Nuuska
Nimimerkki: anonyymi

Voiko nuuskaaminen parin nuuskakiekon verran aiheuttaa riskin suusyövälle?

Jos on käyttänyt pari kiekkoa nuuskaa niin voiko olla riski että on suusyöpä?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerroit käyttäneesi nuuskaa parin kiekon verran. Nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla. Kohtaan, jossa nuuskaa pidetään suussa, muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Tämä korjaantuu useimmiten, kun lopettaa nuuskan käytön. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa ikenien vetäytymistä, erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Ikenen vetäytyessä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. Nämä ikenien muutoksen ovat valitettavasti pysyviä. Lisää nuuskan vaikutuksista suun terveyteen voi lukea Fressiksen artikkelista.

Kysyit suusyövän riskistä. Yleisesti syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen ja vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä tapahtumasarja. Tässä tapahtumasarjassa ovat mukana vaikuttamassa muun muassa elintavat, elinympäristö ja joskus puhdas sattuma. Vielä ei tarkalleen osata sanoa, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä. Suusyövän riski kuitenkin moninkertaistuu alkoholin ja tupakkatuotteiden yhteiskäytössä.

Käyttämälläsi nuuskamäärällä on voinut olla joitakin lyhytaikaisia vaikutuksia kehossasi, mutta sinulle tuskin on aiheutunut mitään pidempiaikaista haittaa. Toki jos huomaat suussasi muutoksia, joista et ole varma, on hyvä hakeutua esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotolle. Tärkeintä on nyt tehdä terveytesi kannalta paras päätös ja lopettaa nuuskan käyttö. Siten voit parhaiten välttyä nuuskan aiheuttamilta haitoilta. Halutessasi voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta Fressiksen tietopankista.

Samasta aiheesta ovat kysyneet myös nimimerkit Sipakko ja Annel127. Lisätietoa nuuskasta ja suusyövästä löydät Ilman syöpää -sivulta (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).

Mukavaa ja nuuskatonta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?