Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viittä vaille
Ikä: 16-18v
Seksitavan vaihtaminen Voidaanko seksitapaa vaihtaa niin, että anaaliyhdynnän jälkeen tyttö antaisi suuseksiä pesemättömälle penikselle? Haluamme tietää sisältyykö siihen mahdollisesti jotakin riskejä, ja mitä ne ovat.
Fressis

Moikka!

Hienoa että pohditte asiaa, se on vastuullista!

Vaihdettaessa seksitapaa anaaliyhdynnän ja suuseksin välillä on erittäin tärkeää huolehtia hygieniasta ja kondomin/suuseksisuojan käytöstä, jotta suolistobakteerit eivät pääse leviämään paikkoihin, joihin ne eivät elimistössä kuulu. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa ikäviä ja vakaviakin tulehduksia.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi näissä molemmissa seksitavoissa tulisi siis käyttää kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Ne suojaavat myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan seksin aikana.

Voi lukea lisää anaaliyhdynnässä huomioitavista asioista tästä artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saija
Ikä: 13-15v
Voiko 15-vuotias kokeilla anaaliseksiä? Onko 15-vuotias liian nuori kokeilemaan peppuseksiä? Olemme olleet normiyhdynnässä ainakin yli kymmenen kertaa, ja olisi ihan kiva kokeilla millaista peppuseksi on.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi, kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi, oletko vielä liian nuori kokeilemaan peppuseksiä eli anaaliseksiä. Hienoa, että löysit kysymään asiasta, mikä sinua mietityttää. Emme kuitenkaan varsinaisesti ota kantaa siihen, että onko johonkin seksitapaan olemassa ikäraja, mutta on totta, että joissain seksin muodoissa on erityisen tärkeää tietää, mitä on tekemässä, ja mitä seksitavan suhteen kannattaa huomioida. Suostumus ja hyvä kommunikaatio osapuolten kesken on tärkeintä kaikenlaisessa seksissä.

Ennen anaaliseksin kokeilemista on tärkeää tutustua anaalin anatomiaan, hygieniasta huolehtimiseen sekä liukuvoiteen ja kondomin käyttöön. Anaaliseksiä ei myöskään kannata aloittaa anaaliyhdynnästä vaan tutustumisesta omaan peräaukkoon. Kaikessa kannattaa edetä hyvin rauhallisesti. On tärkeää tietää, että peräaukko on herkkä nirhaumille, eikä se toimi samalla tapaa kuin emätin ja on anatomialtaan erilainen. Mahdollinen kipu on aina merkki siitä, että ei kannata jatkaa samalla tavalla! Myös vaurio on mahdollinen, jos kipua ei kuuntele.

On myös hyvä muistaa poistaa sormukset yms. ennen anaaliseksiä. Peräaukkoon ei saa viedä mitään sellaista, mitä ei ole suunniteltu peräaukkoa varten, sillä esine voi luiskahtaa peräaukkoon. Peräaukon tarkoitus on pitää kakka sisällään, ja se toimii myös niin.

Suosittelen, että tutustut vielä yhdessä kumppanisi kanssa huolella näihin artikkeleihin anaaliseksistä ja –yhdynnästä sekä liukuvoiteen käytöstä ennen kuin kokeilette peppuseksiä. Niissä on tietoa ja ohjeita mm. hygieniasta huolehtimiseen anaaliseksissä ja -yhdynnässä.

On myös oleellista huolehtia siitä, etteivät anaalin bakteerit pääse vulvan alueelle tai emättimeen. Peräaukon bakteerikanta voi nimittäin aiheuttaa emätintulehduksen. Yleisesti ottaen on myös tärkeää huomioida, että seksitautien riski on suurimmillaan suojaamattomassa anaaliyhdynnässä, eli siinä on käytettävä kondomia. Seksitaudeista löydät lisää tietoa täältä.

Hivpoint on tuottanut kattavan oppaan anaaliseksistä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Tästä oppaasta voi kuitenkin hyötyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut anaaliseksistä. Sieltä löytyy tietoa anatomiasta, sulkijalihasten toiminnasta jne. Anaaliseksin ABC -oppaan löydät täältä.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi! Jos aihe sinua vielä mietityttää, voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Antti
Ikä: 16-18v
Onko outoa, että on halu nuolla pyllyreikää? Onko jotenkin erikoista, että nuorella ensimmäisiä seksikokemuksia odottavalla pojalla on voimakas halu päästä nuolemaan tyttöä pyllyvaosta ja pyllyreiän ympäriltä, myös sisältä? Olenko oikeassa, että...
Fressis

Moikka! Ei ole erikoista. 😊 Se on erittäin yksilöllistä, mikä kullekin tuottaa seksuaalista nautintoa. Tärkeintä kaikissa seksuaalisissa teoissa on kuitenkin kaikkien seksin osapuolten suostumus siihen, mitä seksissä tehdään. Siitä voit lukea lisää tästä artikkelista.

On myös hyvä erottaa seksuaalifantasiat ja todellisuus toisistaan. Eli vaikka jostain asiasta olisi fantasia, ei sitä välttämättä tarvitse päästä käytännössä toteuttamaan.

Anaaliseksissä on erityisen tärkeä huolehtia paitsi hygieniasta myös seksitaudeilta sekä suolistobakteereilta suojautumisesta. Siksi siinä tulisi käyttää kondomia tai suuseksisuojaa, eli pelkkä ”puhtaudesta huolehtiminen” ei riitä, jotta se olisi turvallista. Peräaukon ja suolen huuhtelu ennen anaaliseksiä vähentää kyllä uloste- ja hajuhaittoja, mutta ei estä bakteereja tarttumasta.

