Kysymys & vastaus

romppu

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuuskatuotteista on löydetty tähän mennessä ainakin 28 syöpävaarallista ainetta. Suunuuskan syöpävaarallisuus vaihtelee eri tuotteissa riippuen käytetyistä raaka-aineista ja valmistusmenetelmistä.

Ruotsalaisen suunuuskan on todettu lisäävän vaaraa sairastua suusyöpään, ruokatorven syöpään sekä haimasyöpään. Lue lisää nuuskan käytön haitoista ja nuuskan käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyn jatkoa!

Kysymys & vastaus

klaba

Kiitos kysymyksestäsi! Suusyövän tärkeimmät aiheuttajat ovat tupakka ja alkoholin käyttö. Erityisen vaarallista on tupakkatuotteiden ja alkoholin yhteisvaikutus. Esimerkiksi vaikka Ruotsissa nuuskaaminen on yleisempää kuin Suomessa, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat olleet pitkään Suomea vähäisempää.

Maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut myös ruotsalaisen suunuuskan syöpävaaralliseksi ja lisäävän riskiä mm. suusyöpään. Vielä ei tarkalleen osata sanoa, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä. Vaikka nuuskan käyttö ei lisää riskiä yhtä paljon kuin tupakan/savukkeiden polttaminen, se on kuitenkin merkittävä vältettävissä oleva syöpäriski.

Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Mahdolliset pitkän ajan kuluessa kehittyvät haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa, tarpeeksi suurissa tutkimuksissa. Tällaisia on tehty vasta vähän ja niissä haittavaikutuksia on tullut ilmi.

Lisätietoa asiasta löydät Ilman syöpää -sivulta  (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).

Kysymys & vastaus

Sipakko

Kiitos kysymyksestäsi!

Noin kolmannes ihmisistä sairastuu jossakin elämänvaiheessa syöpään. Syövän todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Iän lisäksi sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat omat elintavat, elinympäristö, perimä ja sattuma.

Elintapojen (kuten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, ravitsemus, liikunta, auringolle altistuminen) vaikutus syövän riskiin on yhteensä noin 40 %. Näistä tupakkatuotteet ovat ylivoimaisesti tärkein tekijä. On arvioitu, että kolmannes kaikista syövistä olisi tupakkatuotteiden aiheuttamaa. Tupakkatuotteiden käytön vaikutus syöpäriskiin vaihtelee eri syöpien osalta. Keuhkosyöpään sairastumisessa savukkeiden vaikutus on noin 90 %. Eli käytännössä tupakoimattomuus suojaa erittäin hyvin keuhkosyövältä. Tupakkatuotteet (savukkeet ja nuuska) ja alkoholi ovat erityisen epäterveellinen yhdistelmä, joka lisää erityisesti suun alueen syövän riskiä.

Tupakkatuotteista erossa pysyminen on terveyden kannalta erittäin merkittävä päätös. Myös lopettamalla tupakkatuotteiden käytön lisää omaa terveyttään monin tavoin: Sydän- ja verisuonitautien, keuhkosairauksien ja diabeteksen riski vähenee merkittävästi.  Samalla myös syöpäriski vähenee. Esimerkiksi 10 vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkosyövän riski on vähentynyt lähes viidesosaan tupakoivaan ihmiseen verrattuna.