Kysymys
Seksi
Nimimerkki: poika
Ikä: 16-18v
Onko rikos, jos videochatissa pyydetään masturboimaan ja on sen tehnyt? moi. onks rikos jos on videochät sivulla pyydetty näyttämään kun masturboin ja sit riskit tiedostaen oon näyttäny. Oon alaikäinen vielä, mut suojaiän yli ja...
Fressis

Moi! Jos alaikäinen jakaa itsestään alastonkuvia tai -videoita ja siihen on vastapuolelta saatu lupa, hän ei tee mitään rikosta.

Joillekin kuvien ja videoiden jakaminen on luontainen ja mielekäs tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Itsensä kuvaaminen ja muiden tuottamien materiaalien katsominen voi kiihottaa ja lisätä tunnetta omasta haluttavuudestaan.

Jakaessaan itsestään seksuaalista materiaalia on kuitenkin syytä olla tarkkana ja – kuten sanoit – tiedostaa riskit. Kuvaruudun toisella puolella voi olla kuka tahansa, ja hän voi olla jotain muuta kuin väittää. On myös hyvä tiedostaa, että nettiin ladattua materiaalia ei välttämättä koskaan saa sieltä pois. Materiaalia kannattaa kuvata niin, ettei ole siitä tunnistettavissa. Ennen kuvaamista on hyvä keskustella vastapuolen kanssa siitä, saako materiaalia säilyttää vai pitääkö kaikki poistaa heti. Toisesta osapuolesta tulisi syntyä tunne, että häneen todella voi luottaa.

Kerroit, että olet videochattaillut samanikäisten tai sinua vanhempien henkilöiden kanssa. Seksuaalissävytteisen materiaalien suostumuksellisessa jakamisessa ikätovereiden kesken ei ole ongelmaa. Sen sijaan jos aikuinen lähestyy alaikäistä seksuaalisessa mielessä (pyytää esimerkiksi lähettämään alastonkuvia tai masturboimaan videolla tai katsomaan aikuisen omaa kuva- tai videomateriaalia) aikuinen toimii väärin ja tekee rikoksen. Näin on myös silloin, jos alaikäinen olisi itse aloitteellinen ja kysyisi aikuiselta, voiko hän lähettää seksuaalissävytteistä materiaalia. Vastuu on aina aikuisella.

Kerroit kuitenkin, että toiminta on ollut suostumuksellista ja kivaa. Tämä on hienoa kuulla. Suosittelen kuitenkin pohtimaan, miltä toiminta sinusta sisimmässäsi tuntuu ja haluatko videochatata myös täysi-ikäisten kanssa. Mikäli jossain kohtaa sinusta alkaa tuntua, että aikuinen on toiminut väärin sinua kohtaan ja/tai käyttänyt kuvaamaasi materiaalia vääriin tarkoituksiin, kannattaa hakea apua. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Nettivihjeeseen tai MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen tai chattiin.

Seksuaalissävytteisen materiaalin jakamisesta alaikäisenä voit lukea lisää Mannerheimin Lastensuojeluliiton artikkelista sekä Pelastakaa Lapset ry:n nuorille suunnatusta oppaasta Mun keho, mun rajat.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P16
Ikä: 16-18v
Alastonkuvien hallussapito ja lähettäminen Hei, aloin vähän aikaa sitten miettimään, että onko omien alastonkuvien hallussapito laitonta lukitussa kansiossa, johon tarvii salasanan, kun olen alaikäinen? Oon myös lähettänyt riskit...
Fressis

Moi! Suomen laki voi olla hämmentävä ja osin myös ristiriitainen, kun on kyse suojaikärajoista sekä alaikäistä esittävien alastonkuvien hallussapidosta ja levittämisestä. Esimerkiksi 16-vuotias voi suojaikärajan puolesta harrastaa seksiä täysi-ikäisen kanssa, mutta jos täysi-ikäinen pyytää alastonkuvia tai -videoita alaikäiseltä, hän syyllistyy rikokseen. Omien alastonkuvien säilyttäminen ei kuitenkaan ole laitonta, vaikka olisikin alaikäinen.

Et ole tehnyt mitään väärin lähettäessäsi kuvia tytöille, jotka ovat sitä pyytäneet. Viestisi perusteella he ovat antaneet suostumuksensa kuvien vastaanottamiseen. Alastonkuvien lähettäminen voi joillekin olla hauska ja mieluisa tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Kunhan muistaa, että kuvien lähettämiseen tulee joka kerta erikseen saada lupa vastaanottajalta, jolloin ei tule tehneeksi mitään väärää. Tämä koskee etenkin tilanteita, joissa ollaan täysi-ikäisiä tai joissa alaikäiset ovat lähellä toistensa ikää.

