Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viittä vaille
Ikä: 16-18v
Seksitavan vaihtaminen Voidaanko seksitapaa vaihtaa niin, että anaaliyhdynnän jälkeen tyttö antaisi suuseksiä pesemättömälle penikselle? Haluamme tietää sisältyykö siihen mahdollisesti jotakin riskejä, ja mitä ne ovat.
Fressis

Moikka!

Hienoa että pohditte asiaa, se on vastuullista!

Vaihdettaessa seksitapaa anaaliyhdynnän ja suuseksin välillä on erittäin tärkeää huolehtia hygieniasta ja kondomin/suuseksisuojan käytöstä, jotta suolistobakteerit eivät pääse leviämään paikkoihin, joihin ne eivät elimistössä kuulu. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa ikäviä ja vakaviakin tulehduksia.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi näissä molemmissa seksitavoissa tulisi siis käyttää kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Ne suojaavat myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan seksin aikana.

Voi lukea lisää anaaliyhdynnässä huomioitavista asioista tästä artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyypit
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan? Onko normaalia jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan?
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä, joka herättää oikeastaan paljon uusia kysymyksiä! Erityisesti, koska olet iältäsi vielä nuori.

Jäin pohtimaan, onko emätin kenties joskus ollut syvempi, ja kohdunkaula laskeutunut alemmaksi? Vai onko emätin aina ollut vain muutaman sentin (?) syvyinen? Vai onko emätin siis pelkkä aukko ja koko ”putki” puuttuu? Tuntuuko siellä pohjalla varmasti nimenomaan kohdunkaula? Onko sinulla kuukautisia?

Sanoisin yleisenä linjauksena, että emätin on tavallisesti vähintään noin 6 cm syvä. Kohdunkaulan voi kyllä tuntea helpostikin sormilla, mutta ei sen pitäisi olla siinä ihan heti vastassa, etenkään ikäiselläsi nuorella.

Kuvasit, että ”emätintä ei ole käytännössä lainkaan”. Harvinaisissa tapauksissa emättimen (ja kohdun) puuttuminen on myös mahdollista, mutta näillä tiedoilla en vielä voi kohdallasi ottaa asiaan kantaa. Jos sinulla ei ole kuukautisia, suosittelen lääkärin puoleen kääntymistä. Lääkärin tutkimus voi olla sinulle aiheellista joka tapauksessa, jotta tilanteesta saa hieman monipuolisemman kuvan ja asiaa voidaan selvittää. Ohjeet lääkärille hakeutumiseen löydät täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika15
Ikä: 16-18v
Pohdintaa seksuaalisesta suuntautumisesta En ole ihan varma seksuaalisesta suuntautumisestani mutta tiedän että tykkään pojista jollain tavalla. On ollut hämmentävää, että tykkäänkö pojista ja tytöista vain seksuaalisesti vai...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!

Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.

Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.

Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?

Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: lol4
Ikä: 16-18v
Pitääkö olla huolissaan, kun kiveksen päässä on ihan pieni patti? Hei minulla on oikean kiveksen päässä pieni patti. Tunnen sen sormillani. Onko aihetta huoleen? Huomasin sen vasta äsken ja kyseessä on siis todella pieni...
Fressis

Hei, lol4!

Hienoa, että olet tutkinut kiveksiäsi ja että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta😊 Voisit ehkä vielä koettaa katsoa, läpäiseekö patti valoa. Se onnistuu siten, että laitat taskulampun kivespussin taakse ja katsot (tai pyydät jotakuta toista katsomaan), miltä näyttää.

Pyöreä, pehmeähkö ja valoa läpäisevä patti on vaaraton, eikä sitä tarvitse näyttää lääkärissä. Myös nesteen kertyminen kivespussiin on vaaratonta. Sellainen nestekertymäkin läpäisee valoa.

