NuuskaTupakka
Nimimerkki: Sipakko

Tupakan tai nuuskan aiheuttama syöpä

Millä todennäköisyydellä nuuskasta/tupakasta tulee syöpä?

Kiitos kysymyksestäsi!

Noin kolmannes ihmisistä sairastuu jossakin elämänvaiheessa syöpään. Syövän todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Iän lisäksi sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat omat elintavat, elinympäristö, perimä ja sattuma.

Elintapojen (kuten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, ravitsemus, liikunta, auringolle altistuminen) vaikutus syövän riskiin on yhteensä noin 40 %. Näistä tupakkatuotteet ovat ylivoimaisesti tärkein tekijä. On arvioitu, että kolmannes kaikista syövistä olisi tupakkatuotteiden aiheuttamaa. Tupakkatuotteiden käytön vaikutus syöpäriskiin vaihtelee eri syöpien osalta. Keuhkosyöpään sairastumisessa savukkeiden vaikutus on noin 90 %. Eli käytännössä tupakoimattomuus suojaa erittäin hyvin keuhkosyövältä. Tupakkatuotteet (savukkeet ja nuuska) ja alkoholi ovat erityisen epäterveellinen yhdistelmä, joka lisää erityisesti suun alueen syövän riskiä.

Tupakkatuotteista erossa pysyminen on terveyden kannalta erittäin merkittävä päätös. Myös lopettamalla tupakkatuotteiden käytön lisää omaa terveyttään monin tavoin: Sydän- ja verisuonitautien, keuhkosairauksien ja diabeteksen riski vähenee merkittävästi.  Samalla myös syöpäriski vähenee. Esimerkiksi 10 vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkosyövän riski on vähentynyt lähes viidesosaan tupakoivaan ihmiseen verrattuna.

Oliko vastauksesta hyötyä?