Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Matias
Ikä: 13-15v
Voiko seksuaalineuvojan kanssa puhua pippelistä? Voiko seksuaalineuvojan kanssa puhua pippelistä? Minun on vaikea tietää miten suhtautuisin omaan pippeliin. Välillä minua ihan hävettää se, koska se on niin ruma.
Fressis

Moi!

Kyllä, seksuaalineuvojan kanssa voi hyvin puhua pippelistä. On myös luonnollista pohtia juuri tuollaisia asioita, joista viestissäsi kerrot. Rohkeasti vain! Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin tai Poikien puhelimen palveluihin. Aiheesta voi hyvin jutella myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

On tärkeää muistaa, että jokainen penis on omanlaisensa ja hyvä sellaisenaan riippumatta sen ulkonäöstä, pituudesta tai paksuudesta. Oman pippelin tutkaileminen on myös täysin luonnollinen asia ja tärkeä osa omaan kehoon tutustumista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epäilevä Tuomas
Ikä: 9-12v
Miten pojan olisi hyvä aloittaa omaan pippeliin tutustuminen? Miten pojan olisi hyvä aloittaa omaan pippeliin tutustuminen? Olenko outo 11-vuotias, kun en ole sitä vielä tehnyt?
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Aloitan vastaamalla jälkimmäiseen kysymykseesi: Et ole outo, vaikka et ole vielä aloittanut pippeliisi tutustumista. Jokainen tutustuu kehoonsa itselle sopivaan tahtiin.

Pohdit sitä, miten omaan pippeliin tutustuminen olisi hyvä aloittaa. Ihan ensiksi on hyvä tuntea pippelin anatomiaa, josta löydät hyvän artikkelin täältä. Lisäksi on tärkeää huolehtia pippelin puhtaudesta pesemällä se joka päivä lämpimällä vedellä. Saippuaa ei tarvitse käyttää, vaan pelkkä vesi riittää. Mikäli saat vedettyä esinahkaa terskan taakse, kannattaa myös sen alta pestä.

Olet murrosiän kynnyksellä, jolloin kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 9–14-vuotiaana. Ensiksi kivekset alkavat kasvaa, ja noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta myös peniksen koko alkaa kasvaa. Lisäksi tulee karvoitusta. Noin 12–14 ikävuoden tienoilla alkavat myös siemensyöksyt, joita saattaa tulla yöllä nukkuessa. Siemensyöksyjä voi saada myös itsetyydytyksessä eli omaa pippeliään hyväilemällä. Erektioita eli pippelin jäykistymistä voi tapahtua useamman kerran päivässä vuorokaudenajasta riippumatta ihan tahattomastikin. Asiaa ei tarvitse nolostella, sillä kyse on normaalista kehon toiminnasta.

Mitään tarkkaa käyttöopasta pippelin tutkimiseen minulla ei ole antaa sinulle. Voit kuitenkin omassa rauhassa tutkailla pippeliäsi siten kuin sinusta hyvältä tuntuu esimerkiksi katselemalla ja/tai koskettelemalla sitä. Tässä asiassa sinun kannattaa kuulostella itseäsi, eli pippeliin tutustumisen ja sen mahdollisen hyväilyn voi aloittaa sitten, kun koet olevasi siihen valmis. Kannattaa myös muistaa, että omaa pippeliään ei kannata vertailla muiden pippeleihin, sillä kaikki pippelit ovat hyviä ja oikeanlaisia juuri sellaisina kuin ne ovat.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vempu
Ikä: 13-15v
Kysymyksiä pippelistä Miten usein pitäisi pestä esinahan alta? Olen myös huolestunut pippelin koosta, kun se on vaan 12 cm pitkä erektiossa. Voiko se kasvaa siitä enää?...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pippeli on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Esinahan alta riittää, että pesee sen verran, mihin saakka esinahka liikkuu. Lue lisää täältä.

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että pippelisi saattaa hyvinkin vielä kasvaa. Pippelin kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen ja lopullisen kokonsa pippeli saavuttaa 14 ja 20 ikävuoden välillä – tämä on yksilöllistä. Voit lukea lisää pippelistä täältä.

