Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Kondomin ehkäisyteho on 98 %, kun sitä käyttää ja säilyttää oikein. Harmittavan usein kondomia kuitenkin käytetään jollakin tapaa väärin, mikä laskee sen ehkäisytehon 85–95 %:iin. Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Ennen käyttöä

  • Selvitä, minkä kokoinen ja muotoinen kondomi sopii sinulle parhaiten. Jos kondomi on liian pieni, se voi luiskahtaa pois päältä. Liian iso kondomi puolestaan saattaa hajota tai rullautua pois päältä.
  • Säilytä kondomit kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa, jossa ne eivät altistu hankaukselle. Liiallinen lämpö tai pakkanen haurastuttavat kondomia. Housujen takatasku, lompakko tai auto eivät sovellu pitkäkestoiseen säilytykseen.
  • Tarkista kondomin parasta ennen -päiväys. Älä käytä vanhaksi menneitä kortsuja.

Kondomin laittaminen

  • Avaa kondomipakkaus sormin repäisemällä. Älä käytä kynsiä, hampaita tai saksia, koska ne voivat vahingoittaa kondomia.
  • Jos asetat kondomin vahingossa väärinpäin peniksen päälle, jolloin se ei lähde rullautumaan alaspäin, heitä kondomi pois ja vaihda uusi tilalle. Kondomia ei tule siis kääntää enää oikeinpäin, koska sen ehkäisyteho on heikentynyt. Sitä ei myöskään pidä yrittää rullata päälle väärinpäin, sillä tällöin kondomi ei pysy kunnolla paikoillaan seksin aikana.
  • Tarkista, ettei pukiessa kondomin kärjessä olevaan siemennestesäiliöön jää ilmaa. Jos kärkeen jää ilmaa, kondomi hajoaa helpommin.
  • Rullaa kondomi aivan peniksen/seksivälineen tyveen asti.
  • Yksi kondomi kerrallaan riittää – älä pue kahta kondomia päällekkäin. Kondomien hankauksesta syntyvä kitka voi saada ne rikkoutumaan.

Käytön aikana

  • Käytä kondomia suuseksissä ja yhdynnässä alusta loppuun saakka. Kondomia tulee käyttää myös silloin, jos sukuelimiä hierotaan toisiaan vasten, koska seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa.
  • Tarkista välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan ja ehjänä. Tarvittaessa rullaa kondomi takaisin tyveen asti.
  • Varmista, että liukastetta on riittävästi. Vesi- tai silikonipohjaisen liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista. Älä käytä öljypohjaista liukuvoidetta, sillä se haurastuttaa kondomia.

Käytön jälkeen

  • Vedä siemensyöksyn jälkeen penis melko pian ulos emättimestä, peräsuolesta tai suusta, jotta erektion laskiessa siemennestettä ei pääse valumaan kondomista.
  • Kun vedät penistä ulos aukosta, pidä samalla kiinni kondomin tyvestä, jotta se ei luiskahda pois.
  • Kerran käytettyä kondomia ei tule käyttää enää uudelleen, vaan se heitetään roskakoriin sekajätteenä.

Mitä jos kondomi menee rikki tai luiskahtaa pois päältä?

Joskus voi käydä vahinkoja. Jos kondomi rikkoutuu tai liukuu pois päältä, tulee asiasta kertoa viipymättä seksikumppanille. Tämän jälkeen on kolme asiaa, jotka tulee tarvittaessa tehdä: jälkiehkäisy, raskaustesti ja seksitautien testaaminen.

Mikäli kondomi on hajonnut tai luiskahtanut penis-emätinyhdynnässä, kannattaa ottaa jälkiehkäisypilleri mahdollisimman pian. Sen voi käydä ostamassa apteekista ilman reseptiä. Ostoksille voi mennä yhdessä seksikumppanin kanssa tai vähintäänkin jakaa kustannukset.  Valmisteesta riippuen jälkiehkäisy tulee ottaa 72 tai 120 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, mutta mitä pikemmin, sen parempi. Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamisen. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, jälkiehkäisypilleri ei keskeytä raskautta. Jälkiehkäisy on vain hätätapausten varalle, eikä sitä tule käyttää säännöllisenä ehkäisykeinona.

