus ja kipu voi johtua monestakin eri asiasta, kuten vaikkapa stressistä, itselle sopimattomasta ruokavaliosta, tai liiallisesta paikallaanolosta. Valitettavasti voin sitä vain arvailla. Mainitsit vatsan turvotuksen voimistuvan etenkin iltaa kohden, ja tämä onkin yleensä turvotukselle ominaista.

On hyvä seurata muutoksia omassa kehossa ja kuukautiskierrossa, mutta uskon että voit odottaa seuraavia menkkoja huoletta. Pidempään jatkuneen vatsan turvotuksen ja -kivun osalta kannustaisin sinua olemaan yhteydessä esimerkiksi opiskeluterveydenhuoltoon. Tällaisten huolten ja vaivojen kanssa ei pidä jäädä yksin!

Mikäli joku muu asia seksiin tai seksuaaliterveyteen liittyen mietityttää, voit laittaa uuden kysymyksen meille Fressikseen tai Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Ihanaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jake
Ikä: 16-18v
Seksitautitartunnan mahdollisuus Moi, oon 17 vuotias poika. Harrastin seksiä samanikäisen tytön kanssa, kellä on todennäköisesti jo 10-20 aikaisempaa seksikumppania. Käytimme kortsua, mutta laukeamisen jälkeen huomasin, että...
Fressis

Moi Jake! Hienoa, että olit meihin yhteydessä asiasi kanssa.

Toisinaan seksissä voi käydä erilaisia vahinkoja – kuten sinun tapauksessasi kondomin rikkoutuminen – vaikka olisikin toiminut vastuullisesti molempien turvallisuudesta huolehtien. Tällöin asiassa auttaa avoimuus seksikumppanille ja jatkotoimien selvittäminen, kuten oletkin tehnyt.

Mikäli kondomi rikkoutuu tai luiskahtaa pois seksin aikana, on erittäin suositeltavaa käydä seksitautitesteissä, mikäli ei ole täyttä varmuutta omasta tai toisen tartuntatilanteesta. Varmuuden asiasta saa vain käymällä seksitautitesteissä, sillä oireettomuus ei ole tae siitä, etteikö seksitautia voisi olla. Testejä ei pidä kuitenkaan ottaa liian aikaisin, koska mahdollinen tartunta ei välttämättä näy tuloksissa. Sinun kannattaa käydä ainakin klamydia- ja tippuritestissä, joka voidaan testata aikaisintaan 1–2 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ne testataan joko virtsanäytteestä tai vanutikulla otettavalla näytteellä virtsaputkesta. Hiv ja kuppa puolestaan testataan verikokeella, joka kannattaa ottaa 1–3 kuukauden kuluttua tapahtuneesta, jotta tulos olisi luotettava. Herpes ja HPV puolestaan todetaan yleensä silmämääräisesti oireiden perusteella, mikäli tartunta-alueelle ilmaantuu esimerkiksi haavoja, rakkuloita tai muita ihomuutoksia.

Seksitauteja testataan ilmaiseksi oman kotipaikkakunnan terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla, opiskeluterveydenhuollossa sekä nuoriso- ja ehkäisyneuvolassa. Ajanvarauksen voi tehdä joko netissä tai puhelimitse. Ajanvarauksen yhteydessä kysytään yleensä taustatietoina mahdollinen tartunta-ajankohta, millaisia oireita mahdollisesti on (yleensä seksitaudit ovat kuitenkin oireettomia) sekä käytetyistä seksitavoista. Jos on esimerkiksi ollut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa myös nielusta/peräaukosta. Suosittelen, että te molemmat käytte testeissä.

Viestissäsi ei käy ilmi, oliko teillä kondomin lisäksi käytössä hormonaalista ehkäisyä. Mikäli tyttö ei käytä esimerkiksi e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta, rikkoutunut kondomi on voinut aiheuttaa raskaaksi tulemisen riskin. Mikäli raskaus ei ole toiveissa ja tytöllä on tapahtuneen jälkeen kuukautiset myöhässä, hänen kannattaa tehdä raskaustesti 3–4 viikon kuluttua tapahtuneesta.

Lopuksi annan vielä muutaman vinkin, joilla kondomin hajoamista tai poisluiskahtamista voi pyrkiä välttämään: On tärkeää, että kondomi on sinulle oikean kokoinen (, jolloin se pysyy paremmin päällä. Kondomit tulee säilyttää kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa hankaukselta suojattuna, ja ennen käyttöä tulee tarkistaa parasta ennen -päiväys. Seksin aikana voi olla hyvä käyttää liukuvoidetta, joka ehkäisee kondomiin kohdistuvaa kitkaa ja hankausta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen artikkelista.

