Heippa nimimerkki Mietityttäää!
Oletan että olet poika ja tarkoitat pientä kiinnitysjännettä terskan ja esinahan välissä. Tytöilläkin on frenulumeja pimpissä, mutta niistä on harmia hyvin harvoin. Kaikilla on lisäksi frenulumit kielen alla, ikenen ja ylähuulen sekä ikenen ja alahuulen välissä.
Jos jänne katkeaa, paikalle voi kehittyä kiristävää arpea. Vammautunutta kohtaa kannattaa voidella ja varovasti venytellä päivittäin. Jos arpikiinnike aiheuttaa kipua erektiossa tai pissatessa, eikä voitelu auta, suosittelen hakeutumaan lääkäriin.
Mitään salaperäistä muuta haittaa kiinnikkeistä ei ole kuin ehkä se kiristävä tunne tai kipu. Uskon että se kyllä helpottaa ajan kanssa.
Hei ja kiitos viestistäsi.
Vanhempien tärkein tehtävä on pitää huolta lapsistaan, mutta osata päästää myös pienin askelin irti heidän kasvaessaan ja tehdessään omia valintojaan. Aina se ei ole helppoa, sillä luontainen tarve suojella voi olla kova.
Sinun ja poikaystäväsi ikäero voi tuntua heistä suurelta ja aiheuttaa huolta esimerkiksi siitä, oletteko samanlaisessa elämäntilanteessa; ikäero saattaa vaikuttaa esimerkiksi siihen missä vaiheessa ja miten haluaa edetä mahdolliseen yhteen muuttoon tai perheen perustamiseen. Sinun kohdallasi opinnot ovat yhä kesken kun taas poikaystäväsi on mahdollisesti jo pitkällä työelämässä. Voikin olla, että vanhempiasi huolettaa, että tilanne vaikuttaisi ratkaisuihisi oman elämäsi suhteen.
Tärkeintä kuitenkin on (ja kertomasi kuulostaa siltä), että olette jutelleet asiasta poikaystäväsi kanssa ja löytäneet yhteisymmärryksen siinä, mitä pidätte suhteessa tärkeänä ja miten suhteessa edetään. On hienoa, että suhteenne on tasapainoinen ja olet antanut vanhemmillesikin mahdollisuuden tutustua poikaystävääsi. Se, että olet voinut kertoa hänestä vanhemmillesi kertoo siitä, että teillä on hyvä keskusteluyhteys ja sen myötä isoimmat epäluulotkin ovat ilmeisesti jo hälvenneet.
Seurustelusuhteissa tulee lähes aina kurjiakin vaiheita. Jos näitä tulee eteen, olisi tärkeää että saat kotoa tilanteeseen tuen, eikä sinun tarvitse salailla tai teeskennellä, että kaikki on hyvin jotta vanhempiesi epäluulot eivät kasva. Tästäkin syystä olisi hyvä vielä pyrkiä purkamaan huolia. Voisitko vielä avata keskustelun vanhempiesi kanssa ja kysyä heiltä suoraan mitä he mahdollisesti pelkäävät ja lieventää heidän pelkojaan? Kysymällä annat heille mahdollisuuden kertoa tunteistaan ja viestität, että heidän ajatuksillaan ja tunteillaan on sinulle väliä. Voi myös olla hyvä järjestää jatkossakin tilaisuuksia joissa vanhempasi ja poikaystäväsi voivat tavata, mahdollisesti jonkin kivan yhteisen tekemisen äärellä ja tutustua lisää.
Kiirehtiä ei kannata, sillä huolia ei voi pakottaa pois. Pikkuhiljaa ne kyllä hälvenevät kun vanhempasi huomaavat, miten vastuullisesti suhtaudut parisuhteeseesi ja miten haluat rakentaa luottamusta myös vanhempiesi ja poikaystäväsi välille. Tsemppiä teille kaikille osapuolille tilanteen etenemiseen!
Hei,
Kuulostaa siltä, että huolehdit hygieniasta esimerkillisesti. Kuvaamasi tahmaisuuden kokemus voi johtua esinahkatalista, joka on terskan limakalvoa suojaava erite. Esinahkatalia siis kuuluukin olla ja tilanteesta ei tarvitse huolestua.