Lue lisää aiheesta Hyvä kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Liukkari
Ikä: Yli 18v
Voiko seksitaudit tarttua liukuvoidepurkin kautta? Jos minulla on käytössä liukuvoidetta mitä olen käyttänyt exäni kanssa ja nyt nykyisen kanssa niin voiko tästä liukuvoiteesta siirtyä sukupuolitauteja toiseen? Kun liukuvoide purkkia...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Liukuvoidepurkin kautta ei voi tarttua sukupuolitauteja eli seksitauteja. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit ja virukset vaativat elääkseen tietynlaiset olosuhteet ja jouduttuaan pois luonnollisesta elinympäristöstään, ne eivät elä pitkään. Seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa, kuten suun, peräaukon, terskan tai emättimen kautta. Yleisen hygienian kannalta liukuvoidetta kannattaa kuitenkin käyttää aina puhtain käsin. 😊 Voit lukea lisää liukuvoiteista Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Nimimerkki
Ikä: 9-12v
Hien haiseminen Mulla haisee hiki mua pelottaa että mun äiti huomaa sen ja puhuumulle siitä t 11v poika
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asia tarkalleen ottaen huolettaa sinua. Pohdin voisiko se liittyä siihen, että hien haiseminen jollain tavalla hävettää sinua? Ovatko murrosikään kuuluvat muutokset kehossa, kuten hikoilu ja hien voimakkaampi haju asioita, joista et mielellään puhu? Onko äitisi ehkä huomauttanut sinulle hien hajusta joskus ikävään sävyyn?

Hikoilun lisääntyminen ja hien voimakkaampi haju ovat luonnollisia, murrosikään kuuluvia asioita, joita jokainen käy kehossaan läpi ennemmin tai myöhemmin. Toki se on myös yksilöllistä, kuinka kukin hikoilee ja kuinka voimakkaasti kunkin hiki haisee. Mitään noloa siinä ei kuitenkaan ole. 😊 Hien hajuun voi myös jossain määrin itse vaikuttaa huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniasta. Tässä siihen muutama vinkki:

  • Suihkussa kannattaa käydä kerran päivässä ja aina hiostuttavan liikkumisen jälkeen. Päivittäinen peseytyminen poistaa iholta bakteereita ja likaa, joka ehkäisee hien haisemista.
  • Peseytymisen jälkeen kainaloihin voi laittaa deodoranttia, joka ehkäisee hikoilua.
  • Myös alusvaatteet (alushousut, sukat ja aluspaita) kannattaa vaihtaa pesun jälkeen. Peseytymisestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen pukee päälle likaiset vaatteet.

Vaikka hien hajun voimistuminen ja murrosiän muutokset muutenkin ovat elämään kuuluvia luonnollisia asioita, voi niistä puhuminen tuntua vaikealta ja nolostuttavalta. Sinun ei tarvitse siis puhua näistä asioista äitisi kanssa, jos et halua. Voi olla kuitenkin hyvä, jos ilmaiset asian (että et halua puhua tästä) äidillesi, niin sinun ei tarvitse pelätä, että hän ottaa itse asian puheeksi. Jos äitisi on puhunut asiasta sinulle jotenkin ikävään sävyyn, myös se on hyvä kertoa hänelle, jotta hän osaa toimia jatkossa eri tavalla. Uskon, että äitisi ei joka tapauksessa tarkoita asiasta puhuessaan mitään pahaa.

Haluamme kuitenkin myös kannustaa juttelemaan murrosiän mukanaan tuomista muutoksista, ajatuksista ja mahdollisista huolista luotettavan aikuisen kanssa. Usein jo asiasta keskustelu voi helpottaa omaa oloa. Näistä asioista voi jutella myös nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Nuortennetissä. Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: Jalkajuusto
Ikä: 13-15v
Liikkuminen ja kovettumat jalkapohjissa Moiskis! Olen 13v poika ja tykkään futiksesta. Välillä futistreenien jälkeen mulle tulee kovettumia jalkapohjiin. Ne ovat joskus vähän kipeitä kun mä juoksen pallon perässä...
Fressis

Heippa! Kiitos viestistäsi! Ensinnäkin hienoa, että olet löytänyt itsellesi mieluisan harrastuksen jalkapallosta. 😊 Ja ihana että tykkäät pikkusiskostasi ❤

Pohdit mistä jalkapohjiesi kipeät kovettumat voisivat johtua. Kuten itsekin arvelit, voi olla, että juuri liikkuminen ja urheilutossut ovat kovettumien taustalla. On luonnollista, että jalat hikoavat, kun kenkiä pitää pidempään jalassa. Emme ole tämän aiheen asiantuntijoita, mutta esimerkiksi sukkavalinnoilla voi olla mahdollista vaikuttaa asiaan ja mainitsemaasi jalkojen ”muhimiseen”. Kaikista tärkeintä on se, että kengät ovat jaloillesi sopivat ja oikean kokoiset. Joskus myös pohjalliset voivat auttaa, ja toki kovettumien taustalla voi olla myös jalkaterän tai varpaiden asentovirheitä, jotka on hyvä selvittää. Lue lisää aiheesta terveyskirjaston artikkelista.

Kuinka hoidat näitä kipeitä kovettumia? Jalkojen pesun ja huolellisen kuivaamisen jälkeinen päivittäinen rasvaaminen jalkavoiteella voi auttaa pehmentämään kovettumia, ja pitämään kovettumat joustavina. Tällöin niihin ei myöskään satu yhtä paljon.

Suosittelen sinua menemään vielä kouluterveydenhoitajan vastaanotolle juttelemaan asiasta lisää. Voitte pohtia hänen kanssaan, voisitko hyötyä esimerkiksi jalkaterapeutilla käymisestä. Lisää vinkkejä kovettumien hoitoon saat apteekin henkilökunnalta.

Oliko vastauksesta hyötyä?