Jokaisen pippelin koko ja muoto on yksilöllinen, eli ei ole olemassa yhtä oikean kokoista tai näköistä pippeliä. Ympäröivä kulttuuri, kaverit ja porno voivat luoda vääränlaisia mielikuvia siitä, millainen pippelin tulisi olla. Todellisuudessa jokainen pippeli on hyvä juuri omanlaisenaan. Eli jos joku joskus nauraa pippelillesi, ei se ole oikein tehty. Tällaisen henkilön kohdalla tilannetta voi miettiä siitä näkökulmasta, että jos hän ei osaa kohdata ja kohdella sinua kunnioittavasti, onko hän ylipäätään sellainen henkilö, jonka kanssa haluat läheisyyttä ja jakaa intiimejä asioita.

Jos pippeliin liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Jutella voit myös anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai ottamalla yhteyttä Poikien puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Leenuska
Ikä: 13-15v
Millä termeillä sukupuolielimistä puhutaan terveydenhuollossa? Tahtoisin tietää terveydenhoitohenkilöiden käyttämistä sanavalinnoista sukuelimiin ja seksiin liittyen. Onko heillä joku ohje mitä sanaa käytetään minkäkin ikäisten poikien sukuelimistä? Eli minkä ikäisillä pippelistä...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit viestissäsi terveydenhuollon ammattilaisten sanavalintoja sukuelinten suhteen eri ikäisten kohdalla. Tähän ei oikeastaan ole olemassa mitään tarkkaa kiveen kirjattua sääntöä, eli ammattihenkilö saattaa käyttää eri sanoja sen mukaan, mikä hänelle itselleen tuntuu luontevimmalta. Samaan tapaan asiakkaat saavat käyttää niitä sanoja, mitkä heille tuntuvat luontevilta. Toisinaan ammattihenkilö saattaa kuitenkin pyrkiä käyttämään niitä sanoja, joita asiakas itse käyttää.

On tärkeää huomioida, että sama sana saattaa saada erilaisen merkityksen eri ihmisten mielissä. Ihmiset voivat siis olla eri mieltä siitä, mitä sanaa olisi järkevää tai sopivaa käyttää. Joskus voi myös käydä niin, että joku ymmärtää jonkin sanan halventavassa merkityksessä, vaikka toinen ei kokisi sanaa lainkaan samalla tavalla. Tämä on tavallista ihmisten välisissä suhteissa.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saara13
Ikä: 13-15v
Millä tavalla pippeliä voisi kosketella ekalla kerralla? Kysymystä on poikkeuksellisesti muokattu. Voitteko kertoa millä tavalla pippeliä voisi kosketella ekalla kerralla?
Fressis

Hei nimimerkki Saara13, kiitos yhteydenotosta.

Suosittelen sinua keskustelemaan kysymistäsi asioista kumppanisi kanssa, koska hän osaa parhaiten kertoa, minkälaista kosketusta hän haluaa. Vain hän osaa sanoa mistä hän pitää, ja miltä mikäkin kosketus hänestä tuntuu. Sama myös toisinpäin. Kumppani ei voi tietää, mitä sinä toivot ja haluat, tai miltä sinusta seksi tuntuu, jollet sitä hänelle kerro, tai ilmaise jollakin muulla tavalla. 😊 Kommunikoiminen ennen seksiä, sen aikana ja sen jälkeen on tärkeä osa seksiä.

Suosittelen sinua lukemaan myös seuraavat, aiheeseen liittyvät Väestöliiton artikkelit:

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Tarvittaessa voit jatkaa aiheesta keskustelua myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jore
Onko outoa pestä pippeli huolellisesti liikkatunnin jälkeen? Onko jotenkin outoa, kun pesen liikkatuntien jälkeen suihkussa aina pippelini myös esinahan alta? En ole huomannut kenenkään muun tekevän niin, jota ihmettelen. Ikään kuin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ei ole yhtään outoa, vaan toimit mallikkaasti ja täysin oikein pestessäsi pippelin myös esinahan alta, näin se kuuluukin tehdä.

