Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Huonoa omatuntoa kokeva
Ikä: 13-15v
Miten auttaa ja tukea tyttöystävää silloin kun hänellä on kuukautiset? Moikka, tää on hieman outo kysymys mutta tarvitsisin apua siihen, miten tukea ja auttaa tyttöystävää parhaalla tavalla silloin kun hänellä on kuukautiset. Koen nykyään...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kysymyksesi ei ole lainkaan outo, vaan osoittaa että välität tyttöystävästäsi ja teillä on suhde, jossa voidaan jutella monenlaisista aiheista – se on tosi hienoa!

Kuukautisiin voi liittyä erilaisia mielialaan liittyviä oireita, kuten mielialan vaihtelua, väsymystä ja itkuherkkyyttä, sekä fyysisiä oireita, kuten kipua alavatsassa tai selässä, päänsärkyä, pahoinvointia ja rintojen aristusta. Jollain oireet voivat olla hyvin voimakkaita ja aiheuttaa esimerkiksi poissaoloa koulusta, toisilla taas oireet ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan. Oireet ja niiden voimakkuus voivat myös vaihdella kuukautiskertojen välillä. Halutessasi voit lukea kuukautisista lisää täältä (scrollaa sivua alaspäin).

Jokainen reagoi kuukautisiin yksilöllisesti. Joku saattaa kaivata kuukautisten aikana omaa rauhaa ja toinen taas hellyyttä ja lähellä oloa. Paras keino tukea tyttöystävääsi onkin kertoa, että haluat olla hänen tukenaan ja kysyä onko jotain, mitä voisit tehdä, jotta hänellä olisi parempi olla. Jo se, että kysyt, osoittaa hänelle että välität hänen hyvinvoinnistaan. Huonoa omatuntoa ei kannata siis kantaa mukana. 😊 Kuukautiset nimittäin ovat asia, jossa toisen tukena ei voi olla määräänsä enempää. Sinun tapasi välittää on siis vallan riittävää ❤

Mukavaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: tiitii
Ikä: 9-12v
Voivatko 12- ja 13-vuotiaat seurustella keskenään? Voiko kaksitoista vuotias seurustella kolmetoista vuotiaan kanssa?
Fressis

Moi tiitii! Kyllä, 12- ja 13-vuotiaat voivat seurustella keskenään, mikäli molemmat yhteisesti näin haluavat.

Yleensä seurustelu tarkoittaa sitoutumista toiseen ihmiseen, johon kokee ihastumisen ja kiintymyksen tunteita. Seurustelemaan ryhtyessä onkin hyvä yhdessä keskustella ja sopia, mitä seurustelu juuri teille tarkoittaa sekä millaisia odotuksia ja toiveita teillä on. Voitte jutella esimerkiksi siitä, miten usein ja millä tavalla haluatte pitää yhteyttä, millaisia asioita olisi kiva tehdä yhdessä ja keille haluatte kertoa suhteestanne.

Kuten kaikissa ihmissuhteissa, myös seurustelusuhteessa olennaista on keskinäinen kunnioitus, luottamus, avoimuus ja turvallisuuden tunne. Yhdessä olette tasavertaisia kumppaneita. Tämä tarkoittaa, että huomioitte toinen toisenne ja koette tulevanne yhtä lailla kuulluksi.

Lisäksi on tärkeää kunnioittaa omia ja kumppanin rajoja: toista ei saa yrittää suostutella tai painostaa mihinkään, mihin hän ei koe olevansa valmis tai mistä hän ei tykkää. Esimerkiksi seksi tai vaikkapa pussailu eivät automaattisesti kuulu seurusteluun, ellei niin yhdessä toivota ja sovita. Voit lukea suostumuksesta seksiin Hyvä Kysymys -sivustolta. Seurustelusta puolestaan löydät artikkelin täältä.

Lämmintä ja hauskaa kesää sinulle! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Miten saada kaveri kysymään alanko seurustelemaan? Miten saada mun kaveri sanomaan alax mulle?
Fressis

Heippa!