Mikäli kuvien vastaanottaja on täysi-ikäinen, tilanne on mutkikkaampi. Aikuinen ei saa lähestyä nuorta netissä ja pyytää lähettämään alastonkuvia tai kommentoida muutoin seksuaalissävytteisesti. Vastuu on aina aikuisella, eikä nuori tee mitään väärää, vaikka vastaisikin aikuiselle tai lähettäisi kuviaan. Jälkeenpäin tällaisesta voi kuitenkin tulla kurja fiilis. Viestissäsi ei selviä, minkä ikäisiä sinua vanhemmat tytöt ovat olleet. Kannattaa myös muistaa, että netissä kuka tahansa voi esiintyä toisena henkilönä, joten siinäkin mielessä on hyvä suojella itseään ja olla tarkkana, kenelle kuviaan lähettää. Mikäli asia pohdituttaa sinua, voit lukea aiheesta lisää täältä.

Kuvia lähettäessä tulee tiedostaa mahdolliset riskit, joista itsekin jo mainitsit. On tärkeää, että voit luottaa kuvien vastaanottajiin, jotta he eivät käytä kuvia vääriin tarkoituksiin esimerkiksi jakamalla niitä eteenpäin. Luvaton alastonkuvien jakaminen alaikäisestä on aina väärin ja jopa rikos. Kuvassa esiintyvä henkilö ei siis tee rikosta, vaan alaikäisen kuvia levittävä henkilö.

Kuvia lähetettäessä on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Voit esimerkiksi pyytää, että kuva poistetaan heti katsomisen jälkeen ja sitä ei saa näyttää kenellekään muulle. Usein on hyvä rajata ja muokata kuva sellaiseksi, ettei siinä näy omia kasvoja tai muita asioita, joista sinut voisi tunnistaa. Pelastakaa Lapset ry:n Mun keho, mun rajat -oppaassa on kattavasti tietoa nuorten alastonkuvien jakamisesta. Suosittelen sinua tutustumaan siihen, jos jokin asia jää askarruttamaan. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit olla yhteydessä Nuorten exitin nettikirjepalveluun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki:
Voisinko harrastaa seksiä, jos haluaisin? Hei. Minua vain kiinnostaa että saisinko jos haluaisin seksiä nii seksiä? Ja en ole miettinyt haluanko seksiä kun en edes aijo kun vasta ehkä...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi.

Valitettavasti en täysin ymmärrä, mitä haluat tarkalleen meiltä kysyä ja mitä oikeastaan seksillä tarkoitat. Vastaan sinulle nyt siitä näkökulmasta, voisitko ikäsi ja kehityksesi puolesta harrastaa seksiä, jos haluaisit.

On luonnollista, ja kehitykseen kuuluvaa, että murrosiässä seksuaaliset halut heräävät ja seksiin liittyvät asiat alkavat kiinnostaa. Seksi voidaan ymmärtää sellaisena toimintana, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja nautintoa ja sitä voi olla joko yksin tai yhdessä jonkun toisen/toisten henkilön kanssa.

Itsetyydytys on toimintaa, jolla seksuaalista nautintoa tuotetaan itse itselleen. Se onkin hyvä keino tutustua omaan kehoon ja siihen, millaiset asiat tuntuvat itsestä hyvältä, ja millaiset eivät. Nämä ovat tärkeitä asioita selvittää ennen kuin on seksiä jonkun toisen henkilön kanssa. Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Fressiksen artikkelista.

Kysymystä jättäessäsi olet kertonut iäksesi 9-12 -vuotias. Ikäsi puolesta voi olla, että murrosikäsi on vasta aluillaan. Vaikka murrosikäsi olisi jo hyvässä vauhdissa, kehossasi ja mielessäsi tapahtuu vielä paljon kehitystä, etkä välttämättä ole vielä valmis seksiin toisen henkilön kanssa. Seksin aloittamiseen ei ole mikään kiire, vaikka se jo sinua kiinnostaisikin. Kerrotkin viestissäsi, että haluaisit harrastaa seksiä vasta yli 18-vuotiaana, ja se on täysin ok ja hyvä asia! Kenenkään ei tarvitse tehdä sitä ennen kuin haluaa ja varmasti kokee olevansa siihen valmis. 😊 Kun ensimmäinen seksikerta toisen henkilön kanssa tulee ajankohtaiseksi, on hyvä tietää, miten siihen voi valmistautua ja mitä seksissä tulee huomioida. Voit lukea siitä lisää täältä.

