Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saara13
Ikä: 13-15v
Millä tavalla pippeliä voisi kosketella ekalla kerralla? Kysymystä on poikkeuksellisesti muokattu. Voitteko kertoa millä tavalla pippeliä voisi kosketella ekalla kerralla?
Fressis

Hei nimimerkki Saara13, kiitos yhteydenotosta.

Suosittelen sinua keskustelemaan kysymistäsi asioista kumppanisi kanssa, koska hän osaa parhaiten kertoa, minkälaista kosketusta hän haluaa. Vain hän osaa sanoa mistä hän pitää, ja miltä mikäkin kosketus hänestä tuntuu. Sama myös toisinpäin. Kumppani ei voi tietää, mitä sinä toivot ja haluat, tai miltä sinusta seksi tuntuu, jollet sitä hänelle kerro, tai ilmaise jollakin muulla tavalla. 😊 Kommunikoiminen ennen seksiä, sen aikana ja sen jälkeen on tärkeä osa seksiä.

Suosittelen sinua lukemaan myös seuraavat, aiheeseen liittyvät Väestöliiton artikkelit:

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Tarvittaessa voit jatkaa aiheesta keskustelua myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 000
Miksi itsensä hyväily ei tunnu samalta kuin kumppanin? Olen 11v tyttö ja olen koittanut itsetyydytystä useasti ja hyväilyä ja se ei tunnu samalta kuin hyväily kumppanini kanssa. Olen koittanut vaikka mitä mutta...
Fressis

Moi! Mukavaa, että otit meihin yhteyttä huolesi kanssa.

Kerrot viestissäsi, että et saa itsetyydytyksessä samanlaista tunnetta kuin silloin, kun kumppanisi hyväilee sinua. Toivot saavasi itsetyydytykseen “oikean seksin tunnetta”. Aluksi onkin hyvä pysähtyä miettimään, miltä “oikea” seksi tuntuu ja mitä seksi ylipäätään on. Seksi on ajatuksia, tunteita ja toimintaa, joiden tarkoitus on kiihottaa ja tuottaa nautintoa sen kaikille osapuolille – olipa sitä yksin tai yhdessä toisen kanssa. Mikäli nuorena harrastaa seksiä, se on useimmiten itsensä hyväilyä eli itsetyydytystä. Joillakin voi myös olla kumppani, jonka kanssa saatetaan esimerkiksi olla sylikkäin, halailla, pussailla, silitellä tai hyväillä toista. Seksuaalista nautintoa voi siis saada monella eri tavalla. On hyvin yksilöllistä, mitä seksi kenellekin tarkoittaa ja mikä kenestäkin tuntuu hyvältä.

Seksi kumppanin kanssa on jokseenkin eri asia kuin itsetyydytys, ja ne myös palvelevat osittain eri tarkoitusta. Niiden ei välttämättä ole tarkoituskaan tuntua täysin samalta, eikä asiasta siksi kannata huolestua. Siinä missä itsetyydytyksessä voi keskittyä vain ja ainoastaan itseensä ja omaan nautintoonsa, seksissä toisen ihmisen kanssa voi tuntea esimerkiksi vetovoimaa, kiintymystä ja yhteyttä kumppaniinsa. Näin ollen seksitilanne kumppanin kanssa voi jo itsessään kiihottaa ja lisätä nautintoa, kun taas yksin tarvitaan oma mielikuvitus avuksi. Jos vain koskettelee itseään ilman, että mieli on kiihottunut, on vaikea kokea nautintoa. Mieltään ja kehoaan voi virittää nautinnolle erilaisilla mielikuvilla ja fantasioilla, joista voit lukea lisää täältä.

Itsetyydyttämään oppii lähinnä harjoittelemalla ja tutustumalla rauhassa kehoonsa, nautintoonsa ja fantasioihinsa. Itsetyydytykseen kannattaa suhtautua avoimin mielin, jolloin erilaisia nautinnon saamisen tapoja voi lähteä tutkimaan laajemmin. Sinun ei tarvitse vertailla omaa kosketustasi kumppanisi kosketukseen, vaan itsetyydytys on sinun oma hetkesi. Itselle sopivien itsetyydytystapojen löytäminen voi viedä aikaa, ja ajan mittaan usein myös oppii uusia tapoja tuottaa itselle mielihyvää. Kaikki ihmiset eivät kokeiluista huolimatta pidä itsetyydytyksestä, eikä sitä silloin tietenkään ole pakko tehdä. Jokainen päättää itse omasta kehostaan. Itsetyydytys voi kuitenkin auttaa oppimaan mieltymyksistään, jolloin myös omalle kumppanille on helpompi sanoittaa, mistä juuri sinä nautit ja miten pidät, että sinua kosketaan. Toki näitä asioita voi opetella myös yhdessä kumppanin kanssa.

