Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Kondomin ehkäisyteho on 98 %, kun sitä käyttää ja säilyttää oikein. Harmittavan usein kondomia kuitenkin käytetään jollakin tapaa väärin, mikä laskee sen ehkäisytehon 85–95 %:iin. Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Ennen käyttöä

 • Selvitä, minkä kokoinen ja muotoinen kondomi sopii sinulle parhaiten. Jos kondomi on liian pieni, se voi luiskahtaa pois päältä. Liian iso kondomi puolestaan saattaa hajota tai rullautua pois päältä.
 • Säilytä kondomit kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa, jossa ne eivät altistu hankaukselle. Liiallinen lämpö tai pakkanen haurastuttavat kondomia. Housujen takatasku, lompakko tai auto eivät sovellu pitkäkestoiseen säilytykseen.
 • Tarkista kondomin parasta ennen -päiväys. Älä käytä vanhaksi menneitä kortsuja.

Kondomin laittaminen

 • Avaa kondomipakkaus sormin repäisemällä. Älä käytä kynsiä, hampaita tai saksia, koska ne voivat vahingoittaa kondomia.
 • Jos asetat kondomin vahingossa väärinpäin peniksen päälle, jolloin se ei lähde rullautumaan alaspäin, heitä kondomi pois ja vaihda uusi tilalle. Kondomia ei tule siis kääntää enää oikeinpäin, koska sen ehkäisyteho on heikentynyt. Sitä ei myöskään pidä yrittää rullata päälle väärinpäin, sillä tällöin kondomi ei pysy kunnolla paikoillaan seksin aikana.
 • Tarkista, ettei pukiessa kondomin kärjessä olevaan siemennestesäiliöön jää ilmaa. Jos kärkeen jää ilmaa, kondomi hajoaa helpommin.
 • Rullaa kondomi aivan peniksen/seksivälineen tyveen asti.
 • Yksi kondomi kerrallaan riittää – älä pue kahta kondomia päällekkäin. Kondomien hankauksesta syntyvä kitka voi saada ne rikkoutumaan.

Käytön aikana

 • Käytä kondomia suuseksissä ja yhdynnässä alusta loppuun saakka. Kondomia tulee käyttää myös silloin, jos sukuelimiä hierotaan toisiaan vasten, koska seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa.
 • Tarkista välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan ja ehjänä. Tarvittaessa rullaa kondomi takaisin tyveen asti.
 • Varmista, että liukastetta on riittävästi. Vesi- tai silikonipohjaisen liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista. Älä käytä öljypohjaista liukuvoidetta, sillä se haurastuttaa kondomia.

Käytön jälkeen

 • Vedä siemensyöksyn jälkeen penis melko pian ulos emättimestä, peräsuolesta tai suusta, jotta erektion laskiessa siemennestettä ei pääse valumaan kondomista.
 • Kun vedät penistä ulos aukosta, pidä samalla kiinni kondomin tyvestä, jotta se ei luiskahda pois.
 • Kerran käytettyä kondomia ei tule käyttää enää uudelleen, vaan se heitetään roskakoriin sekajätteenä.

Mitä jos kondomi menee rikki tai luiskahtaa pois päältä?

Joskus voi käydä vahinkoja. Jos kondomi rikkoutuu tai liukuu pois päältä, tulee asiasta kertoa viipymättä seksikumppanille. Tämän jälkeen on kolme asiaa, jotka tulee tarvittaessa tehdä: jälkiehkäisy, raskaustesti ja seksitautien testaaminen.

Mikäli kondomi on hajonnut tai luiskahtanut penis-emätinyhdynnässä, kannattaa ottaa jälkiehkäisypilleri mahdollisimman pian. Sen voi käydä ostamassa apteekista ilman reseptiä. Ostoksille voi mennä yhdessä seksikumppanin kanssa tai vähintäänkin jakaa kustannukset.  Valmisteesta riippuen jälkiehkäisy tulee ottaa 72 tai 120 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, mutta mitä pikemmin, sen parempi. Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamisen. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, jälkiehkäisypilleri ei keskeytä raskautta. Jälkiehkäisy on vain hätätapausten varalle, eikä sitä tule käyttää säännöllisenä ehkäisykeinona.

Mikäli tapahtuneen jälkeen kuukautiset ovat myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti noin 3-4 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos tulos on negatiivinen ja kuukautiset eivät ole alkaneet, voi testin uusia viikon kuluttua. Raskaustestejä saa apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.

Ehkäisyn pettäessä tulee hakeutua seksitautitesteihin. Testeihin ei kuitenkaan kannata mennä liian aikaisin, koska tällöin tulos ei ole vielä luotettava. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä, kun taas hiv ja kuppa testataan 1-3 kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Seksitautitesteihin voi varata ajan verkossa tai puhelimitse omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Ajanvarauksen ja näytteenoton yhteydessä tulee kertoa, millaista seksiä on harrastanut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista – tarvittaessa siis sukuelimistä, nielusta ja/tai peräaukosta.

Tapahtuneesta ei kannata syyllistää itseään. Virheitä tapahtuu, mutta niistä voi aina oppia ja pyrkiä välttämään ne tulevaisuudessa. Olennaista on se, miten toimii vahingon sattuessa.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että penis kaartuu vasemmalle erektiossa? Onko normaalia että penikseni kaartuu vasemmalle erektiossa?
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydentotostasi!