Pohdinnassasi siitä, mikseivät kaikki näin toimi, voi olla myös perää. Jotkut voivat kokea liikkatunnin jälkeisen suihkutilanteen kiusalliseksi tai noloksi, ja siksi käyvät vain pikaisesti suihkussa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö he pesisi pippeliä koskaan esinahan alta. Saattaa olla, että perusteellisempi pippelin pesu on joillekin mukavampi tehdä kotona 🙂 Kaikilla ei myöskään välttämättä liiku esinahka kunnolla taakse, ja silloin pesu riittää sinne mihin asti esinahka liikkuu ja vesi pääsee.

Intiimihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, ja tyttöystäväsikin sitä varmasti arvostaa 🙂 On siis todella hienoa, että pidät siitä hyvää huolta. Jatka samaan malliin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Riina
Miksi pojalla tuli spermaa pippelistä pussailun aikana? Pussailin yhen pojan kaa ja sille tuli tosi märkä läikkä housuihin, ihmettelin miks mut se sit kerto lopulta että siltä oli tullu spermat pippelistä....
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Sperman tuleminen pippelistä, eli niin kutsuttu laukeaminen voi tapahtua myös ilman peniksen koskettamista. Varsinkin nuorilla tämä on hyvin tavallista 🙂  Pojilla voi esimerkiksi tulla yöllisiä siemensyöksyjä unien aikana. Vanhemmiten laukeamista pystyy usein halutessaan paremmin säätelemään.

Peniksessä on useita herkkiä kohtia, joiden koskettaminen tuo useimmille mielihyvän tunnetta ja saa kehon kiihottumaan, jolloin laukeaminen mahdollistuu. Kehossa on kuitenkin muitakin tällaisia alueita, joiden hyväily voi tuottaa ison hyvän olon kokemuksen. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi nännit, huulet, niska tai taipeet. Teidän tapauksessanne juuri pussailu on todennäköisesti tuottanut mainitsemallesi pojalle suurta mielihyvää, ja siksi hänen pippelistään tuli spermaa.

On hyvin yksilöllistä, miten kehon eri osa-alueet reagoivat kosketukseen ja usein vasta ajan kanssa alamme löytämään ne itselle mieluisat alueet. Jotkut ihmiset voivat saada orgasmin ja laukeamisen jo pelkästään ajatuksia ja fantasioita apuna käyttäen, eli siis myös ilman mitään kosketusta.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Sami13
Mitä tehdä kun pippeli on mennyt ruvelle itsetyydytyksen vuoksi? Minulla on mennyt pippeli vähän ruvelle. Olen harrastanut itsetyydytystä joka ilta pitkän aikaa, ja jonain päivänä kolmekin kertaa. Onko se ollut liikaa? Miksi pippeli...
Fressis

Hei nimimerkki Sami13,

kiitos viestistä, jossa kerrot pippelisi olevan vähän ruvella itsetyydytyksen jälkeen. Terskan limakalvo ja pippelin varren ohut iho voivat hiertyä itsetyydytyksessä. Nyt akuutissa tilanteessa, kun sinulla on peniksessä hankauksesta johtuvaa haavaumaa, peniksen iholle ja limakalvoille kannattaa antaa aikaa parantua. Hankauma kannattaa pitää puhtaana, siis pestä kerran päivässä vedellä ja taputella pyyhkeellä kuivaksi. Lisähankausta tulee siis välttää. Samasta syystä itsetyydytyksestä kannattaa pitää taukoa niin kauan, että haava paranee. Jos haava kipeytyy entisestään, alkaa punoittaa ja erittää tulehduseritettä, on syytä hakea apua lääkäriltä.

