luulen että olen unohtanut poistaa tamponin ja en itse sitä löytänyt kun kokeilin mutta hajuja tulee ja on epämukava tunne. Pitääkö mennä gynelle vai normaalille lääkärille katsomaan onko se tamponi siellä jumissa?
Moikka ja kiitos viestistä!
Tamponin unohtuminen emättimeen saattaa tosiaan aiheuttaa kuvailemiasi oireita. Jos et itse ole saanut tamponia vielä poistettua, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Voit olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaasi tai opiskeluterveydenhuoltoon. Sitä kautta saat varmasti apua tilanteeseesi. Jos olosi muuttuu yllättäen huonovointiseksi, ripuloit, sinulla on päänsärkyä tms., on tärkeää olla viipymättä yhteydessä lääkäriin, jotta voidaan poissulkea tamponin käytön yhteydessä joskus esiintyvä toksinen sokkioireyhtymä.
Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!
Fressiseli mul on alkanu menkat jo n. 8kk sitten ja oon siit asti käyttäny vaan siteit ja eilen ku kokeilin ekaa krt tamponii, ni ekaks meni hyvin mut sit ku kokeilen uusiks uudel tamponil niin sen otto pois sattu aik paljon ja mun menkat heti loppu sen kokeilun jälkee? (olin siis jo viidennellä päiväl joten voi olla mahdollista et ne sit vaa loppu) haen täs vaa sitä et ei kai se tamponi menny jotenkin väärin sinne ja sit otto pois sattu ja sit menkat loppu sen takia? ja anteeks, en osannu selittää tätä hyvin, mut toivottavasti vastaisit!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kyse oli varmasti vain siitä, että kuukautisesi olivat muutenkin loppumaisillaan. Tamponin laitto ei siis voi aloittaa eikä lopettaa kuukautisia.
Ikävä kuulla, että tamponin kanssa oli ongelmia. Kipu saattoi johtua esimerkiksi siitä, että tamponi oli huonossa asennossa. Tamponin käytön oppii vain harjoittelemalla ja oikein käytettynä sen ei kuuluisi tuntua emättimessä oikeastaan ollenkaan. Toki sen tuntee, kun tamponin vetää pois, mutta ei sen kuuluisi sattua. Harjoittelu tekee tässäkin asiassa mestarin 😉
Tsemppiä ja kivaa syksyä!
FressisMoi. Kun laittaa tampoonin, niin pitääkö se naru jättää ulkopuolelle vai laittaa sinne sisälle? Jos esim menen uimaan ja minulla on tampooni ja jätän narun ulkopuolelle niin minua mietityttää, että jos jätän sen narun ulkopuolelle niin mitä jos se pilkottaiso sieltä uikkareista😂. Eli pitääkö se naru laittaa sisään vai jättää ulos? |
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tamponin naru kuuluu jättää emättimen ulkopuolelle, jotta tamponin poistaminen on helpompaa. Naru tuskin tulee pilkottamaan uikkareista, mutta jos se kuitenkin huolettaa, voit vaikka hieman taitella narua ja asettaa sitä lähemmäs emätintä ns. piiloon 😉
Tamponi on hyvä suoja uidessa, sillä se on huomaamaton ja varma. Muistathan kuitenkin, että tamponi voi narun kautta imeä myös vettä itseensä ja mahdollisesti myös vedessä olevia bakteereita, joten on hyvä vaihtaa uusi tamponi heti uimisen jälkeen.
Tamponin ja muiden kuukautissuojien käytöstä löydät lisää tietoa esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.
Kivaa syksyä!
FressisHei, oon opetellut nyt käyttään tamponia ja saan sen helposti laitettua. Haittaako jos silti tuntee tamponin sisällään ihan vähän ja varsinki jos jännittää emättimessä olevia lihaksia, jos se ei kuitenkaan satu tms?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Ihan oikein paikallaan olevan tamponin voi tuntea, varsinkin jos lihaksia jännittää. Tamponin voi tuntea myös joissain asennoissa tai liikkeiden yhteydessä. Se on ihan normaalia, eikä siitä siis ole haittaa. Kuulostaa siltä, että kaikki on kunnossa.