En valitettavasti täysin ymmärrä, mitä haluat meiltä tarkalleen kysyä. Tulkitsen viestistäsi, että tarkoitat kysymykselläsi sitä, miten saada kaverisi kysymään sinulta, alkaisitko sinä olemaan eli seurustelemaan hänen kanssaan? Vastaan sinulle nyt tästä näkökulmasta 😊

Ensinnäkin on aivan ihana asia, että sinulla on tällainen kaveri, josta välität! On myös erittäin luonnollista kiinnostua omasta kaverista myös muussa mielessä kuin kaverimielessä, ja itseasiassa kaveruus on erittäin hyvä pohja myös syvempien välittämisen tunteiden kehittymiselle. Kun toista oppii tuntemaan aina vain paremmin ja paremmin, voivat tällaiset ihastumisen tunteet herätä. Ihastuminen omaan kaveriin voi luonnollisesti tuntua myös ristiriitaiselta ja hämmentävältä.

Pohdit, miten saisit kaverisi sanomaan sinulle ”alax”. Kaikenlaisissa ihmissuhteissa, oli kyse sitten kaveri- tai seurustelusuhteista, on tärkeä voida jutella avoimesti omista tunteista ja ajatuksistaan. Siksi haluaisinkin rohkaista sinua itseäsi kertomaan kaverillesi, mitä tunnet häntä kohtaan ja että sinulla on tällaisia ajatuksia yhdessä olemisesta.

Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, voisitko kirjoittaa hänelle viestin tai jollain muulla tavalla vihjata, että pidät hänestä eri tavalla kuin pelkästään kaverina? Viestillä kertomisessa on se hyvä puoli, että se antaa viestin vastaanottajalle aikaa miettiä omia tunteitaan ja sitä, mitä hän haluaa sinulle vastata.

Voit osoittaa kiinnostustasi myös niinkin pienillä asioilla kuin hymyllä, olemalla kiinnostunut hänen asioistaan ja kehumalla häntä. Toki voi olla, että käyttäydyt häntä kohtaan jo muutenkin näin, eikä hän välttämättä näistä pienistä vihjeistä vielä ymmärrä, että olet ihastunut häneen. Siksi voisi olla hyvä idea kertoa hänelle tunteistasi joko kasvotusten tai viestillä, jos se vain tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä tavalta edetä.

Jos päätät kertoa tunteistasi kaverillesi, eivätkä ne saa häneltä vastakaikua, muista ettei vika ole sinussa. Emme voi itse vaikuttaa siihen, kestä kiinnostumme, ja siksi tällaiset tunteet eivät aina kohtaa. Silloin yleensä auttaa, kun keskittyy asioihin, jotka tuottavat itselle hyvää mieltä ja antaa omien tunteiden hiipumiselle aikaa. Aluksi voi tuntua vaikealta ajatukselta jatkaa kaveruutta tämän henkilön kanssa, mutta yhtälailla tämä asia voi myös lähentää teitä ystävinä. Myös tämän asian voit hyvin ilmaista kaverillesi kun juttelette, eli sen, että toivot ystävyytenne jatkuvan, vaikka ette alkaisikaan seurustella. 😊

Toivottavasti sait tästä viestistä tukea pohdintoihisi. Jos kaipaat vielä rohkaisua tässä asiassa, voit jutella nimettömästi esimerkiksi Netariin kootuissa lasten ja nuorten chat-palveluissa. Ihanaa kesää sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Enkeli
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä kun on ihastunut varattuun henkilöön? Hei tääl kirjottaa kohta 11v tyttö. Tykkään yhdestä kivasta tytöstä (oon lesbo) sanotaan vaikka Liisa. Liisan kaa oon ollu aiemminkin. Liisa on tosiaan yhen...
Fressis

Hei,

ja kiitos tärkeästä viestistäsi. Kirjoittamasi asiat kuten toisesta tykkääminen ja yhdessä oleminen ovatkin sellaisia juttuja, jotka pohdituttavat monia. Nämä asiat voivat tehdä kipeää ja toisaalta myös, kuten sanoit, elämä on ihanaa, kun saa olla yhdessä jonkun sellaisen kanssa, josta tykkää.

