Seksi

Hyvä tietää HPV:sta

Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.

Hyvä tietää HPV:sta

 

Tekstivastine infograafille:

Hyvä tietää HPV:sta

Human papilloma virus

On virusinfektio, jonka suuri osa meistä saa elämänsä aikana.

Tarttuu yleensä suojaamattomassa seksissä limakalvo- ja ihokontaktin kautta.

HPV on usein oireeton. Joskus oireena voi olla kondyloomia eli visvasyyliä sukupuolielimissä tai peräaukossa.

90% tartunnoista paranee itsekseen.

Osa HPV-tyypeistä voi aiheuttaa syöpää, joista yleisin on kohdunkaulansyöpä.

Näin suojaudut HPV:lta

Suojaudu seksissä. HPV tarttuu yleensä yhdynnässä, suuseksissä tai käsien ja seksivälineiden kautta seksin aikana. Kondomi suojaa tartunnalta.

Ota rokote. Rokotteella voidaan ehkäistä HPV:n aiheuttamia syöpiä. 10-12-vuotiaat saavat rokotteen maksutta.

Ole savuton. Tupakointi voi haitata HPV-infektion paranemista ja pitkittää sitä.

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Minna15
Ikä: 13-15v
Miten ensimmäisestä yhdynnästä voisi saada ihanan? Miten ensimmäisestä yhdynnästä voisi saada sellaisen ihanan molemmille, josta haaveillaan ennen ekaa kertaa? Mistä tietää, mikä on juuri oikea hetki tehdä mitäkin? (Kysymystä on...
Fressis

Moi! Ensimmäinen yhdyntä mietityttää monia ja on hyvä, että haluat ottaa asiasta selvää ennen ensimmäistä kertaa.

Jotta ensimmäinen yhdyntä voisi olla mahdollisimman ihana molemmille, on tärkeää, että keskustelette toistenne kanssa avoimesti omista toiveistanne, mieltymyksistänne, rajoistanne ja mahdollisista seksiin liittyvistä epävarmuuksistanne. Lisäksi on tärkeää, että teillä molemmilla on toistenne seurassa turvallinen ja luottavainen olo, mikä auttaa rentoutumaan ja heittäytymään nautintoon. Seksiin kuuluu vastavuoroisuus, joka tarkoittaa halua ja kykyä ottaa oma seksikumppani huomioon sekä nautinnon tuottamista seksin molemmille osapuolille.

Yhtenä tärkeänä tekijänä ihanalle, turvalliselle ja nautinnolliselle yhdynnälle on myös ehkäisystä huolehtiminen ja siitä sopiminen yhdessä. Kondomi suojaa sekä seksitaudeilta että raskaudelta, ja on olemassa monia muitakin ehkäisymenetelmiä, joista voit lukea lisää täältä.

Pohdit myös sitä, mistä tietää, mikä on oikea hetki kokeilla yhdyntää. Kuten itsekin viestissäsi sanoit, kummankin tulee haluta yhdyntää, jotta kokemus voisi olla molemmille mieluinen ja turvallinen. Toisin sanoen teillä molemmilla tulee olla asiaan suostumus. Suostumus tarkoittaa, että te molemmat haluatte ja suostutte yhdyntään siinä hetkessä, kun sitä päätätte yrittää. Suostumus liittyy muuhunkin seksiin, ja sitä pitää pyytää erikseen jokaiseen seksitekoon (esim. suuseksiin, käsillä hyväilyyn, yhdyntään).

Lisäksi suostumusta tulee kysyä joka kerta uudestaan: jos edellisellä kerralla on harrastettu yhdyntää, se ei automaattisesti tarkoita, että se olisi myös ensi kerralla ok. Suostumuksen saa aina myös peruuttaa, eli vaikka johonkin olisi ensin suostunut, siitä voi missä vaiheessa tahansa kieltäytyä. Kaiken kaikkiaan kommunikointi seksin aikana on tärkeää. Toiselta voi välillä esimerkiksi varmistaa, tuntuuko hänestä hyvältä ja kysyä, mitä hän toivoisi. Lisäksi voit kertoa, miltä sinusta itsestäsi tuntuu ja mitä toivot sillä hetkellä.