Mikäli sinulla ei ole mitään muita oireita, kuten kirvelyä, punoitusta, haavaumia tai kipua, ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin. Huolehdi vain hygieniasta samalla tapaa päivittäisellä vesipesulla. Mikäli sinulla on kuitenkin muita oireita, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle tarkistamaan tilanteen.
Moi nimimerkki Poju! Kysyt todella hyviä kysymyksiä, sillä nudejen ottamiseen ja säilyttämiseen liittyvä lainsäädäntö voi tuntua melko vaikeaselkoiselta.
Laki ei kiellä alastonkuvien ottamista itsestä ja näiden kuvien säilyttämistä, vaikka olisikin alaikäinen. Sanoisin, että koska kyseessä on oma kehosi, saat itse päättää siihen liittyvistä asioista. Myöskään itsestä alaikäisenä otettujen nudejen säilyttäminen täysi-ikäisenä ei ole laissa kiellettyä: edelleen, koska sinä esiinnyt kuvissa, sinulla on oikeus säilyttää itsestäsi otettuja kuvia. On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että kuvat eivät pääse vahingossa leviämään heille, joiden silmille niitä ei ole tarkoitettu. Kuulostaa siltä, että näin olet jo tehnytkin. Lukittu ja esim. salasanalla suojattu kansio on yksi hyvä tapa säilyttää nudeja. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että muiden alle 18-vuotiaiden alastonkuvia tai seksuaalissävytteisiä kuvia ei ole laillista säilyttää.
Kysyit myös siitä, saavatko alaikäiset soitella ns. seksivideopuheluita. Periaatteessa tämä on ok, kunhan molemmat ovat aidosti suostuvaisia tämänkaltaiseen seksuaaliseen toimintaan, ja osapuolet ovat lähellä toistensa ikää. Ennen seksivideopuhelun aloittamista tai esimerkiksi nudejen lähettämistä on kuitenkin hyvä yhdessä sopia pelisäännöistä, kuten siitä, saako videokuvaa/valokuvaa tallentaa ja haluatteko, että materiaali poistetaan heti. Lisäksi itseä kannattaa kuvata siten, ettei ole kuvasta helposti tunnistettavissa. Esimerkiksi kasvoja ei kannata välttämättä näyttää.
Seksin harrastaminen videopuhelun välityksellä, nudejen ottaminen sekä mahdollisesti tällaisten kuvien lähettäminen ja/tai vastaanottaminen on joillekin mieluisa tapa tutkia ja toteuttaa seksuaalisuuttaan. Tämä on täysin ok, kunhan muistaa tärkeimmät seikat: näiden asioiden pitää tapahtua aina yhteisellä suostumuksella ja suostumus pitää joka kerta pyytää uudestaan; täysi-ikäinen ei saa pyytää alaikäistä lähettämään alastonkuvia, eikä lähettää omia alastonkuviaan alaikäiselle; on tärkeää pyrkiä varmistamaan, että kuvien vastaanottajaan voi varmasti luottaa. Erityisesti nettituttavien kanssa on oltava varuillaan, sillä netissä on helppoa esiintyä jonakuna toisena, esimerkiksi nuorempana kuin todellisuudessa on.
Suosittelen sinua vielä tutustumaan Mun keho, mun rajat -oppaaseen, jossa on kootusti tietoa alastonkuvien jakamisesta ja seksiviestittelystä myös lain näkökulmasta. Myös Sua varten somessa on laatinut hyvän tietopaketin aiheesta, jonka löydät täältä.
Moikka MM,
Kiitos kysymyksestäsi! Vape eli sähkösavuke sisältää usein nikotiinia ja nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava myrkky. Riippuvuuden kehittyminen on yksilöllistä, mutta nuoren aivot kehittyvät voimakkaasti ja tänä aikana aivot ovat herkkiä erilaisten keskushermostoon vaikuttavien aineiden kuten nikotiinin vaikutuksille.
Kun vapettaa, nikotiini imeytyy keuhkoista nopeasti verenkiertoon ja vaikuttaa aivoihin. Kun nikotiinia käyttää toistuvasti, se muuttaa aivoja. Pikkuhiljaa nikotiinin sietokyky eli toleranssi kasvaa ja samojen vaikutusten kokemiseksi tarvitaan aiempaa enemmän nikotiinia. Samalla aivot herkistyvät nikotiinille, niin että nikotiinituotteiden käytön alkaa kokemaan piristäväksi ja mielihyvää tuottavaksi. Sietokyvyn kasvu ja herkistyminen ovat keskeisiä fyysisen riippuvuuden kehittymiselle.