Kerrot, että olet ollut ennen ”Liisan” kanssa ja että tykkäät hänestä vieläkin. Ensinnäkin onnittelut, olet toiminut todella rohkeasti, kun olet kertonut tästä Liisalle. Harmillisista tietenkin, että Liisa on nyt toisen kanssa, eikä voi olla sinun kanssasi. Tämä tuntuu varmasti kurjalta, varsinkin jos Liisa ja Mari ovat samassa koulussa tai harrastuksissa ja joudut seuraamaan heidän yhdessäoloaan koko ajan sivusta.

Se, että haluaisi seurustella jonkun kanssa, oli sitten esimerkiksi lesbo tai hetero, on todella normaalia. Ihmisen suurimpia tarpeita on kuulua joukkoon, rakastaa ja tulla rakastetuksi. Toisaalta kaikki eivät myöskään näin tunne, mikä sekin on ok ja normaalia.

Välillä ihastumme tai tykästymme sellaiseen ihmiseen, jota emme voi saada, ja silloin voi tehdä kipeää luopua niistä ajatuksista ja tunteista, joita tähän ihmiseen liittyy. Vaikka teidän juttunne Liisan kanssa on päättynyt, voi yhteistä ihanaa aikaa varmasti muistella hyvällä.  Joskus uuteen ihmiseen ihastuminen voi auttaa pääsemään edellisestä ihastuksesta yli ja eteenpäin. Myös kavereiden kanssa vietetty aika, harrastukset tai muu kiva tekeminen voivat saada ajatuksia pikkuhiljaa muualle. Joskus niiden ihmissuhteiden ja asioiden vaaliminen, joita omassa elämässä jo on, voi auttaa paljonkin siihen, että kaipaisi rinnalleen seurustelukumppania.

Löydät varmasti ennemmin tai myöhemmin vielä jonkun, jonka kanssa olla yhdessä <3 Elämä voi olla ihanaa myös kavereiden kanssa ja ihan itsekseenkin. Hyvien kavereiden ja ystävien kanssa voi tuntea samankaltaisia tunteita, kuin silloin kun on yhdessä jonkun kanssa: iloa, yhteenkuuluvuutta ja hyväksytyksi tulemisen sekä välittämisen tunteita.

Jos kaipaat vielä paikkaa, jossa keskustella ajatuksistasi ja tunteistasi, voit olla yhteydessä Netarista löytyviin lasten ja nuorten chat-palveluihin.

Ihanaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Serkku
Ikä: 9-12v
Onko ok, jos 11-vuotiaalla on tyttöystävä? Onko fresh jos 11 v on jo tyttöystävä. Serkulla on.
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Seurustelun aloittamiselle ei ole olemassa sääntöä sopivasta iästä. Sellaista on vaikea asettaa, sillä jokainen kasvaa nuoruudessa hieman eri aikaan. Se tarkoittaa sitä, että vaikka yhdelle seurustelun aloittaminen tuntuisi hyvältä, voi se toisesta tuntua vielä sellaiselta, jota ei halua tehdä.

Se mitä seurustelulla tarkoitetaan, voi myös vaihdella. Yhdelle se voi tarkoittaa vaikka kädestä kiinni pitoa ja yhdessä oloa. Toiselle taas tärkeintä on, että tietää että joku tykkää, vaikka tyttöystävän kanssa ei erityisesti yhteistä aikaa viettäisikään. Mitään yhtä oikeaa tapaa seurustelullekaan ei siis ole.

Tärkeintä sekä seurustelun aloittamisen iässä, että seurustelun muodossa on se, että rohkeasti kuuntelee itseään ja sitä mitä itse haluaa tai ei halua, huolimatta siitä mitä muut tekevät. Mitään kiirettä tyttöystävän etsimiselle ei siis ole, ja serkkusi tilanne on ihan yhtä oikea kuin sinunkin. 😊

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Nikotiinituotteet

Tinke: ”Tällainen on mun unelmakumppani!”

Youtube-videollaan Tinke kertoo, millainen on hänen unelmiensa kumppani ja miten siihen liittyvät nikotiinituotteet!

TINKETINKE

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Konu
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos haluaisi kertoa että on yhdessä kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa? Mitä tehdä jos haluaisi kertoa että on kahden ihmisen kanssa yhdessä ja molemmat ovat poikia eli saman sukupuolisia kuin minä ja minua kiusataan siita
Fressis

Moikka!

