SeksiYleinen
Nimimerkki: :(

Voiko suihkuttelu suoraan emättimeen olla riski kohdunkaulan syövälle?

Kohdunkaulan syövän riskiä lisää emättimen sisähuuhtelu eli emättimen pesu sisältä kovalla paineella. ( Luin netistä) Eihän tämä ole totta? Jos on olen varmaan vaarassa saada syövän sillä olen pessyt emättimeni sisältä ja olen päästänyt vettä aika syvällekkin monen monen vuoden ajan joka päivä

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla ei ole syytä huoleen, sillä suihkuttelu suoraan emättimeen ei ole riskitekijä kohdunkaulan syövälle. Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama pitkittynyt infektio. Lisäksi muut seksitaudit, erityisesti klamydia, voivat pitkittää HPV-infektion paranemista ja näin lisätä kohdunkaulan syövän riskiä. Syövän synty on kuitenkin monivaiheinen tapahtuma, johon vaikuttaa useat eri tekijät. Näin ollen riskitekijöiden olemassaolo ei tarkoita, että automaattisesti sairastuisi syöpään.

Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Samasta aiheesta on Fressiksessä kysynyt myös nimimerkki Todella huolestunut.

Aurinkoista alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?