Mikäli tapahtuneen jälkeen kuukautiset ovat myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti noin 3-4 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos tulos on negatiivinen ja kuukautiset eivät ole alkaneet, voi testin uusia viikon kuluttua. Raskaustestejä saa apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.

Ehkäisyn pettäessä tulee hakeutua seksitautitesteihin. Testeihin ei kuitenkaan kannata mennä liian aikaisin, koska tällöin tulos ei ole vielä luotettava. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä, kun taas hiv ja kuppa testataan 1-3 kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Seksitautitesteihin voi varata ajan verkossa tai puhelimitse omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Ajanvarauksen ja näytteenoton yhteydessä tulee kertoa, millaista seksiä on harrastanut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista – tarvittaessa siis sukuelimistä, nielusta ja/tai peräaukosta.

Tapahtuneesta ei kannata syyllistää itseään. Virheitä tapahtuu, mutta niistä voi aina oppia ja pyrkiä välttämään ne tulevaisuudessa. Olennaista on se, miten toimii vahingon sattuessa.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä? Saan toisinaan yöllisiä siemensyöksyjä nukkuessani. Välillä taas saan orgasmin, mutta en siemensyöksyä. Onko normaalia siis saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi, onko normaalia saada orgasmi ilman siemensyöksyä. Kyllä, tämä on täysin normaalia! 😊 Orgasmi ja siemensyöksy ovat toisistaan erillisiä prosesseja, vaikka tapahtuvat monesti suhteellisen samanaikaisesti. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys sivuston artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnassasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Ikä: 13-15v
Voiko 13-vuotias ostaa liukuvoidetta? Moikka! Oon 13v tyttö ja haluisin ostaa liukkaria mutta saanko mä ostettua sitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Liukuvoiteen ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa, eli voit hyvin ostaa sitä. Liukuvoiteita löytyy esimerkiksi apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Myös joistain verkkokaupoista voi ostaa liukuvoidetta, mutta verkkokauppoihin tarvitsee usein maksuvälineenä esimerkiksi pankkikortin.

Jos kaipaat vielä lisätietoa aiheesta, voit käydä lukemassa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelin.

Aurinkoista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vempu
Ikä: 13-15v
Kysymyksiä pippelistä Miten usein pitäisi pestä esinahan alta? Olen myös huolestunut pippelin koosta, kun se on vaan 12 cm pitkä erektiossa. Voiko se kasvaa siitä enää?...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pippeli on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Esinahan alta riittää, että pesee sen verran, mihin saakka esinahka liikkuu. Lue lisää täältä.

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että pippelisi saattaa hyvinkin vielä kasvaa. Pippelin kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen ja lopullisen kokonsa pippeli saavuttaa 14 ja 20 ikävuoden välillä – tämä on yksilöllistä. Voit lukea lisää pippelistä täältä.

Jokaisen pippelin koko ja muoto on yksilöllinen, eli ei ole olemassa yhtä oikean kokoista tai näköistä pippeliä. Ympäröivä kulttuuri, kaverit ja porno voivat luoda vääränlaisia mielikuvia siitä, millainen pippelin tulisi olla. Todellisuudessa jokainen pippeli on hyvä juuri omanlaisenaan. Eli jos joku joskus nauraa pippelillesi, ei se ole oikein tehty. Tällaisen henkilön kohdalla tilannetta voi miettiä siitä näkökulmasta, että jos hän ei osaa kohdata ja kohdella sinua kunnioittavasti, onko hän ylipäätään sellainen henkilö, jonka kanssa haluat läheisyyttä ja jakaa intiimejä asioita.

Jos pippeliin liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Jutella voit myös anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai ottamalla yhteyttä Poikien puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?