NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: 12

Vaikuttaako vapettaminen pituuskasvuun?

Oon käyttäny vapee vuoden lopettanut jo mut mietityttää vaikuttaako se pituuskasvuuni olen vetänyt suurimmaksi osaksi poskareita niin vaikutaako se tai mitä arvioitte?

Moikka!

Tosi hienoa, että olet lopettanut vapen eli sähkösavukkeen käytön. Se on päätös, josta kannattaa pitää kiinni myös jatkossa.

Pohdit kuitenkin vielä, onko aiemmalla käytöllä ollut mahdollisesti vaikutusta pituuskasvuusi. Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Sähkösavukkeiden vaikutuksista ei kuitenkaan ole olemassa vielä samanlaista tutkimustietoa. Valitettavasti kysymykseesi on siis vaikea antaa tarkkaa vastausta. Lyhyellä aikavälillä sähkösavukkeiden käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi hengitysteiden ärsytysoireita, yskää ja päänsärkyä. Lisäksi sähkösavukkeiden sisältämä nikotiini aiheuttaa mm. riippuvuutta ja on erityisen haitallista kehittyvän nuoren aivoille. Käytöstä ei liene kuitenkaan aiheutunut sinulle mitään pysyvämpää haittaa, etenkin kun olet nyt lopettanut käytön.

Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen sekä siihen, kuinka paljon kasvua on mahdollisesti vielä jäljellä. Kerroit viestissäsi olevasi 9 – 12-vuotias, joten todennäköisesti varsinainen kasvupyrähdys on sinulla vielä edessä. Pituuskasvuun vaikuttaa olennaisesti myös esimerkiksi perimä, eli vanhempien ja muidenkin lähisukulaisten pituus. Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on myös hyvin yksilöllistä ja etenee jokaisella omaan tahtiin. Nikotiinituotteiden välttämisen lisäksi omaa kasvua ja hyvinvointia voi tukea parhaiten mm. syömällä ja liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti sekä huolehtimalla riittävästä levosta. Jos pituuskasvusi vielä kovasti mietityttää sinua, voit jutella siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?