NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Emt
Ikä: 13-15v

Onko vaarallista, jos astmaatikko käyttää vapea?

Onko vaarallista jos astmaatikko käyttää vapea? Olen itse käyttäny noin puoli vuotta.

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapessa eli sähkösavukkeessakin on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on kuitenkin hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Jos lopettaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää pyytää apua perheeltä tai ystäviltä – tai myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen tai ottaa yhteyttä Stumppi-palveluun. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Jos haluat, Fressiksen tietopankista voit lukea lisätietoa sähkösavukkeen haitoista sekä käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?