Eli oon 14 vuotias tyttö joka harrastaa joukkuevoimisteluu, 4krt viikossa 2-3h treenit. Koulussa on liikuntaa yhteensä 5h ja kävelen kouluun ja takas (2km per suunta). Oon tosi epävarma omasta painosta ja mulla on sellanen olo että oisin ylipainonen ku oon 165cm ja 65kg. Pitäskö huolestua ja alottaa esimerkiks laihduttaminen. En uskalla kertoo mun ajatuksista kenellekkään ni toivon et tästä ois apuu 🙂
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerrot, että olet epävarma painostasi ja asiasta puhuminen jollekin tuntuu vaikealta. Hienoa, että rohkaistuit laittamaan meille viestiä!
Yleisesti suositellaan, että nuori liikkuisi vähintään tunnin päivässä ja sinullahan liikettä näyttäisi tulevan päivittäin ja monipuolisesti. Joukkuevoimistelu onkin fyysisesti vaativa laji ja on tosi hyvä, että sen rinnalla liikkumiseesi sisältyy koululiikuntaa ja kevyttä liikettä, kuten koulumatkat kävellen.
Pohdit kysymyksessäsi, että pitäisikö sinun huolestua painostasi. Sinun ei missään nimessä tarvitse olla huolissaan eikä sinulla ole tarvetta ryhtyä laihduttamaan. Tärkeää on huolehtia, että liikkumisen ja urheilun lisäksi saat riittävästi ja monipuolisesti perusruokaa ja lepoa. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän keho tarvitsee ravintoa ja rakennusaineita. Kun syö riittävästi ja monipuolisesti, niin kroppa jaksaa, eikä painosta tarvitse olla huolissaan. Myös keho ja mieli rasittuu päivän aikana, oli se sitten treeniä tai normi koulupäivä. Siksi onkin hyvä muistaa, että aikaa jäisi myös ihan vaan olemiselle ja riittäville yöunille.
Urheilijan terveellisistä elintavoista ja ravitsemuksesta voit lukaista Terve urheilija -sivuilta tai voimisteluliiton sivuilta. Jos tuntuu, että ajatukset pyörivät liikaa painon ympärillä, niin siitä on hyvä mennä juttelemaan vaikka kouluterveydenhoitajalle.
Tsemppiä loppuvuoteen!
FressisOnko outoa jos hengästyy alle kahden metrin juoksusta ja olenko ylipainoinen jos painan 69.1kg ja olen 160cm pitkä |
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Nopea hengästyminen voi johtua pelkästään siitä, että on harrastanut vähän liikuntaa ja kunto on huono. Minkälaiset ovat sinun liikuntatottumuksesi? Jos et pahemmin harrasta liikuntaa tai aktiivisuutesi on muutenkin vähäistä, voi hengästyminen johtua siis huonosta kunnosta. Jos näin on, kannustan sinua pohtimaan ja etsimään itsellesi mieluisia tapoja liikkua, ja lisätä aktiivisuutta päiviisi pikkuhiljaa, niin kuntokin kasvaa 😊 Fressiksen Liike-kanavalta voit käydä hakemassa vinkkejä liikuntaan.
Jos nopea hengästyminen on sinulle uutta ja tullut yhtäkkiä, tai koet vähäisessäkin rasituksessa kovaa hengenahdistusta, kannattaa asiaa ehkä käydä selvittelemässä lääkärin vastaanotolla.
Kysyit myös, oletko ylipainoinen. Et kuitenkaan kerro ikääsi. Nuorilla etenkin murrosiässä keho on vielä muuttuvassa tilassa. Nuorille onkin vaikea asettaa mitään tarkkaa normaalipainoa, kun pituuden ja painon suhde on vasta tasoittumassa. Pelkästään mittojesi perusteella eli painoindeksisi mukaan kyseessä on lievä ylipaino. Mittarit ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, eivätkä yleensä kerro esimerkiksi hyvinvoinnista mitään. Pieni pyöreys ei ole haitallista, ja vaakaa parempi mittari on aina oma hyvinvointi ja jaksaminen sekä se, että viihtyy kehossaan. Normaalin kasvun ja kehityksen sekä yleisen hyvinvointisi kannalta sinun kannattaa vaa’an lukemien seuraamisen sijaan panostaa terveelliseen ja säännölliseen syömiseen, riittävään aktiivisuuteen ja liikuntaan sekä hyvään nukkumiseen.😉
Kivaa loppuvuotta!
