Seksi

Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?

Seksitautien testaaminen on ilmaista ja luottamuksellista. Samalla seksitautitestit ovat ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautitartuntaa. Oireettomuudesta sitä nimittäin ei voi päätellä, sillä seksitaudit ovat usein oireettomia. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, milloin kannattaa mennä seksitautitesteihin, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.

Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?

Seksitaudit ovat yleisiä ja kaiken lisäksi usein oireettomia, minkä vuoksi ne leviävät helposti. Tämän vuoksi on tärkeää, että mahdollisimman monet kävisivät seksitautitesteissä, jolloin mahdollista tartuntaa voidaan hoitaa, eikä seksitautia levitä vahingossa eteenpäin. Seksitautien testaaminen kuuluukin olennaisena osana turvallisempaan seksiin: käymällä testeissä huolehditaan omasta ja seksikumppanin tai -kumppaneiden hyvinvoinnista ja osoitetaan vastuullisuutta. Testaaminen tuo myös mielenrauhaa, mikä vapauttaa nauttimaan seksistä.

Milloin kannattaa mennä seksitautitesteihin?

  • Suojaamattoman seksin jälkeen, jos ei ole tiedossa, onko itsellä tai seksikumppanilla seksitautia. Asia ei usein ole tiedossa, jos seksitaudeista ei ole keskusteltu tai seksitautitesteissä ei ole käyty.
  • Suojaus on pettänyt; kondomi tai suuseksisuoja on rikkoutunut tai luiskahtanut pois.
  • Seksikumppani vaihtuu. Usein on hyvä periaate käydä uuden suhteen alkaessa seksitautitesteissä.
  • Jos yhteisesti toivotaan kondomin tai suuseksisuojan poisjättämistä, tulisi ensin hakeutua seksitautitesteihin.
  • Jos seksikumppanit vaihtuvat usein, kannattaa käydä säännöllisesti seksitautitesteissä, esim. muutaman kerran vuodessa.

Huom. Ethän mene testeihin heti seksin jälkeen, koska tällöin tulos ei ole vielä luotettava! Klamydia ja tippuri voidaan testata noin viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä. Genitaaliherpes ja kondylooma todetaan oireiden perusteella. Hiv-testiin ja kuppatestiin voi hakeutua kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Kuppatesti on luotettava 6 viikkoa ja hiv-testi 12 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Missä seksitautitestejä tehdään?

Seksitautitestejä tehdään terveysasemilla, sukupuolitautien poliklinikoilla, opiskeluterveydenhuollossa sekä nuoriso- ja ehkäisyneuvoloissa. Korkeakouluopiskelijat voivat tilata YTHS:ltä etätestin klamydian ja tippurin testaukseen. Myös joissakin kunnissa saa etätestejä. Lisäksi eri paikkakunnilla järjestetään toisinaan hiv-pikatestauksia, joihin voi mennä anonyymisti.

Miten seksitautitesteihin pääsee?

Testeihin pääsee yleensä nettiajanvarauksella, mutta ajan voi varata myös puhelimitse. Ajanvarauksen yhteydessä kysytään yleensä nämä asiat:

  • mahdollinen tartunta-ajankohta
  • onko oireita ja jos on, millaisia
  • seksitavat (näitä sinulta tulisi kysyä, jotta saat tarvittavat näytteet)

Miten seksitautitestien ottaminen käytännössä tapahtuu?

ENNEN TESTIÄ

Testeihin ei tarvitse varautua muuten kuin olemalla vähintään 2 tuntia virtsaamatta ja ilman alapääpesua, jos otetaan virtsanäyte.

TESTIN AIKANA

Myös tässä vaiheessa saatetaan kysyä mahdollisesta tartunta-ajankohdasta sekä siitä, millaista seksiä on ollut (emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä, suuseksi), jotta testit osataan ottaa oikein.

Eri seksitaudeille on omanlaisensa näytteenottotavat:

  • Klamydia ja tippuri testataan seksitapojen mukaan. Klamydia- ja tippurinäyte otetaan virtsanäytteenä tai vanutikulla otettavalla näytteellä virtsaputkesta, emättimestä, kohdunkaulasta, nielusta ja/tai peräaukosta.
  • Jos epäillään genitaaliherpestä tai kondyloomaa, tauti todetaan oireiden perusteella. Tarvittaessa voidaan ottaa näyte ihomuutos-/haava-/rakkula-alueelta.
  • Hiv- ja kuppanäyte otetaan verikokeena.

Jos olet alaikäinen ja et halua, että testeissä käymisestä kerrotaan huoltajille, asiasta kannattaa mainita hoitajalle.

TESTIN JÄLKEEN

Tulokset saapuvat yleensä muutaman päivän kuluessa. Selvitä testauksen yhteydessä, miten testitulokset ilmoitetaan. Negatiivinen tulos tarkoittaa, että testissä ei ole havaittu seksitautia. Positiivinen tulos puolestaan tarkoittaa seksitautia, jolloin sinuun otetaan yhteyttä ja saat ohjeet jatkotoimenpiteitä varten. Seksitautien hoito on maksutonta, lukuun ottamatta herpeksen ja kondylooman hoitoa.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Artikkeli
Seksi

Kesäkumi-kampanja

Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pelokas
Ensimmäinen seksikerta ja seksitautien tarttuminen Harrastimme poikaystäväni kanssa suojaamatonta suuseksiä. Ajattelimme, että se on turvallista, koska kummallakaan ei ole aiempia seksikumppaneita, vaan menetimme neitsyytemme toisillemme. Nyt kuitenkin olen miettinyt,...
Fressis

Heippa!

Jos teillä kummallakaan ei ole ollut suojaamatonta seksiä aiemmin, ei seksitautiriskiä ole. Seksitaudit eivät kehity tyhjästä ja sellaisen tarttuminen edellyttää, että vähintään toisella on seksitauti.  Kerrot, ettei teillä kummallakaan ole ollut aiempia seksikumppaneita, jolloin teillä ei voi myöskään olla seksitautia. Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä ihon tai limakalvojen hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa.  Tartunnan riskiä ei siis liene kohdallanne ollut ja voit olla asiasta huoletta. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Seksitauti, minullako? Toimi näin, jos epäilet tartuntaa

Jos pelkäät, että sinulla voi olla seksitauti, mene rohkeasti testiin. Se ei ole tavallista lääkärissäkäyntiä kummempi juttu! Ehkä huolehdit turhaan, ja jos et, niin saat hoidon.