Toinen itsetyydytyksen hyöty on, että sen avulla voi oppia tunnistamaan rajojaan eli sitä, mitä sinulle saa missäkin tilanteessa tehdä ja mitä ei. Olet vielä hyvin nuori, minkä vuoksi oman kehon ja mielen rajat voivat olla vielä hakusessa – niin ne ovat monilla aikuisillakin. Kun hyväilette kumppanisi kanssa toisianne, muistattehan kommunikoida samalla selkeästi siitä, mistä tykkäätte ja ette tykkää sekä mitä haluatte tai ette halua tehdä. Jos jokin asia jännittää, hämmentää tai tuntuu ikävältä, aina voi sanoa ei ja keskeyttää tilanteen. Halutessasi voit lukea lisää omista rajoista ja niiden tunnistamisesta Nuorten Exitistä.

Toivottavasti vastauksestani on apua sinulle. Hauskaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jossu
Seksuaalisen kiihottumisen yksilöllisyys Missä vaiheessa pojilla alkaa yleensä seisoa, kun seksitilanne on alkamassa? Olen seurannut, että poikakaverilla alkaa seisoa, kun pussailemme. Kun hän hyväilee vaatteiden läpi minua,...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Seksiin liittyviin tilanteisiin ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa, jonka mukaan asiat etenevät. On siis hyvin yksilöllistä, millaiset asiat tuntuvat esimerkiksi kiihottavilta ja miten jokainen tällaisissa seksiin liittyvissä tilanteissa reagoi. Tämä myös vaihtelee seksikertojen välillä. Kysymykseesi ei siis oikeastaan ole olemassa tiettyä vastausta.

Pohdit myös, voiko erektio tuntua jotenkin hankalalta housut jalassa. Tämäkin varmasti vaihtelee yksilöllisesti ja poikaystäväsi kertoman mukaan hänen kohdallaan asia voi olla niin.

Yleisesti olisi tärkeää keskustella avoimesti oman kumppanin kanssa seksistä ja siihen liittyvistä toiveista. Kumppanin kanssa kannattaa jutella esimerkiksi siitä, mikä seksissä ehkä mietityttää, mitä seksiltä toivoisi ja mitä esimerkiksi ei halua seksissä tehdä. Jos sinua siis mietityttää vielä seksiin liittyvät asiat, suosittelen, että ottaisit ne rohkeasti puheeksi poikaystäväsi kanssa.

Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta löydät myös paljon hyvää tietoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kähis
Kauanko tulee hyväillä ennen etenemistä yhdyntään? Mistä tietää milloin hyväilyjä on jatkettu riittävän pitkään, ja voidaan edetä yhdyntään? Pojan näkökulmasta on vähän ongelmallista, kun itse olisi valmis yhdyntään heti kun...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Riittävän hyväilyn kestoa on vaikea määritellä. Ihmiset kiihottuvat eritavoin ja eri tahtiin. Joskus pelkkä ajatus tai tietynlainen kosketus saa kiihottumaan. Toisinaan yhteys toiseen, läheisyys ja kiintymyksen tunne toiseen saa kehon reagoimaan ja haluamaan seksiä. Seksikerrat ovat myös erilaisia, vaikka kumppani olisikin sama: joskus ei tarvitse yhtään hyväilyä ja toisinaan eritavoin kehon hyväily on molemmin puolin nautinnollista. Yhdyntäseksin ei tarvitse aina olla seksin päämäärä.

Kostuminen voi tapahtua fyysisestä koskettamisesta tai pelkistä ajatuksista. Joillakin genitaalialueen koskettaminen kiihottaa voimakkaammin, toiset taas kokevat suoran koskettamisen epämiellyttävänä. Näistä voi ja kannattaa aina jutella seksikumppanin kanssa ja pikkuhiljaa ajan kanssa sitä oppii tuntemaan toisen kehoa paremmin. Seksikumppanin kanssa on muutenkin tärkeää keskustella vastavuoroisesti siitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja mikä taas ei, ja missä menevät omat rajat.

Kiihottuessa emätin kostuu, laajenee ja avartuu. Kiihottuminen voi tapahtua tosiaan monin tavoin. Lepotilassa emättimen pituus on noin 7-12cm, mutta kiihottuessa emättimen elastisuus lisääntyy, joten peniksen sisään työntäminen kokonaan onnistuu usein hyvin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Roope
Kuinka peräaukkoa hyväillään? Kuinka peräaukkoa hyväillään?
Fressis

Kiitos kysymyksestä!

Pepun seutua voi hyväillä koskettamalla eri tavoin, ihan kuten muitakin kehon osa-alueita. Hyväilyä voi tehdä esimerkiksi sormin tai suulla. Sormilla peräaukon aluetta hyväillessä on hyvä muistaa käyttää liukuvoidetta, koska siellä ei luontaista liukastetta ole. Jos peräaukon seutua hyväilee suulla, on hyvä ottaa käyttöön suuseksisuoja. Hyväilytilanteessa on aina hyvä jutella kumppanin kanssa siitä, millainen kosketus tuntuu hyvältä.

