NikotiinituotteetSähkösavuke

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät?

Vapenesteiden ja -laitteiden pakkausselosteet ovat usein epäselviä ja puutteellisia, eikä niihin voi sokeasti luottaa. Lisäksi tuotteiden laatu vaihtelee. Käyttäjän voi olla mahdotonta tietää, millaisia aineita ja kuinka paljon, vapenesteet todellisuudessa sisältävät.

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät?

Nikotiinia, nikotiinisuolaa vai nikotiinitonta vapenestettä?

Sähkösavukkeet eli vapet sisältävät usein runsaasti nikotiinia, joka on myrkyllistä, aiheuttaa riippuvuutta ja jolla on muita lukuisia terveyshaittoja. Vapenesteissä on alettu käyttää nikotiinisuolaa, jotta nikotiininesteestä saadaan yhä vahvempaa, ilman, että siitä tulee liian kitkerää käyttää.

Lisäksi on tutkittu, että vapenesteiden ja patruunoiden nikotiinipitoisuudet vaihtelevat jopa saman merkkisten vapenesteiden välillä. On myös todistettu, että myös nikotiinittomina markkinoiduista nesteistä on löydetty nikotiinia.
Käyttäjä ei siis voi välttämättä tietää, miten paljon tuote sisältää nikotiinia, vaikka koittaisikin valita mietoja tai nikotiinittomia versioita.

Höyrystettynä haitalliset makuaineet vapessa

Nikotiinittomiin vapenesteisiin on yleensä liuotettu erilaisia makuaineita, eli kemikaaleja. Näiden avulla neste saadaan maistumaan ja tuoksumaan houkuttelevalta.

Vaikka monet näistä makuaineista ovat turvallisia elintarvikkeissa, voivat ne höyrystettynä aiheuttaa haittaa terveydelle. Makuaineista syntyy kuumennettuna ja höyrytettynä nimittäin haitallisia pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat keuhkojen kautta verenkiertoon. Joidenkin tutkimusten mukaan vapenesteissä käytetyt makuaineet voivat aiheuttaa keuhkoille vielä enemmän haittaa, kuin nikotiinineste.

Mitä muuta vapennesteet voivat sisältää?

Sähkösavukenesteiden perusaineita eli niin sanottuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli. Tiedetään, että esimerkiksi glyserolikin on höyrystyessään myrkyllistä.

Lisäksi vapenesteista on löydetty myös monia epäpuhtauksia kuten kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja, säilöntäaineita ja jopa pesuaineitta. Eräs tutkimus paljasti nuorten suosiman vapenesteen sisältäneen vaarallisen määrän lyijyä, joka on hermomyrkky.

Vain puhdasta ilmaa keuhkoihin!

Kaikki vapenesteen kemikaalit, epäpuhtaudet, pienhiukkaset sekä nikotiini kulkeutuvat vapettaessa sisäänhengityksen kautta hengityselimiin ja verenkierron mukana kaikkialle kehoon. Vapetus ja vapen höyry ärsyttää hengitysteitä, aiheuttaa yskää ja haittaa keuhkojen toimintaa. Pitkän aikavälin vaikutuksia ei vielä tunneta tarkkaan, mutta tiedetään, että jotkut näistä aineista voivat esimerkiksi olla syöpävaarallisia.

Ainut tapa välttyä näiltä haitallisilta aineilta on pysyä erossa vapesta ja vapen höyryistä. Keuhkosi kaipaavat puhdasta ilmaa, eivät kemikaaleja ja muita myrkkyjä.

Testaa vielä tietosi vapesta – vape -tietotesti
tai nikotiinin haitoista – nikotiini -tietotesti

Tietoa vapesta ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 13-15v
Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia? Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia mg/ml suhteessa?
Fressis

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Nikotiininesteiden nikotiinipitoisuudet herättävät ymmärrettävästi paljon kysymyksiä. Nikotiininesteiden nikotiinin määrää voidaan ilmaista joko prosentein tai mg/ml -suhteella.