Fyysiselle riippuvuudelle tyypillistä on kierre, jossa epämiellyttävää oloa korjataan aina uudella nikotiiniannoksella. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatia lisää. Yleisiä vieroitusoireita ovat ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet, kärsimättömyys, levottomuus, univaikeudet, päänsärky, nikotiininhimo, makean himo tai ruokahalun lisääntyminen. Uusi nikotiiniannos vaimentaa vieroitusoireet joksikin aikaa.
Fyysisen riippuvuuden lisäksi nikotiinituotteiden käyttö muuttuu ajan kuluessa tavaksi. Nikotiinituotteiden käyttö, kuten vapetus, kytkeytyy tiettyihin olotiloihin, arkisiin rutiineihin tai sosiaalisiin tilanteisiin. Myös jotkut fyysiset tuntemukset, kuten höyry kurkunpäässä, opitaan kokemaan miellyttäviksi. Siksi nikotiinituotteiden käyttöön liittyy usein myös sosiaalinen ja psyykkinen riippuvuus.
Toistuvien vieroitusoireiden kanssa on vaikeaa opiskella, tehdä töitä tai nauttia vapaa-ajasta täydellä teholla. Siksi kannattaakin pysytellä erossa nikotiinituotteista, jotta niihin ei kehity myöskään riippuvuutta. 😊
Kivaa syksyä!
Heippa nimimerkki ”Ihminen”.
Kiitos kovasti kysymyksestäsi. Onpa upea juttu, että haluat lopettaa vapettamisen! On hienoa, että olet alkanut itse pohtimaan vapettamisen järkevyyttä ja sen vaikutusta omaan terveyteesi.
On totta, että vapettaminen voi pahentaa astman oireita, joten on mahtavaa, että haluat käytön nyt lopettaa. Mitä aiemmin vapen käytön lopettaa, sitä helpompi siitä on myös päästä eroon ja sitä vähemmän haittoja sen käyttö ehtii aiheuttaa.
Jotta voisit varmistaa onnistumisesi, kannattaa sinun valmistautua ennalta lopettamiseen. Vapesta eroon pääseminen vaatii päättäväisyyttä, jota sinulta viestisi perusteella kyllä löytyy. Se, että sinulla on halu lopettaa vapettaminen itsesi ja terveytesi takia, auttaa sinua varmasti pysymään päätöksessäsi.
Voit jo nyt alkaa miettiä asioita, joita voisit tehdä silloin kun sinun alkaa tehdä mieli vapea. On tärkeä miettiä, että mitä teet niissä tilanteissa, joissa yleensä olet vapea käyttänyt tai miten toimia silloin, kun esimerkiksi kaveri tarjoaa sinulle vapea. Yleensä näissä tilanteissa auttaa jokin itselle mieluinen tekeminen, kuten urheilu, kaverille viestin lähettäminen tai ulos esim. futaamaan lähteminen.
Jos mahdollista niin lopettamisesta kannattaa kertoa myös jollekin luotettavalle aikuiselle tai hyvälle kaverille. Näin sinulle tärkeä ihminen voi tsempata sinua lopettamisessa. Lopettaa voi myös yhdessä kaverin kanssa. Tällöin voitte tsempata toinen toisianne.
On myös hyvä aina muistuttaa itseään siitä, miksi halusi lopettaa vapettamisen. Varmasti tulet huomaamaan paljon hyviä juttuja, kuten sen, että astmaoireesi eivät ainakaan pahene, pystyt keskittymään paremmin, olo ei ehkä ole niin levoton ja rahaa ja aikaa säästyy muihin kivoihin juttuihin.
Hurjasti tsemppiä sinulle lopettamiseen! Saat olla ylpeä itsestäsi, kun teit noin upean päätöksen. Muista myös, että välillä lopettaminen onnistuu ensimmäisellä kerralla, mutta välillä se vaatii useampia yrityksiä. Jos siis retkahdat, älä luovuta, vaan yritä uudelleen!
Vinkkejä lopettamiseen löydät myös Fressiksen lopettamisen sivuilta. Muista myös, että apua on saatavilla esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Rohkaisenkin sinua hakemaan apua, jos lopettaminen tuntuu hankalalta.