Kivaa kesän jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Rontti
Kysymyksiä kiihottumisesta, laukeamisesta ja hyväilystä Mitä kaikkea tytön vartalossa tapahtuu kiihottumisen aikana? Ja mitä tapahtuu orgasmin aikana? Voisiko yhdynnässä saada useamman siemensyöksyn? Ja miten peppua voisi hyväillä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksistä!

Kiihottuminen tapahtuu oikeastaan aivoissa, mutta kehossa se voi näyttäytyä esimerkiksi, hengityksen nopeutumisena, sydämen sykkeen voimistumisena tai paineen tunteena emättimen alueella. Kiihottuessa emätin kostuu ja häpyhuulet voivat turvota jonkin verran.  Kiihottuminen voi johtaa orgasmikokemukseen, joka on hetkellinen, voimakas mielihyvän tunne. Orgasmin aikana emättimessä, lantionalueella tai muualla kehossa tuntuu rytmikkäitä supistuksia, joiden voimakkuus voi vaihdella. Orgasmin aikana kehossa vapautuu hormoneita, jotka lisäävät hyvänolon tunnetta.

Tyypillisesti yhdynnän aikana voi saada yhden siemensyöksyn. Laukeamisen jälkeen erektio usein laskee ja joutuu hetken odottelemaan, ennen kuin penis kovettuu uudelleen erektioon ja yhdyntää pystytään jatkamaan. Toiset voivat ajatella tämän olevan uusi yhdyntäkerta, toiset taas kokevat saman seksikerran jatkuvan. Joskus orgasmikokemus voi tulla myös ilman siemensyöksyä ja joskus taas siemensyöksy tulee ilman orgasmikokemusta.

Peppua voi hyväillä koskettamalla eri tavoin, niin kuin muitakin kehon osa-alueita. Hyväilytilanteissa on aina hyvä jutella kumppanin kanssa, millainen kosketus tuntuu hyvältä. Anuksen alueen koskettamisessa on hyvä muistaa käyttää liukuvoidetta, koska siellä ei luontaista liukastetta ole.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Roosa
Läheisyys ja seksi Heippa! Olen 16v tyttö, ja minulla olisi muutama kysymys. Olen ollut pari kuukautta yhdessä ikäiseni pojan kanssa, ja seksi on nousemassa varsinkin poikaystävällä hyvin...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Mielenkiinto seksiin herää jokaisella omaan tahtiin. Seksiä on monenlaista ja olettekin jo tuottaneet toisillenne mielihyvää ja nautintoa eri tavoin. Yhdyntäseksi on vain yksi seksin muodoista. Hyvä kuulla, että olet nauttinut läheisyydestä ja ihokosketuksesta poikaystäväsi kanssa.

Ei ole yhtä oikeaa aikaa tai ikää, milloin on oikea aika seksille. Tärkeintä on, että itse haluaa seksiä ja sitä tekee sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa seksiä haluaa harrastaa. Hyvä, että olet kuunnellut omia rajojasi seksin suhteen. Seksiä ei kannata harrastaa vain miellyttääkseen, koska silloin voi olla vaikea oppia tuntemaan millaisista asioista itse seksissä nauttii.

Pohdit, haluavatko pojat aina seksiä, kun löytävät kumppanin. Ei voi yleistää, että tällaisessa tapauksessa pojat haluaisivat aina seksiä. Myös pojat nauttivat hyväilystä ja läheisyydestä.

Kuvaat, että yhdyntä ajatuksena tuntuu jännittävältä ja houkuttavalta. Olisi hyvä, että poikaystäväsi kanssa juttelette siitä, mitkä asiat ovat tässä vaiheessa ok seksin ja mielihyvän tuottamisen suhteen. Voitte hyvin jatkaa mielihyvän tuottamista eri tavoin, yhdyntä tai suuseksi tapahtuu silloin kun se molemmista tuntuu hyvältä ajatukselta.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: K
Mitä hyväily on? Mitä hyväily on
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Hyväilyä voi tehdä esimerkiksi sormin, koskettelemalla kumppania kehon herkiltä alueilta, joita ovat muun muassa huulet, rinnat, peppu ja sukupuolielinten alue. Kumppania voi hyväillä myös suulla, esimerkiksi pussailemalla.

Hyväilyseksin tarkoituksena on läheisyyden kokeminen sekä omaan ja kumppanin kehoon tutustuminen. Hyväilyssä opitaan, mikä tuntuu kumppanista ja itsestä hyvältä. Kosketus, joka tuntuu itsestä hyvältä, ei välttämättä tunnu kumppanista samalta. Hyväilyssä voi kokea usein myös kiihottumista ja seksuaalista nautintoa. Halutessasi voit lukea lisää seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista.

Kivaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?