FressisKysymykseni koskee voimistelua ja liikuntaa.
Olen harrastanut voimistelua päivittäin puolenvuoden ajan, ja nyt minusta tuntuu, että tämä on liikaa. En jaksa enää. Mutta kun muut on silleen että ”hyvä” tai ”Vau mä en pystyis seisomaan käsillä” niin ne vaan lisää sitä liikkumisen iloa.
Myös käyn ulkona joka päivä.
Sielläkin vain voimistelen ja juoksen.
Olisiko sulla vinkkejä miten saisin Tän loppumaan?
Ja miten myös liikun (mutta en liikaa)?
Hyvää kesää!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Voimistelu onkin monipuolinen ja haastava liikuntalaji. Voimistelu kehittää mm. vartalon hallintaa, ketteryyttä, lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Kerrot harrastaneesi voimistelua päivittäin viimeisen puolen vuoden aikana ja nyt tuntuu, että sitä taitaa olla liikaa. Hienoa, että olet pysähtynyt pohtimaan omaa jaksamistasi.
Kysymyksessäsi pyydät vinkkiä, miten voisit vähentää liikkumista. Päivittäinen liikkuminen on hyvä juttu, mutta on hyvä pitää mielessä se, mistä tulee oikeasti itselle hyvä olo ja mieli. Liikutko näin paljon itsesi vuoksi vai sen vuoksi, että voit näyttää taitojasi muille? Yleisesti suositellaan, että nuori liikkuisi vähintään tunnin päivässä. Viikon aikana on hyvä liikkua myös eri tavoin, niin että noin puolet olisi reipasta ja hengästyttävää liikkumista ja puolet kehonhallintaa, voimaa ja liikkuvuutta kehittävää. Kaikista tärkeintä on kuitenkin löytää itselleen sopiva yhdistelmä eri liikkumisen tavoista, niin että kroppa ja mieli jaksaa. Lepo on myös tärkeää palautumisen kannalta. Jos seuravana päivänä kroppa tuntuu väsyneeltä, voisi päivän aikana kokeilla esimerkiksi kevyempää kävely- tai pyöräilylenkkiä.
Toivottavasti tästä on sinulle apua ja löydät itsellesi sopivan tavan ja määrän liikkua. Mukavaa kesän jatkoa!
FressisPaljonko unta 9-vuotias tarvii? Kuinka paljon liikuntaa? |
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
9-vuotiaan unentarve on vuorokaudessa noin kymmenen tuntia, mutta yksilölliset vaihtelut voivat olla suuria. Lapsi tarvitsee kuitenkin riittävästi unta kehittyäkseen ja kasvaakseen. Myös aivot tarvitsevat unta levätäkseen ja palautuakseen viriketulvasta.
Liikkua tulisi vähintään 1,5-2 tuntia päivässä. Liikunta voi olla muutakin kuin urheiluharrastus, esim. leikkimistä, koulumatkojen kävelyä tai pyöräilyä sekä pihahöntsäilyä. Puolet tuosta 1,5-2 tunnista tulisi kuitenkin olla reipasta liikkumista, eli sellaista missä hengästyy edes jonkin verran.
Kivaa kesän odotusta!
Fressis”Elämääni mahtui vain treenaaminen”
Katariina sairastui ylikuntoon lukiossa. Omaan kehoon rakastuminen on vaatinut aikaa, mutta nyt Katariina on onnellisempi kuin koskaan.
”Haluan tehdä historiaa paralympialaisissa”
Synnynnäinen selkäydinvamma ja pyörätuoli ei ole hidaste, kun Helmi innostuu uudesta lajista. Hänen unelmansa on hypätä benjihyppy.
