Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On hienoa, että tarkastelet nuuskaan liittyvää tietoa kriittisesti. Netistä löytyy nykyään runsaasti tietoa ja sen suhteen täytyy olla tarkkana. Fressiksen tietopankissa kerrotut nuuskan käytön haitat perustuvat tutkittuun tietoon. Tämä tiedon perusteella erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Monia niistä on myös mainitsemassasi ruotsalaistyyppisessä nuuskassa. Syöpää aiheuttavalla/ syöpävaarallisella aineella on kyky aiheuttaa tai edistää syövän syntyyn johtavia soluvaurioita. Maailman terveysjärjestön, WHO:n, syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut ruotsalaisen nuuskan syöpävaaralliseksi.

Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen tapahtumasarja. Syövän syntyyn vaikuttavat yksilön ikä, elintavat ja elinympäristö ja siksi on vaikea sanoa suoraan, onko syöpä syntynyt pelkästään nuuskan käytön seurauksena. Jotta tieteellisesti on mahdollista osoittaa, että yksittäinen aine aiheuttaa esimerkiksi syöpää, vaatii se pitkän aikavälin tutkimusta. Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Mahdolliset pitkän aikavälin haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa ja riittävän suurissa tutkimuksissa. Tällaisia tutkimuksia on vasta vähän ja niissä on tullut haittavaikutuksia ilmi.

Kuitenkin riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpävaarallisille aineille kasvaa. Tutkimusten mukaan ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suun alueen syöpiin. Tietyn yksittäisen riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on lähes aina vaikea osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat myös muut riskitekijät. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on yksi merkittävä syöpäriskiin vaikuttava tekijä, johon yksilö voi itse vaikuttaa.

Tämä kysymys on mietityttänyt myös nimimerkkejä klaba ja Sipakko.

Ilman Syöpää sivuilta voit halutessasi lukea lisätietoa (esim. Suunuuska aiheuttaa syöpää –artikkelin) ja sieltä löydät myös lähdeaineistoa.

Hyvää alkanutta kevättä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Virallista tietoa siitä, kuinka moni on sairastunut syöpään nuuskan käytön seurauksena ei ole. Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin poltettavia tupakkatuotteita. Erityisesti pitkän aikavälin tutkimuksia nuuskan käytön terveysvaikutuksista on vielä varsin vähän. Tähän mennessä nuuskasta on kuitenkin tunnistettu noin 30 syöpävaarallista ainetta. Eli näillä syöpävaarallisilla aineilla on kyky aiheuttaa tai edistää syövän syntyyn johtavia soluvaurioita. Suomessa pääosin käytetty ruotsalainen kostea nuuska on myös luokiteltu syöpävaaralliseksi.

Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen tapahtumasarja. Useimpien syöpien syntyyn vaikuttavat muun muassa ikään, elintapoihin ja elinympäristöön liittyvät tekijät. Elimistömme solut altistuvat jatkuvasti ympäristön ja elintapojemme tuottamille riskitekijöille. Kun altistuu saman aikaisesti useammalle riskitekijälle ja altistus on jatkuvaa, voi se johtaa solun perimän eli DNA:n vaurioon. Aina solu ei pysty itse korjaamaan näitä vauriota, ja silloin siitä voi vuosien mittaan kehittyä syöpä.

Syövän syntyyn vaikuttavat siis yksilön ikä, elintavat ja elinympäristö ja siksi on vaikea sanoa suoraan, mikä syöpä on syntynyt pelkästään nuuskan käytön seurauksena ja mikä ei. Kuitenkin riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpävaarallisille aineille kasvaa. Tutkimusten mukaan ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suusyöpään ja ruokatorven syöpään. Riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on vaikea osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat myös muut riskitekijät. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on yksi merkittävimmistä syöpäriskiin vaikuttavista tekijöistä, joihin yksilö voi itse vaikuttaa.

Halutessasi voit lukea lisää täältä ja täältä.

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuuskatuotteista on löydetty tähän mennessä ainakin 28 syöpävaarallista ainetta. Suunuuskan syöpävaarallisuus vaihtelee eri tuotteissa riippuen käytetyistä raaka-aineista ja valmistusmenetelmistä.

Ruotsalaisen suunuuskan on todettu lisäävän vaaraa sairastua suusyöpään, ruokatorven syöpään sekä haimasyöpään. Lue lisää nuuskan käytön haitoista ja nuuskan käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyn jatkoa!

Fressis
Kysymys & vastaus

Kiitos kysymyksestäsi! Suusyövän tärkeimmät aiheuttajat ovat tupakka ja alkoholin käyttö. Erityisen vaarallista on tupakkatuotteiden ja alkoholin yhteisvaikutus. Esimerkiksi vaikka Ruotsissa nuuskaaminen on yleisempää kuin Suomessa, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat olleet pitkään Suomea vähäisempää.

Maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut myös ruotsalaisen suunuuskan syöpävaaralliseksi ja lisäävän riskiä mm. suusyöpään. Vielä ei tarkalleen osata sanoa, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä. Vaikka nuuskan käyttö ei lisää riskiä yhtä paljon kuin tupakan/savukkeiden polttaminen, se on kuitenkin merkittävä vältettävissä oleva syöpäriski.

Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Mahdolliset pitkän ajan kuluessa kehittyvät haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa, tarpeeksi suurissa tutkimuksissa. Tällaisia on tehty vasta vähän ja niissä haittavaikutuksia on tullut ilmi.

Lisätietoa asiasta löydät Ilman syöpää -sivulta  (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).

Fressis
Kysymys & vastaus

Kiitos kysymyksestäsi!

Noin kolmannes ihmisistä sairastuu jossakin elämänvaiheessa syöpään. Syövän todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Iän lisäksi sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat omat elintavat, elinympäristö, perimä ja sattuma.

Elintapojen (kuten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, ravitsemus, liikunta, auringolle altistuminen) vaikutus syövän riskiin on yhteensä noin 40 %. Näistä tupakkatuotteet ovat ylivoimaisesti tärkein tekijä. On arvioitu, että kolmannes kaikista syövistä olisi tupakkatuotteiden aiheuttamaa. Tupakkatuotteiden käytön vaikutus syöpäriskiin vaihtelee eri syöpien osalta. Keuhkosyöpään sairastumisessa savukkeiden vaikutus on noin 90 %. Eli käytännössä tupakoimattomuus suojaa erittäin hyvin keuhkosyövältä. Tupakkatuotteet (savukkeet ja nuuska) ja alkoholi ovat erityisen epäterveellinen yhdistelmä, joka lisää erityisesti suun alueen syövän riskiä.

Tupakkatuotteista erossa pysyminen on terveyden kannalta erittäin merkittävä päätös. Myös lopettamalla tupakkatuotteiden käytön lisää omaa terveyttään monin tavoin: Sydän- ja verisuonitautien, keuhkosairauksien ja diabeteksen riski vähenee merkittävästi.  Samalla myös syöpäriski vähenee. Esimerkiksi 10 vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkosyövän riski on vähentynyt lähes viidesosaan tupakoivaan ihmiseen verrattuna.

Fressis