Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Normaali frenulum?
Ikä: 16-18v
Onko frenulumini normaali? Hei! Olen ajatellut että onko penikseni frenulum normaali. Saan esinahan vedettyä terskan taakse mutta jos vedän vielä siitä taaksepäin frenulum tuntuu tiukalta ja vetää...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Kerroit viestissäsi, että saat vedettyä esinahan terskan taakse, mutta frenulum tuntuu tiukalta. Joillakin miehillä frenulum eli esinahan jänne voi tosiaan olla kireä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi kipua erektion aikana.

Mikäli koet, että kireä frenulum aiheuttaa sinulle vaivaa, voit käydä keskustelemassa asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan, koululääkärin tai oman terveysaseman lääkärin kanssa. Kireään jänteeseen voi saada apua pienellä toimenpiteellä. Lääkäri osaa antaa sinulle oikeanlaiset neuvot tilanteeseen sekä arvioi tarvitseeko jonkinlainen toimenpide tehdä.

Mikäli kireä jänne ei aiheuta vaivoja, ei asialle tarvitse tehdä mitään.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P16
Ikä: 16-18v
Repeämä frenulumissa Moikka, Frenulum jänne repesi kanssakäymisen aikana ja nyt mietityttää, Paraneeko itsestään ja jos niin kuinka äkkiä? Jos paranee niin eheytyykö jänne takaisin? Jos jänne ei palaudu...
Fressis

Hei P16! Kiitos viestistäsi!

Tarkoitat varmaankin, että terskan alla oleva ihopoimu repesi. Samantapaiset iho-/limakalvopoimut ovat suussa kielen alla ja ylähuulen ja ylähampaiden välissä.

Revennyt ihopoimu ei valitettavasti kasva entiselleen. Siitä voi tosin olla hyötyäkin, jos frenulum on ollut aiemmin kireä.  Repeämän jälkeen esinahka pääsee liikkumaan vapaammin. Riskinä on nyt kuitenkin se, että revenneeseen kohtaan tulee arpikudosta, joka ei ole yhtä joustavaa ja kestävää kuin alkuperäinen kudos, ja repeää siten helpommin myös uudestaan.

Ehdottaisin että rasvaat rikkoutunutta kohtaa hellävaraisesti mutta ahkerasti jollain apteekin perusvoiteella. Jos huomaat arpikudosta, älä vaan revi sitä. Yhdynnät kannattaa nyt pistää tauolle, jotta alue pääsee paranemaan kunnolla. Jos vaivasta tulee pitkäaikainen (kuukausia kestävä), käy näyttämässä asiaa lääkärille.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: V
Ikä: 13-15v
Miksi esinahkani on kiinni peniksen päästä tavallaan pienellä narulla? Miksi esinahkani on kiinni peniksen päästä tavallaan pienellä narulla?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestä!

Esinahka kiinnittyy terskaan eli peniksen päähän ihopoimulla, joka voi muistuttaa vähän narua. Tätä peniksen alapuolella kulkevaa ihopoimua kutsutaan frenulumiksi. Se on siis ihan normaali penikseen kuuluva rakenne. Lisätietoa aiheesta löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mike
Frenulumiin liittyvä toimenpide Missä Suomessa on mahdollista poistaa peniksen frenulum laserilla?
Fressis

Moikka!

Suosittelen, että olet tästä asiasta suoraan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten terveydenhoitajaan tai lääkäriin. He osaavat arvioida frenulumiin liittyvää tilannettasi ja mahdollista hoidon tarvettasi paremmin, sekä kertoa erilaisista hoitovaihtoehdoista, jos ne ovat kohdallasi tarpeen.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

6 x penisongelma ja ratkaisu

Terskaa kirvelee ja frenulumiin on tullut kipeä hiertymä. Pitäisikö huolestua? Asiantuntija kertoo ratkaisun kuuteen tavanomaiseen penisongelmaan.