Jos taas patti näyttää läpivalaistuna tummalta (niin kuin itse kiveskin), kannattaa mennä näyttämään sitä lääkäriin. Muutos voi silti olla ihan vaaraton, mutta ehkä tarvitaan esimerkiksi ultraäänitutkimusta asian selvittämiseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietiskelijä
Ikä: 16-18v
Onko normaali harrastaa joka päivä seksiä poikaystävän kanssa? Voiko siitä olla jotain haittaa? Moi ! onko normaalia harrastaa seksiä jokapäivä poikaystävän kanssa? onko siitä mitään haittaa/haittoja
Fressis

Moi Mietiskelijä! Kiitos hyvästä ja tärkeästä kysymyksestäsi!

Vastauksena ensimmäiseen kysymykseesi on, että on normaalia harrastaa seksiä joka päivä. Itse asiassa seksin harrastamisen määrälle ei ole olemassa normaalin rajoja, eikä niiden määrittelylle ole edes tarvetta. Sopiva määrä seksiä on sellainen, joka tuntuu teistä molemmista hyvältä ja jota molemmat haluatte. Mikäli molemmat nautitte seksistä ja siitä jää kummallekin hyvä mieli, ei syytä huoleen ole.

On varsin tavallista, että etenkin parisuhteen alussa tekee paljon mieli seksiä ja kumppanukset voivat harrastaa sitä lähes päivittäin tai useammankin kerran päivässä. Melko monissa suhteissa – muttei kaikissa – seksin määrä kuitenkin vähenee ajan myötä, mikä on sekin ihan normaalia.

Toisaalta on hyvä tiedostaa, että seksiä  on monenlaista, ja seksuaalista mielihyvää voi saada ja tuottaa monin eri tavoin. Seksi ei siis suinkaan tarkoita pelkästään yhdyntää, vaan nautintoa voi saada ja tuottaa esimerkiksi käsillä, suulla tai seksivälineillä hyväilemällä eri puolilta kehoa. Jokainen ihminen on yksilöllinen sen suhteen, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mikä puolestaan ei.

Pohdit sitä, voiko jokapäiväisestä seksin harrastamisesta aiheutua haittoja. Yhtenä riskinä on, että jompikumpi ei uskalla sanoa, jos joskus ei teekään mieli seksiä tai jos jokin asia ei tunnu hyvältä. Yksi tärkeimmistä asioista seksissä onkin huolehtia, että teillä on aina yhteinen halu ja suostumus siihen, milloin ja millaista seksiä harrastetaan. On tärkeää uskaltaa tarvittaessa kieltäytyä sekä osata ottaa vastaan toisen kieltäytyminen. Seksin voi myös keskeyttää milloin tahansa, jos sitä ei enää huvitakaan tehdä syystä tai toisesta.

Lisäksi, jotta seksi on teille molemmille nautinnollista ja hyvää mieltä tuottavaa, tulee kommunikoida avoimesti siitä, mistä tykkää tai ei tykkää ja mitä asioita seksiltä toivoo. Nämä mieltymykset ja rajat voivat muuttua ajan kanssa, mistä on tärkeää kertoa kumppanille. Vinkkejä ja ideoita seksistä keskustelemiseen saat esimerkiksi Hyvä Kysymys -sivuston checklististä.

Yhtenä mahdollisena haittana jokapäiväisessä seksin harrastamisessa on, että sukuelinten (tai suun) limakalvot voivat ärtyä. Tällöin on hyvä pitää hetki taukoa. Sukuelinten limakalvojen ärtymistä tai hankausta voi kuitenkin ehkäistä käyttämällä vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta.

Myös raskauden ja seksitautien ehkäisystä on syytä pitää huolta. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa näiltä molemmilta. Mikäli olette varmistuneet, ettei kummallakaan teistä ole seksitauteja (eli olette joko toistenne ensimmäiset seksikumppanit tai olette käyneet seksitautitesteissä), voitte käyttää kondomin lisäksi tai sijasta jotain toista raskaudenehkäisymenetelmää, joista saat lisätietoa Ehkäisynetistä. Voi olla, että olette jo hoitaneet ehkäisyasiat kuntoon, mutta jos näin ei ole, ehkäisyn saa hankittua helposti varaamalla ajan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omalle terveysasemalle.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Roosa
Ikä: 16-18v
Voiko 11-vuotias kuolla, jos juo 4 tölkkiä energiajuomaa päivässä? Voiko 11v kuolla jos juo 4 tölkkii red bullia päivässä
Fressis

Moikka!

