Alkoholi
Nimimerkki: tottako

Onko alkoholissa syöpää?

Onko alkoholissa syöpää?

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Syöpä on sairaus, jonka syntymiseen vaikuttavat useat eri tekijät: ympäristö, perintötekijät, sattuma sekä elintavat. Sattumaan ja perintötekijöihin ihminen ei voi itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoilla voi vaikuttaa siihen, että syöpään sairastumisen riski olisi mahdollisimman pieni. Lyhytaikaiset tai yksittäiset poikkeamat terveellisistä elintavoista eivät aiheuta syöpää. Yleensä tarvitaan pitkäaikainen altistuminen riskitekijöille ja sen lisäksi myös muita tekijöitä (ympäristö, perintötekijät tai sattuma), että syöpää pääsee kehittymään.

Elintavoista mm. alkoholin käyttö lisää syöpään sairastumisen riskiä. Alkoholi sisältää etanolia, joka on syöpää aiheuttava tekijä eli karsinogeeni. Lisäksi on olemassa myös muita mekanismeja, joiden kautta alkoholin käyttö kasvattaa riskiä sairastua syöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Alkoholi ei ole nuorelle muutenkaan suositeltavaa, sillä se aiheuttaa merkittäviä haittoja nuoren kehittyvässä elimistössä esimerkiksi aivoille. Alkoholin haitoista löydät lisää tietoa Fressiksen tietopankista.

Mukavaa vuoden alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?