Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.
Hienoa, että olet päättänyt lopettaa sähkösavukkeen käytön. Se on terveytesi ja hyvinvointisi kannalta fiksu päätös ja pystyt siihen varmasti 😊 Lopettamisessa voit käyttää tukena Erovirasto-sovellusta ja Fressiksen muita lopettamisen tuen sisältöjä.
Pitää paikkansa, että sähkösavukkeissa käytettävät nikotiinilliset ja nikotiinittomat nesteet ja käytössä syntyvä höyry sisältävät monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja syöpävaarallisia aineita. Syövän kehittyminen on kuitenkin pitkäaikainen prosessi ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät kuten ikä, elintavat, perimä ja sattuma.
Tiedetään, että elintavoista tupakkatuotteiden käyttö on keskeisin tekijä, joka lisää syövän riskiä, mutta sähkösavukkeiden osalta tutkimustietoa ei ole vielä yhtä paljon. Sähkösavuke on vielä melko uusi tuote ja koska sähkösavukelaitteita ja niissä käytettäviä nesteitä on runsaasti erilaisia, niiden tarkempien terveyshaittojen tutkiminen on haastavaa.
On kuitenkin selvää, että sähkösavukkeiden käyttö on haitallista monin tavoin, mutta on hyvä huomioida, että nuorilla syöpä on harvinainen sairaus. En siis näkisi aiheellisena sitä, että olet tässä kohden huolissasi syöpään sairastumisesta. Tärkeintä on, että pysyt päätöksessäsi lopettaa sähkösavukkeen käytön kokonaan, ja että pysyt erossa myös muista tupakka- ja nikotiinituotteista. 😊
Hyvä tietää HPV:sta
Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on kysymys, jota useat nuoret miettivät ja jota aika-ajoin kysytään Fressiksessä paljon. 😊
Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissaan, sillä itsetyydytys suihkulla ei ole riskitekijä millekään syövälle. Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.
Mukavaa syksyä!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Tupakointisi on ollut satunnaista ja tässä vaiheessa vielä sen verran lyhytaikaista, että riskiä millekään vakaville haitoille tässä vaiheessa tuskin on, eikä sinun tarvitse olla sen enempää huolissasi. Tupakointi on tunnettu syövän riskitekijä, mutta syövän kehittyminen on usein hidas tapahtuma ja vaatii yleensä useiden vuosien tai vuosikymmenten tupakointia. Syövän kehittyminen on muutenkin monimutkainen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat omien elintapojen lisäksi mm. ympäristö, perintötekijät sekä sattuma.
Kaikki tupakointi on toki aina terveydelle haitallista, joten suosittelen, että pysyt jatkossa erossa tupakasta. Tupakointi voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa esimerkiksi erilaisia hengitysteiden ja keuhkojen ärsytysoireita, ja kuvaamasi rintaan sattuminen voi johtua esimerkiksi tästä. Tällaiset oireet helpottavat usein nopeastikin sen jälkeen, kun tupakointi loppuu. Mitä nopeammin tupakoinnin lopettaa, sitä vähemmän mitään terveydellistä haittaa ehtii syntyä. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.
Tsemppiä syksyyn!
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Valitettavasti on vaikea määritellä tupakoinnille mitään tiettyä määrää, joka lisää riskiä vakaville haitoille, kuten syövälle. Haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti, mutta kaikki tupakointi on kuitenkin terveydelle haitallista. Yleisesti voidaan todeta, että mitä pidempään tupakointi jatkuu, sen suurempi on riski sille, että vakavia haittoja ilmenee.
Pohdit kysymyksessäsi tupakoinnin vaikutusta esimerkiksi syöpäriskiin. Syövän todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Iän lisäksi sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat omat elintavat, elinympäristö, perimä ja sattuma. Elintavoista tupakkatuotteiden käyttö on keskeisin syövän riskiä lisäävä tekijä. On arvioitu, että noin kolmannes kaikista syövistä olisi tupakkatuotteista johtuvia. Tupakkatuotteiden käytön vaikutus syöpäriskiin vaihtelee eri syöpien osalta. Esimerkiksi keuhkosyöpään sairastumisessa tupakoinnin vaikutus on noin 90%.
