Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Punapää
Auringolta suojautuminen ja palaminen Menin veneilemään kahdeksi tunniksi iltapäivällä. Aurinkorasvasin joka paikan huolellisesti kuten aina ja laitoin aurinkolasit, mutta minä lahopää unohdin hatun kotiin vaikka pidän sitä aina...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kerrot olleesi veneilemässä aurinkoisena päivänä ja päälakesi alkoi punoittamaan jakauksen kohdalta tämän jälkeen. Sinulla oli ollut aurinkorasvaa ja aurinkolasit ja onkin tosi hyvä juttu, että olet huolehtinut hienosti aurinkosuojauksesta! Hatun kerrot unohtaneesi, mutta se ei ole vakavaa jos muutaman kerran näin tapahtuu. Pääasia on, että huolehdit aurinkosuojasta muuten säännöllisesti, käytät aurinkorasvaa, aurinkolaseja, hattua ja pysyt varjossa päivän kuumimpina tunteina jos se on mahdollista.

Punoittavaan jakaukseen voit laittaa esimerkiksi after sun -voidetta tai mietoa kortisonivoidetta, joita saa apteekista ilman reseptiä. Iho paranee nopeasti ja yhdestä ihon palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan tai murehtia liikaa. Toistuva ja jatkuva ihon palaminen lisää syöpäriskiä, mutta satunnaisesta palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kuulostaa, että sinulla on hyvin tiedossa miten auringolta tulee suojautua, se on hienoa. Mukavaa ja lämmintä loppukesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Aurinkorasvaaja
Millaista aurinkovoidetta tulisi käyttää? Mihin kaikkialle kasvojen aurinkovoidetta kuuluu laittaa? Naamaan tietty ainakin ja otsaan, mutta entä esim. korvanlehdet, niska, dekoltee ja kaula, onko niihin parempi laittaa kasvojen...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksistäsi.

Kysyt että käyttäisitkö kasvojen aurinkovoidetta vai tavallista aurinkovoidetta pään ja kaulan ihoalueilla. Ensinnäkin hienoa, että ylipäätään käytät aurinkovoidetta, se on tärkeintä. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat parempia kasvoille sen takia, että ne on suunniteltu käytettäväksi kasvojen alueen herkemmällä iholla, eivätkä näin ollen aiheuta yhtä helposti ihoärsytystä.

Kerrot käyttäväsi suojakertoimen 50 voiteita, mikä on hyvä asia. Rasvaus kannattaa tehdä niin, että sinulla on päällä ne vaatteet, joita käytät ja sitten rasvaat kaikki ne alueet, jotka jäävät ilman vaatteiden suojaa. Levitä siis voidetta myös esimerkiksi korville, korvien taustoihin, niskalle, dekolteelle ja kaulalle, jos ne jäävät paljaiksi. Usein tosiaan mainitsemasi silmäluomet unohtuvat rasvata, mutta rasvaa on hyvä levittää myös niihin.

Pohdit myös, onko suojakerroin 30 riittävä huulillesi. Hienoa, että muistat huomioida myös huulesi. Sanoisin, että voit ostaa nykyisen huulille tarkoitetun suojakertoimesi lisäksi korkeammalla suojakertoimella varustetun huulirasvan, mutta älä kuitenkaan turhaan heitä vanhaa roskiin. Voit seurata UV-säteilyä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja käyttää matalammalla suojauksella olevaa huulirasvaasi, kun säteily ei ole voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä vahvempaa voidetta on käytettävä tai lisättävä enemmän ja useammin matalamman suojakertoimen voidetta.

Jos kaipaat vielä tarkempia neuvoja aurinkovoiteiden valitsemiseen, voit käydä kysymässä apua ja suosituksia apteekin henkilökunnalta – he osaavat varmasti auttaa. Lue myös lisää auringolta suojautumisesta Fressiksen artikkelista.

Ihanaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Kesää miettivä
Voiko vuosi sitten avattuja aurinkovoiteita enää käyttää? Tässä tulee kesäinen kysymys vähän ajoissa… Ostin tuubiaurinkorasvat keholle ja kasvoille sekä aurinkohuulirasvan viime vuoden keväällä. Suojakertoimet on 50 molemmissa tuubeissa ja 30 huulirasvassa,...
Fressis

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi. Kuulostaa siltä, että sinulla on aurinkovoiteiden käyttö hyvin hallussa. Se on erittäin hieno asia.