Iän puolesta myös sillä on merkitystä, minkä ikäiset seksikumppanit ovat suhteessa toisiinsa. Oletkohan joskus kuullut puhuttavan suojaikärajasta? Se perustuu ajatukselle, jonka mukaan alle 16-vuotiaan seksuaalinen ja psyykkinen kasvu ja kehitys ovat vielä kesken. Tästä syystä heidän ei katsota olevan kykeneviä antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemman henkilön kanssa. Sen mukaan kuitenkin alle 16-vuotiaat voivat harrastaa seksiä keskenään, kunhan se on suostumuksellista. Lue lisää suojaikärajasta Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua, ja se vastasi edes osittain siihen, mitä halusit meiltä kysyä. Halutessasi voit jutella aiheesta vielä lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tiitus
Ikä: 9-12v
Voinko harrastaa seksiä puheterapeutin kanssa? Voinko minä harrastaa puheterapeutin kanssa seksiä?
Fressis

Moi Tiitus! Seksuaalinen halu ja seksuaaliset ajatukset alkavat heräillä murrosiässä hormonitoiminnan muutosten myötä. On siis tavallista, että tuolloin alkaa nähdä muita ihmisiä aivan uudella tavalla. Mieleen voi tulla kiihottavia mielikuvia ja haaveita kosketuksista ja seksistä muiden kanssa. Kiihottavat ajatukset voivat kohdistua esimerkiksi ikätovereihin, julkisuuden henkilöihin tai itseä vanhempiin, mahdollisesti auktoriteettiasemassa oleviin henkilöihin.

Suomen laissa on määritelty 16. vuoden suojaikäraja, joka tarkoittaa, että vanhempi henkilö ei saa tehdä seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle henkilölle. Lain silmissä alle 16-vuotiaan ei katsota pystyvän antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemmalle henkilölle, koska lapsen tai nuoren henkinen ja fyysinen kehitys on vielä kesken. Suojaikärajan tarkoituksena on suojella alle 16-vuotiaita kokemuksilta, joihin he eivät välttämättä ole vielä valmiita.

Vanhempi henkilö syyllistyy rikokseen, mikäli hän tekee seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle – esimerkiksi pyytää lähettämään seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita, lähettää itsestään paljastavia kuvia, koskettaa nuorta seksuaalisesti tai harrastaa yhdyntää. Suojaikäraja on 18 vuotta niissä tapauksissa, joissa aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, kuten vaikkapa opettaja, valmentaja tai sinun tapauksessasi puheterapeutti. Voit lukea suojaikärajasta lisää täältä.

Näin ollen vastauksena kysymykseesi on, että et voi harrastaa puheterapeutin kanssa seksiä, sillä lain mukaan aikuinen syyllistyisi tällöin rikokseen, josta seuraa hänelle rangaistus. Näin on myös silloin, vaikka lapsi tai nuori olisi tehnyt aloitteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi mielessäsi kuvitella harrastavasi puheterapeutin kanssa seksiä. Seksuaaliset ajatukset ja seksifantasiat ovat vain sinua varten. Osa seksifantasioista on sellaisia, ettei niitä voi toteuttaa tosielämässä, koska niistä voi aiheutua vahinkoa itselle tai muille. Jotkin fantasiat puolestaan kiihottavat nimenomaan vain ajatuksen tasolla, mutta tosielämässä niitä ei halua toteuttaa. Omassa mielessä tapahtuvissa mielikuvissa on kuitenkin lupa kiihottua mistä vain, sillä pelkät ajatukset eivät voi vahingoittaa ketään. Seksifantasioita ajatellessa voi kuitenkin tuottaa itselleen nautintoa itsetyydyttämällä, joka on turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisiin mieltymyksiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: jep
Ikä: 16-18v
Suojaikäraja seksissä Rikkooko suojaikärajaa jos 16v ja 17v harrastaa seksiä?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että mietit asiaa.😊

Kysyt rikkooko se suojaikärajaa, jos 16v ja 17v harrastavat seksiä. Tällaisessa tapauksessa ei ole kyse suojaikärajan rikkomisesta, eli 16v ja 17v voivat harrastaa seksiä, jos siihen on molempien osapuolten suostumus. Kerron sinulle vielä hieman suojaikärajasta.