Toivottavasti vastauksestani on apua tilanteeseesi. Mikäli sinulle tulee mieleen muuta kysyttävää, voit olla meihin uudelleen yhteydessä. Lisäksi Väestöliitto tarjoaa ilmaista seksuaalineuvontaa nuorille anonyymisti.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietityttäää
Ikä: 16-18v
Onko siitä haittaa jos frenulum menee poikki? Mulla on tossa jokisen aika mennyt frenulum poikki. Ei siin muuta mutta nyt on ruvennut tulee jonki tapane uusi jänne mistä se on kiinni...
Fressis

Heippa nimimerkki Mietityttäää!

Oletan että olet poika ja tarkoitat pientä kiinnitysjännettä terskan ja esinahan välissä. Tytöilläkin on frenulumeja pimpissä, mutta niistä on harmia hyvin harvoin. Kaikilla on lisäksi frenulumit kielen alla, ikenen ja ylähuulen sekä ikenen ja alahuulen välissä.

Jos jänne katkeaa, paikalle voi kehittyä kiristävää arpea. Vammautunutta kohtaa kannattaa voidella ja varovasti venytellä päivittäin. Jos arpikiinnike aiheuttaa kipua erektiossa tai pissatessa, eikä voitelu auta, suosittelen hakeutumaan lääkäriin.

Mitään salaperäistä muuta haittaa kiinnikkeistä ei ole kuin ehkä se kiristävä tunne tai kipu. Uskon että se kyllä helpottaa ajan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Miten?
Ikä: 16-18v
Vanhempien reaktio vanhempaan seurustelukumppaniin Hei! Olen juuri lukion aloittanut tyttö. Aloin kesällä seurustelemaan itseäni reilusti (yli 10 v) vanhemman miehen kanssa. Kun kerroin vanhemmille, he olivat aluksi tosi...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Vanhempien tärkein tehtävä on pitää huolta lapsistaan, mutta osata päästää myös pienin askelin irti heidän kasvaessaan ja tehdessään omia valintojaan. Aina se ei ole helppoa, sillä luontainen tarve suojella voi olla kova.

Sinun ja poikaystäväsi ikäero voi tuntua heistä suurelta ja aiheuttaa huolta esimerkiksi siitä, oletteko samanlaisessa elämäntilanteessa; ikäero saattaa vaikuttaa esimerkiksi siihen missä vaiheessa ja miten haluaa edetä mahdolliseen yhteen muuttoon tai perheen perustamiseen. Sinun kohdallasi opinnot ovat yhä kesken kun taas poikaystäväsi on mahdollisesti jo pitkällä työelämässä. Voikin olla, että vanhempiasi huolettaa, että tilanne vaikuttaisi ratkaisuihisi oman elämäsi suhteen.

Tärkeintä kuitenkin on (ja kertomasi kuulostaa siltä), että olette jutelleet asiasta poikaystäväsi kanssa ja löytäneet yhteisymmärryksen siinä, mitä pidätte suhteessa tärkeänä ja miten suhteessa edetään. On hienoa, että suhteenne on tasapainoinen ja olet antanut vanhemmillesikin mahdollisuuden tutustua poikaystävääsi. Se, että olet voinut kertoa hänestä vanhemmillesi kertoo siitä, että teillä on hyvä keskusteluyhteys ja sen myötä isoimmat epäluulotkin ovat ilmeisesti jo hälvenneet.

Seurustelusuhteissa tulee lähes aina kurjiakin vaiheita. Jos näitä tulee eteen, olisi tärkeää että saat kotoa tilanteeseen tuen, eikä sinun tarvitse salailla tai teeskennellä, että kaikki on hyvin jotta vanhempiesi epäluulot eivät kasva. Tästäkin syystä olisi hyvä vielä pyrkiä purkamaan huolia. Voisitko vielä avata keskustelun vanhempiesi kanssa ja kysyä heiltä suoraan mitä he mahdollisesti pelkäävät ja lieventää heidän pelkojaan? Kysymällä annat heille mahdollisuuden kertoa tunteistaan ja viestität, että heidän ajatuksillaan ja tunteillaan on sinulle väliä. Voi myös olla hyvä järjestää jatkossakin tilaisuuksia joissa vanhempasi ja poikaystäväsi voivat tavata, mahdollisesti jonkin kivan yhteisen tekemisen äärellä ja tutustua lisää.

Kiirehtiä ei kannata, sillä huolia ei voi pakottaa pois. Pikkuhiljaa ne kyllä hälvenevät kun vanhempasi huomaavat, miten vastuullisesti suhtaudut parisuhteeseesi ja miten haluat rakentaa luottamusta myös vanhempiesi ja poikaystäväsi välille. Tsemppiä teille kaikille osapuolille tilanteen etenemiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?