Jos ymmärsin viestisi oikein, niin seurustelet kahden samaa sukupuolta olevan kanssa ja sinua kiusataan siitä. En ole varma kenelle haluaisit asiasta kertoa, ehkä kotona? Se kenestä kukakin pitää ei kuulu muille. Niin kauan kuin ketään ei kohdella ikävästi ja ollaan rehellisiä omista tunteista, on sinulla oikeus olla kenen kanssa tahansa, sukupuolesta riippumatta. Useampien kanssa seurustelussakaan ei ole mitään väärää, kunhan se on yhdessä sovittu ja kaikille yhdessäolossa mukana oleville ok.

Kiusaaminen sen sijaan ei ole milloinkaan ok ja onkin hienoa, että laitoit meille tilanteesta viestiä. Maailmassa on vielä harmillisen kapea ajatus siitä, minkälainen seurustelu on ”normaalia”. Onneksi maailma muuttuu ja sen myötä erilaiset seurustelutavatkin alkavat olla pikku hiljaa “hyväksytympiä”. Omasta seurustelusta kertominen kotona on lähes aina jännittävää, oli seurustelukumppani kuka tahansa. Se, että sinua jännittää on siis hyvin ymmärrettävää. Muista myös, että sinun ei tarvitse kertoa seurustelustasi, jos et halua, sillä se on sinun yksityinen asiasi. Kiusaamisesta on kuitenkin syytä kertoa, sillä siihen tulee puuttua aikuisten toimesta.

Kiusaamisen selvittäminen ei ole yksin nuorten vastuulla. Jos kiusaamista tapahtuu koulussa, niin voisitteko mennä kertomaan asiasta yhdessä kivoimmalle koulun aikuiselle? Se voi olla opettajan sijaan myös vaikka terveydenhoitaja, kuraattori tai muu koulun aikuinen. Kiusaamisesta kertominen kotona on myös tärkeää, jotta siellä tiedetään miten voit. Kertominen kasvokkain voi olla vaikeaa, mutta mitä jos kirjoittaisit kodin aikuisille viestin? Jos haluat kertoa kiusaamisen lisäksi seurustelustasi, voit kertoa mitä poikien kanssa yhdessä olo sinulle tarkoittaa, ja myös sen, että kertominen jännittää sinua.

Kertomasi voi tulla kotona yllätyksenä. Viestillä kertominen antaa heille hetken aikaa pohtia asiaa. Jos kerrot suoraan, voi olla, että he eivät osaa heti vastata toivomallasi tavalla. Tärkeintä on, että et jää tilanteesi kanssa yksin, vaan saat siihen tukea. Jos haluat harjoitella kertomista, tai kaipaat vielä lisää tukea omiin pohdintoihisi, voit kirjoittaa meille uudelleen. Voit myös kirjoittaa suoraan Sinuiksi-palveluun. Se on palvelu, jossa voit jutella joko puhelimitse, tai anonyymin kysymyspalstan kautta juuri kertomasi kaltaisten tilanteiden ratkomiseen erikoistuneiden aikuisten kanssa. Sivuilla on myös palsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Rohkeutta sinulle ja mukavaa alkavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: #nimetön
Ikä: 13-15v
Ex-poikaystävästä yli pääseminen ja seksin kokeileminen Moi oon 12(pian13)v tyttö ja mul on yks ihastus sanotaan vaikka maiki tykkään siitä ja olaan tunnettu jo kerhosta mut en tiedä tykkääkö se...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi.

Kirjoittamasi asiat ovat sellaisia, jotka pohdituttavat monia nuoria ja on hienoa, että laitoit viestiä. Olet ollut rohkea, kun olet kysynyt exältäsi hänen tunteistaan sinua kohtaan. Exästä yli pääseminen voi viedä joskus tosi pitkään eikä prosessia voi oikein nopeuttaa. Joskus uuteen ihmiseen ihastuminen voi auttaa pääsemään eteenpäin, mutta ihastumistakaan ei voi pakottaa väkisin. Ylipääsemistä voi myös auttaa, jos tietoisesti pyrkii välttämään exästä muistuttavia asioita. Jos olette samassa koulussa, se voi olla vaikeaa, mutta esimerkiksi vapaa-ajalla voi pyrkiä olemaan seuraamatta exää somekanavissa, tai koittaa liikkua paikoissa, joissa hän ei liiku. Myös kavereiden kanssa vietetty aika, harrastukset tai muu kiva tekeminen voivat saada ajatuksia pikkuhiljaa muualle.