Mahtavaa syksyä sinulle 😊
Moi! Kiitos yhteydenotostasi!
Pohdit viestissäsi erilaisia toiveita sekä sitä, miten poikaystävä saattaisi reagoida toiveisiin. Kuulostaa siltä, että tunnistat hienosti sellaisia asioita, joita et halua tehdä, ja onkin tärkeää, että pidät niistä kiinni. Pohdintasi herättää monia näkökulmia, ja tässä vastaamme sinulle erityisesti rajojen, suostumuksen ja puhumisen merkityksen näkökulmista. Puhumatta kumppanin kanssa ei oikeastaan voi tietää, mitä toinen asiasta ajattelee. Voit kysyä näin alkuun itseltäsi, että mahtaako toinen olla valmis juttelemaan näistä asioista? Entä miltä sinusta tuntuisi keskustella tämäntyyppisistä fiiliksistä, toiveista ja rajoista kumppanin kanssa? Ennen kuin ehdotat hänelle mitään, kannattaa pohtia sitä, minkälainen suhteenne tällä hetkellä on. Joskus ehdotus voi olla toiselle liikaa tai tulla tavallaan puun takaa eikä toinen vielä ole valmis keskustelemaan. Onkin tärkeää kunnioittaa toisen rajoja, jos toinen ei halua jotakin tehdä tai hän ei ole valmis puhumaan näistä asioista.
Uusissa suhteissa on myös tosi tärkeää, että tutkii rauhassa erilaisia fiiliksiä, mitä itsessä herää eikä välttämättä kiirehdi toteuttamaan ideoita, joita mieli tuottaa. Näin annat itselle ja toiselle aikaa tutustua omiin rajoihin omassa tahdissa. Uusien asioiden suhteen on tärkeää kulkea pienin askelin, jotta voi antaa itselle ja toiselle mahdollisuuden kuulostella rauhassa, miltä mikäkin tuntuu. Usein keho viestii eri tavoin, kun rajat ovat ylittymässä, ja sitä on tärkeää kuunnella. Keho viestii rajoista epämukavuuden tunteella. Mielenterveystalon mukaan esimerkiksi ahdistuksen, pelon, hämmennyksen, epävarmuuden, inhon, suuttumuksen tai häpeän tunteet ovat merkkejä siitä, että rajat ovat ylittymässä ja olisi syytä pysähtyä. Tunteet eivät kuitenkaan aina ole ihan selkeitä, ja tietynlainen epätodellisuuden tunne tai itsestä irtautumisen kokemus viestivät myös rajoista, kuten myös tyhjyyden kokemus tai se ettei mikään tunnu miltään. Jos tekee mieli paeta, jähmettyy, alkaa mielistelemään tai suuttuu, ovat rajat ylittymässä. Tunnistatko näitä tunteita itsessäsi tai muissa? Osaatko toimia erilaisten tunteiden kanssa siten, että et ylitä rajoja? Pystytkö puhumaan fiiliksistäsi tarpeen tullen?
Keskustelu ennen erilaisia intiimejä tekoja on tärkeää, ja edellytys turvallisuuden toteutumiselle. Kannattaakin kannustaa toista pohtimaan omia rajojaan sekä kertomaan niistä selkeästi, kun keskustelu on ajankohtaista teille. Kun rajoista kommunikoidaan mahdollisimman selkeästi ja kannustetaan siihen, on myös helpompaa kunnioittaa toisen ihmisen rajoja. Rajojen kunnioitus on teidän itsenne lisäksi suhteen etu, sillä rajoja asettamalla ja niitä kunnioittamalla luodaan myös turvallista ilmapiiriä suhteeseen. Epämukavien tunteiden ei pidä antaa olla esteenä rajojen asettamiselle vaan nähdä rajojen asettaminen keinona siihen, että suhde on turvallinen. Supertärkeää on myös se, että kokee pystyvänsä muuttamaan mieltä ja kertomaan sen kesken kaiken, jos jotakin ei haluakaan tehdä.