Kysymykseesi on hieman hankala antaa täsmälleen oikeaa vastausta. Aurinkorasvat säilyvät parhaiten huoneenlämmössä. Jos rasvat ovat esimerkiksi kulkeneet mukanasi kesän ajan rannoilla tai olleet suorassa auringon paahteessa, voidaan sanoa, että niiden säilyvyys ja laatu on kärsinyt. Tämän kaltaisessa tilanteessa voidaan siis nyrkkisääntönä pitää, että rasvat säilyvät hyvänä noin vuoden säilytystavasta riippumatta. Jos ostit siis tuotteet keväällä, voisit vielä alkukeväästä käyttää niitä pois ja ostaa myöhemmin kesällä uusia tuotteita. Aurinkorasvan käyttö ainakin mm. kasvoilla on suositeltavaa jo talven ja alkukevään auringossa!

Aurinkorasvoissa ominaista on siis se, että niiden suojateho kärsii, mikäli rasvaa on säilytetty auringossa tai samaa rasvapurkkia käytetään yli vuoden. Purkeissa ilmoitetaan se, kuinka kauan tuote säilyy ja sitä päivämäärää on suositeltavaa noudattaa.  On valitettavaa, että rasvat ovat tosiaan melko kalliita. Kannattaa kuitenkin käydä esimerkiksi apteekissa kysymässä apua ja suosituksia edullisimmista tuotteista. Suomessa myös edullisemmat aurinkorasvat ovat luotettavia ja vastaavat suojakertoimeltaan purkissa ilmoitettua lukemaa.

Voit lukea vielä lisää auringolta suojautumisesta Fressiksen artikkelista.

Toivottavasti tämä auttoi tilanteessasi edes hieman!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: auringonpalvoja
Onko mahdollista ruskettua turvallisesti? Miten voi ruskettua mahdollisimman turvallisesti?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihmisten välillä vaihtelee suuresti se, miten kauan he voivat oleskella auringossa palamatta. Aiemmin hankittu rusketus ei vaikuta tuohon aikaan, eivätkä auringonotto tai palaminen karaise ihoa. Rusketuksen antama suoja vastaa suunnilleen aurinkorasvan suojakerrointa 4. Ihmisen ihotyyppi voi olla hyvin herkkä tai paremmin aurinkoa sietävä.

Herkkäihoiset voivat palaa kovassa paahteessa jo kymmenessä minuutissa. He eivät rusketu herkästi, ja heillä on myös muita suurempi riski sairastua pahalaatuiseen ihosyöpään, melanoomaan.

Ihmiset voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Vain harva kuuluu puhtaasti yhteen ihotyyppiin, mutta luokittelusta ja oman ihotyypin tunnistamisesta on silti hyötyä. Luokkien avulla voi oppia, miten auringossa kannattaa käyttäytyä ja kuinka hyvin suojautua. Voit lukea lisää ihotyypeistä ja tunnistaa oman ihotyyppisi täältä.

Kun haluaa ottaa aurinkoa, aurinkorasvan suojakertoimen pitää olla vähintään 30, jotta se tehoaa. Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Aurinkovoide suodattaa noin 96 prosenttia auringon UVB-säteilystä. Aurinkorasva ei estä ruskettumista. Toisaalta, ruskettuminen ei ole terveellistä, sen todistavat tutkimukset. Rusketus on ihon keino suojata ihon syvempiä kerroksia auringon säteilyltä, ja sen suoja vastaa enintään suojakerrointa 4. Voit lukea lisää aurinkorasvan käytöstä tästä.

Voiteesta huolimatta iho saa sitä enemmän UV-säteilyä, mitä kauemmin oleskelet auringossa. Auringossa oleskelun yhteydessä kannattakin muistaa neljä V:tä: voide, varjo, vaate ja vettä janoon. Parhaiten auringon voimakkaalta säteilyltä suojaavat löysät ja tummasävyiset vaatteet. Korvia ja niskaa suojaava hattu on tärkeä, sillä niihin aurinko porottaa usein huomaamattasi. Muista myös suojata silmäsi. Laadukkaat aurinkolasit tunnistat CE-merkistä, UV-400-merkistä ja siitä, että niissä on lupaus sataprosenttisesta UV-suojasta. Aurinkovarjon katveessakin tarvitset aurinkovoiteen ja vaatteiden suojaa, sillä hiekka ja vesi heijastavat auringon säteilyä.

Todettujen ihosyöpien määrä on valitettavasti lisääntynyt vuosi vuodelta. Useimmat ihosyövät johtuvat runsaasta altistumisesta auringolle ja ihon palamisesta jo lapsesta ja nuoresta alkaen. Jos välttämättä haluaa iholleen rusketuksen, kannattaa se hankkia purkista eli itseruskettavilla ihovoiteilla. Tosin kemiallisen rusketuksen vaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi, joten sitäkään ei voida julistaa turvalliseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Aurinko

Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta

Aurinkorasva – mikä on sopiva määrä ja kuinka usein sitä pitää lisätä? Lue kysymykset ja vastaukset ja suojaudu auringolta oikein!