Pohdit viestissäsi myös seksin kokeilemista. Ajatus seksin kokeilusta ekaa kertaa on varmasti jännittävä. Se, kuka on valmis seksiin milloinkin on yksilöllistä. Seksin aloittamisessa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä ja on hyvä muistaa, että seksiä on muutakin kuin yhdyntä. Ensin onkin hyvä pohtia, että mitä oikeastaan haluaisit kokeilla. Seksin määritelmä kattaa nimittäin kaikenlaisen toiminnan, joka kiihottaa ja tuottaa seksuaalista mielihyvää. Se voi olla esimerkiksi eri kehonosien koskettelua vaatteiden päältä tai alta, pussailua ja itsetyydytystä. Itsetyydytys on turvallinen paikka aloittaa seksi, sillä sitä kautta tutustuu omaan kehoonsa ja siihen minkälaisesta kosketuksesta pitää ja mistä ei. Omien mieltymysten tunnistaminen edistää myös valmiutta seksiin muiden kanssa.

Sen lisäksi, että tuntee omat mieltymyksensä, on tärkeä tuntea sekä omat, että toisen rajat. Seksissä tulee olla rohkeutta sanoa tarvittaessa ei, jos jokin asia ei tunnukaan hyvältä, ja osata kuunnella myös toisen tarpeita ja rajoja. Se, että itse haluaa jotakin, ei välttämättä tarkoita, että toinen haluaisi samoja asioita. Hyvä keskusteluyhteys on muutenkin seksissä tärkeää, jotta seksi on turvallista ja tuntuu hyvältä. Seksikumppanin kanssa tulee pystyä keskustelemaan seksiin liittyvistä asioista, jännityksestä, rajoista ja toiveista.

Seksiin liittyy myös ehkäisy, ja se on asia josta tulisi keskustella yhdessä seksikumppanin kanssa mikäli harrastetaan seksiä, jossa on seksitautien tarttumisen tai raskaaksi tulemisen mahdollisuus. Ehkäisyyn liittyy monta asiaa, kuten mitä ehkäisyä käytetään, mistä se hankitaan ja mistä saa apua, jos vaikka ehkäisy, kuten kondomi ei toimi.

Seksiin liittyy myös paljon tunteita, eli se ei ole pelkkää mekaanista toimintaa. Toisen lähellä oleminen voi herättää monenlaisia tunteita ja siksi olisi tärkeää, että ensimmäinen seksikumppani olisi sellainen, jonka seurassa on turvallinen olo. Ennen seksin aloittamista on siis monia asioita, joita on hyvä pohtia ensin rauhassa. Aloita tutustumalla tämän viestin linkkeihin ja pohdi vielä niiden kautta omaa valmiuttasi seksiin. Tarvittaessa voit käydä vielä juttelemassa asiasta Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa.

Toivottavasti sait viestistä apua pohdintoihisi. Toivon sinulle aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: nimetön...
Mitä teen kun kaverin poikaystävä on oma ihastus? Mitä mun pitäis tehdä kun olen ihastunut yhteen poikaan koht kolme vuotta ja tiiän et se tykkää musta (tai ainakin tykkäsi) ja nyt mun...
Fressis

Moikka nimetön… ja kiitos kysymyksestäsi!

Ikävä kuulla tilanteestasi! Ei varmasti ole mukavaa katsella, kun paras kaveri seurustelee oman ihastuksen kanssa. Ihastumiskuviot eivät aina ole helppoja, varsinkaan jos kaveripiirissä on yhteisiä ihastuksen kohteita.

Kysyit, että mitä sinun pitäisi tehdä tässä tilanteessa, kun tiedät pojan ainakin joskus tykänneen myös sinusta. Tilanteessa ei varmasti ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa toimintatapaa. Joitain asioita on varmasti kuitenkin hyvä ottaa huomioon.