Aurinkoista kevään odotusta!
FressisKun otan pois tamponia niin huomasin että se ei meinannut tulla pois koska siinä oli tullut mukana nauhamainen asia (olisikohan immenkalvo) olen 15 vuotias ja en tiedä mitä minun pitäisi tehdä. Koska en ole koskaan kuullut että muilla olisi samaa ongelmaa tamponin poistossa?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Näkemättä on vaikea sanoa, mikä tuo nauhamainen jokin on ollut, joka tuli tamponin mukana. Se on voinut olla limaa, eritettä, verta ja ulos vuotavaa limakalvoa – ja ehkä jopa immenkalvoa. Kuukautisten alkuun mennessä immenkalvo on muuttunut pehmeäksi ja nauhamaiseksi. Tamponia voi käyttää, vaikka olisi immenkalvo, eivätkä varsinkaan pienemmät tamponit aiheuta tässä ongelmia.
Tamponin poistaminen ei saisi sattua. Jos tamponi on liian kuiva, se raastaa ulos vetäessä limakalvoja ja tuntuu pahalta. Tamponin imukyky tulee siis sovittaa vuodon määrään: jos vuoto on vähäistä, on hyvä käyttää pienempää tamponia. Noin 6 tuntia (yöllä 8h) on ok aika pitää tamponia. Toki jos esimerkiksi käy uimassa, vaihdetaan tamponi hygieniasyistä tiheämmin (tässä tapauksessa ennen ja jälkeen uinnin).
Mikäli vointisi on nyt hyvä, sinun ei tarvitse miettiä asiaa enempää. Voit jatkaa tamponien käyttöä normaalisti seuraavien vuotojen aikana. Jos sinulla ilmenee kipua, ikävää kutinaa tai pahanhajuista eritettä genitaalialueella, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.
Hyvää syksyn jatkoa!
FressisAlko tänään menkat ei tosin ekaa kertaa mutta kuitenki. Ei siinä muuten mitään mutta ollaan ens lauantaina menossa kylpylään yöks ja on mahdollista että menkat loppuu siihen mennessä mutta voi myös olla että ei koska yleensä ne kestää 7 päivää. Haluan siis tietää että voiko uidessa käyttää sidettä? Koska tampoonin laitto sattuu mutta mulla on melkein viikko aikaa opetella mutta silti haluan tietää että jos en opikkaan niin, voinko käyttää sidettä uidessa?
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Kävipä tylsä tuuri, että kuukautiset sattuivat juuri kylpyläreissun kanssa samanaikaisesti. Kieltämättä uidessa ei oikein voi käyttää sidettä, koska vesi kastelee siteen täysin, side ei enää pysy imukykyisenä ja hygienia kärsii. Kuukautisten aikaan uidessa vaihtoehtona on siis tamponi tai kuukuppi.
Tamponin käytöstä on ehkä helpompi aloittaa, koska kuukuppia asettaessa sormet täytyy uskaltaa työntää emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää. Emättimen suuaukko voi myös olla tiukka, jos ei ole ollut vielä yhdynnässä. Tamponin käytön voi silti hyvin aloittaa, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla.
Jos tamponin laittaminen tuntuu nyt vaikealta ja tekee kipeää, se kyllä tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Toivottavasti pääset nauttimaan kylpylälomasta ja tsemppiä tamponin käytön opetteluun!