Tupakoinnista erossa pysyminen on terveyden kannalta erittäin merkittävä päätös. Myös lopettamalla tupakoinnin lisää omaa terveyttään monin tavoin. Syövän riskin lisäksi myös sydän- ja verisuonitautien, keuhkosairauksien ja diabeteksen riski vähenee merkittävästi lopettamisen jälkeen.
Ei ole siis olemassa muuta ”turvarajaa” tupakoinnille kuin että sitä ei kannata tehdä ollenkaan. Jokainen tupakka haittaa elimistön toimintaa. Lue lisää tupakoinnin haitoista Fressiksestä. Fressiksestä saa myös tukea lopettamiseen, samoin Erovirasto-sovelluksesta.
Hei ja kiitos viestistäsi.
Kerrot olleesi veneilemässä aurinkoisena päivänä ja päälakesi alkoi punoittamaan jakauksen kohdalta tämän jälkeen. Sinulla oli ollut aurinkorasvaa ja aurinkolasit ja onkin tosi hyvä juttu, että olet huolehtinut hienosti aurinkosuojauksesta! Hatun kerrot unohtaneesi, mutta se ei ole vakavaa jos muutaman kerran näin tapahtuu. Pääasia on, että huolehdit aurinkosuojasta muuten säännöllisesti, käytät aurinkorasvaa, aurinkolaseja, hattua ja pysyt varjossa päivän kuumimpina tunteina jos se on mahdollista.
Punoittavaan jakaukseen voit laittaa esimerkiksi after sun -voidetta tai mietoa kortisonivoidetta, joita saa apteekista ilman reseptiä. Iho paranee nopeasti ja yhdestä ihon palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan tai murehtia liikaa. Toistuva ja jatkuva ihon palaminen lisää syöpäriskiä, mutta satunnaisesta palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan.
Kuulostaa, että sinulla on hyvin tiedossa miten auringolta tulee suojautua, se on hienoa. Mukavaa ja lämmintä loppukesää sinulle!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.
Kerrot, että grillailet perheesi kanssa kesän aikana viikonloppuisin ja olet huolissasi siitä, onko se liikaa ja voiko siitä tulla liikaa karsinogeenejä. Lähdetään liikkeelle siitä, että yhteiset ruokahetket perheen kesken ovat tärkeitä ja arvokkaita hetkiä, joista kannattaa rohkeasti nauttia. Jo tuollaiset hetket sinällään voivat olla terveyttä tukevia ja tuoda iloa elämään.
Kuvailet viestissäsi, että grillaatte melko pitkälti kasvispohjaisia tuotteita, mikä on oikein hyvä asia niin terveyden kuin luonnon kannalta. Jos grilliaterioita halutaan hieman tasapainottaa, voit ehdottaa tarjoilujen kylkeen erilaisia vihersalaatteja, tai vaikkapa tuoreita hedelmiä tai hedelmäsalaatteja jälkiruoaksi.
Karsinogeenit ovat grillauksessa syntyviä PAH-yhdisteitä, joita muodostuu epätäydellisen palamisen seurauksena. Paras keino välttää näiden yhdisteiden muodostumista on välttää ruoan polttamista suoraan liekeissä ja käyttää hyvin puhdistettua grilliä ja grillausvälineitä. Jos siis grillaatte esimerkiksi hiilloksella tai sähkögrillillä ilman suoraa tulen liekkiä, PAH-yhdisteitä ei muodostu samalla tavalla. Periaatteessa on niin, että esimerkiksi liekeissä grillattu tai poltettu kasvis sisältää PAH-yhdisteitä siinä missä lihapitoinen makkarakin, mutta kokonaisruokavalion ja terveyden kannalta kasvispitoinen ja kasvisperäiset tuotteet ovat aina ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin eläinperäiset tuotteet. Kasvisnakkejakaan ei kuitenkaan kannata nautiskella päivittäin, vaan kiinnittää aina huomiota vaihtelevaan ja monipuoliseen ateriointiin. Jos syöt arkipäivisin monipuolisesti, on ihan ok herkutella viikonloppuisin.