Kysyt myös itsetyydyttämisen määrästä, onko se liikaa? Kolme kertaa itsetyydytystä päivässä on voinut olla liikaa peniksen iholle. Jatkossa voit ennaltaehkäistä hiertymiä käyttämällä itsetyydytyksessä liukuvoidetta. Sitä voi ostaa kaupasta tai apteekista, mutta myös kotoa löytyy monia aineita, joita voi käyttää liukuvoiteen asemasta. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kasvipohjaiset öljyt ja hajustamaton perusvoide. Limakalvoille suositellaan käytettävän niukasti hajustettuja tuotteita, sillä ne ärtyvät helposti. Voit lukea lisää liukuvoiteista Väestöliiton artikkelista ”Mihin liukuvoidetta käytetään?”. Jos hiertymiä tulee liukuvoiteen käytöstä huolimatta lisää, vähennä seuraavaksi itsetyydyttämisen määrää.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Halutessasi voit jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa tai Poikien puhelimen palveluissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ymmällään12
Miten saan pippelin tottumaan kosketukseen? Kun lasken esinahkaani, pippelin pää tuntuu todella oudolta ja mitä pidemmälle vedän sitä alas, sitä epämukavammalta se tuntuu. Ainoa miten pystyn esinahkaa vetämään on...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Pippelin pää, eli terskan alue voi olla alkuun hyvin arka ja esinahan tarkoitus onkin suojata herkkää aluetta. Ajan myötä tunnekokemus kuitenkin muuttuu. Kuvaat, että esinahan vetäminen taakse tuntuu epämukavalta. Voi olla, että esinahka on vielä kireä. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti lapsuuden aikana ja esinahka löystyy useimmiten itsestään murrosiän alkuun mennessä. Kasvaessa esinahka väljenee ja löystyy niin, että sitä pystyy liikuttamaan ja vetämään taaksepäin. Kireästä esinahasta ei ole haittaa, ellei se aiheuta toistuvia tulehduksia tai vaikeuta virtsaamista. Esinahan kireys lapsuudessa ja nuoruudessa on täysin normaalia, mutta aikuisilla se vaatii hoitoa.

Esinahan liikuttelua voi kokeilla vaikka joka päivä, vähän kerrallaan. Kerrot, että suihkussa ollessa tämä tuntuu helpommalta, voit jatkaa sitä hyvin! Voit kokeilla käyttää myös hajutonta kosteusvoidetta tai liukastevoidetta samalla kun kosketat penistä. Jos esinahka ei tahdo tulla terskan yli takaisin, kannattaa puristaa lujasti terskasta ja silloin erektio yleensä lakkaa ja esinahan saa vedettyä paikalleen. Myös kylmällä vedellä suihkuttelu yleensä auttaa. Muistathan kokeilla liikuttelua hellävaraisesti, ei väkipakolla.

Kuvaat, että pippelissä on jotain valkoista. Jos esinahka on kireä, voi pippelin kunnollinen peseminen tuntua hankalalta. Usein pelkkä vesipesu riittää, mutta apuna voi käyttää myös ihoöljyä tai mietoja pesuaineita, joiden pH on alle 7. Terskan alapuolella voi olla myös valkoisia näppylöitä, helmiäisnystyjä, jotka ovat vaarattomia. Ne voivat hävitä ajan kanssa tai jäädä terskan tyveen myös aikuisuudessa.

Voit lukea lisää esinahasta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Max
Peniksen kutsuminen pippeliksi Onko lapsellista käyttää aikuisen miehen sukuelimestä nimeä pippeli? Voiko seksikumppani vaikka nauraa, jos mies sanoo omaa elintään pippeliksi? Tarkoittaako pippeli sitä, että se olisi...
Fressis

Hei!

Penikselle on monia lempinimiä ja pippeli on niistä yksi. Se ei kuvasta niinkään kokoa, vaikka pippeli sanaa käytetäänkin usein lasten kanssa keskusteltaessa. Jos pippeli on tuttu ja hyväksi todettu sana omalle kehonosalle, voi sitä käyttää myös aikuisena.

On hyvä keskustella seksikumppanin kanssa, millaisia nimityksiä käyttää omasta ja toisen kehosta. Voitte pohtia, millaisia ajatuksia ja tunteita sanat herättävät teissä. Näin muotoutuu juuri teille sopiva sanasto seksin suhteen. On tärkeää, että molemmat kokevat seksiin liittyvän sanaston luontevaksi.

Aurinkoista syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?