NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Apetsu

Paljonko täytyy tupakoida jotta alttius terveyshaitoille kasvaa?

Kuinka paljon tupakkaa täytyy polttaa että olis jossain määrin altis syövälle tai muille taudeille? Joku 20-30 askia?

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Valitettavasti on vaikea määritellä tupakoinnille mitään tiettyä määrää, joka lisää riskiä vakaville haitoille, kuten syövälle. Haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti, mutta kaikki tupakointi on kuitenkin terveydelle haitallista. Yleisesti voidaan todeta, että mitä pidempään tupakointi jatkuu, sen suurempi on riski sille, että vakavia haittoja ilmenee.

Pohdit kysymyksessäsi tupakoinnin vaikutusta esimerkiksi syöpäriskiin. Syövän todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Iän lisäksi sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat omat elintavat, elinympäristö, perimä ja sattuma. Elintavoista tupakkatuotteiden käyttö on keskeisin syövän riskiä lisäävä tekijä. On arvioitu, että noin kolmannes kaikista syövistä olisi tupakkatuotteista johtuvia. Tupakkatuotteiden käytön vaikutus syöpäriskiin vaihtelee eri syöpien osalta. Esimerkiksi keuhkosyöpään sairastumisessa tupakoinnin vaikutus on noin 90%.

Tupakoinnista erossa pysyminen on terveyden kannalta erittäin merkittävä päätös. Myös lopettamalla tupakoinnin lisää omaa terveyttään monin tavoin. Syövän riskin lisäksi myös sydän- ja verisuonitautien, keuhkosairauksien ja diabeteksen riski vähenee merkittävästi lopettamisen jälkeen.

Ei ole siis olemassa muuta ”turvarajaa” tupakoinnille kuin että sitä ei kannata tehdä ollenkaan. Jokainen tupakka haittaa elimistön toimintaa. Lue lisää tupakoinnin haitoista Fressiksestä. Fressiksestä saa myös tukea lopettamiseen, samoin Erovirasto-sovelluksesta.

Oliko vastauksesta hyötyä?