Peniksen kaartuminen johonkin suuntaan on valtaosalla normaalia, eli peniksen ei tarvitse osoittaa suoraan eteenpäin erektiossa. Toki jos huomaat, että kaareutuminen on niin voimakasta, että siitä on haittaa tai huomaat kipua, niin silloin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin asiassa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: leo
Ikä: 13-15v
Alastonkuvan hallussapito minulle on lähetetty alaston kuva alaikäisestä ja hän sai selville että minulla on hallussa se ja aikuset puuttui asiaan niin olenko tehnyt rikoksen vai...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi sitä, oletko mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. On hieno juttu et pohdit asiaa myöslain näkökulmasta! Valitettavasti näillä tiedoilla, ja meidän osaamisellamme on vaikea arvioida tilannetta tarkemmin. Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin sanoa, että alle 15-vuotias ei ole varsinaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa, kun taas 15-vuotias on. Alle 15-vuotias on kuitenkin vahingonkorvausvastuussa, ja viranomaiset voivat puuttua tilanteeseen, vaikka rikosoikeudellista vastuuta ei olisi. Kannustankin sinua keskustelemaan aiheesta lisää tilanteeseen puuttuneiden aikuisten kanssa, ja toki myös poliisi tarjoaa neuvontaa. Poliisin neuvonnan yhteystiedot löydät täältä.

On tärkeää, että aikuiset puuttuvat siihen, jos jonkun koskemattomuutta ja rajoja rikotaan, sillä aikuiset voivat tukea nuoria ymmärtämään, miten vakavia seurauksia jollekulle voi olla sellaisesta käyttäytymisestä. Alastonkuvan ottaminen salaa, sen levittäminen tai kuvan hallussapito voi satuttaa toista syvästi sen lisäksi, että kyse on rikoksesta. Kuva voi levitä myös hallitsemattomasti. Sinänsä on siis syytä ottaa teon vakavuus tosissaan. Kun aikuiset puuttuvat tilanteeseen, voi myös oppia, millä tavalla voi jatkossa kunnioittaa toisen rajoja fiksusti toimien. Jos esimerkiksi joku lähettäisi sinulle alastonkuvan jatkossa, voit poistaa sen ja sanoa lähettäjälle, ettei kuvan ottaminen tai levittäminen ole ok. Sinun pitäisi jatkossa myös kertoa turvalliselle aikuiselle (tai viranomaiselle), jotta hän voi puuttua tilanteeseen. Näin voit suojata häntä, jonka koskemattomuutta ja rajoja on rikottu kuvaa levittämällä, hallussapidolla tai alun perin kuvaamalla. Lisäksi voit tällä tavalla huolehtia siitä, ettet itse syyllisty jatkossakaan rikokseen etkä toisaalta myöskään satuta toista ihmistä. Laki on siis yksi näkökulma, mutta tärkeää on myös se, että ihmiset pyrkivät kunnioittamaan toinen toistaan ja kohtelemaan toisiaan hyvin.

Mikäli asia vielä pohdituttaa tai siihen liittyy erityisiä huolia, voit olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Halutessasi voit myös soittaa Väestöliiton Poikien Puhelimeen tai chatata heidän työntekijöiden kanssa. Poikien Puhelimen yhteystiedot löytyvät täältä. Myös Tyttöjen ja Poikien Taloilta sekä muusta nuorisotyöstä voi saada apua pohdintoihin. Voit myös halutessasi lukea aiheesta lisää vielä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viivi
Ikä: 9-12v
Pystyykö menkkojen alkamiseen vaikuttamaan ja onko jotain merkkejä mistä tietää, että menkat on alkamassa? Hei mietin pystyykö vaikuttaa ekojen menkkojen alkuun kun ois kiva et ne alkais kun monel kaveril on jo alkanu ku haluaisin samaistuu, ja pystyykö...
Fressis

Moi Viivi!  

Ja kiitos kysymyksestäsi menkkoihin liittyen. On täysin ymmärrettävää, että menkat mietityttävät ja haluaisit niiden alkavan, varsinkin jos monella kaverilla menkat ovat jo alkaneet. Murrosikä kuitenkin etenee jokaisella omaa tahtia, eikä kuukautisten alkamiseen valitettavasti voi itse vaikuttaa mitenkään.  

Halusit tietää, onko olemassa merkkejä, joista kuukautisten tietäisi olevan alkamassa. Valkovuoto on yksi merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Se, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuukautisten alkamista, on kuitenkin jälleen yksilöllistä. Osalla valkovuotoa tulee vain muutaman kuukauden ajan ennen kuukautisten alkamista, ja toisilla jopa pari vuotta. Kuukautisten alkamisajankohtaa on siten mahdotonta tietää etukäteen, mutta tavallisesti ne alkavat 10–16 ikävuoden välillä. Pääset lukemaan lisää menkoista tästä Fressiksen artikkelista. 

Voit odotella ihan rauhassa menkkojen alkamista. Ne alkavat kyllä sitten, kun kehosi on niihin valmis <3 

Ihanaa ja nautinnollista kesää! 

Oliko vastauksesta hyötyä?