Tupakka
Nimimerkki: Jude

Painonnousu tupakoinnin lopettamisen jälkeen

Lihooko kun lopettaa tupakoinnin?

Hei, hyvä kysymys! Hienoa, että pohdit asiaa.

Tupakoinnin lopettamisen seurauksista tehtyjen tutkimusten mukaan näyttää siltä, että joillakin saattaa paino hiukan nousta lopettamisen jälkeen. Tupakoinnin lopettamisen hyödyt peittoavat kuitenkin mennen tullen tämän lopettamisen ”haittavaikutuksen”.

Painonnousua selittävät perusaineenvaihdunnassa tapahtuvat muutokset tupakoinnin lopettamisen johdosta sekä se, että jotkut syövät ja herkuttelevat enemmän lopettamisen myötä. Painonnousu, joka on yleensä n. 2-3 kg, tasaantuu itsestään, kun aineenvaihduntakin tasaantuu. Kyseessä ei siis ole suurikaan painonnousu, eikä tupakointia tästä syystä kannata ainakaan olla lopettamatta –  jos verrataan tupakoinnin lopettamisen moninaisia terveyshyötyjä, jotka koskettavat koko loppu elämää, mahdolliseen pieneen ja ohimenevään painonnousuun, ei ole kysymystäkään siitä kumpi kannattaa valita! Tupakoinnista on ihmiselle ja ympäristölle pelkästään haittaa ja sen lopettaminen kannattaa aina.

Monelle voi käydä niin, että alkaa syödä enemmän ja/tai epäterveellisemmin, kun ruoasta haetaan hyvänolon tunnetta ja tekemistä, jota on ennen saanut tupakoinnista. Tupakoinnin lopettamisen yhteydessä kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että syö mahdollisimman terveellisesti ja liikkuu päivittäin. Hyvät ruokavalinnat ja päivittäinen liikkuminen edesauttavat aineenvaihduntaa ja tuovat hyvänolon tunnetta. Pian jo huomaat, kuinka jaksaminen ja hyvinvointi paranevat monin tavoin.

Älä siis ainakaan anna tämän painokysymyksen olla tiellä tupakoinnin lopettamiselle. Voit itse vaikuttaa omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi ja yksi tärkeimmistä ja parhaista päätöksistä on tupakoinnin lopettaminen. Lue lisää lopettamisesta Fressiksestä ja haasta itsesi lopettamaan tupakointi saman tien. Erovirasto-sovelluksesta saat tukea ja kannustusta lopettamiseen.

Tsemppiä lopettamiseen – pystyt siihen kyllä!

Oliko vastauksesta hyötyä?