Olet ollut ihastunut kyseiseen poikaan jo jonkin aikaa. Sanoit, että tilanne tuntuu sinusta kurjalta, mutta toisaalta et haluaisi vaikuttaa ikävällä tavalla ystäväsi elämään. Kuulostaa järkevältä ottaa huomioon ystäväsi tunteet, mutta sinun tunteesi tässä tilanteessa ovat kuitenkin myös täysin ymmärrettävät. Oletko saanut tukea tilanteessasi keneltäkään? Kannattaa jutella tilanteesta jonkun luotetun ystävän tai aikuisen kanssa. Vaikka asiasta puhuminen jonkun kanssa ei tilannetta vielä ratkaisisikaan, se helpottaa oloasi. Samalla voitte yhdessä pohtia, mikä voisi olla tässä tilanteessa hyvä tapa toimia. Älä jää yksin tunteidesi kanssa <3

Olet varmasti myös miettinyt, voisiko asiasta puhua ystäväsi kanssa. Ymmärrän, että et halua riskeerata ystävyyttäsi hänen kanssaan kertomalla tunteistasi ja ajatuksistasi. Riskinsä siinä toki onkin, koska emme voi varmuudella tietää miten hän tilanteessa reagoisi. Kuulostat siltä, että vilpittömästi et halua tilanteessa pahaa ystävällesi. Miten uskoisit ystäväsi reagoivan, jos kertoisit rehellisesti ristiriidasta, jota tilanteessa koet? Parhaassa tapauksessa hän voi olla ymmärtäväinen ja myötätuntoinen sinua kohtaan. Harkitse siis asiaa, ja jos ystävällesi puhuminen tuntuu huonolta idealta, puhu jonkun muun luotettavan henkilön kanssa.

En ole varma mitä tarkoitat, kun sanot että ”tiiän et se tykkää musta (tai ainakin tykkäsi)”. Oletan, että hän on siitä sinulle joskus sanonut tai vihjannut jollain tavalla. Nyt kuitenkin jostain syystä poika on yhdessä ystäväsi kanssa. Tällaiset epäselvyydet suosittelen selvittämään puhumalla asianomaisen kanssa. Ymmärrän, että et halua rikkoa ystäväsi ja pojan suhdetta, mutta mielestäni et tee vääryyttä, jos selvität menneet asiat pojan kanssa.

Vaikka kävisikin ilmi, että poika onkin edelleen ihastunut sinuun ja haluaisi olla yhdessä sinun kanssasi, olet yhä ydinongelman edessä. Miten voit tilanteessa toimia, kun ystäväsikin on ihastunut samaan poikaan? Tähän en voi antaa sinulle vastausta, vaan joudut tekemään päätöksen sen suhteen itse.

Tilanteeseesi liittyy läheisesti myös yksi vaikea teema. Luopuminen. Elämän yksiä kipeimpiä asioita on rakkaista asioista luopuminen. Kuulostaa sitlä, että tilanteen ratkaiseminen kohdallasi voi vaatia jostakin rakkaasta asiasta luopumista. Jos ihastuksen kohteen näkeminen ystäväsi kanssa tuottaa sinulle tuskaa, voi olla, että joudut joko ottamaan heihin etäisyyttä, tai sitten pikkuhiljaa luopumaan ihastuksen tunteesta. En väitä, että kumpikaan olisi helppoa tai toistaan parempi vaihtoehto. Se ei ole helppoa aikuisillekaan.

Luopuminen on kuitenkin taito, jota elämässä toisinaan tarvitsee. Sen suhteen helpottaa, kun antaa itselleen luvan luovuttaa ja surra. Luopuminen saa tuntua pahalta. Ikävät tunteet ja toisinaan myös luopuminen ovat osa elämää, ei se mukavin asia, mutta osa kuitenkin.

Miten päätätkin toimia, älä jää yksin tunteidesi ja ajatustesi kanssa. Oli tosi hieno päätös kirjoittaa tänne asiasta! Toivottavasti et lopeta tähän vaan löydät jonkun, jonka kanssa voit aiheesta puhua. Jos et voi puhua ystävillesi tai vanhemmillesi, koulun aikuiset varmasti kuulevat asiasi mielellään. Koulupsykologi, kuraattori, nuorisotyöohjaaja tai vaikka netissä oleva Netari voivat auttaa sinua pohdinnoissasi.