Puhumiseen pystyminen onkin hyvä mittari sille, kannattaako muitakaan tekoja vielä tehdä. Jos puhuminen ei tunnu turvalliselta, mahdolliselta ja luontevalta, ei tekoihinkaan pidä ryhtyä, sillä riski rajojen rikkomiselle on liian suuri. Vain puhumalla voi kertoa omista toiveista, tunteista ja rajoista sekä kuulla toisen ajatuksia samoista asioista. Kun puhuminen on luontevaa ennen tekoja, on se usein myös helpompaa tositilanteissa. Puhumalla voi pitää yhteyttä toiseen, ja kysyä jos on epävarma. Näin voitte varmistaa sen, että toinen haluaa edelleen tehdä sitä, mitä ikinä olette tekemässä. Suostumusta tekoihin ei siis voi luvata täysin etukäteen, sillä mieli voi todellakin muuttua ja sitä pitää voida muuttaa. Mielen muuttuminen kannattaa ottaa heti puheeksi. Kannattaakin jo etukäteen pohtia yhdessä, miten toimitte, jos jompikumpi ei haluakaan tehdä sitä, mitä suunnittelitte tai jos jokin ei tunnu hyvältä. Millä tavalla sanotte tai kommunikoitte ”ei” tai millä tavalla pyydätte toista pysähtymään?
Omista rajoista puhumisen haasteeksi saattaa muodostua se, että pelkää tuottavan toiselle huonoa mieltä. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että suhde ei voi olla turvallinen, jos omia rajoja ei voi asettaa turvallisesti joka tilanteessa. Turvallisessa suhteessa siedetään myös omia hankalia tunteita, joita toisen rajojen asettaminen itsessä herättää. Omia rajoja ei pidä rikkoa toista miellyttääkseen. Huonoa mieltä on inhimillistä kokea eikä tunteita sinänsä voi estää. Omien hankalien tunteiden kanssa voi kuitenkin oppia pärjäämään yhä paremmin. Jokainen joutuu välillä kokemaan torjutuksi tulemisen tunteita, se kuuluu ihmissuhteisiin. Siihen kuitenkin voi vaikuttaa, kuinka tunteen kanssa käyttäytyy, ja viisasta toimimista tunteiden kanssa voi harjoitella. Jos rajojen asettaminen aiheuttaa eripuraa suhteessa, voi olla tärkeää jutella asiasta turvallisen aikuisen tai ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa on lupa puhua tämmöisistä mietteistä. Chatin löydät täältä.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Moikka Tyttö,
Kiitos hyvästä kysymyksestä! Moni ikäisesi tyttö ja nuori pohtii samanlaisia asioita!
On täysin ok ja myös normaalia, että ei ole poikaystävää, vaikka haluaisi. Joskus voi tuntua siltä, että monilla kavereilla ja tutuilla on jo poikaystävät. Lupaan sinulle kuitenkin, että on paljon yleisempää olla sinkku 14-vuotiaana kuin seurustella.
Ymmärrän, että haluaisit jo seurustella ja odottelu voi tuntua vaikealta. Seurusteluun liittyy monia kivoja asioita, joista on mukava haaveilla. Sinulla on kuitenkin vielä paljon aikaa, enkä kiirehtisi poikaystävän etsinnässä. Päinvastoin, voi tuntua hankalalta neuvolta, mutta kannattaa yrittää iloita siitä ajasta, kun olet vielä ilman poikaystävää. Sekin on ainutlaatuista ja mahdollistaa paremman keskittymisen esimerkiksi muihin ihmissuhteisiin tai omiin kiinnostuksenkohteisiin, kuten harrastuksiin. Seurustelu kyllä koittaa vielä sitten kun on sen aika, ja sopiva seurustelukumppani osuu kohdallesi.
Toivottavasti vastaukseni rauhoitti mieltäsi. Hyvää jatkoa sinulle! 🙂
Moikka! Peniksiä on monen mallisia ja kokoisia ja ne voivat esimerkiksi erektiossa olla myös hieman vinoja. Ei kuulosta siis huolestuttavalta. 😊 Voit lukea lisää peniksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.
Moikka! Yleisesti ottaen tosiaan suositellaan, ettei papa-koetta otettaisi kuukautisten aikana, koska veri voi haitata näytteen tulkintaa. Valitettavasti emme kuitenkaan osaa ottaa kantaa siihen, onko mainitsemasi tuhruvuoto vielä sellaista, joka näytteen tulkintaa haittaa. Suosittelemmekin että kysyt asiasta vielä paikasta, jonne olet menossa papa-kokeen ottamaan.