Suomen laissa on määritelty suojaikäraja rikoslaissa. Lain tarkoitus on suojata alle 16-vuotiaita seksuaalisilta teoilta ja kokemuksilta, joihin he eivät välttämättä ole vielä valmiita. Kyseinen laki kuitenkin aiheuttaa monissa nuorissa ihmetystä sen suhteen, mitä se tarkoittaa ja miten sitä sovelletaan erilaisissa tilanteissa.

16 vuoden suojaikäraja perustuu ajatukselle, jonka mukaan alle 16-vuotiaan seksuaalinen ja psyykkinen kasvu ja kehitys ovat vielä kesken. Tästä syystä heidän ei katsota olevan kykeneviä antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemman henkilön kanssa. Näin ollen vanhempi henkilö syyllistyy rikokseen, jos hän tekee alle 16-vuotiaalle seksuaalisia tekoja. Lisäksi, jos aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, esim. opettaja, ohjaaja tai valmentaja, suojaikäraja nousee 18 ikävuoteen.

Lain mukaan alle 16-vuotiaat voivat kuitenkin harrastaa seksiä keskenään, kunhan se on suostumuksellista. Lisäksi jos nuoret ovat henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan, alle 16-vuotias ja yli 16-vuotias voivat olla seurustelusuhteessa ja harrastaa seksiä keskenään.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 15v tyttönen
Voiko 15-vuotias harrastaa seksiä 17-vuotiaan kanssa? Kysymykseni olisi että voiko 15-vuotias harrastaa seksiä 17-vuotiaan kanssa? Olen kuullut jostain laista että alle 16-vuotias ei saisi harrastaa seksiä yli 16-vuotiaan kanssa. Meille...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Laki jonka mainitset, liittyy suojaikärajaan. Suojaikäraja tarkoittaa sitä, ettei alle 16-vuotiaalle saa tehdä seksuaalisia tekoja tai olla tämän kanssa yhdynnässä. Suojaikärajan tarkoituksena on antaa rikosoikeudellista suojaa muun muassa seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Tähän lakiin liittyy kuitenkin seurustelusuhteita koskeva rajoitussäännös. Tämän rajoitussäännöksen mukaan seurustelevien nuorten väliset seksuaaliset teot tai yhdynnät eivät ole rangaistavia tekoja, vaikka seurustelusuhteen nuorempi osapuoli olisi alle 16-vuotias. Nuorten tulee kuitenkin olla sekä henkiseltä että fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan, ja molempien tulee olla suostuvaisia seksiin.

Näinpä siis teidän tapauksessanne, jos molemmat haluatte ja olette suostuvaisia seksiin, on ihan ok harrastaa seksiä. Muistattehan ehkäisyn! On mukavampi nauttia seksistä, kun ei tarvitse huolehtia raskauden tai seksitautien riskistä.

Lue lisää suojaikärajasta täältä ja suostumuksesta täältä.

Mukavaa alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Kuinka nuori voi kokeilla seksiä? Moi! Oon tälläne 10v tyttö ja haluisin jo kokeilla seksiä mutta en tiiä saisko taino tiiän et ei sais mut haluisin ees kerran kokeilla...
Fressis

Moikka nimimerkki Tyttö,

kiitos viestistä, joka liittyy seksistä kiinnostumiseen. Se on normaalia ja tavallista, myös 10-vuotiaalle, koska lähestyvä tai jo alkanut murrosikä voi herättää ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta. Seksiin ei aiheena voi olla myöskään oikein törmäämättä esimerkiksi netissä ja somessa.  Ei siis ihme, että se kiinnostaa, eivätkä nämä ajatukset ole haitallisia.

Kirjoitat viestissäsi, että haluaisit kokeilla seksiä ja samalla mietit, saisiko niin tehdä. Minä haluaisin puolestani kysyä sinulta, mitä seksillä tarkoitat? Seksillä nimittäin voidaan tarkoittaa ajatuksia, tunteita, mielikuvia ja seksuaalista toimintaa itsensä kanssa eli itsetyydytystä, sekä seksuaalista toimintaa toisen tai toisten henkilöiden kanssa. 10-vuotias ei ole useinkaan valmis mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa. Suomen laissa on myös asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, mihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelusta.