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: .
Esinahka ja verenvuoto Munasta esinahkan vierestä on alkanut vuotaa verta niin onko se vaarallista ja kauan paranemiseen menee?
Fressis

Hei,

Valitettavasti näin viestin välityksellä on haastavaa selvittää verenvuodon syytä. Kyseessä saattaa olla terskan ja esinahan välisten kiinnikkeiden (frenulum) repeämisestä. Se saattaa johtua esimerkiksi esinahan venymisestä/venyttämisestä. Kuitenkaan emme voi perustaa vastaustamme arvailuun, vaan ihan hyvä on selvittää tilanne lääkärin vastaanotolla, jos verenvuoto on edelleen jatkunut tai sinulle on tullut muita vaivoja, kuten tulehdusoireita (kipua, kuumotusta, punoitusta tms.). Voit hakeutua lääkäriin esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai terveysaseman kautta. Kerro tilanteesta ja lääkärille pääsemisen tarpeestasi huoltajallesi tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa ajan varaamisessa. Sillä välin pidä penis puhtaana, vesipesu riittää. Seuraa miten tilanne muuttuu – se saattaa parantua nopeasti itsestäänkin. Täältä voit lukea lisää esinahasta ja kiinnikkeistä: Mikä on esinahka? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 19v
Mitä tehdä kun on tiukka esinahka ja frenulum? Moi! Mulla on ollut tiukka esinahka niin kauan ku muistan, eli en ole saanut terskaa esille, kun vasta nyt. Pari päivää sit venyttelin munaa...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että esinahkasi on ollut aina tiukka, mutta nyt se on alkanut venyttelyn myötä liikkua paremmin. Yleensä murrosiässä, peniksen kehityksen myötä, esinahka muuttuu paremmin liikkuvaksi. Esinahan olisi hyvä liikkua sen verran, että saat päivittäin pestyä peniksen huolellisesti myös sen alta. Joskus siihen saattaa tarvita avuksi hieman venyttelyä, mitä olet nyt tehnytkin. On kuitenkin hyvä muistaa, että esinahkaa ei pitäisi käsitellä liian kovakouraisesti eikä yrittää vetää väkisin taaksepäin. Jos esinahan kireyteen liittyy muitakin oireita, kuten kipua, punoitusta ja arkuutta terskassa tai jos se estää itsetyydytyksen/seksin, on siihen syytä hakea apua lääkärin vastaanotolta.

Kerroit viestissäsi myös frenulumiin liittyvästä ongelmasta, jonka vuoksi sinulle on aiheutunut kipua. Suosittelenkin, että hakeutuisit nyt lääkärin vastaanotolle tarkistamaan sekä esinahan että frenulumin tilanteen. Lääkäri osaa antaa sinulle tarkemmat neuvot tilanteeseesi ja arvioida, onko tarpeen tehdä jonkinlainen toimenpide.

Lääkärin vastaanotolle hakeutumista ei tarvitse mitenkään häpeillä. Lääkärit ovat tottuneet näkemään monenlaista ja esimerkiksi esinahkaan liittyvät haasteet ovat hyvin tavallisia. Tärkeää on, että saat apua ja helpotusta omaan tilanteeseesi.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 17v poitsu
Paraneeko repeytynyt frenulum itsestään? Hei! Minulla katkesi frenulum yhdynnässä tyttöystäväni kanssa. Aikaa on kulunut tästä nyt noin 3-4viikkoa. Kun frenulum repesi, siitä vuosi runsaasti verta mutta tyrehtyi hetken...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä. Kerrot revenneestä frenulumistasi ja mietit mitä sen kanssa tulisi tehdä, koska se ei tunnu paranevan. Ensinnäkin et ole tämän ikävän tilanteen kanssa yksin. Fressiksessä vastaava tilanne on mietityttänyt muitakin nuoria.