Suomessa ei onneksi ole raportoitu tapauksista, joissa lapsia tai nuoria olisi kuollut suurien energiajuoma-annosten juomisen seurauksena, mutta ulkomailla tällaisia tapauksia on kyllä ollut. Ja Suomessakin suuret energiajuomien käyttömäärät ovat nuorilla vaatineet sairaalahoitoa.

RedBullissa terveyden kannalta etenkin lapsilla ongelmallisinta on kofeiinin määrä. Kofeiinin vaikutukset riippuvat kehon painosta, mistä johtuen lapsilla haittavaikutukset ovat pienemmän koon vuoksi voimakkaampia kuin aikuisilla. Kofeiinin saannin turvallisen käytön vuorokausiraja ilmoitetaan painokiloa kohden (2,5 mg / painokilo). Esimerkiksi jos 11-vuotias lapsi painaisi 40 kilogrammaa, olisi hänen turvallisen kofeiinin saannin raja 100 mg. Yksi Redbull-tölkki (250 ml) sisältää 80 mg kofeiinia, jolloin neljästä tölkistä saa jopa 320 mg kofeiinia, eli yli kolminkertaisen määrän, kuin on turvallista käyttää. Varsinkin, jos energiajuomien käyttö on päivittäistä, voi tästä seurata jo vakavia haittavaikutuksia. Suomessa itseasiassa suositellaankin, että alle 18-vuotiaat eivät saisi yli 50 mg kofeiinia päivässä.

Kofeiinin liiallinen käyttö aiheuttaa sydämentykytystä, vatsaoireita tai muuten epämääräistä huonovointisuutta. Lisäksi kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine; kofeiiniriippuvuus merkitsee sitä, että kofeiinin käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta. Vieroitusoireet alkavat tyypillisesti 12-24 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä.

Pahimmassa tapauksessa kofeiinin nauttiminen suurissa määrissä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Myrkytyksen oireita voi ilmentyä 40-kiloisella lapsella jo 160 mg:n, eli kahden Redbull-tölkin juomisen seurauksena.

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät sokeria, tyypillisesti 10–15 g/100 ml. Sokeripitoisia juomia suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän ja ensisijaisesti aterian yhteydessä, jotta sokerin hampaille tuottama haitallinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi energiajuomista saatu ”tyhjä energia” voi lisätä lapsillakin ylipainon kehittymistä varsinkin, jos juomia käytetään paljon. Energiajuomien juomista ei siis monista syistä suositella lapsille ja nuorille ollenkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, että penis osoittaa erektiossa ylöspäin? Onko normaalia että penis osottaa erektiossa ylöspäin ja on melkein mahassa kiinni?
Fressis

Moikka,

Kyllä, tämä on ihan normaalia. Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, jolloin penis jäykistyy. Samalla penis myös pitenee, paksuuntuu ja kovenee. Erektiossa penis voi suuntautua eri tavoin. Joskus se voi ”sojottaa” kuvaamallasi tavalla ylöspäin, joskus sivulle tai eteenpäin. Erektiosta voi halutessasi lukea lisää Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Normaali frenulum?
Ikä: 16-18v
Onko frenulumini normaali? Hei! Olen ajatellut että onko penikseni frenulum normaali. Saan esinahan vedettyä terskan taakse mutta jos vedän vielä siitä taaksepäin frenulum tuntuu tiukalta ja vetää...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Kerroit viestissäsi, että saat vedettyä esinahan terskan taakse, mutta frenulum tuntuu tiukalta. Joillakin miehillä frenulum eli esinahan jänne voi tosiaan olla kireä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi kipua erektion aikana.

