Moikka!
Nikotiinia, tai tarkemmin sen aineenvaihduntatuotetta kotiniinia, ei määritetä virtsanäytteestä, ellei sitä nimenomaisesti jostain syystä etsitä. ”Vahingossa” nikotiininkäyttö ei siis virtsanäytteestä paljastu. Voit siis olla huoletta ja käydä antamassa virtsanäytteen klamydian testaamista varten.
Hienoa, että huolehdit seksuaaliterveydestäsi käymällä seksitautitesteissä. Muistathan suojautua seksissä kondomilla tai suuseksisuojilla, niin mitä todennäköisimmin vältyt seksitautitartunnalta.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Kotiniini, eli nikotiinin aineenvaihduntatuote poistuu virtsasta noin 3-4 päivän jälkeen nikotiinituotteen käytön lopettamisesta. En usko, että poistumisessa on eroa sen mukaan, kuinka monta vuotta nikotiinituotteita on käyttänyt, mutta toki poistumiseen kuluvassa ajassa on yksilöllisiä eroja.
Mahtava juttu, että olet ollut kolme viikkoa ilman nikotiinia! Se on hieno onnistuminen ja haluammekin lämpimästi kannustaa sinua pysymään tässä päätöksessäsi olla käyttämättä nikotiinituotteita.
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! Nikotiinia tosiaan pystytään tutkimaan virtsastakin, mutta harvoin siihen on tarvetta. Esimerkiksi terveystarkastuksissa tai perusterveydenhuollon pyytämissä labra-/virtsatesteissä sitä ei rutiininomaisesti tutkita, eikä se siis vahingossa sellaisten tutkimusten yhteydessä paljastu.
Nikotiini poistuu muutenkin melko nopeasti elimistöstä. Veren nikotiininpitoisuus puoliintuu jo noin kahdessa tunnissa.
On kuitenkin olemassa myös pikatestejä, jotka tutkivat nikotiinin sijaan kotiniinin eritystä. Tällaisia tuotteita ainakin markkinoidaan niin, että ne tunnistavat tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kotiniinin takia jopa 2-3 päivää tuotteiden käytön jälkeenkin.
Valitettavasti emme osaa ottaa siihen kantaa, voiko nikotiinin poistumista nopeuttamaan vettä juomalla. Emme voi sitä kuintenkaan suositella. Vettä ei kannata ylipäätäänkään juoda liikaa, sillä nopea suurten vesimäärien juominen voi johtaa vesimyrkytykseen, jossa veren natriumpitoisuus laskee liikaa.
Me täällä Fressiksessä suosittelemme vahvasti pysymään erossa nikotiinituotteista. Ei testien ja kiinnijäämisen pelosta, vaan koska se on terveytesi kannalta fiksu teko 🙂 Voit lukea nikotiinin haitoista täältä.
Kivaa kesän odotusta sinulle!
Hei nimimerkki ”Apina”,
Viestistäsi ei käynyt ilmi, miksi virtsaasi ollaan tutkimassa. Virtsanäytteestä tutkitaan erilaisia asioita riippuen siitä, miksi näyte otetaan. Myös nikotiinin käyttö on teoriassa mahdollista virsasta tutkia, mutta sille on harvoin tarvetta. ”Vahingossa” nikotiininkäyttö ei siis virtsanäytteestä paljastu. Voit olla siis huoletta 🙂
Kysyt myös laboratoriotulosten kertomisesta vanhemmille. Se onkin hiukan monimutkainen asia. Jos nuori katsotaan kykeneväksi päättämään hoidostaan, hänellä on myös oikeus päättää, kuka saa tietää tutkimuksista tai hoidosta, eli hän voi kieltää tutkimuksesta kertomisen vanhemmilleen. Laki potilaan oikeuksista sanoo, että alaikäistä hoitavan terveydenhuollon edustajan pitää arvioida, onko alaikäinen kykenevä päättämään omasta hoidostaan. Mitään ikärajaa tälle ei siis ole, eikä päätös koske kuin käsillä olevaa tilannetta. Pääsääntöisesti 13-vuotias, joka itse hakeutuu hoitoon, katsotaan kykeneväksi päättämään hoidostaan. Jos taas sama 13-vuotias tuodaan terveydenhuollon yksikköön esimerkiksi päihtyneenä, häntä ei katsota kykeneväksi päättämään hoidostaan.
Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. Me täällä Fressiksessä suosittelemme myös vahvasti pysymään erossa nikotiinituotteista, se on terveytesi kannalta fiksu teko 🙂 Hyvää kesää sinulle!