Kaikkea hyvää sinulle ja voimia tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Entiia
Kuinka kertoa vanhemmilleni että seurustelen? Miten kannattaa kertoa vanhemmille poikaystävästä, kun äidin mielestä minulla ei saisi olla snp tä(snapchattia) ja tapasin hänet siellä? Olen nähnyt hänet kerran livenä puistossa,...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Vanhemmille kertominen jännittää varmastikin melkein kaikkia nuoria jossain asiassa, joissain vaiheessa elämää – onneksi usein kuitenkin turhaan. On hyvä muistaa, että vanhempasikin ovat joskus olleet ikäisiäsi ja osaavatkin yllättävän hyvin samaistua tilanteisiin ja keskusteluihin, viimeistään kun heitä muistuttaa siitä 😊

Äitisi on luultavasti asettanut rajoja snapchatin käytölle, koska on etukäteen huolissaan sinusta ja haluaa huolehtia siitä, että olet turvassa. Usein kuitenkin yhdessä käyty rauhallinen keskustelu ja omien ajatusten sekä tulokulmien esiin tuominen auttaa moneen asiaan, luultavasti tähänkin. Kysymyksessäsi onkin kaksi asiaa; seurustelusta kertominen ja snapchatin käyttäminen salaa. Haluatko puhua molemmista äitisi kanssa? Uskoisin, että se olisi hyvä asia, sillä kaikenlainen valehtelu ja salailu on usein todella kuormittavaa.

On tietysti harmillista, että olet salannut äidiltäsi snapchatin käytön ja äitisi saattaa olla siihen hieman harmistunut. Käsittääkseni mitään pahaa ei kuitenkaan ole muuten tapahtunut, joten keskustelemalla avoimesti asiasta äitisi kanssa voit osoittaa taas olevasi luottamuksen arvoinen. Kun pyydät äitiäsi keskustelemaan kanssasi, voit kertoa, että sinua jännittää puhuminen ja toivotkin, että äitisi yrittäisi ymmärtää myös sinua. Jos keskustelun aloittaminen kasvotusten tuntuu haastavalta, voit tehdä sen myös viestitse. Kun keskustelette, voitte jutella siitä, mikä häntä huolettaa snapchatissa ja mitä sen käyttäminen sinulle merkitsee. Pohtikaa yhdessä, mikä olisi hyvä kompromissi asian suhteen – saatko pitää snapchatin, jos kerrot äidillesi, mikäli siellä tulee vastaan asiatonta sisältöä? Saako äitisi nähdä mitä teet siellä?

Seurustelusta kertominen on siis toinen asia, mutta näistä voit toki jutella yhdelläkin kertaa. Ikäisenäsi on luonnollista alkaa tuntemaan kiinnostuksen ja ihastuksen tunteita toisia ihmisiä kohtaan. On hienoa, että haluat jakaa näitä asioita äitisi kanssa ja uskoisin, että äitisi tulee arvostamaan sitä. Äitisi on varmasti myös tyytyväinen siihen, ettet ole mennyt tapaamaan tätä uutta ihastusta yksin.

Lisäksi, kun kerrot äidillesi tästä pojasta ja ihastuksestasi, olisi hyvä, että keskustelette siitä, mitä seurustelu mielestäsi pitää sisällään. Ikäiselläsi seurustelu voi hyvin olla viestittelyä ja porukalla yhdessä hengailua, eikä sen tarvitse olla sen kummempaa. Kun juttelet näistä asioista äitisi kanssa, ei häntä ala myöskään huolettamaan liikaa tämä poikaystävä. Kun olette pojan kanssa molemmat valmiita, voi hän tulla myös tapaamaan vanhempiasi. 😊

Seurustelusta kertominen on rohkeaa ja hienoa asia, mutta muistathan että vaikka äitisi olisi eri mieltä, on sinulla silti oikeus sinun tunteisiisi ja ihastumiseen <3 Tsemppiä keskustelemiseen, toivottavasti se menee paremmin kuin uskallat toivoakaan <3

Oliko vastauksesta hyötyä?