Mikäli koet, että kireä frenulum aiheuttaa sinulle vaivaa, voit käydä keskustelemassa asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan, koululääkärin tai oman terveysaseman lääkärin kanssa. Kireään jänteeseen voi saada apua pienellä toimenpiteellä. Lääkäri osaa antaa sinulle oikeanlaiset neuvot tilanteeseen sekä arvioi tarvitseeko jonkinlainen toimenpide tehdä.

Mikäli kireä jänne ei aiheuta vaivoja, ei asialle tarvitse tehdä mitään.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kyssäri
Ikä: 16-18v
Mistä verenvuoto itsetyydytyksen ja yhdynnän jälkeen voi johtua? minulla ilmenee verenvuotoa yhdynnän jälkeen sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen, veri on kuin kuukautisilla. käytän e pillereitä ja en tiedä mistä tämä voi johtua, seksitauteja...
Fressis

Hei nimimerkki ”kyssäri”. Kiitos viestistäsi.

Kerrot viestissäsi, että sinua huolestuttaa verenvuoto, joka ilmenee yhdynnän sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen. Kerrot, että vuoto on kuin kuukautisvuotoa. Yhdynnän jälkeisen verenvuodon syitä voi olla monia. Jos vuoto on runsasta, niin erityisesti silloin syy on tärkeä selvittää myös terveydenhuollossa, koska runsas verinen vuoto yhdynnän jälkeen ei ole normaalia.

Jos verenvuoto on niukkaa, voi se johtua esimerkiksi limakalvonirhaumasta. Jos limakalvot ovat esimerkiksi liian kuivat, voi niihin tulla helposti nirhaumia yhdynnän tai itsetyydytyksen aikana. Kerroit käyttäväsi e-pillereitä. Hormonaalinen ehkäisy voi tehdä limakalvoista kuivemmat ja herkemmät rikkoutumiselle. Jos sinulla ja kumppanillasi ei ole ollut vielä käytössä liukuvoidetta, niin suosittelen sen käyttöä. Se kosteuttaa limakalvoja ja tätä kautta vähentää riskiä limakalvovaurioille. Voit lukea lisää liukuvoiteista täältä.

Kerroit viestissäsi, ettei kyse voi olla seksitaudista. Hienoa, jos olet käynyt seksitautitesteissä varmistamassa asian. Seksitautitesteissä on tärkeä käydä, jos on yhtään epäilystä sen riskistä tai on sellaisia oireita, kuten sinulla nyt on, jotka voivat viitata seksitautiin. Ainoastaan kondomi ja suuseksisuoja suojaavat seksitaudeilta. Seksitauti voi olla myös oireeton ja ainoana oireena olla juuri verenvuoto yhdynnän jälkeen. Esimerkiksi nuorilla yleinen seksitauti klamydia voi aiheuttaa veristä vuotoa. Seksitaudeista löydät tarvittaessa lisää tietoa täältä.

Verenvuotoa voivat aiheuttaa myös erilaiset infektiot, kuten esimerkiksi emättimen tai kohdunkaulan erilaiset tulehdukset. Koska vuodon syitä voi olla monia, ja voin niitä tässä vain arvuutella, suosittelen sinua vielä juttelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän pystyy paremmin arvioimaan, onko asiaa selviteltävä tarkemmin vai vielä seurailtava tilannetta. Rohkaisen sinua siis olemaan yhteydessä hyvinvointialueesi terveydenhuollon neuvontaan, tai varaamaan ensin ajan kouluterveydenhoitajallesi. Jos et ollut vielä käynyt seksitautitesteissä, suosittelen sinua tekemään niin. Tähänkin saat ohjeet terveydenhuollon neuvonnasta tai kouluterveydenhoitajalta. Lisää tietoa seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea myös täältä.

Toivottavasti vastaus rohkaisi sinua olemaan vielä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Oikein mukavaa talvea sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?