Yhteisen halun lisäksi ennen yhdyntää molempien tulisi olla rentoutuneessa ja kiihottuneessa mielentilassa. Kiihottumista voi lisätä esimerkiksi hyväilemällä eri kehonosia tai suutelemalla. Yhdynnässä on myös tärkeää, että emättimessä on riittävästi kosteutta, jota voi tarvittaessa lisätä liukuvoiteella. Seksiin ei kuulu minkäänlainen kipu – ei edes ensimmäisellä kerralla. Jos siis yhdyntää yrittäessä tuntuu minkäänlaista kipua, kannattaa homma hetkeksi keskeyttää ja yrittää esimerkiksi lisätä liukuvoidetta tai vaikkapa jatkaa muuta hyväilyä.

Toivottavasti sait vastauksia sinua pohdituttaviin kysymyksiin. Voit halutessasi selailla muita ekaan seksikertaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia Fressiksessä sekä lukea Fressiksen artikkelin aiheesta. Lisäksi kannattaa muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää, ja nautintoa voi vastaanottaa ja tuottaa monin eri tavoin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :/
Ikä: 16-18v
Onko vakavaa jos menkkani ovat myöhässä? Moi! mua huolestuttaa kun menkat on tullut viimeksi tammikuussa. Oon sairastanu syömishäiriön, jonka takia mulla oli menkat poissa noin 1,5 vuotta, mutta toukokuussa 2022...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi. 🙂 Olet huolissasi myöhässä olevista kuukautisista. Kuukautiskierron säätely on varsin hienovaraista ja monet eri tekijät vaikuttavat siihen. Aina kierron vaihtelulle ei ole osoitettavissa mitään selvää ulkoista syytä. Hienoa, että kiertosi on palautunut sairastetun syömishäiriön jäljiltä. Raskauden mahdollisuutta ilmeisesti ei ole, etkä ole huomannut terveydentilassasi tai elämäntavoissasi muita tekijöitä, jotka voisivat selittää menkkojen poissaoloa?

Seurailisin rauhassa tilannetta pari kuukautta, ja jos menkkoja ei ala kuulua, ottaisin yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Lapsettomuudesta en kuitenkaan tällä tietoa osaisi olla huolissani. Asia vaikuttaa painavan mieltäsi ja siksi näkisin tärkeänä myös sen, että pääsisit juttelemaan aiheesta lisää jonkun luotettavan henkilön kanssa. Voit jutella aiheesta esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Netarissa, ja myös terveydenhoitajan kanssa.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietityttää
Tuleeko ehkäisykapseli poistaa, jos on vuotohäiriöitä? Olen käynyt ottamassa Nexplanon ehkäisykapselin tammikuun alussa. Minulla on kokoajan kuukautiset ja eletään jo maaliskuuta, voiko kuukautiset jäädä vielä pois vai kannattaisko vain käydä...
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeistuksessa kerromme, ettemme enää vastaa lääkkeitä ja hormonaalista ehkäisyä koskeviin kysymyksiin. Suosittelen, että otat suoraan yhteyttä paikkaan, jossa kapseli on sinulle asetettu. He tuntevat tilanteesi ja käyttämäsi ehkäisyvalmisteen parhaiten, joten saat sieltä parhaan mahdollisen avun.

On kuitenkin tavallista, että ehkäisykapselin asettamisen jälkeen esiintyy vuorohäiriöitä. Valmisteen käyttöohjeissa asiasta kirjoitetaan näin:

”Kuukautisvuoto voi muuttua Nexplanonin käytön aikana. Kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois, vuoto voi olla epäsäännöllistä, tulla harvemmin tai tiheämmin, vuodon kesto voi pitkittyä tai vuoto voi poikkeuksellisesti muuttua runsaaksi. Vuotoprofiili ensimmäisten 3 käyttökuukauden aikana antaa usein viitettä tulevasta vuotoprofiilista implantaatin käytön aikana.”

Voi olla, että vielä on aikaista arvioida sitä, sopiiko kapseli sinulle vai ei. On hyvä huomioida myös se, ettei tiheän/runsaan kuukautisvuodon ehkäisykapselin kanssa tarvitse välttämättä tarkoittaa sitä, ettei kapselia voisi käyttää. Runsaita vuotoja voidaan myös hallita eri keinoin. Joskus jopa käytetään samanaikaisesti minipillereitä kuuriluontoisesti pitämään vuotoa poissa.

Mutta ole tosiaan tästä asiasta yhteydessä paikkaan, jossa kapseli on sinulle asetettu, jotta voit keskustella näistä vaihtoehdoista ammattilaisen kanssa tarkemmin. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?