On tarkkaan vaikea arvioida sitä, minkälainen määrä grillaamista olisi terveyden kannalta haitallista – sitä ei ole juurikaan tieteellisesti tutkittu. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että poltettu ruoka ei tee terveydelle hyvää. Voit kuitenkin olla huoletta perheesi kanssa kesäisin grillaamassa, jos kuitenkin kiinnitätte huomiota kasvisruokailuun ja pidätte grillin puhtaana – ettekä siis grillaa ruokaa suoraan liekeissä.
Lisäksi kysyit sitä, mikä kaikki aiheuttaa syöpää, ja se onkin jo hieman haastavampi kysymys. Suurin osa syövistä liittyy ikääntymiseen. Syövän riski kasvaa sitä mukaa, kun ihmiselle tulee lisää ikää. Mitä pidempään ihminen elää, sitä enemmän hän ehtii altistua syövän riskitekijöille. Siksi ikääntymisen myötä on todennäköisempää, että soluihin kertyy vaurioita, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Tämä ei siis kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että kaikki pitkään elävät sairastuvat syöpään: se tarkoittaa ainoastaan sitä, että pitkä ikä nostaa riskiä sairastua syöpään.
Elinympäristössämme ja elintavoissamme on tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Ympäristössä on useita kemikaaleja ja muita tekijöitä, jotka voivat lisätä syövän riskiä. Nämä yhdisteet voivat olla luonnollisia (kuten auringon säteily) tai ihmisen tuottamia, kuten jotkut kemikaalit tai tupakan savu. Myös jotkin virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa syöpää. Elintapoihin liittyviä riskitekijöitä ovat mm. tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, auringon UV-säteilylle altistuminen, punaisen lihan runsas käyttö, ylipaino ja liikkumattomuus. Kuvailit viestissäsi omia elintapojasi ja kuulosti siltä, että sinulla on moni asia elintapojen suhteen erittäin hyvällä mallilla!
Syöpää ei voi periä esimerkiksi omilta vanhemmiltaan. Yksilö voi kuitenkin periä geenivirheen, joka voi lisätä alttiutta syövän syntymiselle. Koska geenien prosessit ovat hyvin monimutkaisia, saattaa geenitasolla tapahtua syövän syntymiseen johtavia virheitä ilman että merkittävää syövälle altistumista olisi muuten tapahtunut. Tämän vuoksi sanotaan, että syövän syntyy vaikuttaa myös sattuma.
Yksittäisen henkilön sairastuessa syöpään on harvoin mahdollista tarkalleen tietää, mikä on aiheuttanut syövän. Syöpään sairastunut on saattanut altistua useille riskitekijöille elämänsä aikana ja soluvaurioiden kehittyminen syöväksi on vienyt pitkän ajan. Lasten ja nuorten syöpien syntyminen johtuu yleensä sattumasta tai peritystä alttiudesta.
Syöpää ei kannata liikaa murehtia terveenä ja nuorella iällä. On luonnollista, että sen kaltaiset sairaudet voivat pelottaa ja on hyvä ottaa asioista selvää, mutta liiallinen yliajattelu syöpään liittyen ei ole tarpeen. On myös hyvä huomioida, että syöpien hoitokeinot ja hoitaminen ovat nykyisin hyvällä tasolla, ja yhä useampi syöpään sairastunut henkilö myös toipuu sairaudestaan. Lisäksi erilaisten seulontaohjelmien ansiosta tauti voidaan löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja hoitaa jo syövän esiasteita, jolloin varsinainen syöpä ei pääse kehittymään. Yksilötasolla terveellisillä elintavoilla pystytään myös tehokkaasti ehkäisemään syöpää.
Jos olet usein huolissasi syöpään liittyvistä asioista, suosittelen sinua keskustelemaan aiheesta esimerkiksi vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin.
Toivottavasti nautit tulevasta kesästä ja lomastasi huoletta!
Moikka!
Itsetyydytys suihkulla ei lisää minkään syövän riskiä. Samasta aiheesta on kysytty meiltä aiemminkin. Lisätietoa aiheesta voit lukea vastauksista nimimerkeille Joo, Outo kysymys, ☹, Todella huolestunut, Höh.