Seksuaalinen kiihottuminen ja seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi sen sijaan hyvinkin olla tuttua jo 10-vuotiaalle. Itsetyydytys ei ole myöskään mitenkään haitallista vaan jopa hyvä keino tutustua omaan kehoon. Suosittelen sinua lukemaan Fressiksen artikkelin ”Mitä seksi on?” sekä nuorten Väestöliiton artikkelin ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?”.

Toivottavasti saat vastauksesta uutta näkökulmaa asiaasi. Jos haluat keskustella asiasta lisää, ota yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Siellä voit jutella lisää tästä, tai jostakin muustakin asiasta nimettömästi. Muita Väestöliiton seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löydät osoitteesta http://hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jatta
Ikäero, seksin harrastaminen ja suojaikäraja Olen 18-v tyttö, ja olen ollut yhdessä 15,5v pojan kanssa pari kuukautta. Meillä on tosi kivaa, ja haluaisimme molemmat kokeilla seksiä. Ei kai ikäeromme...
Fressis

Hei,

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. On tosi hyvä asia varmistaa etukäteen, ettei vahingossakaan joudu tilanteeseen, joka voisi olla toista kohtaan ja vielä lainkin mukaan väärin. Seurustelu ja ihastuminen ovat ihania asioita, eikä sille sinänsä ole lain mukaista ikärajaa. Tärkeää kuitenkin on, että osapuolet kokevat tasaveroista yhteyttä ja tunnetta toisiaan kohtaan, eikä ikäero tunnu vaikuttavan siten että kehityserot ovat kumppanusten välillä suuret. Silloin yhdessäolo tuntuu tasapuoliselta ja tasaveroiselta ja omaa ikää ja kehitystasoa vastaavalta.

Mikäli seurusteluun tai yhdessäoloon liittyy seksuaalisia tekoja, on tilanne heti erilainen. Suomen laissa on asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, joihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Jokaisen ihmisen kohdalla kehittyminen ja sen eteneminen on yksilöllistä, samoin kokemus siitä, milloin on valmis mihinkin. Tässä Hyvä kysymys -palvelun artikkelissa on kerrottu tarkemmin mitä on seksuaalinen teko, suostumus ja suojaikäraja:  Mitä suojaikäraja tarkoittaa? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Olette olleet yhdessä aika lyhyen aikaa vielä ja teillä on tutustuminen vielä alkuvaiheessa. Olisi tärkeää antaa aikaa ja rauha sille, että saatte luotua toisiinne luottamuksellisen suhteen, jossa molemmat varmuudella kokevat turvallisuutta ja kykyä vaikuttaa seurusteluun ja siinä etenemiseen. Lisäksi poikakaverisi on ikänsä perusteella kehityksessään sinua taaempana. Anna siis myös hänelle tilaa ja aikaa kehittyä ja saada varmuutta oman suostumuksensa taustalle. Jutelkaa paljon asioista, myös läheisyydestä ja siihen liittyvistä tuntemuksista ja toiveista. Tässä Fressiksen artikkelissa on koottu asiaa seksistä ja siihen valmistautumisesta. Kannattaa näitäkin lukea yhdessä ja erikseen ennen varsinaisia seksuaalisia tekoja, eli seksiä: Mitä seksi on? – Fressis

Mikäli haluat vielä keskustella asioista luottamuksella, voit olla nimettömästi yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin: Seksuaalineuvontachat nuorille | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Nica
Alaikäisen suhde huomattavasti vanhemman miehen kanssa Mulla oli suhde 16-vuotiaana 40 vuotta vanhempaan mieheen. Hän sai mut tekemään asioita joita en olisi halunnut tehdä. Kärsin nykyään ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista. Onko...
Fressis

Hei Nica,

kiitos yhteydenotosta, jossa kerrot olleesi suhteessa alaikäisenä itseäsi huomattavasti vanhemman miehen kanssa ja kysyt, onko mahdollista, että tässä on tapahtunut rikos. Kerrot, että mies sai sinut tekemään asioita, joita et olisi halunnut tehdä. Valitettavasti tämän perusteella en pysty vielä arvioimaan, onko rikosta tapahtunut, mutta suosittelen sinua jatkamaan keskustelua Rikosuhripäivystyksen palveluissa, joissa voit asioida halutessasi myös nimettömästi: https://www.riku.fi/  Tarkempien tietojen valossa Rikosuhripäivystyksen työntekijä pystyy ottamaan asiaan paremmin kantaa ja ohjaamaan sinua tarvittaessa eteenpäin.