Halusit tietää paljonko 5 % nikotiininesteessä on nikotiinia ja vastaus on noin 50 mg/ml, eli 50 milligrammaa yhtä millilitraa kohden. Tämän vahvuinen neste on itseasiassa todella vahva nikotiinineste, sillä esimerkiksi Suomessa nikotiininesteiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 2 prosenttia eli enintään 20 mg/ml. Toki Suomessa useimmiten käytetyt nikotiininesteet ovat tätä paljon miedompia. On hyvä kuitenkin huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Mainitsemasi vahvuista nikotiininestettä ei siis edes saa laillisesti myydä Suomessa. 5-prosenttinen nikotiinineste voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen nikotiinimyrkytyksen sen korkean nikotiinipitoisuuden takia. Vakavia myrkytysoireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Ja vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievän myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentaminen ja huimaus. Mikäli mitään vakavaan myrkytykseen viittaavia oireita ilmenee vapettamisen yhteydessä tai sen jälkeen, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Toivomme täällä Fressiksellä, että kysyt asiaa puhtaasti mielenkiinnosta, etkä ole saanut kyseisen vahvuista nikotiininestettä haltuusi. Suosittelemme todella vahvasti jättämään tällaiset nesteet käyttämättä ja pysyttelemään muutenkin erossa kaikista nikotiinituotteista. Nikotiini on myrkky, eikä siitä ole kasvavalle nuorelle muuta kuin haittaa.

Lisää sähkösavukkeisiin liittyvää tietoa löydät Fressiksen sivuilta esimerkiksi tästä artikkelista.

Mukavaa loppukevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: E
Ikä: 16-18v
Miksi nikotiinipussin käytöstä tuli hiki ja oksensin? Moro. Käytin just nikotiinipussia. Annoin olla huulessa noin 10 min ja alkoi tulemaan kauhea hiki ja sitten lenti laatta. Ei ollu eka kerta kun...
Fressis

Moikka E,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kuulostaa ikäviltä oireilta. Nikotiinihan on myrkky, eli aine, joka on haitallinen elimistölle. Oireesi eli hikoilu ja oksentaminen kuulostavatkin siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Sinänsä voit olla huoleti. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireet kuten pahoinvointi, hiki, vapina jne, menevät kyllä itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Eli mitä todennäköisimmin oireesi ovat jo helpottaneet. On kuitenkin tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, ettei nikotiini tee sinulle hyvää.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiinipusseissa on usein tosi paljon nikotiinia, mutta tuotteiden nikotiinimäärät myös vaihtelevat. Voi siis hyvin olla, että näiden mahdollisten myrkytysoireiden yksi syy oli se, että käyttämässäsi tuotteessa saattoi olla enemmän nikotiinia kuin siinä, jota olit aiemmin kokeillut.

Nikotiinimyrkytys on vain yksi nikotiinin haitallisista vaikutuksista. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Voit halutessasi lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista. Tästä syystä tietysti suosittelen jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. Sanoit, että olet kokeillut nikotiinipusseja ennenkin, mutta käyttösi ei kuulosta vielä säännölliseltä. Kannattaa siis lopettaa nyt kun se vielä on helppoa! Päätät vain luopua nikotiinista ja suojella omaa terveyttäsi! Sitten pidät pääsi, vaikka kaverit houkuttelisivat käyttämään tai tarjoaisivat sinulle nikotiinituotteita.

Jos joskus vielä päätät kokeilla nikotiinipusseja, niin huomioithan, että ne voivat tosiaan sisältää usein vaarallisenkin paljon nikotiinia. Nikotiinimyrkytyksen oireita voi saada, jos kehoon päätyy yhtäkkiä enemmän nikotiinia kuin mihin on tottunut. Katsothan siis huolella millaisia ja minkä vahvuisia pusseja on liikkeellä, vaikka ensisijaisesti kehotammekin lämpimästi sinua pysymään niistä kokonaan erossa ❤

Kivaa, ja toivottavasti nikotiinivapaata kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Matsit voi voittaa monella tavalla, mutta kun kyse on nikotiinista, ainoa oikea taktiikka on sanoa ”Ei”

Sano EI nikotiinille Nikotiini ei kuulu urheiluun missään muodossa. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet, kuten tupakka, sähkösavukkeet, nikotiinipussit ja nuuska, ovat haitallisia urheilijalle. Erkka V. Lehtola haluaakin lähettää rohkaisevan viestin kaikille nuorille urheilijoille: uskalla sanoa EI nikotiinille ja keskity urheiluun! Ota asioista selvää ja tee terveellisiä valintoja ”Esimerkiksi jalkapallon parissa nuuskasta on vuosikymmenien aikana muodostunut kuva […]