SeksiYleinen
Nimimerkki: Todella huolestunut

Voiko suihkuttelu suoraan emättimeen olla riski munasarjasyövälle?

Olen todella peloissani ja toivon että vastaatte kysymykseeni. Olen siis nainen ja olen suihkuttanut alapäätäni suihkussa käynnin yhteydessä lähes päivittäin noin kuuden vuoden ajan ja en ole tiennyt että se olisi riski munasarja syövälle mutta nyt luin vanhoista uutisista että olisi. Ja koska olen jo kuusi vuotta suihkuttanut suihkun yhteydessä vettä suoraan alapääni sisälle kuinka suuren munasarjasyöpä riskin olen itselleni jo aiheuttanut? Minua pelottaa todella paljon!!
Voiko kuuden vuoden päivittäinen suihkuttelu vedellä suihkussa suoraan alapään sisälle olla oikeasti suurentunut riski munasarjasyövälle
Onko tämä koko juttu edes totta? Minua pelottaa todella paljon tämä asia toivon että vastaisitte.

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Voit olla rauhallisin mielin, sillä suihkuttelu suoraan emättimeen ei ole riskitekijä munasarjasyövälle. Munasarjasyövän tiedettyjä riskitekijöitä ovat sukutausta (eli äidillä tai siskolla on ollut munasarjasyöpä tai tietyt suvussa periytyvät geenimutaatiot), ikä, endometrioosi ja yli 10 vuotta jatkunut vaihdevuosien hormonikorvaushoito. Näiden riskitekijöiden olemassaolo ei toisaalta tarkoita, että automaattisesti sairastuu munasarjasyöpään.

Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista.

Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?