Vastaamme tähän kysymykseen nyt viimeisen kerran. Aihe selkeästi mietityttää sinua kovasti ja aiheuttaa sinulle huolta. Sen sijaan, että jäisit yksin pohtimaan asiaa, suosittelemme, että keskustelisit asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Voit olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaasi tai kouluterveydenhuoltoon. Sieltä saat tarvittavaa tukea siihen, että saat huolen pois mielestäsi.
Tsemppiä kevääseen ja muista, että ei ole sellaista asiaa, josta ei voisi terveydenhuollon ammattilaisille puhua – rohkeasti vain!
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Syöpä on sairaus, jonka syntymiseen vaikuttavat useat eri tekijät: ympäristö, perintötekijät, sattuma sekä elintavat. Sattumaan ja perintötekijöihin ihminen ei voi itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoilla voi vaikuttaa siihen, että syöpään sairastumisen riski olisi mahdollisimman pieni. Lyhytaikaiset tai yksittäiset poikkeamat terveellisistä elintavoista eivät aiheuta syöpää. Yleensä tarvitaan pitkäaikainen altistuminen riskitekijöille ja sen lisäksi myös muita tekijöitä (ympäristö, perintötekijät tai sattuma), että syöpää pääsee kehittymään.
Elintavoista mm. alkoholin käyttö lisää syöpään sairastumisen riskiä. Alkoholi sisältää etanolia, joka on syöpää aiheuttava tekijä eli karsinogeeni. Lisäksi on olemassa myös muita mekanismeja, joiden kautta alkoholin käyttö kasvattaa riskiä sairastua syöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.
Alkoholi ei ole nuorelle muutenkaan suositeltavaa, sillä se aiheuttaa merkittäviä haittoja nuoren kehittyvässä elimistössä esimerkiksi aivoille. Alkoholin haitoista löydät lisää tietoa Fressiksen tietopankista.
Mukavaa vuoden alkua!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Viittaat varmaankin vanhoilla uutisilla siihen, kun joitakin vuosia sitten uutisissa oli kohua jogurtin sisältämästä asetaldehydistä. Asetaldehydi on elintarviketeollisuudessa yleisesti käytössä oleva aromiaine, jota löytyy luontaisesti myös esimerkiksi omenasta. Jogurtin asetaldehydipitoisuus on hyvin matala, pienempi kuin vaikkapa juuri omenassa.
Asetaldehydi on karsinogeeninen aine. Karsinogeenit ovat aineita, jotka altistavat syövälle, mutta monissa tavanomaisissa ja yleisesti käytössä olevissa ruoka-aineissa esiintyy ihan luontaisestikin pieniä määriä karsinogeenisiä aineita. Niiden, kuten jogurtinkin, normaali syöminen on ihan turvallista eikä lisää syövän riskiä, eli voit siis syödä jogurttia huoletta. Haitallisen aineen pitoisuus ja käytön runsaus ratkaisevat sen, onko jokin ruoka terveydelle vaarallista. Ihmisellä on myös luontaisia puolustusmekanismeja tällaisia aineita vastaan.
Jogurtin terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti ja laajoissa tutkimuksissa on todettu, että jogurtti voi itse asiassa vähentää elintapoihin liittyvän ruokatorvensyövän riskiä. Maailman syöpätutkimussäätiön analyyseissa jogurttia ei ole liitetty kohonneeseen syövän riskiin. Sen sijaan jogurtilla on monia hyviä terveysvaikutuksia. Jogurtin säännöllinen syöminen liittyy muun muassa pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin.
Syövän kehittyminen on kuitenkin varsin monimutkainen prosessi ja yksittäisillä ruoilla ei ole juuri merkitystä sen kehittymiselle. Sen sijaan se merkitsee, millaiset ruokailutottumukset ovat pitkällä aikavälillä ja millainen ruokavalio on kokonaisuudessaan. Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kuitua ja kasviksia, on paras tapa pienentää syövän riskiä.
Mukavaa kevättä!