Frenulum voi tosiaankin joskus repeytyä erektiossa yhdynnässä tai masturboidessa. Keho yleensä korjaa pienet ihovauriot itsekseen, kunhan huolehtii siitä, että vaurioitunut alue pysyy puhtaana eikä pääse tulehtumaan. Puhtaanapitoon riittää lämpimällä vedellä suihkuttelu. Toistuvat frenulumin repeytymät voivat joskus aiheuttaa frenulumin arpeutumista, jolloin frenulum voidaan tarvittaessa katkaista kokonaan pienellä kirurgisella toimenpiteellä.

Kuvauksesi perusteella sinua huolettaa se, voiko frenulum parantua, koska revennyt kohta ei pysy päivän aikana paikoillaan. Valitettavasti tähän kysymykseen on vaikea vastata ja arvioida tilannetta näin ”sähköpostin” välityksellä. Siksi suosittelenkin, että olet yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaasi, jossa lääkäri voi arvioida tilanteen tarkemmin ja tarvittaessa pohtia toimenpiteen tarvetta. Voit käydä juttelemassa tilanteestasi myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki:
Missä kohtaa penistä on frenulum? Missä kohdassa pippelissä on frenulum?
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys! Frenulumiksi kutsutaan ihopoimua, joka kiinnittää esinahkan terskaan, ja se sijaitsee peniksen alapuolella. Jos penistä katsoo alhaaltapäin näyttää peniksen pää eli terska osittain jakautuvan kahteen puoliskoon. Frenulum sijaitsee näiden puoliskojen yhtymäkohdassa. Lue lisää peniksestä Hyvä kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vessi
Millainen on normaali terska ja miten esinahan kuuluu liikkua? Minkä muotoinen terska on normaalisti? Mitä jos se on hieman vääntynyt alaspäin koska alla oleva juova on kireä? Onko ok vaikka terska on selvästi...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi. Nämä asiat mietityttävät monia.

Aivan kuten ihmiset muutenkin, myös penikset ovat erinäköisiä, -kokoisia ja -värisiä. Tämä koskee myös peniksen päätä eli terskaa. Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan peitossa, ja usein viimeistään murrosiässä, peniksen kasvaessa, esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Kasvaessa penis myös muuttaa kokoaan ja muotoaan, ja on täysin normaalia, että se on eri kohdista eri paksuinen, ja esimerkiksi terskaan päin paksuuntuva tai oheneva.

Esinahka on kiinni terskassa peniksen alapuolella olevalla ihopoimulla, frenulumilla. Jos penistä katsoo alapuolelta, näyttää terska osittain jakautuvan kahteen puoliskoon frenulumin kohdalta, kun taas ylhäältä päin katsottuna terska näyttää muodoltaan yhtenäiseltä. Joillakin frenulum voi hieman kiristää, mutta jos siihen ei liity kipua, tai muuta haittaa, ei siitä tarvitse olla huolissaan. Myös esinahka voi olla joillain kireä ja toisilla löysempi, eikä myöskään esinahan kireydestä tarvitse olla huolissaan, jos se ei aiheuta mitään haittaa, kuten kipua tai tulehdusta. Tärkeää on, että esinahka liikkuu kuitenkin sen verran, että sen alta saa pestyä huolellisesti kuolleesta ihosolukosta ja kehon eritteistä koostuvan valkoisen eritteen, eli smegman pois. Penis on hyvä pestä huolellisesti lämpimällä vedellä, ilman saippuaa, päivittäin. Saippuan käyttö voi ärsyttää ihoa ja limakalvoa, joten siksi pelkkä vesi riittää.

Kondomi asetetaan siten terskan päälle, että ensin esinahka vedetään terskan taakse. Sen jälkeen kondomin päässä oleva tyhjä pussi puristetaan tyhjäksi ilmasta, ja sitten kondomi rullataan peniksen tyveen saakka. Lisää kondomin käytöstä voit lukea Hyvä kysymys -palstalta.

Jos frenulumin tai esinahan kireyden lisäksi tunnet kipua, tai koet kireydestä olevan muuta haittaa, asiasta kannattaa käydä juttelemassa lääkärin vastaanotolla. Lisää peniksestä voit lukea täältä ja katso myös video siitä, mikä on terska täältä.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?