Jos suhteenne sisälsi seksuaalisia tekoja tai yhdyntää, seksuaalirikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä (rikoslain 20. luku). Voit lukea lisää tästä suojaikärajan näkökulmasta Väestöliiton artikkelista, ”Mitä suojaikäraja tarkoittaa?” Joidenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta (rikoslain 8. luku,1 §) syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan, kun asianomistaja (rikoksen kohteeksi joutunut henkilö) täyttää 28 vuotta. Rikos voidaan siis tutkia ja rikoksen tekijä voi joutua rikosoikeudellisesti vastuuseen teoistaan, vaikka tapahtumista olisikin kulunut jo aikaa.

Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että saat apua ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin. Suosittelenkin sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle avun saamiseksi, esimerkiksi ottamalla yhteyttä terveysasemalle, opiskelu- tai työterveyshuoltoon. Voit ottaa asian puheeksi myös Sekasin-chatissa. On tärkeää saada oikeutta, jos on joutunut rikoksen uhriksi, mutta sen lisäksi tarvitaan usein muita ammattilaisia asioiden käsittelyyn, jäsentämiseksi ja avun saamiseksi. Toivottavasti pääset vastauksen avulla asiassa eteenpäin.

Hyvää kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: BB
Mitä tehdä kun ihastuin itseäni vanhempaan nettikaveriin? Moi, Oon ite 15v tyttö ja juttelen snäpis yhen 24v naisen kaa. Ollaan juteltu joku kuukaus ja ollaan nettikavereit. Me ollaan myös vaihdettu kuvia ja...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Suomen laki asettaa ikärajan sille, minkä ikäisen kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä, eli niin sanotun suojaikärajan. Seksin harrastaminen ei tarkoita vain yhdyntää vaan muutakin seksuaalista toimintaa. Lain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa, eli laki suojaa alle 16-vuotiaat seksisuhteilta itseään vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. Lain tarkoitus on suojella nuorta ja estää selkeästi vanhemman ja mahdollisesti auktoriteettiasemassa olevan ihmisen yritykset käyttää hyväkseen kehityksessään vielä kesken olevaa nuorta.

Kuvaat, että tämä viestittely on sinulle tärkeää ja että olet pystynyt jakamaan sinua mietityttäviä asioita hänen kanssaan. Se on hieno asia ja ihastuminen on varsin ymmärrettävää. Ihastumisessa on kuitenkin mahdollista myös se, että ihastuu omaan mielikuvaan toisesta ihmisestä, etenkin jos häntä ei ole nähnyt kasvotusten. Omat unelmat ja fantasiat vielä vahvistavat mielikuvaa, että toinen on täydellinen. Olisiko mahdollista, että kertoisit ihastumisestasi vasta siinä vaiheessa kun olet tavannut ihastuksesi kohteen oikeasti? Vanhempiesi suuttumus johtuu todennäköisimmin myös siitä, että he ovat enemmänkin huolissaan asiasta ja haluavat suojella sinua.

Nettiystävien suhteen kannattaa aina olla hieman varovainen, vaikka kuinka hyvältä tyypiltä ruudun toisella puolella oleva henkilö vaikuttaisikin. Koska et ole tätä ihmistä vielä livenä nähnyt, en suosittele lähettämään kuvia itsestäsi. Et voi tietää mihin kuvia oikeasti käytetään. Olisiko mahdollista ottaa hänen kanssaan vaikka videopuhelu, jotta pystyt varmentamaan kenen kanssa viestittelet? Jos tapaatte livenä, tulee paikan olla julkinen tai voit ottaa vanhempasi tai jonkun ystäväsi mukaan ensimmäisellä kerralla. Kannustan siis varovaisuuteen ja harkintaan aina nettiystävien kanssa. Lue lisää nettituttavuuden riskeistä Väestöliiton artikkelista.

Jos kerrot tunteistasi ja mikäli kävisi niin, etteivät tunteesi saisikaan vastakaikua, muistathan ettei vika ole sinussa. Lähes jokainen tulee jossain vaiheessa elämäänsä torjutuksi ja jos näin käy, ainakin saat asian tietoosi ja voit alkaa suunnata ajatuksiasi pikkuhiljaa muualle. Ihastuksen tunteen ohi meneminen voi toki kestää aikansa, mutta tekemällä itselle mieluisia asioita, se helpottaa ajan mittaan.

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?