MattePlays: 24h liikuntahaaste
Youtube-videollaan Matte näyttää, että liikunta on oikeasti hauskaa! Matte inspiroi juuri sinua liikkumaan ja näyttää hauskoja erilaisia lajeja.moi, olen 15-20kg ylipainoinen 17v poika eli jonkun verran ylipainoa löytyy, haluaisin laihduttaa, mutta miten laihdutan menettämättä lihasmassaani olen käynyt nyt salilla vuoden lähes joka viikko ja voimaa on tullut aika paljonkin lisää joten en haluaisi laihduttaessa surkastuttaa lihaksiani, haluaisin vain rasvaa pois miten tämä onnistuu?, ainakin proteiinin saanti on tässä tärkeää.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Mahtavaa, että olet löytänyt itsellesi mielekkään liikuntaharrastuksen. Ja hienoa kuulla, että kuntosalilla käymisen myötä olet saanut kehitettyä lihasvoimaasi, sillä lihasvoiman kehittymisellä on paljon positiivisia vaikutuksia terveyden kannalta.
Lihasvoimaharjoittelun lisäksi liikunnan olisi hyvä sisältää myös kestävyyskuntoa sekä liikkuvuutta kehittävää harjoittelua. Voisitkin kokeilla alkuun lisätä harjoitteluusi kuntosalin lisäksi muutaman kerran viikossa esimerkiksi pyöräilyä tai kävelyä. Liikkuvuutta tukevaa harjoittelua voit tehdä esimerkiksi kuntosaliharjoittelun yhteydessä vaikkapa alkulämmittelynä. Myös kaikenlainen arkiaktiivisuus, kuten portaiden kävely hissin käytön sijasta, on hyväksi terveydelle.
Liikunnan ohella myös terveellinen ravinto on tärkeä hyvinvoinnin kulmakivi. Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, hyvänlaatuisia rasvoja sekä hyviä proteiininlähteitä. Toitkin kysymyksessäsi esiin erityisesti proteiinin saannin. Proteiinit toimivat mm. lihaskudoksen rakennuspalikoina. Tavallisesta ruoasta, kuten kalasta, kanasta ja palkokasveista, saa usein riittävästi proteiinia, joten tarvetta esimerkiksi erillisille proteiinilisille ei yleensä ole. Liiallinen proteiini muuttuu energiaksi, joka varastoituu usein kehoon rasvakudoksena. Ravinnon sisällön lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota säännölliseen ateriarytmiin. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta naposteluun. Lisätietoa ravitsemuksesta voit lukea Fressiksen sivuilta.
Keho ja mieli tarvitsevat jaksaakseen myös unta ja lepoa. Oman hyvinvoinnin kannalta on myös tärkeä muistaa, että tekee asioita, joista tulee itselle hyvä mieli ja olo. On myös hyvä tiedostaa, ettei vaaka useinkaan kerro koko totuutta. Tärkeämpää on tuntea olonsa jaksavaksi ja hyvinvoivaksi.
Sama aihe on mietityttänyt myös nimimerkkiä Angela H.
Tsemppiä syksyyn!
FressisHei! Kumpi vaihtoehto on parempi painonpudotukseen eli rasvanpolttoon – joka-aamunen vartin tehokas hikitreeni kuntopyörällä vai joka toinen tai kolmas päivä 30-50 min.
kuntopyöräily, hieman pienemmällä teholla?
Vartin treeni joka aamu sopii jotenkin paremmin aikatauluuni ja tuntuu siltä, että siinäkin ajassa tulee kunnon hiki.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet löytänyt itsellesi mielekkään tavan liikkua.
Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta liikunnan on hyvä olla säännöllistä ja monipuolista. Tästä näkökulmasta mainitsemiesi treenien vaihtelu voisikin olla hyväksi. Voit esimerkiksi kokeilla tehdä viikossa muutaman ”tehokkaamman” harjoituksen kuntopyörällä ja vastapainona tehdä matalammalla teholla muutaman pidemmän treenin esimerkiksi kävellen.
Terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta liikuntaan olisi hyvä sisällyttää kestävyysharjoittelun lisäksi myös lihasvoimaa ja liikkuvuutta tukevaa harjoittelua. Myös kaikenlainen arkiaktiivisuus, kuten portaiden kävely hissin käytön sijasta, on hyväksi terveydelle.
On hyvä muistaa, että jokaisen keho reagoi harjoitteluun eri tavalla. Tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta on kuunnella omaa kehoa ja fiilistä siitä, mikä sopii itselle. Kerroitkin, että omaan aikatauluusi sopii paremmin lyhyet hikitreenit päivittäin. Muistathan kuitenkin pitää myös lepopäiviä, sillä kehittyäkseen keho tarvitsee myös lepoa.
Tsemppiä treeneihin ja mukavaa syksyä!
Fressis