Seksi

Valitse sinulle sopiva kondomi

Aivan kuten peniksiä, myös kondomeja löytyy monen kokoisina ja muotoisina. Siksi ei kannata lannistua, jos vaikkapa koulusta näytteenä saatu kondomi ei tunnu sopivalta. Todennäköisesti se on sinulle joko liian pieni tai iso tai se on muodoltaan vääränlainen. Itselle parhaiten sopivat kondomit löydätkin kokeilemalla erilaisia.

Valitse sinulle sopiva kondomi

Yksi ja sama kondomimalli ei sovi kaikille. Onneksi kondomeja löytyy monen kokoisina ja muotoisina, joten jokaiselle on olemassa sopiva vaihtoehto. Oikeankokoisen ja -muotoisen kondomin tunnistat siitä, että se rullautuu peniksen päälle sujuvasti, tuntuu sopivan napakalta, ei purista ja pysyy hyvin paikoillaan. Itselle sopivan kokoinen kondomi ei vain suojaa tehokkaasti, vaan se myös mahdollistaa seksistä nauttimisen. Lue alta vinkit, mitä kannattaa ottaa huomioon sopivan kondomin valitsemisessa.

Oikean koon valinta

Yleisin syy kondomien aiheuttamaan turhautumiseen on vääränkokoisen kondomin käyttäminen. Jos kondomi on liian pieni, se rullautuu helposti pois päältä, hajoaa helpommin ja kaiken lisäksi puristaa ikävästi. Tällöin ei ole mikään ihme, jos kondomi tuntuu haittaavan nautintoa! Liian iso kondomi puolestaan voi luiskahtaa pois päältä, jolloin kondomi ei enää ehkäise sen paremmin seksitaudeilta kuin raskaudeltakaan. Näin ollen ensimmäinen askel sopivan kondomin valinnassa on selvittää sinulle oikea kondomin koko.

Olennaisin seikka oikeankokoisen kondomin valinnassa on saada peniksen ja kondomin ympärysmitta mätsäämään keskenään. Tätä varten tarvitset mittanauhan, jolla voit mitata peniksen ympärysmitan erektiossa. Vertaa peniksesi ympärysmittaa sitten kondomissa ilmoitettuun mittaan. Koska kondomit ovat materiaaliltaan joustavia, suosittelemme valitsemaan ympärysmitaltaan hieman kapeamman kondomin kuin mitä penis on.

Osa kondomivalmistajista ilmoittaa kondomien ympärysmitan ja osa leveyden. Jos kondomissa on ilmoitettu sen leveys, kannattaa tutustua oheiseen taulukkoon, joka auttaa oikeankokoisen kondomin valinnassa. Jos peniksen ympärysmitta on esimerkiksi 11 cm, sopiva kondomin leveys on 53 mm.

Pituuden osalta on tärkeää, että kondomi peittää peniksen kokonaan varteen asti. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös kondomin pituuteen: jos kondomin pituus ei yllä peniksen tyveen saakka, tulee hankkia pidempiä kondomeja. Tyypillisesti kondomien pituudet vaihtelevat 160-220 millimetrin välillä. Se ei haittaa, jos kondomi on pidempi kuin penis – tällöin kondomia vain ei rullata kokonaan auki.

Kiinnitä huomiota kondomin muotoon

Kondomeja löytyy myös eri muotoisina! Osa peniksistä on suoria, kun taas osa kapenee tai levenee terskan kohdalta. Tästä syystä jotkut kondomit ovat suoran mallisia, kun taas osa on kärjestä leveämpiä. Lisäksi on anatomisesti muotoiltuja kondomeja, jotka ovat tiukimmillaan terskan alapuolella.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota kondomin materiaalin paksuuteen. Jos kaipaat enemmän tuntumaa, voit kokeilla ohuempia kondomimalleja. Jos puolestaan koet laukeavasi turhan herkästi, voi paksummasta kondomista olla apua, sillä se heikentää stimulaation voimakkuutta.

Vaihtelua kaipaaville on kehitelty erilaisin ominaisuuksin varusteltuja kondomeja. Kondomeja löytyy esimerkiksi eri värisinä, makuisina ja tuoksuisina. Tuntumaan voi saada vaihtelua esimerkiksi juomuin tai nystyröin varustettujen kondomien avulla. Jännittäviä tuntemuksia voi saada myös kondomeilla, joihin on lisätty viilentävää tai lämmittävää liukuvoidetta. Lisäksi on olemassa pimeässä hohtavia kondomeja.

Vaihtoehtoja perinteisille kondomeille

Mikäli kondomi ärsyttää ihoa tai limakalvoja, kyse voi olla kumiallergiasta. Tällöin kannattaa kokeilla lateksitonta kondomia. Niitä saa esimerkiksi isoista ruokakaupoista, apteekeista, erotiikkaliikkeistä ja nettikaupoista. Lateksittomat kondomit ovat hieman kalliimpia kuin perinteiset lateksista valmistetut kondomit, mutta yleensä ne ovat myös ohuempia ja pehmeämmän tuntuisia, mikä tekee niistä mukavia päällä.

Lisäksi on olemassa sisään asetettavia kondomeja (ts. “naisten kondomit”). Ne ovat ikään kuin pusseja, joiden molemmissa päissä on joustava rengas. Suljetun puolen rengas työnnetään emättimeen tai peräsuoleen, ja avonainen pää jää emättimen/peräaukon ulkopuolelle. Sisään asetettavat kondomit ovat peniksen päälle asetettavia kondomeja suurempia, joten niiden kanssa ei tarvitse murehtia kokoasioita. Sisäiset kondomit sopivat myös kumiallergikoille, koska useimmat niistä ovat lateksittomia.

Sisään asetettavat kondomit ovat kuitenkin kalliimpia kuin penikseen asetettavat kondomit, sillä niiden hinta on n. 2-5 €/kpl. Sisään asetettavia kondomeja voi ostaa joistakin apteekeista ja erotiikkaliikkeistä sekä kondomeihin erikoistuneista verkkokaupoista. Valitettavasti niiden saatavuus ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin perinteisissä kondomeissa.

Huom! Sisään asetettavaa kondomia ei tule käyttää samaan aikaan penikseen asetettavan kondomin kanssa! Hankauksesta syntyvä kitka voi rikkoa kondomit.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Artikkeli
Seksi

Opas kondomin pukemiseen

Kondomin pukeminen jännittää monia. Siksi sen pukemista kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa, jolloin se sujuu helpommin seksitilanteessa toisen kanssa. Lue tästä ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttämiseen!

Artikkeli
Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Artikkeli
Seksi

Kesäkumi-kampanja

Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!