FressisMoi! Eilen illalla huomasin pikkareissani jotakin vähän punaisen oloista juttua epäilin että ne olisivat kuukautiset. Ja nyt tänään on tullut enemmän sitä ja tiedän että ne on kuukautiset, mutta en vain uskalla sanoa äidille sillä pelkään että se kertoo sen joka ikiselle ihmiselle jonka tuntee koska hän on yleensittäin sellainen. Otin kaapista siteen ja se on auttanut, mutta haluaisin kokeilla tamponia tai kuukuppia koska rakastan uimista ja nyt on kesä. Mitä pitäisi tehdä?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Kuulostaa siltä, että sinulla on tosiaan alkanut kuukautiset. Kuukautiset alkavat tytöillä keskimäärin 10-16-vuotiaana. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia. Jotkut tuntevat ylpeyttä ja toisille taas tilanne voi tuntua alkuun oudolta.
Sinun huolenasi on löytää sellainen kuukautissuoja, joka mahdollistaa uimisen kesällä – ihan ymmärrettävää! Kuukautissuojana voi tosiaan käyttää sidettä, tamponia ja kuukuppia. Siteen käytön opetteleminen on ehkä helpointa, mutta tamponin ja kuukupin kanssa kesällä pystyy taas hyvin nauttimaan esimerkiksi uimisesta. Tamponi työnnetään sormin tai tamponin mukana tulevan asettimen kanssa emättimeen. Jos ei ole ollut vielä yhdynnässä, emättimen suuaukko voi olla tiukka. Tamponia voi silti käyttää, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta. Kuukupin käyttö voi vaatia tamponia enemmän harjoittelua. Kuukuppia laittaessa täytyy työntää sormet emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää.
On täysin yksilöllistä ja myös murrosiän kehityksestä riippuvaista, miltä omaan kehoon koskeminen tuntuu. Etene siis kuukautissuojien käytössä omaan tahtiisi. Jos haluat käyttää kuukautissuojaa, jonka kanssa voit mennä uimaan, on tamponin käytön opetteleminen alkuun ehkä helpompaa kuin kuukupin käyttö. Jos tamponin laittaminen tuntuu alkuun vaikealta ja epämiellyttävältä, se helpottuu varmasti myöhemmin. Rauhassa vaan opettelee ja totuttelee niiden käyttöön. Kesään jää uintipäiviä, vaikka käyttäisitkin sidettä kuukautissuojana! Ensimmäisten kuukautisten jälkeen kuukautiset voivat alkuun tulla harvemmin.
Voisi olla hyvä myös jutella kuukautisista jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voisitko kuitenkin ajatella kertovasi äidillesi kuukautisten alkamisesta? Kerro hänelle, että haluat pitää asian teidän välisenänne. Sinulla on täysi oikeus siihen. Kyse on sinun hyvin henkilökohtaisesta asiastasi ja olet kertonut äidillesi kuukautisten alkamisesta luottamuksella. Äidin kanssa olisi helppo huolehtia yhdessä esimerkiksi siitä, että sinulla on käytettävissä sinulle sopivia kuukautissuojia aina tarvittaessa. Sinulla voi lisäksi olla ehkä muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen?
Jos äidille kertominen tuntuu hankalalta, onko arjessasi toista aikuista, joka voisi olla sinulle apuna ja tukena? Kesälomat juuri alkoivat, mutta koulun taas alettua kouluterveydenhoitaja on henkilö, jolta on helppo koulupäivän aikanakin kysyä apua kuukautisiin liittyvissä asioissa. Terveydenhoitajalla on kaapissa esimerkiksi aina kuukautissuojia, jos kuukautiset sattuvat alkamaan koulupäivän aikana.
Aurinkoa ja hauskojen uintihetkien täyttämää kesää sinulle!
Kuukautissuojista löydät tietoa esimerkiksi Väestöliiton sivuilta. Tällä videolla lääkäri vastaa 13-vuotiaan kysymykseen siitä, voiko 13-vuotias käyttää kuukuppia. Väestöliiton sivuilla on muutenkin hyödyllistä tietoa kuukautisista.
Fressis