Seksi
Nimimerkki: Kääks
Ikä: Yli 18v

Voiko olla riski saada seksitauti, jos kondomi on rullautunut yhdynnän aikana vähän pois paikoiltaan?

Harrastin erään miehen kanssa yhdyntää ja kondomi oli valunut paikaltaan jonkun verran. En osaa tarkkaan sanoa paljonko oli valunut, mutta minusta ainakin oli puolen välin ala puolella, siis peniksen juuren puolella. Mies ei edes tällöin lauennut. Mietin kuinka iso mahdollisuus tällaisessa tilanteessa on saada seksitauti (kalmydia, tippuri yms.) Olen siis itse nainen.

Moi nimimerkki Kääks!

Hienoa, että pidät seksissä huolta ehkäisystä. Kerroit, että yhdynnän aikana kondomi oli rullautunut hieman pois peniksen juuresta. Tarkkaa todennäköisyyttä seksitautien tarttumisriskille on vaikea arvioida kuvailemassasi tilanteessa. Saattaa kuitenkin olla mahdollista, että sinun ja seksikumppanin välillä on ollut iho- ja limakalvokosketusta, joten seksitautitartunnan mahdollisuus kannattaa käydä testaamassa seksitautitesteissä. Se on ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa vai ei.

Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Jos olet opiskelija, seksitautien testaaminen onnistuu myös opiskeluterveydenhuollon kautta. Näissä paikoissa seksitautien testaaminen on maksutonta. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1 viikon kuluttua riskitilanteesta, kun taas hivin ja kupan kohdalla tulokset ovat luotettavia vasta 1–3 kuukauden kuluttua. Herpestä ja kondyloomaa ei yleensä testata seksitautien testaamisen yhteydessä, vaan ne todetaan oireiden perusteella. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.

Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.

Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Lisäksi ehkäisystä tulee huolehtia myös muissa seksin muodoissa kuin vain yhdynnässä. Kaikki seksitaudit voivat tarttua esimerkiksi suuseksissä.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?