NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Kalakukko

Kertooko hammaslääkäri vapettamisesta vanhemmille?

Moi oon 12v tyttö ja mietin että kerrotaanko vanhemmille jos käyn hammaslääkärissä ja siellä huomataan että olen polttanut vapea?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hammaslääkäri ei saa kertoa vanhemmille alaikäisen potilaan asioita, jos katsotaan että potilas on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Muutenkaan hammaslääkärin tehtävä ei ”käräyttää” ketään tai raportoida terveysasioista vanhemmille, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä.

Hammaslääkäri tuskin huomaa, jos olet muutamia kertoja käyttänyt vapea eli sähkösavuketta. Suosittelemme silti lämpimästi olemaan ilman vapea ja olemaan käyttämättä muitakaan nikotiinituotteita, sillä niiden käyttöön tottuu nopeasti ja mitä nuorempana käytön aloittaa, sitä vaikeampaa lopettaminen on myöhemmin. Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Voit halutessasi lukea lisää vapettamisen haittavaikutuksista Fressiksestä.

Jos asia sinua kovasti mietityttää voit ottaa sen rohkeasti itse puheeksi hammaslääkärin kanssa ja kertoa että toivot, etteivät vanhempasi saisi tietää asiasta. Voit aina asioidessasi hammaslääkärissä pyytää päivitystä tietojen luovuttamiseen tai tarkistaa miten asia kohdallasi on. Hammaslääkäriltä voit saada myös hyviä vinkkejä käytön lopettamisen tueksi. Niitä voit lukea myös Fressiksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?